Kaupunki

Asuntojen pyynti- ja myyntihinnoissa valtavat erot Helsingissä – katso HS:n laskurista, paljonko on oman alueesi tinkimisvara

Helsingin vanhojen kerrostaloasuntojen pyyntihinnoissa on keskimäärin noin 6 prosenttia ilmaa, selviää HS:n selvityksestä. Viime vuonna eniten tinkimisvaraa oli ydinkeskustan, Punavuoren ja Konalan alueella myytävissä asunnoissa.

Se ei ole hullu, joka pyytää vaan se joka maksaa. Tällaisen johtopäätöksen voi tehdä, kun katsoo Helsingin viime vuoden asuntomarkkinatilannetta.

HS:n selvityksen perusteella Helsingin vanhojen kerrostaloasuntojen pyyntihinnoissa on keskimäärin noin kuusi prosenttia ilmaa.

”Jossain yksiöissä ja kaksioissa tilanne voi olla, että haluamansa asunnon menettää, jos alkaa hirveästi tinkimään, mutta yleisesti ottaen Helsingissä kannattaa ehdottomasti tinkiä”, sanoo Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen.

”Etenkään isompien asuntojen ja nimellishinnaltaan vähän kalliimpien asuntojen kohdalla ei missään nimessä kannata lähteä siitä, että pyyntihinta on lopullinen.”

HS:n selvityksen mukaan pyynti- ja myyntihintojen erot ovat suhteellisesti suurimpia Helsingin ydinkeskustassa, Punavuoressa sekä Konalassa.

Toteutuneiden kauppahintojen ja pyyntihintojen erot ovat suuria myös Ullanlinnassa postinumeroalueella 00140. Alueella myytyjen, viimeistään vuonna 2014 valmistuneiden, kerrostaloasuntojen neliöhinta oli Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna noin 7 100 euroa.

”7 100 euroa? Sillä ei saa täältä yhtään mitään!” tuhahtaa pojalleen ostettua asuntoa Kapteeninkadulla myyvä Amar Singh.

Tältä asunnossa näyttää:


Singh pyytää asunnostaan 8 560 euron neliöhintaa. Viimeisen päälle remontoidun kaksion hintapyyntö on selvästi 00140-postinumeroalueella toteutuneita hintoja kalliimpi. Singh on silti varma, että asunto menee pian kaupaksi.

”Tästä on tehty jo kaksi tarjousta, mutta ne ovat olleet liian matalia. Ei tästä varmaan paljoa enempää saisi, mutta en ole valmis tinkimään, sillä haluan saada omani pois”, Singh sanoo.

Singhin mielestä asuntojen hinnoissa ei kannata katsoa pelkkää myyntihintaa.

”Olennaista on katsoa myös, mitä remontteja yhtiössä ja asunnossa on tehty ja missä kunnossa taloyhtiö on”, hän sanoo.

HS:n selvitys on tehty vertaamalla viime vuonna toteutuneita kauppahintoja samana vuonna myynnissä olleiden asuntojen pyyntihintoihin. Selvityksessä ovat mukana postinumeroalueet, joissa on tehty viime vuonna vähintään 30 vanhan kerrostaloasunnon kauppaa.

Katso oman alueesi tilanne alla olevasta laskurista. Juttu jatkuu laskurin alla.Toteutuneet hinnat ovat peräisin Tilastokeskukselta, pyyntihinnat puolestaan pohjautuvat Oikotieltä hankittuun myynti-ilmoitusaineistoon.

Selvityksessä on pyritty tekemään aineistot mahdollisimman vertailukelpoisiksi. Jos esimerkiksi jollain postinumeroalueella on myyty vain 1970-luvulla valmistuneita asuntoja, on niitä verrattu pelkästään 1970-luvun asuntojen myynti-ilmoituksiin.

 

”Helsingissä asuntojen pyyntihinnassa on tyypillisesti tinkimisvaraa 5–10 prosenttia.”

Selvitys on kuitenkin suuntaa-antava. Se on tehty postinumeroalueittain, sillä käytössä ei ole ollut asuntokohtaisia tietoja. Emme siis tiedä, ovatko Oikotiellä ilmoitetut asunnot menneet kaupaksi ja paljonko niistä on maksettu.

Katso tästä tilanne kartalta. Juttu jatkuu kartan jälkeen.HS:n haastattelemien asiantuntijoiden mielestä postinumeroalueittain tehty selvitys antaa kuitenkin uskottavaa kuvaa tilanteesta.

”Selvitys vahvistaa kuvaa, että Helsingissä asuntojen pyyntihinnassa on tyypillisesti tinkimisvaraa 5–10 prosenttia”, sanoo Suomen Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus.

Myös kiinteistönvälittäjien edunvalvoja pitää Brotheruksen arviota tinkimisvarasta oikeansuuntaisena.

”Myyjällä ja ostajalla on omat intressinsä. Myyjä yrittää saada kohteen myytyä kohtuullisessa ajassa mahdollisimman korkeaan hintaan. Ostajalla tavoite on, että saisi ostetuksi kohteen mahdollisimman edullisesti”, sanoo Kiinteistövälitysalan keskusliiton (KVKL) toimitusjohtaja Jukka Malila.

”Jotta kauppa syntyy, näkökantojen väliin on löydettävä kompromissi.”

Asuntoa ostavan kannattaa hakea kompromissia, sillä muutamalla prosentilla on asunnon hintaan merkittävä vaikutus.

”Esimerkiksi 300 000 euron pyynnistä voi neuvotella alas 15 000–30 000 euroa, merkittävä summa siis”, Brotherus sanoo.

Asuntojen hinnoissa oleva tinkimisvara vaihtelee selvästi eri alueiden välillä. Esimerkiksi Helsingin viime vuoden vilkkaimmalla asuntokauppa-alueella Kalliossa myytiin viime vuonna 465 vanhaa kerrostaloasuntoa. Kalliossa myydyistä asunnoista maksettiin keskimäärin 6,5 prosenttia alueen pyyntihintoja matalampaa hintaa.

Kalliossa myydyistä asunnoista lähes 90 prosenttia oli yksiöitä ja kaksioita. Niissä tinkimisvara etenkin halutuimmilla alueilla on tyypillisesti kaikkein pienin.

Esimerkiksi Ruskeasuolla tinkimisvaraa ei HS:n selvityksen perusteella näyttäisi olevan juuri ollenkaan.

Aivan ydinkeskustassa postinumeroalueella 00100 asuntoja liikkui toiseksi eniten, 428 kappaletta. Siellä pyynti- ja myyntihintojen ero oli kuitenkin valtava, keskimäärin lähes 20 prosenttia. Eroa selittänee se, että keskustassa myyntiin oli vuonna 2016 ilmoitettu huomattavasti enemmän asuntoja kuin siellä tehtiin kauppoja.

Ydinkeskustassa myyntiin on ilmoitettu myös todella kalliita ja selvästi alueen keskimääräisiä hintoja kalliimpia asuntoja. Tällaisia asuntoja löytyy esimerkiksi Alvar Aallon kadulta Töölönlahdelta. HS ei ottanut kyseisen kadun asuntoja mukaan vertailuun, sillä ne olisivat vääristäneet keskustan hintatilannetta.

”Kalleimmissa asunnoissa potentiaalisia ostajia on vähemmän. Joskus ostajaa saatetaan joutua odottamaan jopa useamman vuoden”, KVKL:n Malila sanoo.

”Ennen kuin ostaja on löytynyt, myös hintaa on voitu sovitella tuntuvastikin, jotta kysyntä ja tarjonta on saatu kohtaamaan.”

Ydinkeskustan tinkimisvara saattaa näyttää suurelta myös siksi, että alueella on niin haluttuja asuntoja, että ne viedään käsistä jo ennen kuin niitä on ehditty ilmoittamaan Oikotien kaltaisilla sivustoilla myyntiin, Brotherus sanoo.

”Keskustassa voi olla kahdenlaisia markkinahintoja. Toiset asunnot saattavat mennä kaupaksi ennen kuin ne päätyvät Oikotien kaltaisten kanavien kautta myyntiin. Oikotiellä myynnissä olevissa asunnoissa sitä tinkimisvaraa sitten voi olla”, Brotherus sanoo.

”Etenkin yksiöissä ja hyväpohjaisissa kompakteissa kaksioissa kysyntä on kovaa. Tällaisia asuntoja on kaikkein halutuimmilla alueilla eli keskustan liepeillä sekä Kallion seudulla.”

HS:n selvityksen ensimmäinen opetus on, että asuntokaupoilla kannattaa tinkiä. Toinen vähintään yhtä tärkeä opetus on, ettei ostopäätöstä kannata tehdä liikaa tunteen varassa. Se voikin olla vaikeampi rasti.

”Jos löytää kuukausien etsinnän jälkeen asunnon, josta pitää todella paljon, niin riskinä on, että menettää järkensä”, Tilastokeskuksen Lehtinen sanoo ja nauraa.

”Silloin alkaa pelätä, että menettää asunnon ja saattaa maksaa liikaa.”

Tämän kikan on ymmärtänyt ainakin Ullanlinnan Kapteeninkadulla asuntoa kauppaava Amar Singh.

”Asuntokauppojen kannalta tärkeää on, että ihmiselle syntyy asuntoon astuessaan sellainen fiilis, että hän on astunut kotiin”, sanoo Singhin myymän asunnon remontin ja sisustuksen suunnitellut Riikka Okamo.

”Kauppa saatetaan tehdä pelkästään sen perusteella.”


Näin asuntojen tinkimisvaraa koskeva selvitys tehtiin

Asuntojen hintojen tinkimisvaraa koskeva selvitys on tehty vertaamalla viime vuonna myynnissä olleiden kerrostaloasuntojen pyyntihintoja toteutuneisiin kauppahintoihin.

Pyyntihinnat on hankittu Suomen suurinta asuntoilmoituspalvelua pyörittävältä Oikotieltä, toteutuneiden kauppojen hinnat puolestaan Tilastokeskukselta. Tilastokeskus puolestaan on saanut omat tietonsa verottajalta.

Selvitys on suuntaa antava. Selvityksessä ei ole verrattu yksittäisten asuntojen pyynti- ja myyntihintoja vaan vertailu perustuu postinumeroalueiden keskimääräisiin hintatietoihin. Selvityksessä ovat mukana postinumeroalueet, joilla on tehty vähintään 30 kauppaa.

Selvitys koskee niin sanottuja vanhoja kerrostaloasuntoja. Niillä tarkoitetaan Tilastokeskuksen mukaan asuntoa, joka ei ole valmistunut tarkasteluvuonna tai sitä edeltävänä vuonna. Vuotta 2016 koskevassa tarkastelussa uusin ”vanha kerrostaloasunto” on vuonna 2014 valmistunut asunto. Helsingissä myytiin Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna 8 995 tällaista kerrostaloasuntoa. Oikotiellä oli viime vuonna Helsingissä myytävänä yli 10 000 tällaista asuntoa.

Tilastokeskuksen hintatiedoissa ei ole mukana Ara- tai hitas-asuntoja, joten ne on poistettu myös Oikotien aineistosta. Tämän jälkeen on katsottu, minkä ikäisiä asuntoja miltäkin alueelta on Tilastokeskuksen mukaan myyty. Myytyjä asuntoja on verrattu hintoihin, jota samanikäisistä asunnoista on Oikotien ilmoituksissa pyydetty. Tarkoituksena oli varmistaa, ettei vertailuun synny vääristymiä esimerkiksi tietyn aikakauden asuntojen suhteellisen ylitarjonnan takia.

Oikaisu 7.2.2016 klo 13:30 Jutun lopussa olevassa taulukossa oli laskettu aluksi hintapyynnön ja myyntihinnan välinen tinkimisvaraprosentti myyntihinnasta.

Helsingin Sanomat ja Oikotie ovat samaa Sanoma-konsernia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuntojen hinnat
 • Asuminen
 • Datajournalismi
 • Joonas Laitinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Suomi on jakautunut kahtia: etelässä ja rannikolla on terveimmät asukkaat, idässä ja pohjoisessa sairauksia podetaan enemmän – Katso, miten omassa kotikunnassasi sairastetaan

  4. 4

   Venäjän suurlähettiläs Suomessa puhuu toisella tyylillä kuin hänen virkaveljensä Ruotsissa

  5. 5

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  6. 6

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  7. 7

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  8. 8

   VR elättelee toivoa pilkkomisen välttämisestä – Berner pysyy tiukkana: ”Kalustoyhtiö on edellytys aidolle kilpailulle”

  9. 9

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  10. 10

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  5. 5

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  9. 9

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  10. 10

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  5. 5

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  8. 8

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  11. Näytä lisää