Valikko
Kaupunki    |   HS-kysely

Kolme kirkkoherraa pääkaupunkiseudulla aikoo uhmata kirkon kieltoa vihkimällä lesboja ja homoja – ”Yhteiskunta on ollut kristillisempi kuin kirkko”

Uusi avioliittolaki repii kirkkoa. Valtaosa Helsingin, Espoon ja Vantaan kirkkoherroista estelee pappejaan vihkimästä lesbo- ja homopareja, käy ilmi HS:n sekä Kirkon ja kaupungin kyselystä. Pitäjänmäen kirkkoherra Antturi kehottaa valtiota luopumaan avioliitosta.

Homo- ja lesboparien kirkkohäät ravistelevat Suomen kansankirkkoa ennen kokemattomasti. Maaliskuussa tulee voimaan avioliittolaki, joka antaa kaikille pareille saman oikeuden siviilivihkimiseen.

Ajatus samaa sukupuolta olevien vihkimisestä tai avioliiton siunaamisesta jakaa luterilaista kirkkoa erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Rohkeimmat viisi Helsingin, Espoon ja Vantaan 36 kirkkoherrasta sallisivat vihkimisen jo nyt. Heistä kolme aikookin itse vihkiä pareja vastoin kirkon linjaa. Kirkkoherrat ovat pappien esimiehiä.

Yksi vihkimiseen valmiina olevista on Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala.


”Jos joku kysyy ja sitä syvästi harkitsen, olen valmis vihkimiseen. Yhteiskunta on ollut avioliittoasiassa kristillisempi kuin kirkko, ja tehtävämme on pitää niiden puolta, jotka ovat tulleet syrjityiksi.”

Kirkkoherrojen kanta käy ilmi kyselystä, jonka HS sekä seurakuntien Kirkko ja kaupunki -lehti teettivät heille avioliittolain muutoksista.

Valtaosa kirkkoherroista ei halua avoimesti kapinoida nykylinjaa vastaan. Kirkon mukaan avioliitto on naisen ja miehen välinen liitto. Lesbojen ja homojen kanssa ja puolesta voi rukoilla.

Ehdoton enemmistö, 30 kirkkoherraa, oli sitä mieltä, etteivät heidän seurakuntiensa papit toistaiseksi vihi samaa sukupuolta olevia pareja. Avioliiton siunaamisen hyväksyy yhdeksän kirkkoherraa.

Yleisenä periaatteena valtaosa eli 24 kirkkoherroista on sitä mieltä, että avioliitto kuuluisi kaikille. Seitsemän heistä sen sijaan edustaa kirkon nykylinjaa.

Artikkeli jatkuu grafiikan jälkeen.

Vastakkaisia näkemyksiä homo- ja lesboparien häistä edustavat kirkkoherroista esimerkiksi Paavalin seurakunnan Kanala ja Pitäjänmäen kirkkoherra Arto Antturi.

Perinteinen avioliittokäsitys vastaa Antturin kantaa. Lesbojen ja homojen kanssa ja puolesta hän kertoo rukoilevansa silti mielellään. Kanala puolestaan kertoo sanoneensa seurakuntansa papeille, että jokaisella on omantuntonsa mukaan vapaus vihkiä tai olla vihkimättä.


Kanala lupaa tukea jokaista tämän päätöksen mukaan. Häntä ja muita esimerkiksi jo vihkijöiksi julkisesti ilmoittautuneita pappeja voi odottaa kantelu tuomiokapituliin.

Antturin seurakunnassa papit eivät ala vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja. Tuomiokapitulilla on velvollisuus tutkia pappien virkavirheet, jollaisena Antturi pitää samaa sukupuolta olevien vihkimistä.

”Oletan, että viraltapanoja tässä asiassa pyritään välttämään ja käyttämään muita keinoja.”

Tuomiokapituli on kunkin piispan alaisuudessa oleva kirkon toimielin.

Suuri kysymys kirkkoherroille näyttää olevan virallinen lupa vihkiä. Jos kirkon ylin toimielin, eduskuntaa vastaava kirkolliskokous, tulevaisuudessa sallisi samaa sukupuolta olevien parien avioliiton, kirkkoherratkin myöntyisivät pääosin.

Jopa 33 kirkkoherraa vastasi, että silloin hänenkin seurakunnassaan voisi vihkiä homo- ja lesbopareja. Nykytilanteessa vain kymmenen kirkkoherroista antaisi pappien itse päättää, vihkiikö samaa sukupuolta olevia.

Vaikka kirkkoon kuuluu noin neljä miljoonaa suomalaista, vain noin joka viides äänestää kirkon vaaleissa. Kirkon vanhoilliset sitä vastoin äänestävät aktiivisesti, ja siksi kirkolliskokousta ja siten myös kirkkoa hallitsevat vanhoilliset.

Kirkolliskokouksen aiemmista kannoista voi päätellä, ettei se toistaiseksi ole muuttamassa näkemystään.

Antturin mukaan tämä pitää paikkansa. Uusi avioliittolaki ei hänestä velvoita kirkkoa mihinkään, sillä kirkon oma järjestys ei muutu.

”Kirkolla on tässä asiassa itsemääräämisoikeus.”

Kanala sen sijaan ajattelee, että kirkon on nyt syytä siirtyä nykypäivään. Hän pitää vastahankaisuutta ohimenevänä ilmiönä.

”Siksi näen tarpeellisena, että nyt on ihmisiä, jotka ovat valmiita vihkimään ja siunaamaan samaa sukupuolta olevia pareja.”

Oli kirkkoherrojen oma kanta mikä tahansa, yli puolet heistä antaisi pappien itse päättää, vihkiikö näitä pareja – siinäkin tapauksessa, että kirkon virallinen kanta muuttuisi. Moni katsoo asian omantunnonkysymykseksi.

Uudistusmielinen arkkipiispa Kari Mäkinen sanoi viime viikolla, ettei kirkko kaatuisi, jos pappi vihkisi omantuntonsa ohjaamana homo- tai lesboparin. Ajatus, ettei uusi avioliittolaki muuttaisi mitään kirkossa, on Mäkisestä epärealistinen.

Vihkimistä voi verrata pappien velvollisuuteen tehdä yhteistyötä naispappien kanssa. Sekin alkoi vapaaehtoisuudesta.

”Siinä petettiin lupaus, joka oli tehty, kun pappeus avattiin naisille. Ei ole takeita, että tässäkään asiassa jätettäisiin lopulta omantunnonvapautta”, Antturi sanoo.

Vapaamielinen Kanala sanoo, että ihmisoikeudet kuuluvat kaikille mutta kyse on siitä, miten kukin Raamattuaan lukee.

”On parempi, että sellaiset papit ovat vihkimässä ja siunaamassa, jotka kokevat sen oikeaksi. Jos se olisi kaikille pakottava toimi, se kääntyisi itseään vastaan.”

Hämmennys ja erimielisyys kirkossa on nyt suuri. Antturilla onkin ehdotus valtiolle: hänestä valtion eikä kirkon pitäisi luopua avioliiton käsitteestä. Perinnöt, huoltajuudet ja talousasiat voisi hänestä hoitaa laein ilman avioliittoakin.

”Valtiolla ei ole käyttöä avioliitto-käsitteelle. Valtio voisi jättää avioliiton niiden yhteisöjen käyttöön, joille sillä on oikeasti merkitystä”, Antturi sanoo.

Vihkioikeudesta luopuminen olisi kirkolle vaikea paikka – ”Muuten syntyy mahdollisesti uusia kirkkoja”

Homojen ja lesbojen kirkkohäät voivat jopa irrottaa uusia kirkkoja Suomen kansankirkosta. Näin pelkää esimerkiksi Helsingin yliopiston dogmatiikan professori Miikka Ruokanen.


Siksi kirkon olisi syytä luopua vihkioikeudestaan, Ruokanen esittää. Kirkon vihkioikeus on harvinaisuus maailmassa, ”jäänne valtionkirkon ajoilta”, Ruokanen sanoo.

Virallisesti valtio ja kirkko on Suomessa erotettu toisistaan.

Luterilaisen kirkon asioita seuranneet muistavat Ruokasen arkkipiispa Kari Mäkisen vastaehdokkaana kevään 2010 vaalissa. Ruokanen edustaa kirkossa perinteisempää linjaa kuin Mäkinen.

”Olivatpa avioliitot millaisia vain, ne solmittaisiin maistraatissa. Sen jälkeen liitto voitaisiin siunata kirkossa”, hän sanoo.

Ajatus vihkioikeudesta luopumisesta otti vauhtia tammikuussa. Silloin Ruokasen esitys julkaistiin kirkollisessa Kotimaa-lehdessä. Myös piispainkokous päätti viime viikolla teettää laajan kartoituksen avioliittoon vihkimisen merkityksestä kirkolle.

Ruokasen esitys pohjaa huoleen, että uusi avioliittolaki sysää kirkossa käyntiin kitkerän valtataistelun. Jos kirkko pitäytyy kannassaan, että avioliitto on vain miehen ja naisen välinen suhde, työrauha on Ruokasen mukaan mennyttä. Hän kannattaa nykylinjaa mutta on valmis antamaan tilaa nykyistä väljemmille käytännöille.

”Toisen vaihtoehdon voittaessa monet perinteisen näkemyksen kannattajat eroavat kirkosta. Syntyy mahdollisesti uusi kirkko tai kirkkoja”, Ruokanen sanoo.

Ilman virallista vihkioikeutta papeilla olisi hänestä vapaus valita, siunaavatko he vain heteroliittoja vai myös homo- ja lesboliittoja.

Kirkon hajoaminen olisi myös jäsenkadosta kärsivän kirkon talouden kannalta vaikea asia, sillä kirkolla on jäseniensä verotusoikeus.

Näin kysely tehtiin

 Helsingin Sanomien sekä Kirkko ja kaupunki -lehden kyselyn toteuttivat Helsingin, Espoon ja Vantaan seurakuntien viestinnät.

 Pääkaupunkiseudun kirkkoherrat vastasivat verkkokyselyyn tammikuun kahtena ensimmäisenä viikkona. Kyselyyn osallistuivat kaikki Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten 36 kirkkoherraa.

 Kyse on kirkkoherrojen kannasta esimerkiksi tilojen käyttöön. Siitä päättää kirkkolain mukaan kirkkoherra yhdessä seurakuntaneuvoston kanssa. Kaikki seurakuntaneuvostot eivät ole käsitelleet asiaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suuren urheilusponsorin perijä välttelee oikeudenkäyntiä kuolonkolarista – ja viettää yhä ylellistä elämää

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  4. 4

   ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

  5. 5

   Tanskan maahanmuutto­ministeri: Jos pizzeriassa ei puhuta tanskaa, ilmiantakaa se viranomaisille

  6. 6

   Helsinkiläinen rakennusalan opiskelija kuvaa kerrostaloja Instagramiin, brittien The Guardian -lehti ihastui

  7. 7

   Sörnäisten rantatien kupeeseen tulossa ravintola- ja vapaa-ajan keskittymä – Tarkoitus avata jo tänä kesänä

  8. 8

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  9. 9

   Tampereen teknillinen yliopisto halusi tehdä etiopialaisesta tyrannista kunniatohtorin – yliopistolta vaaditaan anteeksipyyntöä

  10. 10

   Radikaali rehellisyys voi muuttaa elämäsi ja tuhota parisuhteesi, mutta on sen arvoista, sanoo Tuuli Syvänen: ”Vaihtoehto on elää feikkaamalla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

  4. 4

   Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

  5. 5

   Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

  6. 6

   Radikaali rehellisyys voi muuttaa elämäsi ja tuhota parisuhteesi, mutta on sen arvoista, sanoo Tuuli Syvänen: ”Vaihtoehto on elää feikkaamalla”

  7. 7

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  8. 8

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  9. 9

   Tukiopetusta jäi pitämättä Lauttasaaressa – rehtori antoi rahat opettajille joululahjaksi

  10. 10

   Putin on valmis tapaamaan Trumpin Suomessa – Niinistö: ”Isännöimme ilomielin, mutta pitää olla myös jotain sanottavaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  3. 3

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  4. 4

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  5. 5

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  6. 6

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  7. 7

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  8. 8

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  9. 9

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  10. 10

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  11. Näytä lisää