Kaupunki

Uudistus ajoi osan Helsingin terveysasemista kaaokseen – ”Pitäkää lääkärinne”, ilman apua jäänyt Anja Tuomi sanoi ja otti rollaattoreineen hatkat

Vuosaaren, Vallilan ja Töölön kokeilun pitäisi poistaa pullonkauloja terveydenhoidosta. Johto uskoo yhä että niin käykin, mutta ihmisiä terveysasemalla ärsyttää. Auttaisko mobiilisovellus diginatiiveille – tai ”hitaan palvelun kassa” iäkkäille?

”Pitäkää lääkärinne, otan nyt hatkat”, puuskahtaa Anja Tuomi, työntää rollaattorinsa hissiin ja pois Vuosaaren terveyskeskuksen vitoskerroksen aulasta.

Tuomi on istunut aloillaan yli tunnin päästäkseen luukulle hoitamaan asioitaan, koska hän ei ole saanut aiemmin yhteyttä soittamalla. Nyt häneltä loppuvat voimat odotella. Hän kertoo, että hänen monet naapurinsa palvelutalossa ovat kauhuissaan siitä, miten terveysasema toimii. Tai siis ei toimi.

On tavallinen maanantai Vuosaaren suuressa terveyskeskuksessa. Neljällä luukulla otetaan iltapäivällä vastaan kansaa, numerot taululla vaihtuvat tiheään. Ihmisiä on jonossa parikymmentä, kolmekymmentä kerrallaan, kunnes jonotusnumeroita jakava kone pistetään kiinni ja alkaa ilta, siis palvelu siirtyy eri kerrokseen.

Moni istuu tuolin reunalla takki päällä, harva on varannut lukemista tai eväitä. Hissi piipittää, jossain kitisee lapsi, vierekkäin istuvat vertailevat odotusaikojaan. Jonossa ollaan rutiiniasioilla. Uusimassa reseptiä. Hakemassa pitkäaikaisen sairauden vuoksi välttämätöntä vastaanottoaikaa niin kuin joka vuosi. Monia ärsyttää.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Vuosaari on yksi kolmesta paikasta, joissa Helsinki testaa uutta toimintamalliaan terveys- ja hyvinvointikeskusta. Idea on päästä eroon pullonkauloista, jotka estävät ihmisen pääsyn hoitoon. Tuloksena on juuri nyt entistä pahempi pullonkaula, ainakin jos asiaa kysyy ihmisiltä aulassa ja toimitukseen yhteyttä ottaneilta.

”Ennen tämä oli helppoa. Nyt puhelimella ei pääse läpi. Sitten saa istua ja odottaa todella pitkään”, sanoo esimerkiksi Sirpa Puumalainen, jonka asia vaati kärsivällisyyttä noin yhdestä puoli neljään iltapäivällä. Hänellä tosin taisi olla poikkeuksellisen kehno tuuri ajoituksen suhteen maanantaina, moni selvisi aulasta pois nopeammin.


Onko uusi malli siis kelvoton? Ei välttämättä lainkaan. Ollaan tuotekehitysvaiheessa, sanoo va. osastopäällikkö Leena Turpeinen sosiaali- ja terveysvirastosta.

”Tämä ei ole tyydyttävä tilanne. Teemme kaikkemme tämän korjaamiseksi.”

Uusi malli on oikeasti tuonut merkittävän hyvänkin muutoksen. Kaikilla kolmella terveysasemalla jono lääkäriin on lyhentynyt nollaan päivään, kun Vuosaaressa pahimmillaan oltiin yli neljässäkymmenessä päivässä. Kun ihminen saa yhteyden ammattilaiseen, palvelu pelaa nopeammin kuin ennen. Ja tämä siis oikeasti koskee merkittävän suurta osaa potilaista.

Entä ne, jotka eivät saa yhteyttä? Paljonko heitä on?

Ei tiedetä. Satoja puheluja on jäänyt vastaamatta joulukuun alun jälkeen, mutta tilastot eivät kerro moniko puheluista on tullut samalta ihmiseltä. Sekään ei selviä täysin, onko seuraavaan soittoyritykseen vastattu, apu löytynyt toista kautta vai soittaja luovuttanut.

Entä onko Vuosaaresta väistänyt ihmisiä naapuriterveysasemille, Kontulaan ja Myllypuroon? Kyllä, muttei tavanomaista tammikuuta enempää. Tavallista harvempi tosin on vaihtanut Vuosaareen päin, koska tieto puhelinongelmista on levinnyt. Vuosaaren muutokset eivät silti riitä selittämään, miksi vanhaan tapaan toimivassa Myllypurossa vapaa lääkäriaika on joulukuussa taas venynyt yli 40 päivän päähän.

Alun jälkeen mallin olisi tarkoitus korjata itse itsensä. Ruuhkan pitäisi helpottaa, koska terveysaseman yleiseen numeroon on tarkoitus ottaa yhteyttä vain ensimmäisellä kerralla. Sitten ihminen saa oman yhteyshenkilön, jolle voi soittaa tai laittaa sähköisen järjestelmän kautta viestin suoraan.

Vuosaaressa yhteyshenkilö on nyt noin 1 300 ihmisellä. Tältä joukolta palaute on enimmäkseen kiittävää. Yhteyshenkilölle soittaessa ei tarvitse jonottaa tai soittaa useita kertoja, koska jokaisen soittajan numero tallentuu kännykkään ja ihmiselle soitetaan takaisin. Jos yhteyshenkilö on poissa, joku muu soittaa hänen puolestaan.

Tieto tästä ei ole tavoittanut kaikkia. Osa hätääntyy, kun yhteyshenkilö ei vastaa välittömästi ja palaa sitten esimerkiksi takaisin yleiseen numeroon tai aulaan jonottamaan turhaan.

Ruuhkaisinta on samoihin aikoihin kuin ennenkin: aamukahdeksalta, maanantaisin. Vuosaaressa aukioloaikoja on laajennettu aamuseitsemästä iltakahdeksaan. Ani harva uskaltaa silti ottaa yhteyttä iltaisin.

Tähän ei joulukuussa oltu tarpeeksi varauduttu. Siksi nyt on palkattu lisäväkeä ja vakihenkilökunnan töitä järjestelty lukuisia kertoja niin, että puhelimeen vastaajia olisi tarpeeksi oikeaan aikaan. Osin tämä auttaa jo.

Pientä säätöä tehdään päivittäin. Luukkujen taakse lisätään nyt maanantainakin lisää henkilökuntaa, kun jono alkaa venyä. Joku kiertelee aulassa välillä neuvomassa eniten eksyksissä olevia.

Sitten on uusi sähköinen palvelu Töölössä ja Vallilassa, muttei vielä Vuosaaressa. Sen pitäisi siirtää osa ensimmäisistä yhteydenotoista nettiin.

Joulukuussa siinä tosin oli teknisiä ongelmia. Osalle on ollut vaikeaa hahmottaa, miten palveluun pääsee ja mitä siellä pitäisi tarkalleen tehdä.

”Minulla meni sen kanssa puoli tuntia ja hermot”, kertoo esimerkiksi Aino Mättö. Kun sähköinen palvelu tuotti pettymyksen, hän meni paikan päälle terveyskeskukseensa Vallilaan. Kun sielläkin vallitsi kaaos, hän palasi takaisin sähköiseen palveluun. Toinen yritys onnistui.

Mättö ei ole huolissaan itsestään vaan heistä, joille tietotekniikka on vaikeaa. Miksi palvelu ei ole esteetön, helppo käyttää? Miksi ei ole selkeitä ohjeita videolla? Miksei ole selkeää nappia, että tästä aika lääkäriin? Mättö sanoo, että hänelle näkyi sellaisen sijaan vaihtoehtoina 40-vuotiaitten miesten sähköistä terveystarkastusta ja rokotuksia.

Sähköiseen systeemiin on jo tehty teknisiä parannuksia ja huoltokatkoja on siirretty pois keskeltä päivää. Niitä selkeämpiä nappeja on lisätty, ohjevideoita on tulossa ihan kohta.

”Kyllä, parannettavaa on paljon”, sanoo terveysasemien johtajalääkäri Olli Huuskonen. Mutta järjestelmä otettiin käyttöön käytettävyydeltään huonosti toimivana, jotta sitä voitaisiin kehittää.

Mättö vetää hyvin yhteen, mitä hän toivoisi.

”Pari vuotta sitten johonkin Prismaan perustettiin ”hitaan palvelun kassa”. Terveyskeskuksissa paikan päällä voisi toimia samanlainen palvelupiste, jossa ihmiset kohdattaisiin lämpimästi. Lisäksi diginatiiveille yksinkertainen mobiilisovellus voisi olla parempi kuin millennium-henkinen nettisivusto, jossa on liikaa tekstiä eikä laisinkaan datavisualisointia.”

Turpeinen nyökyttelee ja sanoo, että kyllä, ideoita otetaan vastaan.

”Aidosti harmittaa. Lupaamme, että palaute ei mene kuuroille korville. Meille on todella tärkeää, että tämä onnistuu”, sanoo Turpeinen.

”Myöhemmin keväällä perustetaan asiakasraati , jossa asiakkaiden kanssa yhdessä kehitetään palveluja”, sanoo johtava ylihoitaja Lilli Väisänen.


Näin terveys- ja hyvinvointikeskuksen olisi tarkoitus toimia

Suurin osa terveysasemista Helsingissä toimii nykyisin näin: Ihminen soittaa yleiseen ajanvarausnumeroon, jossa on takaisinsoittojärjestelmä. Puhelun tarkoitus on etsiä sopivaa aikaa vastaanotolle. Joillain terveysasemilla lääkäriin pääsee nopeasti, pahimmillaan ajan saa yli kuukauden päähän.

Terveys- ja hyvinvointikeskuksessa Töölössä, Vallilassa ja Vuosaaressa järjestelmän pitäisi toimia näin: Ihminen soittaa terveysasemalle tai Töölön ja Vallilan kohdalla ottaa sähköisesti yhteyttä. Hänen asiaansa ratkotaan jo sen yhden puhelun aikana niin pitkälle kuin mahdollista. Jos hänen pitää päästä lääkäriin, hän saa ajan samalle päivälle. Takaisinsoittoa yleisessä numerossa ei ole.

Ensimmäisen yhteydenoton jälkeen ei enää oteta yhteyttä yleiseen numeroon vaan suoraan omaan yhteyshenkilöön, joka toimii osana ammattilaisten tiimiä. Esimerkiksi lääkäri, fysioterapeutti ja terveydenhoitaja istuvat osan työajastaan yhteisessä huoneessa, joten konsultointi onnistuu nopeasti. Ihmistä ei siis pitäisi pompotella ammattilaiselta toiselle.

Helsinki on testannut terveys- ja hyvinvointikeskuksen toimintamallia Vallilassa, Töölössä ja Vuosaaressa joulukuusta. Isommassa mitassa malli tulee käyttöön 2018, kun ensimmäinen uudella tavalla alusta asti toimiva THK eli Kalasatama aukeaa. Herttoniemi ja Kallio alkavat noudattaa uutta mallia syksyllä 2017.

Tavoitteena on kaventaa terveyseroja ja parantaa palvelujen saatavuutta sekä tuoda sosiaali- ja terveyspalveluja lähemmäs toisiaan. Pitkän ajan tavoite on myös korvata nykyiset pienet terveysasemat isoilla keskuksilla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   AK-47-rynnäkkökiväärin kehittäneen Mihail Kalašnikovin patsaaseen päätyi vahingossa natsien ase

  4. 4

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  5. 5

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  6. 6

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  7. 7

   IFK teki valmentajalleen venäläisen tempun: Selin on kuin formulakuski kehnossa tallissa – yritä siinä nyt ajaa, kun auto ei kulje mihinkään

  8. 8

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  9. 9

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  10. 10

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää