Kaupunki

Tämä talo ei pala – vesisumun pitäisi suojata Helsingin Sofiankadun arvotaloa syttymiseltä

Lars Sonckin suunnittelema vuoden 1913 talo myllätään perin pohjin. Remontin pitäisi valmistua tänä vuonna.

Helsingin keskustan Sofiankatu 4:ssä on meneillään iso remontti. Yli sata vuotta sitten valmistunut arvorakennus saneerataan liike-, toimisto- ja ravintolakäyttöön.

1900-luvun alussa valmistunut arvokiinteistö oli aluksi nykyistä matalampi. Stockmannin tavaratalona aloittaneeseen taloon rakennettiin vajaat 20 vuotta myöhemmin kolme lisäkerrosta, ja samalla talosta tuli pitkäksi aikaa Helsingin poliisitalo.

Viimeisimmän ison remontin jälkeen rakennukseen muutti Helsingin kaupungin suunnitteluvirasto. Samalla uusittiin talotekniikka ja vahvistettiin perustukset. Nyt käynnissä olevalla työmaallakin tarvitaan vaativaa pohjavahvistustekniikkaa.


”Uusi hissi oli perustettava 18 metrin syvyyteen ulottuvien suihkupaalujen varaan. Lisäksi meidän piti valaa hissikuilurunko erittäin ahtaissa tiloissa”, työmaapäällikkö Kimmo Hintsala NCC:stä kertoo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hissien tarve liittyy sekä käyttötarkoituksen muutoksiin että nykyisiin esteettömyyssäädöksiin. Käyttäjiä on aiempaa enemmän, mikä vaikuttaa huoneiden tilajakoihin. Tästä suoriutuminen niin, että koko ajan kunnioitetaan talon museaalista statusta, on kaikkea muuta kuin helppo tehtävä.

Talotekniikan sijoittaminen piiloon on aina lähtökohtana suojellussa talossa. Tässä tapauksessa mitään poikkeuksia tähän pääsääntöön ei ole hyväksytty.

”Kaikki pitää roilota rakenteiden sisään.”

Rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaan talon käyttötarkoitus muuttuu, mutta ulkonäkö säilyy. Talon arvon säilymistä vaalivat museoviran­omaiset ovat olleet aktiivisia tässä hankkeessa. Silloin kun suojelunäkökohta ei ole ollut ensisijainen, rakenteita on myös purettu.

Uutta tekniikkaa tarvitaan siksi, että käytössä olleet talotekniset järjestelmät olivat täysin vanhentuneet. Lisäksi tilaaja päätyi hankkimaan kohteeseen vesisumujärjestelmän, jollaista on käytetty lähinnä laivanrakennuksessa.

”Näin järeällä ratkaisulla ainakin paloturvallisuuden pitäisi olla kunnossa.”

Kaikkein näyttävimpiä kohteen rakenteista on Sonckin salin suojeltu aula, joka palautetaan alkuperäiseen asuunsa. Lisäksi ensimmäisen ja toisen kerroksen kohdalta palautetaan yhteys viereiseen Kiseleffin taloon.

”Muutostyössä pyritään saamaan tilat vastaamaan alkuperäistä, Stockmannin aikana vallinnutta tilannetta. Muutenkin alakerrosten liiketiloissa tavoitellaan sadan vuoden takaisia avoimia tilaratkaisuja ja näkymiä”, arkkitehti Arto Harjunpää Arkkitehdit NRT oy:stä toteaa.

Julkisivujen säilyttäminen mahdollisimman alkuperäisen mukaisina on kaupunkikuvallisista syistä selviö tämäntyyppisissä hankkeissa. Työmaainsinööri Ilona Shagimardanova pitää yhtenä kohteen vaativimmista tehtävistä sitä, että julkisivujen terastirappauksissa tavoitetaan täsmälleen yli sadan vuoden takainen sävy. Alkuvaiheessa olevat rappaukset pyritään toteuttamaan mahdollisimman samanlaisina kuin alkuperäiset.

Nykynäkökulmasta tarkasteltuna tarkkaa käsityötä vaativa terastirappaus on arvokas julkisivu siitä huolimatta, että sitä on aikanaan kutsuttu köyhänmiehen graniitiksi. Tekijät löytyivät Suomenlahden eteläpuolelta: aliurakkakisan voitti virolainen Vanalinna Ehitus.

Kaikkiaan eri kansallisuuksia on Hintsalan arvion mukaan 30. Luku on tuoreessa muistissa, sillä äskettäin työmaalla tehtiin harmaan talouden yllätystarkastus.

”Kaikki oli kunnossa. Nykyinen veronumerojärjestelmä on varsin aukoton. Ilman veronumeroa tulo työmaalle tyssääntyy alkuunsa”, Hintsala sanoo.

Työturvallisuuspisteisiin hän ei kuitenkaan ole tyytyväinen. Vaikka edes läheltä piti -tilanteita ei Hintsalan mukaan ole sattunut, työmaa on useita prosenttiyksikköjä perässä 95 prosentin tavoitteesta, mikä hänen mukaansa johtuu telineurakoitsijan toistuvista laiminlyönneistä.

Yhteensä työmaan keskimääräinen työntekijämäärä on noin 80. Tästä kymmenkunta on projektinjohtourakoitsija NCC Rakennuksen toimihenkilöitä, loput ovat sivu-urakoitsijoiden ja heidän alihankkijoidensa palveluksessa. Väkeä tarvitaan paljon sekä rakenneteknisiin että taloteknisiin töihin, sillä rakenteita puretaan ”betonille asti” ja tekniikka uusitaan kokonaan.

Sofiankatu 4:n remontti on suuressa määrin talotekniikan uusimista. 1980-luvun alussa uusittu tekniikka oli elinkaarensa päässä. Uusimpien energia- ja sisäilmamääräysten täyttämiseksi tulo- ja poistoilmakoneiden sekä iv-kanavien kokoa oli kasvatettava.

”Ravintolan ja elokuvateatterin iv-koneet on sijoitettu kellariin. Toimistokerrosten iv-koneet ovat kolmannessa kerroksessa tiloissa, jotka olisivat olleet vaikeasti hyödynnettävissä vuokratiloina”, Hintsala toteaa.

Lisäksi toteutettiin tilakohtainen jäähdytys, jota varten Unioninkadulta oli vedetty kaukokylmäliitos jo viime keväänä.

Lvia-suunnittelun projektipäällikkö Markus Tuovinen Rambollista pitää hankkeen vaativimpana seikkana sitä, kuinka saada uusi talotekniikka mahtumaan ”museo­suojeltuun” rakennukseen.

”Rakennukseen tulee myös monta eri toimintoa: elokuvateatteri, ravintola, toimisto sekä liiketiloja, jotka kaikki tarvitsevat oman itsenäisen ilmanvaihtojärjestelmänsä”, Tuovinen sanoo.

Rakennesuunnittelusta vastaaville aivojumppaa on puolestaan tuottanut talotekniikan aukotusten ja reikien sijoittaminen vanhoihin rakenteisiin.

”Saatavilla olleet piirustukset olivat hyvinkin puutteellisia. Uuden lyhtysalin ja Sonckin salin välisen teräsbetoniportaan tuenta vanhoihin rakenteisiin on kuvaava esimerkki rakennesuunnittelun vaativuudesta tässä kohteessa”, projektin rakennesuunnittelua vetävä Pertti Määttä kertoo.

Fakta

11 miljoonan euron remontti


 Sofiankatu 4:ssä toimi viimeisimpänä Helsingin kaupunginmuseo

 Talon mittava remonttisuunnitelma hyväksyttiin viime vuonna. Rahaa arvioidaan kuluvan yli 11 miljoonaa euroa.

 Rakennus valmistui alun perin 1913 Kiseleffin talossa toimineen Stockmannin laajennusosaksi. Talon suunnitteli Lars Sonck.

 Remontti valmistuu tänä vuonna. Taloon tulee elokuvateatteri, ravintola, kahvila sekä toimistohotelli.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Remontointi
 • Senaatintori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  3. 3

   Pohjois-Koreassa maanjäristys: Kiina epäilee räjähdystä, Etelä-Korea pitää luonnollista syytä todennäköisempänä – HS seuraa

  4. 4

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  5. 5

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  6. 6

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  7. 7

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  8. 8

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  4. 4

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  5. 5

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  8. 8

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  9. 9

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  10. 10

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  9. 9

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää