Kaupunki

Homekouluista tuli Espoossa kuuma kuntavaaliteema – ”Kyllä pitää etsiä syylliset”

Kaupungin suurinta puoluetta kokoomusta jakaa kysymys siitä, pitäisikö ongelmakoulujen korjaukseen varata pikaisesti lisää rahaa.

Espoolla on takanaan varsin hankala vuosi.

Kaupunki oli tuskin selvinnyt Suomenojan sataman epäselvyyksistä, kun nurkan takana odotti jo uusia mörköjä: homekouluja ja länsimetron rakentamiseen pudonneita ylimääräisiä miljoonia.

Vastoinkäymiset ja selkkaukset tarjoavat herkullisia vaaliteemoja pienille puolueille.

Arvostelun kohteeksi on joutunut etenkin kaupungin valtapuolue kokoomus.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Rakentamisen heikko laatu ja sisäilmaongelmat tulevatkin olemaan kuumin vaaliteema kaupungissa, arvioivat kaikki HS:n haastattelemat kuntavaaliehdokkaat.

Lisää löylyä kiukaalle heitettiin heti alkuvuodesta, kun paljastui jälleen uusi sisäilmaongelmista kärsivä rakennus: Karamzinin koulu Espoossa.

Espoon kokoomus on ollut haluton osoittamaan homekoulujen korjauksiin erillistä rahaa, sillä metron rakentamisen vuoksi kaupunki velkaantuu hurjaa vauhtia.

Tästä syystä kaupunginvaltuusto on hyväksynyt kokoomuksen ajamana tiukan investointikaton sekä investointiohjelman, joka ei tunnista etukäteen homehtuvia kouluja.

Nyt osalla kokoomuslaisista on toinen ääni kellossa. Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Pia Kauma ilmoitti pitkän keskustelun päätteeksi, olevansa valmis arvioimaan koulukorjausten tilannetta uudelleen.

Kauman mukaan koulukorjauksiin olisi sittenkin mahdollista ottaa lisää lainaa.

”Pidän todennäköisenä, että investointikattoa joudutaan nostamaan jo tänä vuonna. En osaa sanoa vielä tarkkoja summia, mutta puhutaan suuruusluokaltaan ehkä joistakin kymmenistä miljoonista.”

Ehdotus ei saa innostunutta vastaanottoa Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtajalta Markus Torkilta (kok).

”Onko ihan järkevää kanavoida nyt lisää rahaa sellaiseen, joka ei näytä tuottavan sellaisia tuloksia kuin haluaisimme?”

Ongelmat eivät Torkin mukaan koske ainoastaan uusia rakennuksia, vaan myös korjaushankkeita.

”Aikataulut tai kustannukset eivät pidä. Eikä sieltä putkesta tule myöskään ulos sitä mitä pitäisi”, Torkki kuvailee yleisimpiä haasteita kaupungin rakennushankkeissa.

Sen sijaan Torkki haluaisi saattaa rakennuksia tai korjauksia tehneet tahot yhä selvemmin vastuuseen lopputuloksesta.

”Silloin kun maisema on sumuinen niin se harvoin auttaa, että laitetaan peliin lisää vauhtia”, Torkki runoilee.

Pahoista sisäilmaongelmista kärsivät koulut pitäisi saada mahdollisimman nopeasti korjattua, sanotaan kuitenkin muissa puolueissa.

Siihen tarvitaan rahaa, eikä sitä ole kokoomukselta viime vuonna helposti herunut, kuvailee kaupunginvaltuutettu Antero Laukkanen (kd).

”Tämä on vain yksinkertaisesti tyhmää taloudenpitoa”, soimaa Laukkanen kokoomusta.

”Yhdelläkään tavallisella perheellä ei olisi varaa näin onnettomaan taloudenpitoon. Jos sinun kengät ovat rikki, niin mitä nopeammin ne korjataan, sitä halvemmalla siinä päästään. Espoo toimii juuri päinvastoin ja se johtuu investointikatosta.”

Samaa valitellaan Sdp:ssä. Talousarvion yhteydessä äkillisiin koulukorjauksiin varattu 10 miljoonan euron lisäraha oli Sdp:n valtuustoryhmän puheenjohtajan Martti Hellströmin mielestä pelkkä kokoomuksen silmänkääntötemppu.

”Siitäkin piti ensin käydä kova taistelu. Lopulta ohjelmaan jäi maininta, että korjausrahat yritetään ottaa muualta pois jos vain suinkin pystytään.”

Tällä hetkellä kaupungissa on siis sisäilmaongelmista kärsiviä kouluja jo kymmenen. Tilanne on päättäjille painajaismainen.

”Itku tässä tulee, kun lukee näistä rakennusvirheistä”, sanoo kaupunginvaltuutettu Yrjö Rossi (kesk).

Rossilla, tasakattoja vihaavalla insinöörillä, on muutama korjausehdotus tulevaa varten.

”Kaikki lähtee siitä, että valittaisiin parhaimmat suunnittelijat ja tehtäisiin heistä vastuullisia urakan onnistumisen suhteen. Meillä pitää kaikki kilpailuttaa ja siinä usein voittaa edullisin suunnittelija. Se ei kuitenkaan aina ole parhain”, Rossi aloittaa.

Rossi on istunut Espoon kaupunginvaltuustossa vuodesta 1993. Miksi ihmeessä tilanne ei ole muuttunut parempaan?

”No kun kaupungin työntekijöitä ei saisi syyllistää, siitähän nousee kamala meteli aina. Kyllä pitää etsiä syylliset, miten muutenkaan tämä sitten muuttuisi?”

Myös muista ryhmistä tulvii korjausehdotuksia.

Perussuomalaiset haluaa lisätä rakennusvalvontaa, vihreissä vaaditaan selontekoa kaikkien kaupungin koulujen kunnosta.

Vasemmistoliiton mielestä syynä on se, että valta rakentamisesta on siirretty kaupungilta yksityisille yrityksille.

”Missä on julkisen vallan rooli tässä?”, kysyy vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Kari Uotila. ”Tuleehan niitä virheitä tietenkin kun meillä on niin pitkät ketjut näissä. Ja valvonta on liian vähäistä.”

Valvontaan puuttuu myös Hellström.

”Ihan tosissaan tässä on mietittävä, pitäisikö ottaa talonmiehet takaisin. Tämä tilanne on aivan kestämätön. Ilmeisesti meidän rakennusvalvonnassa on hankaluuksia valvoa näitä menemällä paikan päälle.”

Myös länsimetro ja tornitalot kuumentavat espoolaisten tunteita

On Espoossa muitakin kuumia perunoita kuin huono rakentaminen. Yksi kuumimmista on länsimetro. Siinä on mennyt pari asiaa pieleen, kuten hinta ja aikataulu.

Metrolta ei tule säästymään uusi kaupunginvaltuustokaan. Se tulee päättämään länsimetron kakkosvaiheen rahoituksesta ja lisäksi radanvarren kehittämisestä kortteli kerrallaan.

Metron varrelle tulee enemmän kerrostaloja kerralla kuin Espoossa ehkä koskaan aikaisemmin. Se muuttaa vääjäämättä pientalovaltaista maisemaa kaupunkimaiseksi. Kaupunginvaltuutettu Fred Granbergin (rkp) sanoin: ”Haluammeko, että Espoo näyttää kaupungilta vai Espoolta?”

Granbergille vastaus on itsestäänselvä: Espoolta. Eikä hän ole ainoa, joka sanoo näin.

”Tämä pakkorakentaminen muuttaa koko Espoon näkymän”, parahtaa kaupunginvaltuutettu, sinnikäs metronvastustaja Antero Laukkanen (kd).

”Kohta ei enää yhdenkään omakotitalon pihamaalle paista aurinko, kun ne tornitalot varjostavat kaiken.”

Osa espoolaisista pelkää kor­kean ja tiiviin rakentamisen tuovan kaupunkiin varjojen lisäksi slummiutumista. Kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Markku Markkula (kok) ei niele väitettä.

”Ne syntyvät, kun tehdään samasta muotista veistettyjä taloja niin paljon, että ihminen ei enää tiedä, missä on. Me haemme ­alueissa vaihtelua: erilaisia muotoja ja korkeuksia”

Espoon korkeimmat talot ovat tulossa Keilaniemeen, Espoon Manhattanille, niin kuin Markkula asian ilmaisee.

Alueen muutamat tornitalot nousevat yli 40-kerroksisiksi, mutta Markkula olisi valmis tekemään alueelle korkeampiakin.

Finnoossa ja muilla alueilla jäädään selvästi tämän ala­puolelle. Finnoossa noustaan ehkä noin 30-kerroksen korkeuteen.

”Pitää muistaa, että korkealta on se merinäköala. Olemme kannustaneet siihen, että yläkerroksiin olisi sitten mahdollisuus pistää ravintolaa tai kahvilaa tai yhteisiä tiloja.”

Espoo on linjannut, että korkeimmat rakennukset saavat olla enintään 300 metrin päässä metroasemasta.

Uusilla kaupunginosilla pitää olla omaleimainen imago, luonnehtii kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtaja Kirsi Louhelainen (vihr).

”Eivät tornitalot ratkaise mitään, eikä niitä kannata räiskiä sinne tänne. Ensin pitää miettiä ihan muita asioita”, Louhelainen sanoo.

Pitää miettiä minkälaista aluet­ta ollaan rakentamassa ja keitä sinne tulisi asukkaiksi, Louhelainen kuvailee.

”Meillä helposti mietitään ensimmäisenä, että montako pysäköintipaikkaa laitetaan. Minä toivoisin, että ensin löydettäisiin sen alueen identiteetti ja luonne.”

”Esimerkiksi Kerasta tulee värikäs, matala käsityöläishenkinen alue, joku sanoi, että Espoo hipsterialue. Finnoossa taas ollaan menossa ihan eri suuntaan. Alueiden pitääkin olla omaleimaisia ja imagoltaan erilaisia”, Louhelainen sanoo.


Fakta

Puolueiden vaaliteemat Espoossa


KOKOOMUS:

  Yrittäjät, lapsiperheet ja vanhukset.

  Laadukas opetus, päivähoito ja sosiaali- ja terveyspalvelut.

  Pysäköinti

VIHREÄT:

  Lapsiperheet ja opiskelijat.

  Laadukas päivähoito, subjektiivinen päivähoito-oikeus sekä ryhmäkoot.

  Espooseen pormestari.

SDP:

  Vanhukset ja lapsiperheet.

  Palveluiden saatavuus.

  Kuntien tuottamat palvelut.

PERUSSUOMALAISET:

  Maahanmuuttokysymykset

  Pysäköinti

RKP:

  Lapsiperheet, vanhukset ja yrittäjät

  Tasa-arvo, vapaus ja kielikysymykset

KESKUSTA:

  Lapsiperheet, yrittäjät

  Rakentamisen laatu ja hinta

VASEMMISTOLIITTO:

  Vanhukset ja pienituloiset

  Kunnan omat palvelut

KRISTILLISDEMOKRAATIT:

  Lapsiperheet ja vanhukset

  Laadukkaat kunnan palvelut ja lasten kotihoito

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntavaalit 2017
 • Espoo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje –Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  2. 2

   Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”

  3. 3

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  4. 4

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  5. 5

   Baseball-ottelussa vakava onnettomuus, pelaajat järkyttyivät: Pallo osui pienen tytön kasvoihin täydellä nopeudella

  6. 6

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  7. 7

   Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

  8. 8

   Fafa’s kasvoi kioskista 16 ravintolan ketjuksi – perustaja Doron Karavani yrittää nyt viedä falafelinsa Tukholmaan ja Lontooseen

  9. 9

   Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  8. 8

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää