Kaupunki

Kokoomuksen Vapaavuori lähtee pormestarikisaan – ”Järki sanoi, että ei kannata lähteä”

Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori ottaa virkavapaata ja lähtee kuntavaaliehdokkaaksi.

”Olen päättänyt lähteä kisaan mukaan”, Jan Vapaavuori (kok) sanoo.

Hän kertoo päätöksestään HS:lle maanantaina puhelimitse Luxemburgista. Hän on työskennellyt siellä noin puolitoista vuotta Euroopan investointipankin varapääjohtajana.

Vapaavuori asettuu siis kuntavaaleissa ehdolle Helsingissä ja tarjoutuu samalla kokoomuksen pormestariehdokkaaksi. Jos ja kun Helsingin kokoomus hänet valitsee ehdokkaakseen ja jos kokoomus on vaaleissa pääkaupungin suurin puolue, Vapaavuoresta tulee Helsingin pormestari.

Helsingin kokoomus on pitkään maanitellut Vapaavuorta ehdokkaakseen. Vapaavuoren mukaan hän oli jo ehtinyt päättää, että ei lähde.

”Järki sanoi, että ei kannata lähteä. Mutta sydän sanoi toista. Mitä enemmän tätä pohdin, sitä enemmän sydän vei mukanaan”, hän sanoo.

Mikä muutti mielen?

”Ensinnäkin Helsinki on minulle hirveän rakas paikka. Olen ollut mukana Helsingin päätöksenteossa lähes koko aikuisikäni”, Vapaavuori sanoo.

Helsingissä syntynyt Vapaavuori istui Helsingin kaupunginvaltuustossa 1997–2015. Hän toimi myös kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Helsinkiläisenä kansanedustajana Vapaavuori istui kolme kautta 2003–2015. Hän on ollut myös asunto- ja elinkeinoministerinä.

Kotiseuturakkauden jälkeen Vapaavuori listaa kolme muuta perustelua pormestariehdokkuudelleen.

”Nykyisin kyse on valtioiden välisen kilpailun sijaan yhä enemmän ja enemmän kaupunkien, kaupunkiseutujen ja metropolien välisestä kilpailusta”, hän sanoo.

Lisäksi nyt eletään vaikeita aikoja, Vapaavuori sanoo. ”Aikana, jolloin liberaali demokratia on kriisissä, sitä pitää ryhtyä puolustamaan.”

Kolmas syy on hallinnollinen. ”Helsinki on kahden ison mullistuksen äärellä”, hän sanoo.

Sote-uudistuksen myötä Helsingin ja kaikkien muidenkin kuntien asema ja rooli muuttuu, sillä iso osa tehtävistä ja rahoista siirtyy maakuntaan. Samaan aikaan Helsingissä uudistuu johtamisjärjestelmä, kun kaupungissa siirrytään kuntavaalien jälkeen pormestari- ja toimialamalliin.

”Mullistuksen läpiajo on iso poliittinen ja ennen kaikkea johtamiseen liittyvä operatiivinen haaste”, Vapaavuori sanoo.


Vapaavuori kirjoitti vuosi sitten Facebookissa, että ei kannata pormestarimalliin siirtymistä.

Tuolloin hän arvioi sen henkilöivän politiikkaa huonolla tavalla ja tekevän päätöksenteosta lyhytjänteisempää. Lisäksi malli rajaa pormestarin valinnan valtuutettuihin, joten rekrytointipohja rajautuu Vapaavuoren mielestä liikaa. Hän kertoo olevansa edelleen samaa mieltä.

”Kaikissa johtamismalleissa on puolensa ja puolensa. Minun näkemykseni ei sinänsä ole muuttunut, mutta olen pragmaatikko. Oli malli mikä tahansa, niin tekemistä riittää. Asioita ei pidä jäädä märehtimään.”

Helsinki on iso organisaatio johdettavaksi. Onhan se esimerkiksi Suomen suurin työnantaja. Sen palveluksessa on 38 000 työntekijää.

”Tämänhetkisessä kriittisessä vaiheessa ei pitäisi antaa tilaa populismille ja haihattelulle. Nyt tarvitaan vakaata ja vastuullista politiikantekoa”, Vapaavuori sanoo.

Vapaavuori korostaa käytännönläheisyyttä toistuvasti haastattelun aikana. ”Tämä aika vaatii hötkyilemätöntä ja täysjärkistä johtajuutta.”

Hän kertoo ”mielellään edistävänsä” esimerkiksi kävelykatuja, pyöräilyä ja vaikkapa kasvisruokailua kouluissa.

”Samaan aikaan pitää muistaa, että näitä pitää edistää pragmaattisesti, ei ideologisesti. Kaupunkia ei voi kehittää vain kaikkein trenditietoisimpien ehdoilla. Kaupunki on kaikkia varten.”

Vapaavuoren mielestä esimerkiksi kävelykaduissa pitäisi satsata määrän sijasta laatuun.

”Jos pystytään rakentamaan hyviä kävelykatuja, jotka aidosti houkuttelevat ihmisiä ja samalla voidaan järjestää liikenne niin, että kaupungissa pystyy liikkumaan, tietysti kannatan niitä.”

Vapaavuoren mukaan Helsingin asioita on hoidettu viime vuosina hyvin. ”Talous on kunnossa. Se antaa hyvän pohjan uudelle pormestarille.”

Parannettavaa hänen mielestään kuitenkin löytyy esimerkiksi Helsingin edunvalvonnasta suhteessa valtiovaltaan. ”Se ei ole ollut parhaalla mahdollisella tolalla.”

Vapaavuoren mukaan ”Helsingin ja pääkaupunkiseudun erilliskysymykset eivät ole näkyneet hallituksen päätöksen­teossa toivotulla tavalla”.

”Metropolialueelle on tyypillistä, että sinne keskittyy paljon hyvinvointia, vaurautta ja eteenpäin vievää dynaamista elinkeinotoimintaa. Alue vaatii erityishuomiota, koska se on koko maan etu”, Vapaavuori ­sanoo.

”Toisaalta metropolialueelle keskittyy suhteellisen iso määrä köyhyyttä ja sosiaalisia ongelmia, erilaisia yhteiskunnan lieveilmiöitä, jotka myöskin vaativat erityishuomiota.”

Erityishuomiota ei ole Vapaavuoren mielestä viime aikoina herunut riittävästi.

Vapaavuori nostaa nostaa esille kolme ”pientä esimerkkiä” valtiovallan ja Helsingin suhteista. Sote-uudistuksessa hallitus lupasi pääkaupunkiseudulle erityisaseman. ”Sitä ei kuitenkaan annettu. Osin tämä oli pääkaupunkiseudun oma vika, mutta näin kuitenkin kävi.”

Lisäksi häntä harmittaa Guggenheimin taidemuseon kaatuminen. ”Itse asiasta voi olla mitä mieltä tahansa ja Helsingin valtuusto on tehnyt siitä päätöksensä. Silti on poikkeuksellista, että valtio ei lähde yhden hallituspuolueen kiukuttelun takia tukemaan valtakunnan keskeistä kulttuurihanketta.”

Kolmantena asiana Vapaavuori nostaa asuntoasioista vastaavan ministerin Kimmo Tiilikaisen (kesk) lausunnot. Tiilikainen sanoi syyskuussa 2016 HS:n haastattelussa, että ei halua olla vauhdittamassa kaupungistumista.

”Ei kaupungistuminen ole mikään tykkäämiskysymys. Kaupungistuminen on globaali megatrendi, joka tapahtuu joka tapauksessa. Siihen pitää kohdistaa voimavaroja, jotta siitä saadaan hyöty irti ja sitä pystytään hallitsemaan.”

Vapaavuoren mukaan valtiovallan pitäisi ymmärtää, että pääkaupunkiseutuun panostaminen on koko Suomen etu. ”Toisaalta Helsingissä pitäisi ymmärtää, että Helsinki on vastuussa koko maan talouden vetämisestä nousuun.”

Vapaavuori sanoo, että Helsingin pitäisikin asettaa ”rima riittävän korkealle”.

”Helsinki ei kilpaile muiden Suomen kaupunkikeskusten vaan muiden Itämeren alueen metropolien kanssa. Helsingin pitää verrata itseään Tukholmaan, Kööpenhaminaan, Berliiniin ja Tallinnaan.”

Jan Vapaavuori aloitti Euroopan investointipankin (EIP) varapääjohtajana 1. syyskuuta 2015. Hänen kautensa on nelivuotinen. Vapaavuori aikoo ottaa virkavapaata pankista kuntavaalikampanjan ajaksi.

Jos Vapaavuori ei tule valituksi pormestariksi, hän palaa virkavapaan jälkeen pankkiin.

Mutta jos Vapaavuori tulee valituksi Helsingin pormestariksi, hän jättää sen jälkeen eronpyynnön EIP:hen. Näillä näkymin Vapaavuoren paikalle varapääjohtajaksi voidaan nimittää joku toinen suomalainen.

Vapaavuoren paikka on mandaattipaikka, joka kiertää vuorotellen Suomen, Itävallan ja Ruotsin edustajien välillä. Vapaavuoren mukaan maiden välillä on herrasmiessopimus siitä, että jos henkilö vaihtuu ennen kauden puoliväliä, niin sama maa saa esittää tämän paikalle uutta ehdokasta.

Vapaavuoren virkavapaa alkaa näillä näkymin maaliskuun alkuun mennessä. Sitä ennen Helsingin kokoomuksen pitäisi nimittää hänet pormestari­ehdokkaakseen. Sen jälkeen Vapaavuori aloittaa täyspäiväisen kampanjoinnin.

Vapaavuoren ilmoituksen jälkeen pormestarikisan asetelmat alkavat olla selvät. Kisaan ovat aiemmin ilmoittautuneet Anni Sinnemäki (vihr), Tuula Haatainen (sd), Paavo Arhinmäki (vas), Mika Raatikainen (ps) ja Laura Kolbe (kesk).

Kuka?

Jan Vapaavuori


 Syntynyt 3. huhtikuuta 1965 Helsingissä.

 Valmistui 1989 oikeustieteen kandidaatiksi Helsingin yliopistosta.

 Pääsi Helsingin valtuustoon vuoden 1996 kuntavaaleissa. Vuosina 2005–2007 hän toimi kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Sai vuoden 2012 kuntavaaleissa lähes 8 000 ääntä ja oli koko maan ääniharava.

 Toimi kansanedustajana 2003–2015. Asuntoministeri 2007–2011, elinkeinoministeri 2012–2015.

 Pyrki kokoomuksen puheenjohtajaksi 2014, mutta ei tullut valituksi. Siirtyi 2015 Euroopan investointipankin varapääjohtajaksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntavaalit 2017
 • Kokoomus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  2. 2

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  3. 3

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  10. 10

   Turun puukkoiskun jälkeen meiltä kysytään reiluutta ja valppautta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  4. 4

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  5. 5

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  6. 6

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  7. 7

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  10. 10

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää