Kaupunki

Varkaat yrittävät rahdata veneitä ja perämoottoreita Helsingistä ulkomaille – 8 vinkkiä, joilla vaikeutat varkaiden puuhia

Viime vuonna paljastuneiden rikossarjojen tekijät ovat saaneet tuntuvia vankeusrangaistuksia käräjäoikeudessa.

Helsingin poliisi on onnistunut saamaan kiinni useita vene- ja perämoottorivarkaita. Poliisi myös muistuttaa, että venekalustoon erikoistuneet varkaat eivät lepäile talvellakaan.

Helsingin poliisi kertoi maanantaiaamuna esimerkkejä viime vuoden varkausvyyhdeistä. Tapauksille yhteistä on se, että ulkomaalaiset tekijät ovat ilmeisesti olleet viemässä rikossaaliitaan Suomen rajojen ulkopuolelle.

Osa tapauksista on jo siirtynyt pois poliisin käsistä, ja tekijät ovat saaneet tuntuvia tuomioita käräjäoikeudessa.

Tutkinnassa on ollut esimerkiksi rikossarja, jossa mies varasti 11 perämoottoria Helsingissä ja lähikunnissa. Varastetut moottorit olivat poliisin mukaan tehoiltaan pienehköjä, mutta niiden yhteisarvo nousi kuitenkin noin 23 000 euroon.

Poliisin mukaan mies iski pienvenesatamissa viime heinäkuun ja lokakuun välisenä aikana. Varkaudet tapahtuivat pääasiassa varhain aamulla, ja tekijän epäillään soutaneen ensin jonkin matkaa ja irrottaneen perämoottorin hieman syrjemmällä.

Mies sai käräjäoikeudessa 1 vuoden ja 7 kuukauden ehdottoman vankeustuomion. Poliisi ei epäile hänellä olleen rikostovereita.

Itä-Helsingissä yritettiin puolestaan anastaa viime lokakuussa kaksi venettä ja kolme perämoottoria. Rikossaaliin arvo olisi poliisin mukaan ollut noin 90 000 euroa.


Pienvenesataman läheisyydessä partioimassa ollut poliisipartio oli kiinnittänyt huomiota kahteen aamuyöllä liikenteeseen lähteneeseen veneeseen. Poliisit pyysivät Rajavartiolaitosta pysäyttämään veneet merellä.

Myös tämän rikoksen tehneen koplan toimia on poliisin mukaan puitu jo käräjäoikeudessa. Päätekijä tuomittiin 2 vuoden ja 2 kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Kaksi muuta tekijää sai poliisin mukaan hieman alle kahden vuoden ehdolliset tuomiot.

”Edellä mainituilla tapauksilla saattaa olla vaikutusta siihen, että vene- ja perämoottorivarkaudet vähenivät loppuvuoden aikana. Toisin sanoen venevarkauksien tilastopiikit selittyvät sillä, että tietyt aktiiviset tekijät ovat keskittyneet juuri näihin rikoksiin”, kertoo rikosylikomisario Kari Niinimäki Helsingin poliisilaitokselta.

Venevarkaiden käräjillä saamia tuomioita voi pitää verrattain kovina.

”Omaisuusarvo on noussut niissä niin korkeaksi”, Niinimäki toteaa.

Vene- ja perämoottorivarkauksia ei tehtailla pelkästään kesäisin, kun veneet ovat vesillä. Se, että veneet ovat kuivalla maalla, saattaa jopa olla avuksi rikollisille.

”Varkaat saattavat kiinnostua trailerille tai telakalle nostetuista veneistä, koska perämoottorin nostaminen vedestä on jonkin verran hankalampaa”, Niinimäki sanoo.

Myös vartioinnissa on eroja.

”Kesällä yövartiointi on usein järjestetty, mutta talvella vartiointia ei ole tai sitä on vähemmän.”

Fakta

8 vinkkiä veneverkaiden varalle


 Laituri- tai telakka-alueille kannattaa asentaa lukolliset portit.

 Alueella on hyvä olla myös kiertävä yövartiointi sekä valvontakamerat ja niistä kertovat kyltit.

 Veneellä kannattaa käydä tarpeeksi usein, jotta mahdollinen rikos tulee ajoissa tietoon.

 Rikoksista on parasta tiedottaa veneilijöiden keskuudessa ja pyytää havaintoja. Myös muut osaavat näin varautua.

 Myös naapuriveneitä ja outoja liikkujia kannattaa pitää silmällä.

 Perämoottorin ja sen vaihteiston voi lukita erikoislukoilla. Potkuri kannattaa viedä kotiin.

 Perämoottoriin tehdyt erityistuntomerkit voivat helpottaa sen löytymistä.

 Vene, perämoottori ja irtaimisto kannattaa valokuvata varmuuden vuoksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Varkaudet
 • Veneily

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Espanjalaismedia: Räjähdevyöhön pukeutunutta miestä ammuttu lähellä Barcelonaa

  3. 3

   Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  4. 4

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  7. 7

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  8. 8

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  9. 9

   Turun uhreja muistettiin Narinkkatorilla – paikalla eri uskontojen ja kulttuurien edustajat, poliisi seuraa tilannetta

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  10. 10

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Superyllätyksen tehtaillut Hyvinkään Tahko jahtaa lisää täysosumia Superpesiksen pudotuspeleissä – ”Runkosarjan ykkösen voittaminen ei ole rakettitiedettä”
  3. Espanjalaismedia: Räjähdevyöhön pukeutunutta miestä ammuttu lähellä Barcelonaa
  4. Turun puukotuksen uhreista kaksi on tehohoidossa ja epäilty siirretään toiselle osastolle hoidettavaksi – kuolonuhrit olivat syntyneet vuosina 1951 ja 1986
  5. Turun uhreja muistettiin Narinkkatorilla – paikalla eri uskontojen ja kulttuurien edustajat, poliisi seuraa tilannetta
  6. Huuhkaja-toppari Sauli Väisänen teki loistodebyytin Serie A:ssa – ”Tiedän, että olen tehnyt vaikutuksen otteillani”
  7. Jätevedet ovat väestön pissanäytteitä – niistä löytyy huumeita, lääkkeitä, alkoholia ja jopa Viagraa
  8. Katalonian iskujen jäljet johtivat idylliseen pikkukaupunkiin Pyreneiden juurelle – Paikallisen imaamin epäillään värvänneen nuoria jihadisteiksi
  9. Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa
  10. Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”
  11. Justyna Kowalczyk hylkää norjalaisen maratonhiihtojoukkueen liian kansallishenkisenä
  12. Näytä lisää