Kaupunki

Elmeri Vehkala, 44, kirjoittaa lapsuusmuistoja Koivukylästä – lapset pitivät yhtä, kun viina tärväsi monien perheiden elämää

Suuri muuttoliike heitti ihmisiä eri suunnista vantaalaiseen lähiöön, jossa kaikki oli keskeneräistä: nimistö, koulut ja kävelytien siltakin.

Tämä voi tulla monille uutisena, mutta Koivukylää ei ole olemassa.

Totuus paljastuu, kun kävelee divariyrittäjä Elmeri Vehkalan, 44, kanssa hänen lapsuusmaisemissaan.

”Onko tämä nyt Koivukylää?” ”Ei, tämä on Rautkalliota.”

”Onko Koivukylä sitten tuolla mäen alapuolella?” ”Ei, se on Havukoskea.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Onko se varsinaisesti tuolla pääradan länsipuolella niin kuin kartta väittää?”

”No, se on Asolaa, ja sitten siellä on Koivukylän pientaloalue, joka on uudempien aikojen tuotos.”

Näkee, että Vehkala todella pinnistelee selittääkseen ulkopuoliselle tapaus Koivukylää. Tehtävä ei ole helppo, koska niin kuin monet Vantaan alueet, se on radikaalisti myllerretty 1970-luvun isossa muuttoliikkeessä. Vanhat nimet väistyivät ja uudet nimet vakiintuivat, kun asutus laajeni metsiin ja pelloille.

Silti edelleen pätee nyrk­kisääntö: se, mitä ulko­puoliset kutsuvat Koivu­kyläksi, on alueella asuvien mielestä jotain muuta.

”Paitsi kun hakunilalaiset kysyvät. Silloin me kaikki ollaan Koivukylästä.”

Vehkala ei todellakaan tee tätä helpoksi.

Lapsuutensa ja nuoruutensa Havukoskella kasvanut mies on nyt kirjoittanut omaelämäkerrallisen kirjan Koivukylästä 1970–1980-lukujen taitteessa.

Kun Vehkalan perheen muuttokuorma kaartoi Lahden moottoritieltä idyllisen peltomaiseman halki Havukoskelle vuonna 1979, vastassa oli loputon kerrostalojen rykelmä.

Rakentamisen nopeus ja alueen keskeneräisyys näkyi kaikkialla. Jopa kävelysilta katkesi kesken Kytötien yläpuolella. Se törrötti puolikkaana pitkän aikaa. Kyse saattoi olla rahanpuutteesta tai jostakin muusta, Vehkala ei ole koskaan kuullut virallista selitystä.

Silta johdatti pääradan Koivukylän asemalle, joka sekin on Vehkalan näkökulmasta uudempien aikojen kotkotuksia. Asema valmistui vasta vuoden 1980 joulukuussa.

”Ja tuossa Lidlin paikalla oli metsikkö, jossa juotiin kaljaa”, Vehkala viittilöi Koivukylän puistotien toiselle puolelle. Merkittävä paikka, josta kumma kyllä puuttuu asianmukainen laatta.

Hyvä maastotuntemus on Vehkalalle tyypillistä. Hänen kirjassaan pikkupojat rämpivät tulvalämpäreillä ja metsiköissä, pelätään pahamaineista Harakkalinnan kummitustaloa koulumatkalla ja erotellaan eri vuokratalojen asukaskuntaa. Jokaiselle mäelle ja lammelle on oma nimensä.

Mies on sitä mieltä, että Koivukylän – tai miten sitä nyt nimittäisi – ilme on muuttunut yllättävän vähän sitten hänen lapsuus­vuosiensa. Lisärakentaminen tai tiivistäminen ei ole päässyt liikkeelle samalla tavalla kuin esimerkiksi Myyrmäessä ja Tikkurilassa.

”Lapsiahan täällä näkyy nyt paljon vähemmän ja eläkeläisiä enemmän, niin kuin kaikissa lähiöissä. Silloin, kun me muutimme, pihat olivat täynnä lapsia. Se oli minullekin eräällä tavalla pelastusrengas”, Vehkala miettii.

Naapuritalojen pojat pitivät yhtä, kun viina tärväsi monien perheiden elämää. Kavereilta sai tilapäisen kortteerin tai kaverin vanhemmilta käytännön apua.

Eräänlaista sisäistä murrosta on toki havaittavissa. Rautkallionmäellä vanhat liikehuoneistot, ruokakaupat, farkkuliike, kioski ja lelukauppa ovat muuttuneet erilaisten yhdistysten pesäpaikoiksi. Ruokakaupassa on asukastila, ja Rautkallion koulukin on nyt päiväkoti.

Jopa tämä vaatimaton rakennus kertoo isosta muuttoliikkeestä. Vehkala ei sinne koulun ahtauden vuoksi koskaan päässyt, vaikka se oli havukoskelaisten lasten lähikoulu. Koko ensimmäisen luokan ja puolet toisestakin Vehkala ikätovereineen marssi neljän kilometrin päähän Rekolaan ennen kuin uusi lähikoulu valmistui Havukoskelle.

”Vaikka lapsia on nyt vähemmän, ihmisiä on kuitenkin liikkeellä vilkkaasti. Apatia ei kalva, ja maahanmuuttajat ovat tuoneet eloa”, Vehkala tuumii.

Hän itse on lähtenyt Koivukylästä 19-vuotiaana 1990-luvun alussa. Etäisyyden kasvaessa virisi halu kirjoittaa talteen se, mitä lapsena näki ja koki. Siitä syntyi kirja Älykuvio K, joka julkaistaan helmikuussa.

”Jostain syystä palaan aina sinne. Se roikkuu mukana kuin vanha, vähän nukkavieru ystävä.”


Koivukylän asema saa asuntoja naapuriinsa ja kirjasto saattaa muuttaa uusiin tiloihin

Koivukylän aseman ja ostoskeskuksen väli on täyttymässä uusilla asuintaloilla, jos alueen suunnittelukilpailun ideat toteutuvat.

Neljän kilpailuehdotuksen perusteella pääradan varteen on nousemassa 7–12-kerroksisia taloja, joiden alakerrassa on hieman liiketilaa, mahdollisesti uusi päiväkoti ja pesä Koivukylän kirjastolle.

Nykyinen kirjasto on ostoskeskuksessa, mutta myös Koivu­torin ostoskeskuksen toimijat etsivät ideoita kiinteistölleen. On mahdollista, että kirjaston siirto voisi helpottaa tätä ideointia. Toisaalta kirjasto voi myös jäädä sijoilleen.

”Kirjastovaraus kaupungin tonteilla on varmistus sille, että Koivukylässä on jatkossakin tilat kirjastolle”, sanoo Vantaan kiinteistökehityspäällikkö Petteri Hankivuo.

 

”Nyt on vihdoin Koivukylän vuoro.”

Vantaa on pyytänyt kansalaisilta kommentteja neljästä kilpailuvaihtoehdosta, joiden pohjalta kaupunki suunnittelee uusia kortteleita pääradan varteen. Kaupunginhallitus valitsee voittajan kevään aikana.

Hankivuo on tyytyväinen suunnittelukilpailuun, koska tähän mennessä Koivukylä on saanut uinua rauhassa useita vuosia. Rakentamista helpottaa, että kaupunki omistaa maat radan ja ostoskeskuksen välissä.

”Nyt on vihdoin Koivukylän vuoro”, Hankivuo sanoo.

Suunnitteluideoissa asuntojen määrä vaihtelee suuresti noin 300 asunnosta 650 asuntoon. Liiketilaa on asuntoneliöihin verrattuna melko vähän, vain 100–500 neliömetriä.

Koivukylän keskustan kilpailuehdotukset ovat nähtävillä Vantaan maankäytön verkkosivuilla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lähiöt
 • Vantaa
 • Koivukylä
 • Pääkaupunkiseutu
 • Kaupungistuminen
 • Kirjat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  2. 2

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  3. 3

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  4. 4

   Keravan kunta: ”Lihaton vaihtoehto ei ole ravitsemuksellisesti riittävä” – kaupunki uudisti päiväkotien ja koulujen ruokalistat ja lähetti varoituskirjeen vanhemmille

  5. 5

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  6. 6

   Suomalaisissa yliopistoissa tutkijoiden on pakko opettaa, ja siitä kärsivät opiskelijat – ”Opettajan liika itseluottamus ei ole hyvä asia”, sanoo Aalto-yliopiston palkittu professori

  7. 7

   Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”

  8. 8

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  9. 9

   Pohjois-Korea uhkasi uudella vetypommilla, diktaattori haukkui Trumpin mielenvikaiseksi

  10. 10

   Iso, puinen ABC-asema tärveltyi tulipalossa Hyvinkäällä: Katto paloi kokonaan, vesi pilasi sisätilat, eikä polttoainettakaan voi enää ostaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  2. 2

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne oli sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  8. 8

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  9. 9

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  10. 10

   Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Nainen surmasi 73-vuotiaan miehen useilla puukoniskuilla Aleksis Kiven kadulla Helsingissä – juuri alkaneessa oikeudenkäynnissä syyttäjä vaatii tuomiota murhasta
  3. Osaisitko tilata suosikkiviiniäsi Alkon tiskiltä? Legendaarinen palvelutiski tekee paluun Töölöntorin uudessa Alkossa, HSTV:n suora lähetys kello 9.50
  4. Deittailusta tuli myös matkailijoiden ajanvietettä – Parhaimmillaan Tinder-treffeistä vieraassa maassa voi oppia paljon
  5. Istuimme presidentin autoon: Ahtisaaren panssari-Mersu oli aikansa huippuauto – ”Peruutustutkana” toimivat auton takaa nousevat tikut
  6. ”Tulee kolme kertaa se tunne: ai, ai, ai!” – ruokataiteilija Kozeen Shiwan tarjoaa illallisillaan epämiellyttäviä makukokemuksia ja haluaa mullistaa koko syömisen konseptin
  7. Nico Rosberg tarttui tyylillä Cristiano Ronaldon heittämään haasteeseen ja panee Barack Obaman tiukkaan paikkaan – onnistuisiko sinulta?
  8. Teemu Pulkkinen iski avausosuman Las Vegasissa – seuralta erikoinen koirakuvapyyntö Twitterissä
  9. Kiinalaismies muuttaa kuukaudeksi Helsinki-Vantaan lentoasemalle – Finavian mainostempaukseen palkattiin ”Tanssii tähtien kanssa -kilpailija”
  10. Luottamus Kiinan talouteen horjumassa – Standard & Poor’s pudotti maailman toiseksi suurimman talouden luottoluokitusta
  11. Vaikuttaa siltä, että 3-vuotias oppii kaksi vierasta kieltä puolessa vuodessa – Kiinalainen päiväkotielämä on osin outoa, mutta ainakin viestintä on tehokasta: viikon aikana opettaja lähetti sata kuvaa
  12. Näytä lisää