Valikko
Kaupunki

Ensin nuoria asutettiin vanhusten luo – nyt Omar, Laura ja Onni saavat 400 euron kämpän ja työpaikan samassa paketissa

Nuorten asuttaminen vanhusten luo oli menestys. Nyt Helsingissä kokeillaan mallia, jossa nuoret tekevät vuokrasopimuksen lisäksi työsopimuksen naapuriavusta. Ensimmäisinä Kannelmäkeen muuttavat Laura Kuuluvainen, Onni Koponen ja Omar Shum.

Omar Shum, 22, haluaisi digitalkkariksi, auttamaan erityisesti iäkkäitä teknisissä pulmissa. Laura Kuuluvainen, 21, mielii hänkin vanhusten pariin, ulkoilemaan yhdessä tai käymään vaikka kaupassa näiden puolesta. Onni Koponen, 18, hoitaisi mieluiten oman työvelvollisuutensa paikallisella nuorisotalolla, mutta kaikki ihmisten kanssa tehtävä työ kiinnostaa.

Helsingissä on juuri alettu kokeilla uutta mallia, jossa nuorelle tarjotaan samassa paketissa edullinen vuokra-asunto tavallisesta arava-vuokratalosta ja osa-aikaista työtä naapuruston hyväksi.

Kaksion Kannelmäestä saaneet nuoret jakavat kahtia noin 800 euron vuokran ja sitoutuvat tekemään työtä parikymmentä tuntia kuukaudessa. Työstä saa palkkaa 250 euroa kuussa.

Idean takana on kaupungin nuorisoasiainkeskus tai tarkemmin Oman muotoinen koti -hanke, joka torjuu nuorten asunnottomuutta. Siis sama porukka, joka järjesti vuotta aiemmin nuorille asuntoja vanhusten palvelutaloon toisella puolella Helsinkiä.

Uusikin idea on kopioitu Hollannista, mutta muokattu Suomeen sopivaksi. Nuorten palkat maksaa ja asunnon tarjoaa Y-säätiön M2-kodit, joka muutenkin kehittää yhteisöllistä asumista.

Kuuluvainen ja Koponen muuttivat kämppäkavereiksi Kannelmäkeen tällä viikolla. Shumilla muutto on myöhemmin helmikuussa, eikä hänen kämppäkaveriaan ole vielä valittu.

Nuorten itsensä miettimät työtehtävät ovat vain esimerkkejä. Naapurit pääsevät ehdottamaan, mitä kaikkea nuoret voisivat tehdä pienen palkkansa eteen.

”Pelkkä asunto ei vielä riitä nuorelle itsenäistymiseen. Pitää saada jalkaa oven väliin johonkin, kokemusta, palkkaakin”, sanoo projektipäällikkö Miki Mielonen.

Shum on jo kokeillut millaista digitalkkarina on, hän nimittäin teki datanomin opintoihinsa kuuluvan harjoittelujakson kirjastossa tällaisissa tehtävissä. Nimenomaan iäkkäiden kanssa tehtävä työ olisi hänestä kaikkein parasta.

”Vanhoilta ihmisiltä on paljon opittavaa. He esimerkiksi puhuvat suomea erityisen selkeästi”, sanoo Shum, joka tosin itsekin puhuu suomea sujuvasti, vaikka on muuttanut maahan vasta muutama vuosi sitten.

Kuuluvaisen tuleva ammatti puolestaan on yhteisöpedagogi, ja hän muuttaa Kannelmäkeen Nurmijärveltä. Kuuluvainen ei juuri ole ehtinyt Helsingistä muuta kämppää metsästääkään, koska kokeilu tuntui heti hienolta idealta.

”Tämä, että voi auttaa naapureitaan ja tehdä koko paikasta paremman elää.”

Koposesta taas on tulossa nuoriso- ja vapaa-aikaohjaaja, mutta työksi kelpaisi melkein mikä vain. Lapsuudenkodistaan Kannelmäkeen muuttava nuori mies toivoo vaihtelua työtehtäviin.

Sitä hän luultavasti myös saa. Ennakkoon on mietitty, että tehtävät voisivat olla esimerkiksi vanhusten auttamista, lasten tai eläinten hoitoa, tapahtumien järjestämistä, pieniä huoltotöitä tai teknistä apua. Lista voi vielä muuttua.

Kolmikon uudet kämpät sijaitsevat ihan tavallisessa arava-vuokratalossa. Naapureilta kysellään lähiaikoina, millaisesta avusta heille olisi hyötyä. Toiveita kerätään myös läheisestä senioritalosta ja Kannelmäki-seuralta.

Naapurit pitää ymmärtää yhtä taloa laajemmin. Koko kaupunginosa hyötyy, siinä määrin kuin nuori ehtii kahdessakymmenessä tunnissa auttaa.

 

”Voi auttaa naapureitaan ja tehdä koko paikasta paremman elää.”

”Jos nuoren työ on koko alueen hyväksi, se ei ole meiltä pois. Se on positiivista lisäarvoa kaikille. Työtehtävä voi siis ihan hyvin olla sählyturnauksen järjestäminen”, sanoo asukaskoordinaattori Kaisa Nisula M2 -kodeista.

Nuorten asunnottomuus on Helsingissä tilastojenkin mukaan lisääntymässä, mutta suuri osa siitä jää piiloon. Useat nukkuvat milloin kenenkin kaverin sohvalla. Muutto muualta Helsinkiin on vaikeaa, kun ei ole tuttavien verkostoa etsimässä sopivaa asuntoa. Lähtö lapsuudenkodista venyy epämääräiseen tulevaisuuteen.

Kannelmäkeen muuttajat ovat kaikki alle 25-vuotiaita, ja heidät on valittu useiden hakijoiden joukosta. Mukaan on nyt alkuun haluttu nuoria aikuisia, joilla on keskenään erilaista osaamista. Ensimmäinen kolmikko on opiskelijoita. Se ei ole ehto asunnon saamiseen, mutta helpottaa siinä mielessä, että osa-aikatyöstä tuleva raha ei ainakaan heti vaikuta muihin tuloihin.

Kokeilun jatko ja laajeneminen riippuvat siitä, miten asiat sujuvat mukaan valittujen nuorten kanssa.

”Totta kai oma asunto on tässä prioriteetti yksi. Mutta minulle on myös todella tärkeää, että voin vaikuttaa tätä kautta nuorten asuntotilanteeseen yleisemmin”, sanoo Koponen.

”Ei tilanne kaikille ole sama, mutta osalle tämä on todella iso stressi. Opiskelet ja yrität saada työkokemusta ja ehkä tehdä vapaaehtoistyötä siinä sivussa, ja sitten pitäisi löytää se asunto. Se on vähän kuin kerisi auki lankakerää, jossa lanka on ihan solmussa”, hän kuvailee.


Nuoria palvelutaloihin muuallakin Suomessa

Vuosi sitten kolme nuorta aikuista muutti palvelutalo Rudolfiin Helsingin Laajasalossa. He maksavat asumisestaan pientä vuokraa, mutta heillä on lisäksi velvollisuus viettää aikaa palvelutalon iäkkäiden asukkaiden kanssa.

Toisin kuin Kannelmäessä, Laajasalossa kyseessä ei kuitenkaan ole työsuhde vaan enemmänkin vapaa-ajan viettäminen yhdessä muiden talon asukkaiden kanssa.

Laajasalon kokeilu on onnistunut erittäin hyvin. Sekä nuorilta että vanhoilta asukkailta tullut palaute on kiittävää. Samaan viittaa myös aiheesta tehty opinnäytetyö ammattikorkeakoulu Laureaan.

Tapa toimia on levinnyt tai leviämässä Vantaalle, Espooseen, Ouluun ja useaan muuhunkin suureen kaupunkiin Suomessa. Rudolfissa nuoria asuu edelleen, mutta muualle Helsinkiin malli laajenee hitaasti, koska kaupungin palvelutaloissa ei ole tyhjillään huoneita nuorille asukkaille. Tilanne voi muuttua, kun tulevaisuudessa rakennetaan uusia tiloja iäkkäiden asumiseen, esimerkiksi Marian sairaalan alueelle.

Toinen hiukan vastaava kokeilu on muistisairaiden ja nuorten aikuisten yhteisasuminen Diakonissalaitoksen Sanervakodissa Myllypurossa. Sanervassa nuoret ovat kaikki sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita.

Sen sijaan Oman muotoinen koti -hankkeessa aiemmin Kannelmäkeen perustettu nuorten asumisyhteisö ei ollut menestys. Yhdentoista nuoren yhteisö osoittautui liian suureksi, ja se päätettiin lopettaa.

Työn ja asumisen yhdistäminen on Y-säätiölle ennestään tuttua, vaikka Kannelmäessä nyt testattava tapa on säätiöllekin täysin uusi.

Naapuruston hyväksi tehtyä työtä kokeillaan esimerkiksi itäisessä Helsingissä. Siellä välineenä on mobiilisovellus, jonka olisi tarkoitus yhdistää pieniä työkeikkoja etsivät maahanmuuttajanuoret ja apua tarvitsevat sotaveteraanit.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Nuoret
 • Kannelmäki
 • Helsinki
 • yhteisöllisyys
 • Maija Aalto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Supo: Iskujen uhka Suomessa on kohonnut

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  6. 6

   Selänne harmittelee ystävänsä katkeruutta jääkiekkoa kohtaan: ”Todella surullista, hänellä olisi niin paljon annettavaa”

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  9. 9

   Jopa yli 20 prosenttia koululaisista oireilee psyykkisesti – opettajat ovat usein neuvottomia, kertoo tutkija

  10. 10

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  4. 4

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  5. 5

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  6. 6

   Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

  7. 7

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  8. 8

   Yhdeksällä miljoonalla eurolla tietokoneita ja elektroniikkaa suoraan vääriin käsiin – näin Helsingin opetusviraston laitepetos onnistui

  9. 9

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  10. 10

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  10. 10

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  11. Näytä lisää