Valikko
Kaupunki

Helsinki kehittää miljoonilla euroilla tarhaikäisten teknologiataitoja – päiväkoteihin yritetään rakentaa myös oma ”Wilma”-järjestelmä

Helsinki panee miljoonia euroja päiväkotien digitalisointiin. Sillä saadaan esimerkiksi laitteita lasten käyttöön. Aikuisille on suunnitteilla yhteydenpitoa varten koulujen Wilman kaltainen järjestelmä.

”Helppo, tosi helppo, ihan lälly”, huutavat 6-vuotiaat Olivia Soitula, Eveliina Iihola ja Katariina Laine ja syöksyvät seuraavalle rastille.

Hurrikaanien esikouluryhmässä Vartioharjussa on meneillään kuvasuunnistus, aika tavallinen puuha missä vain päiväkodissa. Toteuttamistapa ei ole ihan tavallinen. Rasteille eri puolille päiväkotia vievät vinkkikuvat ovat lasten itsensä miettimiä, tablettitietokoneilla kuvaamia ja tulostamia. Rasteilta löytyvät piirroskuvat muutetaan porukalla kirjaimiksi. Apuna on lapsille koodaamista tutuksi tekevästä kirjasta poimittu tehtävä.

Tuloksena syntyvät sanat tietenkin kuvataan myös.

Tällainen toiminta mielessä Helsinki panee 16 miljoonaa euroa päiväkotiensa digitalisointiin vuoteen 2020 mennessä.

Yksi osa muutosta on tämä: mitä lapset itse voivat tehdä teknologialla?

Pedagogiikan lisäksi tehdään uusia tai nykyistä parempia työkaluja henkilökunnan käyttöön, johtamiseen ja asiakaspalveluun. On esimerkiksi tulossa järjestelmä, joka muistuttaa Wilmaa, jonka kautta opettajat nyt viestivät koululaisten vanhemmille.

Hurrikaanien kuvasuunnistus on osa laajaa kokonaisuutta, jossa kaikki päiväkoti Viikingin lapset tutkivat itse valitsemastaan näkökulmasta lähiympäristöään, aluksi päiväkotiaan ja sitten kaupunginosaa sen ympärillä.

Tuloksena syntyy ainakin valokuvanäyttely, ehkä myös näytelmä tai animaatio. Siinä sivussa opitaan itse tekemällä muutakin, esimerkiksi lukemista, laskemista ja liikuntaa.

 

”Tekniikka ei saa olla ylimääräinen palkinto tai pelkkää viihdettä varten.”

Tekniikka on apuväline mutta vain pieni osa isoa kokonaisuutta. Mitä laitteet siis tuovat päiväkotiin lisää?

”Ne motivoivat, rikastavat, ovat tätä päivää. Lapset elävät tällaisessa maailmassa, tekniikan ympäröiminä. Ja on tämä myös tasa-arvoasia. Jokaisella ei ole kotona laitteita, mutta kaikkien pitää päästä tutustumaan niihin”, sanoo lastentarhanopettaja Maarit Partala.

”On myös tärkeää, että tämä on luonteva osa oppimisympäristöä ja lasten arkea. Tekniikka ei saa olla ylimääräinen palkinto tai pelkkää viihdettä varten”, kommentoi hänen kollegansa Pia Foden.

Esikoululaiset itse kertovat vuolaasti päiväkodissa pelatuista oppimispeleistä, joissa on esimerkiksi tutkittu geometrisiä muotoja tai liikennettä.

Laitteet ovat myös keino jakaa tietoa. Niillä tallennetaan päivän aikana sattuneita tärkeitä asioita vanhemmille näytettäväksi tai esitetään kavereille kotona tehtyä legoelokuvaa.

Yksi oppimispeleistä on Aparaattisaari, joka on Helsingin kirjastojen ja varhaiskasvatuksen yhdessä toteuttama työkalu esikoululaisten mediakasvatukseen. Hurrikaanit ovat hiljattain päässeet aloittamaan työskentelyn sillä. On tehty itse uutisia ja keskusteltu ikärajoista. Mitä voi esimerkiksi tehdä, jos elokuva pelottaa?

Lapsille halutaan jo ennen kouluikää opettaa monilukutaitoa – siis keinoja hahmottaa viestintää ympärillään, etenkin tekemällä ja kokeilemalla itse.

Päiväkoti Viikingissä on vaikea sanoa, ovatko uudesta enemmän innoissaan esikoululaiset vai aikuiset. Lastentarhanopettajat kehuvat sitä, että kehitystyötä on tehty isolla porukalla.

”Muutos lähtee lapsesta ja pedagogiikasta, ei tekniikasta”, sanoo myös projektipäällikkö Lea Juvonen varhaiskasvatusvirastosta.

Ensin siis on mietitty, mihin laitteita käytetään. Vasta sitten on päätetty, mitä laitteita ostetaan. Vuoden 2015 syksystä Helsingissä on pyörinyt Oivalluksia eskarista -hanke, jossa sadat päiväkotien ammattilaiset ovat jakaneet ideoita ja saaneet koulutusta. Tammikuussa kehitysprojekti laajeni esikoululaisia pienempiin lapsiin. Isot linjat ovat samoja kuin syksyllä 2017 voimaan tulevassa uudessa varhaiskasvatussuunnitelmassa.

Toki tekniikkaakin – kuten tabletteja, robotteja tai videokameroita – lasten käyttöön on hankittu, ja hankitaan. Määrät ovat kuitenkin vaatimattomia ja jäävät pieniksi kouluihin verrattuna. Lähekkäin sijaitsevilla päiväkodeilla voi olla yhteisiä laitteita.

Ensin pitää rakentaa päiväkoteihin kelvollinen langaton verkko. Liikkeelle on lähdetty isoista päiväkodeista, joissa kokeillaan kolmevuotiaiden neuvola- ja hammastarkastusten tuomista päiväkodin tiloihin.

Poliisi tutkii parhaillaan tietotekniikan hankintoihin liittyvää mittavaa korruptioepäilyä Helsingin opetusvirastossa. Voisiko tällainen välistä vetäminen olla mahdollista päiväkotien puolella? Juvonen sanoo, että ei millään.

”Jokainen hankinta vaatii vähintään kahden ihmisen hyväksymisen.”

Vartioharjun eskareilla on jo valmiina mielipide teknologiasta. Se on helppoa, mutta jotkut sillä tehtävät asiat ovat vaikeita, vähän.

”On kivaa, kun esikoulussa saa pelata ja tehdä kaikkea”, Olivia Soitula sanoo.


Päiväkoteihin suunnitellaan omaa ”Wilmaa” – hoitajan älypuhelin voi säästää lisää aikaa lapsille

Helsingin päiväkotien viime syksynä hyväksytystä digiohjelmasta pedagogiikka on näkyvä osa, mutta myös henkilökunnan ja vanhempien käyttämää tekniikkaa tulee lisää.

Tässä kuussa perhepäivähoitajille saapuu älypuhelimia, joilla he hoitavat työaikasuunnittelun ja lasten hoitoaikojen kirjaamisen päivittäin. Kokeiluun tulee myöhemmin mukaan myös päiväkoteja ja ryhmäperhepäiväkoteja.

Toisin kuin joissain muissa kunnissa, läsnäolojen seuraaminen sähköisesti ei vaikuta suoraan hoitomaksuihin. Se lähinnä säästää ammattilaisia turhalta tietojen naputtelulta.

”Tarkoitus on säästää ammattilaisen aikaa enemmän lapsille”, summaa projektipäällikkö Lea Juvonen.

Vuosaaressa muutamassa päiväkodissa aletaan pian myös testata systeemiä, jolla vanhemmat voivat sähköisesti ilmoittaa esimerkiksi lapsen sairauspoissaoloista, lomista ja maksujen perusteena olevista tuloistaan päiväkodille. Tämänkin pitäisi vähentää ammattilaisilta byrokratiaan kuluvia minuutteja.

Myöhemmin uudistuu järjestelmä, jolla päivähoitopaikkaa haetaan. Nykyisin perheen pitää hahmottaa jonkin verran Helsingin kaupunginosajakoa. Tulevaisuudessa haku osaa näyttää kodin lähellä sijaitsevat päiväkodit kartalta aluerajoista välittämättä ja kertoo suoraan myös, onko niissä todennäköisesti tilaa aloituspäivänä.

Perheille tulevia ilmoituksia selkeytetään. Samalla lopetetaan nykyinen käytäntö, jossa päiväkodin johtaja soittaa jokaiselle perheelle ennen päätöstä vain kertoakseen, että hakemus on tullut perille.

Seuraavaksi aletaan rakentaa järjestelmää, joka vastaa vähän koulujen Wilmaa. Päiväkodeille laki asettaa tässä vielä koulujakin tiukempia vaatimuksia tietoturvasta. Siksi uudistus vie aikaa ja asioista tiedotetaan edelleen paperilapuilla päiväkodin eteisessä.

Päiväkotien ”Wilmaan” tulevat lasten omat varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelmat, mutta sen avulla on tarkoitus hoitaa myös arkisempia asioita. Siis muistuttaa metsäretkestä ryhmää ja kevätjuhlasta koko päiväkotia. Samalla järjestelmä olisi kanava perheen ja ammattilaisten välillä lapsen päivittäisistä asioista viestittelyyn.

Helsinki on jo aiemmin testannut tähän taipuvia työkaluja, mutta sopivaa ei ole vielä löytynyt. Toteuttamista on suunniteltu vuodelle 2018.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Päiväkodit
 • digitalisointi
 • Varhaiskasvatus
 • Helsinki
 • Maija Aalto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Elina Jyväs 1977–2017

  2. 2

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  3. 3

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  4. 4

   Vasta joka kolmannella on eurooppalainen sairaanhoitokortti – moni myös ajattelee virheellisesti, että Suomen valtio järjestää kotiinkuljetuksen vakavan sairastumisen jälkeen

  5. 5

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  6. 6

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  7. 7

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  8. 8

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  9. 9

   Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

  10. 10

   Deadline: Dome Karukoski ohjaa elämäkerrallisen elokuvan J.R.R. Tolkienista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

  2. 2

   Elina Jyväs 1977–2017

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  5. 5

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  6. 6

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  7. 7

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  8. 8

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  9. 9

   Räjähtäviä kaasuputkia ja rapistuvia moottoriteitä – edes Trumpin lupailemat tuhat miljardia eivät riitä korjaamaan USA:n rapakuntoon päässyttä infrastruktuuria

  10. 10

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää