Valikko
Kaupunki

Ensin nuoria asutettiin vanhusten luo – nyt Omar, Laura ja Onni saavat 400 euron kämpän ja työpaikan samassa paketissa

Nuorten asuttaminen vanhusten luo oli menestys. Nyt Helsingissä kokeillaan mallia, jossa nuoret tekevät vuokrasopimuksen lisäksi työsopimuksen naapuriavusta. Ensimmäisinä Kannelmäkeen muuttavat Laura Kuuluvainen, Onni Koponen ja Omar Shum.

Omar Shum, 22, haluaisi digitalkkariksi, auttamaan erityisesti iäkkäitä teknisissä pulmissa. Laura Kuuluvainen, 21, mielii hänkin vanhusten pariin, ulkoilemaan yhdessä tai käymään vaikka kaupassa näiden puolesta. Onni Koponen, 18, hoitaisi mieluiten oman työvelvollisuutensa paikallisella nuorisotalolla, mutta kaikki ihmisten kanssa tehtävä työ kiinnostaa.

Helsingissä on juuri alettu kokeilla uutta mallia, jossa nuorelle tarjotaan samassa paketissa edullinen vuokra-asunto tavallisesta arava-vuokratalosta ja osa-aikaista työtä naapuruston hyväksi.

Kaksion Kannelmäestä saaneet nuoret jakavat kahtia noin 800 euron vuokran ja sitoutuvat tekemään työtä parikymmentä tuntia kuukaudessa. Työstä saa palkkaa 250 euroa kuussa.

Idean takana on kaupungin nuorisoasiainkeskus tai tarkemmin Oman muotoinen koti -hanke, joka torjuu nuorten asunnottomuutta. Siis sama porukka, joka järjesti vuotta aiemmin nuorille asuntoja vanhusten palvelutaloon toisella puolella Helsinkiä.

Uusikin idea on kopioitu Hollannista, mutta muokattu Suomeen sopivaksi. Nuorten palkat maksaa ja asunnon tarjoaa Y-säätiön M2-kodit, joka muutenkin kehittää yhteisöllistä asumista.

Kuuluvainen ja Koponen muuttivat kämppäkavereiksi Kannelmäkeen tällä viikolla. Shumilla muutto on myöhemmin helmikuussa, eikä hänen kämppäkaveriaan ole vielä valittu.

Nuorten itsensä miettimät työtehtävät ovat vain esimerkkejä. Naapurit pääsevät ehdottamaan, mitä kaikkea nuoret voisivat tehdä pienen palkkansa eteen.

”Pelkkä asunto ei vielä riitä nuorelle itsenäistymiseen. Pitää saada jalkaa oven väliin johonkin, kokemusta, palkkaakin”, sanoo projektipäällikkö Miki Mielonen.

Shum on jo kokeillut millaista digitalkkarina on, hän nimittäin teki datanomin opintoihinsa kuuluvan harjoittelujakson kirjastossa tällaisissa tehtävissä. Nimenomaan iäkkäiden kanssa tehtävä työ olisi hänestä kaikkein parasta.

”Vanhoilta ihmisiltä on paljon opittavaa. He esimerkiksi puhuvat suomea erityisen selkeästi”, sanoo Shum, joka tosin itsekin puhuu suomea sujuvasti, vaikka on muuttanut maahan vasta muutama vuosi sitten.

Kuuluvaisen tuleva ammatti puolestaan on yhteisöpedagogi, ja hän muuttaa Kannelmäkeen Nurmijärveltä. Kuuluvainen ei juuri ole ehtinyt Helsingistä muuta kämppää metsästääkään, koska kokeilu tuntui heti hienolta idealta.

”Tämä, että voi auttaa naapureitaan ja tehdä koko paikasta paremman elää.”

Koposesta taas on tulossa nuoriso- ja vapaa-aikaohjaaja, mutta työksi kelpaisi melkein mikä vain. Lapsuudenkodistaan Kannelmäkeen muuttava nuori mies toivoo vaihtelua työtehtäviin.

Sitä hän luultavasti myös saa. Ennakkoon on mietitty, että tehtävät voisivat olla esimerkiksi vanhusten auttamista, lasten tai eläinten hoitoa, tapahtumien järjestämistä, pieniä huoltotöitä tai teknistä apua. Lista voi vielä muuttua.

Kolmikon uudet kämpät sijaitsevat ihan tavallisessa arava-vuokratalossa. Naapureilta kysellään lähiaikoina, millaisesta avusta heille olisi hyötyä. Toiveita kerätään myös läheisestä senioritalosta ja Kannelmäki-seuralta.

Naapurit pitää ymmärtää yhtä taloa laajemmin. Koko kaupunginosa hyötyy, siinä määrin kuin nuori ehtii kahdessakymmenessä tunnissa auttaa.

 

”Voi auttaa naapureitaan ja tehdä koko paikasta paremman elää.”

”Jos nuoren työ on koko alueen hyväksi, se ei ole meiltä pois. Se on positiivista lisäarvoa kaikille. Työtehtävä voi siis ihan hyvin olla sählyturnauksen järjestäminen”, sanoo asukaskoordinaattori Kaisa Nisula M2 -kodeista.

Nuorten asunnottomuus on Helsingissä tilastojenkin mukaan lisääntymässä, mutta suuri osa siitä jää piiloon. Useat nukkuvat milloin kenenkin kaverin sohvalla. Muutto muualta Helsinkiin on vaikeaa, kun ei ole tuttavien verkostoa etsimässä sopivaa asuntoa. Lähtö lapsuudenkodista venyy epämääräiseen tulevaisuuteen.

Kannelmäkeen muuttajat ovat kaikki alle 25-vuotiaita, ja heidät on valittu useiden hakijoiden joukosta. Mukaan on nyt alkuun haluttu nuoria aikuisia, joilla on keskenään erilaista osaamista. Ensimmäinen kolmikko on opiskelijoita. Se ei ole ehto asunnon saamiseen, mutta helpottaa siinä mielessä, että osa-aikatyöstä tuleva raha ei ainakaan heti vaikuta muihin tuloihin.

Kokeilun jatko ja laajeneminen riippuvat siitä, miten asiat sujuvat mukaan valittujen nuorten kanssa.

”Totta kai oma asunto on tässä prioriteetti yksi. Mutta minulle on myös todella tärkeää, että voin vaikuttaa tätä kautta nuorten asuntotilanteeseen yleisemmin”, sanoo Koponen.

”Ei tilanne kaikille ole sama, mutta osalle tämä on todella iso stressi. Opiskelet ja yrität saada työkokemusta ja ehkä tehdä vapaaehtoistyötä siinä sivussa, ja sitten pitäisi löytää se asunto. Se on vähän kuin kerisi auki lankakerää, jossa lanka on ihan solmussa”, hän kuvailee.


Nuoria palvelutaloihin muuallakin Suomessa

Vuosi sitten kolme nuorta aikuista muutti palvelutalo Rudolfiin Helsingin Laajasalossa. He maksavat asumisestaan pientä vuokraa, mutta heillä on lisäksi velvollisuus viettää aikaa palvelutalon iäkkäiden asukkaiden kanssa.

Toisin kuin Kannelmäessä, Laajasalossa kyseessä ei kuitenkaan ole työsuhde vaan enemmänkin vapaa-ajan viettäminen yhdessä muiden talon asukkaiden kanssa.

Laajasalon kokeilu on onnistunut erittäin hyvin. Sekä nuorilta että vanhoilta asukkailta tullut palaute on kiittävää. Samaan viittaa myös aiheesta tehty opinnäytetyö ammattikorkeakoulu Laureaan.

Tapa toimia on levinnyt tai leviämässä Vantaalle, Espooseen, Ouluun ja useaan muuhunkin suureen kaupunkiin Suomessa. Rudolfissa nuoria asuu edelleen, mutta muualle Helsinkiin malli laajenee hitaasti, koska kaupungin palvelutaloissa ei ole tyhjillään huoneita nuorille asukkaille. Tilanne voi muuttua, kun tulevaisuudessa rakennetaan uusia tiloja iäkkäiden asumiseen, esimerkiksi Marian sairaalan alueelle.

Toinen hiukan vastaava kokeilu on muistisairaiden ja nuorten aikuisten yhteisasuminen Diakonissalaitoksen Sanervakodissa Myllypurossa. Sanervassa nuoret ovat kaikki sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita.

Sen sijaan Oman muotoinen koti -hankkeessa aiemmin Kannelmäkeen perustettu nuorten asumisyhteisö ei ollut menestys. Yhdentoista nuoren yhteisö osoittautui liian suureksi, ja se päätettiin lopettaa.

Työn ja asumisen yhdistäminen on Y-säätiölle ennestään tuttua, vaikka Kannelmäessä nyt testattava tapa on säätiöllekin täysin uusi.

Naapuruston hyväksi tehtyä työtä kokeillaan esimerkiksi itäisessä Helsingissä. Siellä välineenä on mobiilisovellus, jonka olisi tarkoitus yhdistää pieniä työkeikkoja etsivät maahanmuuttajanuoret ja apua tarvitsevat sotaveteraanit.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Nuoret
 • Kannelmäki
 • Helsinki
 • yhteisöllisyys
 • Maija Aalto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  2. 2

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  3. 3

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  4. 4

   Poliisi varoittaa: Karhu liikkuu Espoossa – myös siuntiolaiselta golfkentältä havainto

  5. 5

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  6. 6

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  7. 7

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  8. 8

   Britannia pelkää välitöntä uutta iskua, ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Moni juoksee lenkillä aivan liian kovaa – Jatkuva täysillä juokseminen voi jopa heikentää kuntoa, sanoo asiantuntija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Britannia pelkää välitöntä uutta iskua, ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  6. 6

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  7. 7

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  8. 8

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  9. 9

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  10. 10

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia pelkää välitöntä uutta iskua, ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää