Kaupunki

Akateeminen kirjakauppa on pilattu, Finlandia-talo on hyvä vain yhdestä suunnasta ja Krunika on täynnä koirankakkaa – tällainen on Jörn Donnerin, 84, Helsinki

HS lähti kierrokselle tänään 84 vuotta täyttävän kulttuurin moniottelijan Helsinkiin.

Jörn Donner on paljasjalkainen helsinkiläinen ja maailmankansalainen.

HS vieraili Donnerille tärkeissä Helsingin paikoissa hänen 1970-luvun kohuelokuvansa Perkele! Kuvia Suomesta hengessä.

Työpaikka ja lapsuuden koti

Aurinko nousee Pohjoisranta 12:n ikkunoiden takana Jörn Donnerin työhuoneessa. 109 neliön työtila on osa Donnerin lapsuudenkodista.


”Tämä on tärkein paikkani Helsingissä. Sijainti on hyvä keskellä Helsinkiä”, Donner sanoo ja hörppii kahvia.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Pöydällä on Donnerin uusin kirja Suomi Finland (Otava). Kirjaa Donner kutsuu pilkkakirjoitukseksi ja epäesseeksi. Se liittyy melkein valmiiseen Perkele kuvia Suomesta vuonna 2016 -elokuvaan. Elokuva jatkaa vuonna 1971 valmistunutta Perkele! Kuvia Suomesta -dokumenttia.

”Uusi Perkele on vanhaa subjektiivisempi. Se alkaa viimekeväisestä sydänleikkauksesta, aorttaläpän asennuksesta.”

Suomi Finland ei nuoleskele kohdettaan. Koska Suomi on Donnerin mielestä maailman takapuoli, Helsinki ei ole maailman keskipiste. Silti se on Donnerin oman elämän ydin.

”Elän ja pysyn tällä läntillä.”

Donner vertaa Helsinkiä Tukholmaan.

”Tukholma on pieni suurkaupunki, Helsinki on suuri ja harvaan asuttu pikkukaupunki.”

Tässä pikkukaupungissa Donner tekee sitä mitä huvittaa: töitä. Hän muun muassa kirjoittaa ja tekee elokuvia. Tekemisen laajuus on seurausta uteliaisuudesta.

”En jaksa enää kävellä 20 kilometriä päivässä, mutta henkinen uteliaisuus on jäljellä. Kun saan nämä työt valmiiksi jään työttömäksi ja voin ilmoittautua kortistoon.”

 

”Akateeminen on mennyt rappiolle sen jälkeen kun se myytiin Bonnierille.”

Työhuoneen seinien maalauksia ei yhdistä mikään tietty tyyli. Mukaan mahtuu Donnerin suvussa kulkenut kukka-asetelma vuodelta 1680, Susanne Gottbergin abstrakti teos ja Shanghaista tuotu ”toritaide”. Taidetta olennaisempi on näköala. Se ei saa viedä liikaa huomiota.

Ingmar Bergmanin Fårön saareen rakennuttaman työhuoneen ikkuna oli niin korkealla, että hän ei nähnyt merta. Bergmanista tietämättä tein saman ratkaisun Kustavin talon työhuoneeseen. Näköala häiritsee ajattelua.”

Potkut ja latinan kieli

Donner kävelee Pohjoisranta 12:sta Helsingin ruotsalaiseen Norssiin Unioninkadulle.

”Kävin kahdeksan vuotta sitä koulua, hyvässä ja pahassa”, Donner sanoo arvoituksellisesti. Koulunkäynti oli mutkaista.

”Olin kerran koulun luvallisissa bileissä portsarina ja siinä ominaisuudessa kielsin opettajalta pääsyn oppilaiden bileisiin. Sen jälkeen minut uhattiin erottaa.”

Opettajan version mukaan Donner oli haukkunut häntä.

”Se piti osittain paikkansa, mutta erottamisella uhkaaminen oli liioiteltua.”

Ongelmana oli, että Donner kävi ruotsinkielistä latinalaista lukiota, joita oli Suomessa vain kaksi: Helsingissä ja Turussa. Hän oli jo menossa Turkuun jatkamaan koulua, kun vapaamielinen rehtori perui erottamisen.

”Koulun hyvä puoli oli latinan oppiminen. Siitä on ollut hyötyä italian ja ranskan kielen ymmärtämisessä.”

Ollessaan Los Angelesissa konsulina Donner huomasi harvinaisen kielen toimivan Suomen hyväksi ulkomailla.

”Luokseni tuli amerikkalainen naisseurue, joka kertoi haluavansa käydä Jyväskylässä. He olivat latinankielen opiskelijoita, jotka tahtoivat matkallaan Italiaan käydä kaupungissa, mistä lähetetään maailmankuulu radio-ohjelma Nuntii Latini. Yleisradion latinankielisellä viikkolähetyksellä oli matkailullista arvoa.”

Kaupungin kaunein sali

Donner haluaa käydä Kansalliskirjastossa, koska ”siellä on Helsingin kaunein huone”.


”Tässä se on”, hän sanoo Carl Ludvig Engelin suunnit­teleman Suomen vanhimman tieteellisen kirjaston pää­rakennuksen kupolisalin kattomaalausten alla. Vuonna 1840 valmistuneen katon alla on 109 metriä kirjahyllyjä ja kosolti sivistystä.

Donner kertoo vierailevansa kirjastossa säännöllisesti tutkimassa erilaisia asioita. Kirjakaupat ovat myös Donnerin suosikkipaikkoja. Hän kertoo olleensa 60 vuotta Akateemisen kirjakaupan kanta-asiakas.

”Akateeminen on mennyt rappiolle sen jälkeen kun se myytiin Bonnierille. Oli häpeällistä antaa talon paras kulma Starbucksille”, Donner sanoo.

Donner suree saksan-, ranskan- ja italiankielisten kirjojen katoa ja kertoo, että toimitusjohtaja Stig-Björn Nybergin aikana kaupassa oli 100 000 nimikettä.

”Nyt niitä on enää 20 000. Sivistymätöntä.”

Kalaa E. Erikssonilta

Vanha kauppahalli on Donnerin lähikauppa. Hän käy kaksi kertaa viikossa ostamassa kalaa Kalatukku E. Erikssonilta. Tänään tiskissä on madetta.


”Ovatko poikia? En minä niitä huoli kun ei niissä ole mätiä”, Donner sanoo kala­myyjälle. Myyjällä on siikaa, joten siika lähtee muovikassissa Donnerin mukaan kotiin.

 

”Minulla on hyvin skitsofreeninen suhtautuminen Helsingin arkkitehtuuriin.”

Donner kalastaa myös itse Raaseporin Bromarvissa.

”Olen kalastanut muutaman kerran luvalla Hanasaaren vesillä. Siellä tuli kalaa aivan helvetisti. Eräs kaveri harrasti laitonta verkkokalastusta Tervasaaresta käsin.”

Donner sanoo, että hänellä on aikaa käydä ostamassa kalaa ja tehdä uunisiikaa, koska hän ei katso televisiota, surffaa netissä eikä pelaa muiden eläkeläisten tavoin golfia.

”Ruoan valmistaminen on yksinkertaista. Siika maustetaan ja laitetaan uuniin. Sillä aikaa kun kala kypsyy, voin tehdä jotain hauskaa, vaikka töitä.”

Ruma rakennus inhottaa

Donner seisoo Alvar Aallon suunnitteleman Finlandia-talon ulkopuolella Töölönlahdella ja irvistää.

”Minulla on hyvin skitsofreeninen suhtautuminen Helsingin arkkitehtuuriin. Kaupunki on täynnä rumia rakennuksia.”

Donner katselee maailmankuulua taloa kriittisesti. Hän pitää kyllä joistakin Aallon töistä, mutta hänen mielestään Aallon vanhuudenajan arkkitehtuuria edustavasta Finlandia-talosta puuttuu muoto.

”Finlandia-talo on minun mielestäni helvetin huono rakennus. Sisältä se on oikein hyvä, sillä silloin sitä ei näe. Hyvä konserttisali ja kongressikeskus se on, mutta kaunis se ei ole.”

Donner kertoi mielipiteensä tapahtuman järjestäjille ollessaan puhumassa Finlandia-talossa.

”He meinasivat heittää minut ulos!”

Finlandia-talo ei ole kuitenkaan Donnerin mielestä rumin Töölönlahden rakennuksista. Kunnia lankeaa Musiikkitalolle.


”Ehdotin Anttilan siirtämistä marketiksi Musiikki­taloon ennen kuin tavaratalo meni konkurssiin. Nyt taloon sopisi Lidl.”

Juoksua urheilukentällä

Donner seisoo Eläintarhan kentän porttien takana ja katselee kentälle. Aika hauska lippuluukku, hän toteaa.

”Juoksin nuoruuteni näillä radoilla ja maastossa. Aika lailla korkealentoinen juoksuambitio pysähtyi kuin seinään ylioppilaaksi kirjoitettuani. Silloin rupesin harrastamaan alkoholia, tupakkaa ja nuoria naisia. Olin myös aika hyvä pöytätenniksen kilpailutasolla ennen kuin paheet veivät minut.”


Donner sanoo, että ennen ylioppilaaksi tuloa hän ei juuri juhlinut. Paitsi viikon­loppuisin, jolloin koulussa järjestettiin bileitä.

”Yhden luokkatoverin äiti oli hammaslääkäri. Häneltä varastimme 96-prosenttista alkoholia, jota pystyi sekoittamaan. Se meni päähän aika nopeasti.”

Pitkään aikaan Donner ei urheillut lainkaan, kunnes hän alkoi pelata sulkapalloa veljien kanssa. Squashista innostuminen johti siihen, että molemmat polvet jouduttiin leikkauttamaan. Kirjailija on pitänyt kuntoa yllä myös myöhemmällä iällä.

”Käyn kuntosalilla ja soudan joka aamu soutulaitteella puoli tuntia.”

Silakoita ja koirankakkaa

Kruununhaan klassikkoravintola Kolme Kruunua on Jörn Donnerin kantapaikka. Hän viihtyy kapakaksi kutsumassaan Kolmessa Kruunussa, koska olympiakeväänä 1952 avattu ravintola on pysynyt sisustukseltaan samanlaisena.

”Baari on uusi ja tuon pöydän paikalla oli piano, jota vanha nainen soitti.”

Sisustuksen lisäksi Kolmessa Kruunussa Donneria miellyttää se, että ravintolasta saa silakkaa.

”Sitä saa enää Salvesta, Sea Horsesta ja täältä. Savoyn silakat ovat erittäin hyviä, mutta siellä kolme paistettua silakkaa maksaa kolminkertaiseen hinnan. Käyn siellä vaan silloin kun muut maksavat eli ani harvoin.”

Donner kertoo viettäneensä aikaa myös entisessä Ravintola Kirjassa Kirjatyöntekijänkadulla.

”Nuoret tuottajat veivät minut hiljattain syömään Michelin-ravintola Askiin. Hovimestari rupesi lautasen pöytään tuotua höpöttämään annoksesta. Keskeytin ja kysyin, saisinko syödä rauhassa.”

Donner on asunut lapsesta asti Kruununhaassa.

”Krunika on täynnä koiria ja koiranpaskaa”, hän hymähtää.

Hän on myös asunut Tuk­holman ja Los Angelesin lisäksi Lauttasaaressa ja meren rannalla Raaseporissa.

”Kuvittelin, että maalla asuminen olisi helppoa, mutta ei se ollut.”

Kaupunkilainen palasi kaupunkiin, Kruununhakaan ja Kolmeen Kruunuun.

Kuka?

Esikoiskirjailijaksi alle 20-vuotiaana


 Jörn Donner (5.2.1933) on ruotsinkielinen suomalainen kirjailija, elokuvaohjaaja, kansanedustaja, entinen Euroopan parlamentin jäsen ja diplomaatti. Hän on Donnerin kulttuuri- ja taloussuvun jäsen.

 Kulttuurinen moniottelija julkaisi esikoisromaanin 18-vuotiaana vuonna 1952. Lyhytelokuva Aamua kaupungissa syntyi 21-vuotiaana. 24-vuotiaana hän oli perustamassa Suomen elokuva-arkistoa.

 Kirjailijana Donnerin julkaisutahti on puolitoista kirjaa vuodessa. Kirjoja on julkaistu 65. Elokuvista viimeisimmät ovat Kuulustelu ja Armi.

 Donnerilta muistetaan myös kiistanalainen dokumenttielokuva Perkele! Kuvia Suomesta, jossa kierrettiin Suomea haastattelemassa ihmisiä ajan ilmiöistä.

 Politiikassa Donner aloitti Helsingin valtuustossa 1969–1976 Skdl:n riveissä. Viimeinen kausi oli 2005–2008, jolloin Donner toimi kulttuurilautakunnan puheenjohtajana, jolloin puolue oli Sdp.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Kruununhaka
 • Finlandia-talo
 • Kansalliskirjasto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Millä autolla naapurissasi ajetaan? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Yhä useammalla alalla on pulaa työntekijöistä – Katso hakukoneesta, missä ammateissa kaivataan tekijöitä asuinseudullasi

  7. 7

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  8. 8

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  9. 9

   Suomen suurin koskaan järjestetty lähiöfestivaali alkaa tänään – HS esittelee kolme kiinnostavaa uutta lähiötä ja festivaalin tärpit

  10. 10

   Trump vaati kansallislaulun aikana protestoiville NFL-pelaajille potkuja – Jacksonville Jaguarsin omistaja riviin pelaajien rinnalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  5. 5

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  8. 8

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää