Kaupunki    |   HS-gallup

Lähes puolet pitäisi Helsingin Santahaminan sotilassaarena – Sotilasjohtaja: Turvallisuustilanne on muuttunut

Santahaminan ottamisesta asuinkäyttöön on taisteltu koko Suomen itsenäisyyden ajan.

”Polvelta”, huutaa ammunnan johtaja.

Sitten ilman täyttää rynnäkkökiväärien tylppä pauke ja pian sieraimiin tunkeutuu ruudin pistävänhuumaava tuoksu.

Sotilaspoliisivarusmiehet harjoittelevat ammuntaa Santahaminan sotilassaarella tammikuun lopun kalpeassa valossa. Ja jos pääkaupunkiseudun asukkailta kysytään, harjoittelu jatkuu myös tulevaisuudessa.

HS:n tuoreen mielipidemittauksen mukaan Santahaminan sotilailla on edelleen vahva kannatus. 43 prosenttia pääkaupunkiseudun asukkaista toivoo, että saari säilyisi jatkossakin sotilasalueena.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Muitakin tulevaisuuksia saarelle toki nähdään. 30 prosenttia vastaajista ottaisi luontoarvoiltaan rikkaan saaren virkistyskäyttöön ja 15 prosenttia rakentaisi Santahaminan asuinalueeksi.

Santahaminassa toimivan Kaartin jääkärirykmentin komentajaa eversti Ahti Kurvista gallupin tulos ei yllätä.

”Varuskunta nähdään osana Helsinkiä, se on stadilainen juttu. Koen tämän vahvana tukena”, Kurvinen sanoo.


Yksi syy on varmaankin Venäjä. Tai siis lähialueiden muuttunut turvallisuustilanne, niin kuin Kurvinen asian muotoilee. Krimin valloitus ja presidentti Vladimir Putinin entistä voimakkaampi suurvaltaretoriikka ovat viime vuosina muuttaneet suomalaisten turvallisuudentunnetta. HS:n vuonna 2014 tekemän mielipidemittauksen mukaan Venäjän-pelko oli kaksinkertaistunut Suomessa vain neljän vuoden aikana.

Kurvinen kertoo, että Santahaminaan kantautunut palaute Puolustusvoimien läsnäolosta pääkaupungin keskustan vieressä on viime vuosina ollut aiempaa positiivisempaa. Vielä kymmenisen vuotta sitten keskustelu Santahaminan muuttamisesta asuinalueeksi oli huomattavasti vilkkaampaa.

Esimerkiksi Helsingin entiset apulaiskaupunginjohtajat Erkki Tuomioja (sd) ja Pekka Korpinen (sd) sekä vihreiden konkaripoliitikko Osmo Soininvaara ovat ottaneet vahvasti kantaa Santahaminan asuntorakentamisen puolesta. Näissä visioissa varuskunnalle olisi etsitty uusi paikka jostain muualta Uudeltamaalta.

Korpinen olisi halunnut rakentaa merimetron Jätkäsaaresta Suomenlinnan kautta Vallisaareen, Kuninkaansaareen, Santahaminaan ja lopulta Herttoniemeen. Soininvaara taas on arvioinut, että Santahaminaan mahtuisi jopa 20 000 asukasta.

Viime vuosina keskustelu Santahaminan kohtalosta on kuitenkin ollut hiljaisempaa.


”Turvallisuus on tunne. Sillä, mitä ihminen kokee, on merkitystä”, Kurvinen sanoo.

Mutta entä, jos katsotaan tunteiden sijaan kylmiä faktoja: onko sillä nykyaikaisessa maanpuolustuksessa merkitystä, että puolustusvoimat majailevat siltojen päässä olevalla saarella aivan pääkaupungin edustalla?

On, sanoo Kurvinen. Hänen mukaansa uhkat voivat nykyään eskaloitua entistä nopeammin. Silloin myös varuskunnan fyysisellä läheisyydellä on merkitystä.

”Muutoksia voi tapahtua nopeastikin. Puhutaan ennemminkin päivistä kuin viikoista”, Kurvinen sanoo.

Tämän tarkemmin Puolustusvoimista ei perinteisesti ole Santahaminan merkitystä suostuttu perustelemaan. Kurvinen muistuttaa, että Santahaminan sotilaat ja varusmiehet antavat kuitenkin myös säännöllistä virka-apua Helsingissä toimiville viranomaisille, esimerkiksi poliisille ja pelastuslaitokselle.


Poliittisen keskustelun hiljentymiselle on toki muitakin syitä kuin Venäjän-pelko. Santahaminan kohtalosta keskusteleminen on jäänyt vähemmälle myös muiden kaavoitushankkeiden vuoksi. Ja siksi, ettei helsinkiläispoliitikoilla lopulta ole Santahaminan kohtaloon suurta vaikutusvaltaa.

Maa-alueet kuuluvat valtiolle, eikä niihin päästä käsiksi ilman Puolustusvoimien lupaa. Sen ovat huomanneet monet yrittäjät.

Tietokirjailija, eläkkeelle jäänyt upseeri ja vihreiden kaupunginvaltuutettu Jarmo Nieminen kertoo Santahaminan historiaa käsittelevässä teoksessaan, että sotilaiden poistamista Santahaminasta on pohdittu vuodesta 1918 lähtien – siis koko Suomen historian ajan. Varuskunnan lähtöä on perusteltu vuosien saatossa muun muassa varuskunnan sijainnilla helposti tuhottavien siltojen takana, varuskunnan vähäisellä merkityksellä Helsingin puolustukselle, sotilaiden aiheuttamilla ympäristöongelmilla sekä pääkaupungin virkistysalue- ja rakennusmaatarpeella.

1980-luvulla sotilaille puuhattiin siirtoa Sipooseen ja Helsinki ehtikin jo hankkia Sipoosta 1 700 hehtaaria maata Puolustusvoimien tulevaa tarvetta varten. Lopulta alue todettiin kuitenkin liian hajanaiseksi, joten suunnitelmat kariutuivat.

Aika ajoin on myös ehdotettu, että saari jaettaisiin sotilaiden ja siviilien kesken. Tästäkään Puolustusvoimissa ei kuitenkaan ole perinteisesti innostuttu. Ahti Kurvinenkin pitäisi sitä turvallisuusongelmana. Toisaalta sotilasalueiden lähellä oleskelevat siviilit saattaisivat hänen mukaansa asettua vaaraan, toisaalta vaarassa voisivat olla Puolustusvoimien salaisuudet.

”Siksi tällaista ratkaisua on vaikea kuvitella”, Kurvinen sanoo.

HS on aiemminkin teettänyt mielipidemittauksia Santahaminan suosiosta. Vuonna 2006 tehdyssä mielipidemittauksessa 67 prosenttia pääkaupunkiseudun asukkaista halusi säilyttää Santahaminan sotilasalueena. Silloin vastausvaihtoehdoksi ei kuitenkaan tarjottu mahdollisuutta muuttaa saarta virkistysalueeksi, joten kyselyjen tuloksista ei voi vetää suoria johtopäätöksiä kannatuksen kehittymisestä.


Soittokierros Helsingin suurimpien valtuustoryhmien johtajille paljastaa, että viime aikojen hiljaiselosta huolimatta Santahaminan kohtalo jakaa puolueita edelleen. Viime syksynä hyväksytyssä yleiskaavassa Santahaminan kohtaloon ei määritellä muutoksia, mutta sekä vihreistä että sdp:stä löytyy edelleen haluja muokata saaren käyttäjäkuntaa.

”Ilman muuta näen, että Santahamina olisi hyvä saada asuinkäyttöön”, vihreiden valtuustoryhmän johtaja Otso Kivekäs sanoo.

Kivekäs muistuttaa, että Hakaniemestä Laajasaloon rakennettavia Kruunusiltoja pitkin kulkevaa pikaraitiotietä voitaisiin jatkaa Santahaminaan. Näin saari saataisiin helposti toimivan raideliikenteen äärelle.

”Suuri osa saaresta pitäisi kuitenkin säilyttää virkistysalueena”, Kivekäs toivoo.

Myös Sdp:ssä ollaan edelleen varovaisen kiinnostuneita Santahaminan asuttamisesta siviileillä.

”En pitäisi sitä huonona vaihtoehtona, että ihan aidosti keskusteltaisiin siitä, minkälainen Santahaminan rooli tulee olemaan tulevaisuudessa”, Sdp:n ryhmänjohtaja Tomi Sevander sanoo.

Kokoomuksessa mielipiteet kuitenkin eroavat muista suurista ryhmistä.

”Emme ole ajamassa muutosta nykytilanteeseen. Olemme katsoneet, että saaren sotilaskäyttö on perusteltua”, kokoomuksen ryhmänjohtaja Laura Rissanen sanoo.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Kantar TNS Oy tutki Helsingin Sanomien toimeksiannosta, miten Helsingin, Espoon ja Vantaan asukkaat suhtautuvat Santahaminan tulevaisuuteen.

 Tutkimusaineisto on koottu Gallup Forum -internetpaneelissa 16.–28.12.2016.

 Haastattelujen kokonaismäärä on 1 059.

 Tutkimusotos muodostettiin monivaiheisella ositetulla otannalla.

 Tutkimuksen virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

 Tutkimukseen osallistuneiden joukko edustaa pääkaupunkiseudun (Helsinki, Espoo, Vantaa) 15–74 vuotta täyttänyttä väestöä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Santahamina
 • Helsinki
 • Venäjä
 • Kaupunkisuunnittelu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  4. 4

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  5. 5

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  8. 8

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  9. 9

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  10. 10

   Miss Turkki joutui luopumaan kruunustaan – syynä tviitti, jossa voittaja kertoi juhlivansa vallankaappausyrityksen uhreja vuotamalla kuukautisverta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  7. 7

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  10. 10

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää