Valikko
Kaupunki

Ensin nuoria asutettiin vanhusten luo – nyt Omar, Laura ja Onni saavat 400 euron kämpän ja työpaikan samassa paketissa

Nuorten asuttaminen vanhusten luo oli menestys. Nyt Helsingissä kokeillaan mallia, jossa nuoret tekevät vuokrasopimuksen lisäksi työsopimuksen naapuriavusta. Ensimmäisinä Kannelmäkeen muuttavat Laura Kuuluvainen, Onni Koponen ja Omar Shum.

Omar Shum, 22, haluaisi digitalkkariksi, auttamaan erityisesti iäkkäitä teknisissä pulmissa. Laura Kuuluvainen, 21, mielii hänkin vanhusten pariin, ulkoilemaan yhdessä tai käymään vaikka kaupassa näiden puolesta. Onni Koponen, 18, hoitaisi mieluiten oman työvelvollisuutensa paikallisella nuorisotalolla, mutta kaikki ihmisten kanssa tehtävä työ kiinnostaa.

Helsingissä on juuri alettu kokeilla uutta mallia, jossa nuorelle tarjotaan samassa paketissa edullinen vuokra-asunto tavallisesta arava-vuokratalosta ja osa-aikaista työtä naapuruston hyväksi.

Kaksion Kannelmäestä saaneet nuoret jakavat kahtia noin 800 euron vuokran ja sitoutuvat tekemään työtä parikymmentä tuntia kuukaudessa. Työstä saa palkkaa 250 euroa kuussa.

Idean takana on kaupungin nuorisoasiainkeskus tai tarkemmin Oman muotoinen koti -hanke, joka torjuu nuorten asunnottomuutta. Siis sama porukka, joka järjesti vuotta aiemmin nuorille asuntoja vanhusten palvelutaloon toisella puolella Helsinkiä.

Uusikin idea on kopioitu Hollannista, mutta muokattu Suomeen sopivaksi. Nuorten palkat maksaa ja asunnon tarjoaa Y-säätiön M2-kodit, joka muutenkin kehittää yhteisöllistä asumista.

Kuuluvainen ja Koponen muuttivat kämppäkavereiksi Kannelmäkeen tällä viikolla. Shumilla muutto on myöhemmin helmikuussa, eikä hänen kämppäkaveriaan ole vielä valittu.

Nuorten itsensä miettimät työtehtävät ovat vain esimerkkejä. Naapurit pääsevät ehdottamaan, mitä kaikkea nuoret voisivat tehdä pienen palkkansa eteen.

”Pelkkä asunto ei vielä riitä nuorelle itsenäistymiseen. Pitää saada jalkaa oven väliin johonkin, kokemusta, palkkaakin”, sanoo projektipäällikkö Miki Mielonen.

Shum on jo kokeillut millaista digitalkkarina on, hän nimittäin teki datanomin opintoihinsa kuuluvan harjoittelujakson kirjastossa tällaisissa tehtävissä. Nimenomaan iäkkäiden kanssa tehtävä työ olisi hänestä kaikkein parasta.

”Vanhoilta ihmisiltä on paljon opittavaa. He esimerkiksi puhuvat suomea erityisen selkeästi”, sanoo Shum, joka tosin itsekin puhuu suomea sujuvasti, vaikka on muuttanut maahan vasta muutama vuosi sitten.

Kuuluvaisen tuleva ammatti puolestaan on yhteisöpedagogi, ja hän muuttaa Kannelmäkeen Nurmijärveltä. Kuuluvainen ei juuri ole ehtinyt Helsingistä muuta kämppää metsästääkään, koska kokeilu tuntui heti hienolta idealta.

”Tämä, että voi auttaa naapureitaan ja tehdä koko paikasta paremman elää.”

Koposesta taas on tulossa nuoriso- ja vapaa-aikaohjaaja, mutta työksi kelpaisi melkein mikä vain. Lapsuudenkodistaan Kannelmäkeen muuttava nuori mies toivoo vaihtelua työtehtäviin.

Sitä hän luultavasti myös saa. Ennakkoon on mietitty, että tehtävät voisivat olla esimerkiksi vanhusten auttamista, lasten tai eläinten hoitoa, tapahtumien järjestämistä, pieniä huoltotöitä tai teknistä apua. Lista voi vielä muuttua.

Kolmikon uudet kämpät sijaitsevat ihan tavallisessa arava-vuokratalossa. Naapureilta kysellään lähiaikoina, millaisesta avusta heille olisi hyötyä. Toiveita kerätään myös läheisestä senioritalosta ja Kannelmäki-seuralta.

Naapurit pitää ymmärtää yhtä taloa laajemmin. Koko kaupunginosa hyötyy, siinä määrin kuin nuori ehtii kahdessakymmenessä tunnissa auttaa.

 

”Voi auttaa naapureitaan ja tehdä koko paikasta paremman elää.”

”Jos nuoren työ on koko alueen hyväksi, se ei ole meiltä pois. Se on positiivista lisäarvoa kaikille. Työtehtävä voi siis ihan hyvin olla sählyturnauksen järjestäminen”, sanoo asukaskoordinaattori Kaisa Nisula M2 -kodeista.

Nuorten asunnottomuus on Helsingissä tilastojenkin mukaan lisääntymässä, mutta suuri osa siitä jää piiloon. Useat nukkuvat milloin kenenkin kaverin sohvalla. Muutto muualta Helsinkiin on vaikeaa, kun ei ole tuttavien verkostoa etsimässä sopivaa asuntoa. Lähtö lapsuudenkodista venyy epämääräiseen tulevaisuuteen.

Kannelmäkeen muuttajat ovat kaikki alle 25-vuotiaita, ja heidät on valittu useiden hakijoiden joukosta. Mukaan on nyt alkuun haluttu nuoria aikuisia, joilla on keskenään erilaista osaamista. Ensimmäinen kolmikko on opiskelijoita. Se ei ole ehto asunnon saamiseen, mutta helpottaa siinä mielessä, että osa-aikatyöstä tuleva raha ei ainakaan heti vaikuta muihin tuloihin.

Kokeilun jatko ja laajeneminen riippuvat siitä, miten asiat sujuvat mukaan valittujen nuorten kanssa.

”Totta kai oma asunto on tässä prioriteetti yksi. Mutta minulle on myös todella tärkeää, että voin vaikuttaa tätä kautta nuorten asuntotilanteeseen yleisemmin”, sanoo Koponen.

”Ei tilanne kaikille ole sama, mutta osalle tämä on todella iso stressi. Opiskelet ja yrität saada työkokemusta ja ehkä tehdä vapaaehtoistyötä siinä sivussa, ja sitten pitäisi löytää se asunto. Se on vähän kuin kerisi auki lankakerää, jossa lanka on ihan solmussa”, hän kuvailee.


Nuoria palvelutaloihin muuallakin Suomessa

Vuosi sitten kolme nuorta aikuista muutti palvelutalo Rudolfiin Helsingin Laajasalossa. He maksavat asumisestaan pientä vuokraa, mutta heillä on lisäksi velvollisuus viettää aikaa palvelutalon iäkkäiden asukkaiden kanssa.

Toisin kuin Kannelmäessä, Laajasalossa kyseessä ei kuitenkaan ole työsuhde vaan enemmänkin vapaa-ajan viettäminen yhdessä muiden talon asukkaiden kanssa.

Laajasalon kokeilu on onnistunut erittäin hyvin. Sekä nuorilta että vanhoilta asukkailta tullut palaute on kiittävää. Samaan viittaa myös aiheesta tehty opinnäytetyö ammattikorkeakoulu Laureaan.

Tapa toimia on levinnyt tai leviämässä Vantaalle, Espooseen, Ouluun ja useaan muuhunkin suureen kaupunkiin Suomessa. Rudolfissa nuoria asuu edelleen, mutta muualle Helsinkiin malli laajenee hitaasti, koska kaupungin palvelutaloissa ei ole tyhjillään huoneita nuorille asukkaille. Tilanne voi muuttua, kun tulevaisuudessa rakennetaan uusia tiloja iäkkäiden asumiseen, esimerkiksi Marian sairaalan alueelle.

Toinen hiukan vastaava kokeilu on muistisairaiden ja nuorten aikuisten yhteisasuminen Diakonissalaitoksen Sanervakodissa Myllypurossa. Sanervassa nuoret ovat kaikki sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita.

Sen sijaan Oman muotoinen koti -hankkeessa aiemmin Kannelmäkeen perustettu nuorten asumisyhteisö ei ollut menestys. Yhdentoista nuoren yhteisö osoittautui liian suureksi, ja se päätettiin lopettaa.

Työn ja asumisen yhdistäminen on Y-säätiölle ennestään tuttua, vaikka Kannelmäessä nyt testattava tapa on säätiöllekin täysin uusi.

Naapuruston hyväksi tehtyä työtä kokeillaan esimerkiksi itäisessä Helsingissä. Siellä välineenä on mobiilisovellus, jonka olisi tarkoitus yhdistää pieniä työkeikkoja etsivät maahanmuuttajanuoret ja apua tarvitsevat sotaveteraanit.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Nuoret
 • Kannelmäki
 • Helsinki
 • yhteisöllisyys
 • Maija Aalto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää