Kaupunki    |   HS-analyysi

Yhdestä heistä tulee kaikkien helsinkiläisten pormestari

Helsinkiläiset eivät suoraan saa valita kaupungille johtajaa, vaan reitti pormestariksi kulkee valtuuston kautta.

Helsingissä on kevään kuntavaalien jälkeen jaossa yksi pormestarin paikka ja neljä apulaispormestarin paikkaa. Poliittinen pormestari ryhtyy johtamaan kaupunkia nykyisen poliittistaustaisen virkamieskaupunginjohtajan sijaan. Poliittiset apulaispormestarit asettuvat johtamaan neljää toimialaa nykyisten apulaiskaupunginjohtajien sijaan.

Kisaan Helsingin historian ensimmäisen pormestarin paikasta ovat toistaiseksi valmiina Jan Vapaavuori (kok), Anni Sinnemäki (vihr), Tuula Haatainen (sd), Paavo Arhinmäki (vas), Mika Raatikainen (ps) ja Laura Kolbe (kesk). Ensin heidän on kuitenkin pärjättävä kuntavaaleissa niin, että äänimäärä riittää vähintään varavaltuutetun paikkaan.

Muut puolueet eivät ole vielä tuoneet ehdokkaitaan julkisuuteen.

Pormestarin paikka on haluttu. Pormestari johtaa kaupunginhallitusta ja osallistuu siellä poliitikkona myös päätöksentekoon, mitä kaupunginjohtaja ei tehnyt. Tulevalla pormestarilla on näin enemmän valtaa kuin nykyisellä kaupunginjohtajalla.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Pestin houkuttavuudesta kertoo jo se, että puolueet ovat saaneet paikkaa kärkkymään parhaita kykyjään. Ei kokoomus olisi saanut kisaan viimeisimpänä ilmoittautunutta Jan Vapaavuorta vedettyä Luxemburgin pankkiiripiireistä ehdolle Helsinkiin, jos pormestariudessa ei olisi säihkettä.

Mutta ketä kiinnostaa apulaispormestarius? Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori ottaa virkavapaata siksi aikaa, että pystyy osallistumaan ja kampanjoimaan kuntavaaleissa Helsingissä. Mikäli kokoomus on vaalien jälkeen yhä Helsingin suurin puolue, kaupunkia ryhtyy johtamaan hän. Muu kuin pormestarius ei häntä kiinnosta, se on kysymättäkin selvä.

Jos taas vihreät on vaalivoittaja, pormestariksi nousee Helsingin kaupunkisuunnittelusta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki. Sinnemäen kausi apulaiskaupunginjohtajana päättyy kesäkuun lopussa. Hänen on ilmoitettava erostaan ollakseen vaalikelpoinen.

Apulaiskaupunginjohtajien virat lakkaavat olemasta, kun Helsinki siirtyy pormestarijärjestelmään kesäkuun alussa. Kysymykseen, kelpaisiko jokseenkin apulaiskaupunginjohtajan tasoinen apulaispormestarin tehtävä, mikäli vihreät jää vaaleissa toiseksi eikä pormestarin paikkaa näin siunaannu, Sinnemäki vastasi viime viikon keskiviikkona: ”käydään nyt nämä vaalit ensiksi.”

Kilpailu Helsingin suurimman puolueen asemasta käydään kokoomuksen ja vihreiden välillä. Tämänhetkisellä kolmanneksi suurimmalla Sdp:llä tuskin on mahdollisuuksia kärkikaksikkoon. Demarien pormestariehdokkaaksi haluavasta Tuula Haataisesta tuskin näin ollen tulee pormestaria.

Kysymykseen, kiinnostaisiko siinä tapauksessa apulaispormestarin tehtävä, tämänhetkinen kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja vastasi: ”Mä olen lähtenyt pormestariehdokkaaksi.” Tämä on luettavissa niin, ettei Haatainen olisi vaihtamasta kansanedustajan työtään apulaispormestarin paikkaan.

Paavo Arhinmäestä, Mika Raatikaisesta tai Laura Kolbesta ei tule pormestaria. Helsingissä on 85-paikkainen valtuusto, varavaltuutettuja on saman verran. Pormestariksi pyrkivän pitää sijoittua vaaleissa näiden eli 170:n joukkoon. Se onnistunee kolmikolta, mutta valtuuston suurimmaksi kyseisten ehdokkaiden puolueista ei vaalien jälkeen tietenkään ole.

Unohda kaikki edellä sanottu, sillä se on spekulaatiota. Fakta sen sijaan on se, että pormestarin valitsee valtuusto valtuutettujen ja varavaltuutettujen joukosta. Näin sanoo laki.

Äänestäjät eivät siis suoraan valitse Helsingin pormestaria monien muiden Euroopan maiden kaupunkien tapaan. Tällaista mahdollisuutta on Suomenkin oikeusministeriössä selvitetty, mutta nykyisellään suoraa pormestarin vaalia ei Suomessa tunneta.

Reitti pormestariksi kulkee valtuuston kautta, kiteyttää kansliapäällikkö Sami Sarvilinna Helsingin kaupunginkansliasta asian.

Poliittiset ryhmät voivat etukäteen sopia, miten ne pormestarin ja apulaispormestarien paikat jakavat. Tällainen konsensus paikkojen jaossa on ollut voimassa Helsingissä pitkään, kun on jaettu kaupungin johtajiston paikkoja ja keskeisiä luottamustehtäviä, ja saattaa olla, että tämä toimii pormestariaikanakin. Ennakkotapausta ei kuitenkaan ole.

Itse asiassa kaupunginkansliassa on valmisteilla poliittisille ryhmille jaettava ”paikkaluettelo”. Siinä on lueteltu kaikki poliittisten ryhmien täytettäväksi jäävät luottamustehtävät pormestareista valtuuston ja kaupunginhallituksen puheenjohtajiston kautta lautakuntien ja jaostojen paikkoihin.

Ryhmät sopinevat keskenään, että pormestarin paikka kuuluu vaalien voittajapuolueelle. Jos yhteisymmärrystä ei kuitenkaan synny, kuntalain 44. pykälä sanoo, että sitten suoritetaan vaali. Yli puolet äänistä saaneesta tulee pormestari. Mikäli kukaan ei saa yli 50 prosenttia ensimmäisellä kierroksella, suoritetaan uusi vaali kahden eniten ääniä saaneen kesken.

Valtuuston järjestäydyttyä vaalien jälkeen sen ensimmäinen tehtävä on valita Helsingille pormestari. Seuraava asia on jo spekulatiivisempi. Laki ei sano apulaispormestarien valinnasta mitään, mutta arvattavasti heidät valitaan heti pormestarin jälkeen seuraavina.

Apulaispormestarit ovat myös kaupunginhallituksen jäseniä sekä neljän toimialalautakunnan puheenjohtajia. On järkevää valita ensin heidät, ja sen jälkeen muut kaupunginhallituksen jäsenet. Kaupunginhallituksen paikkojen jälkeen jaettaisiin sitten lautakuntien ja jaostojen paikat.

Peli on mahdollista, mutta se on tuskallista. Jos jokin puolue voittaisikin vaalit ja periaatteessa pormestarin paikka näin kuuluisi sille, teoriassa kaksi tai kolme seuraavaksi sijoittunutta voisivat liittoutua ja koplata jonkun muun pormestariksi ohi voittajien.

Mutta se olisi huono alku. Syntyisi vain riitaa, ja kaupungin ja kaupunkilaisten asioiden hoito hankaloituisi. Ja sitä nyt ei kai sivistyneessä kaupungissa kukaan tahdo. Yksi pormestari kun on kaikkien pormestari.


Pormestaripakassa on viisi korttia

Kokoomuksen pormestariehdokas Jan Vapaavuori, vihreiden Anni Sinnemäki ja demarien Tuula Haatainen ovat jokainen erittäin kokeneita kettuja Helsingin kunnallispolitiikassa, jälkimmäiset apulaiskaupunginjohtajina, ja jokainen on ollut jopa ministeri.

Eivätkä professori Laura Kolbe (kesk) ja kansanedustajat Mika Raatikainen (ps) sekä Paavo Arhinmäki (vas) keltanokkia ole. Laatua olisi tarjolla pormestariksi, mutta kuinka käy?

Henkilöt on nostettu kärkeen, jotta he vetäisivät puolueelle ääniä. Näin on nähtävä varsinkin Jan Vapaavuoren kohdalla: kokoomus lie rukoillut häntä unetta öin mukaan, kun Ylen gallupkin näytti vuodenvaihteen jälkeen, että vihreät temmeltävät Helsingissä tämänhetkisen johtajapuolueen ohi.

Mutta kyllä henkilötkin tarvitsevat puolueen ääniä: pormestari valitaan voittajapuolueesta. Tämähän on poliittisille ryhmille itsestäänselvää, eikä kukaan suhmuroi, eihän?

”Suurimmalle puolueelle, kyllä. Kyllä me ollaan rakennettu tätä uutta johtamisjärjestelmää sillä ajatuksella”, tätä nykyä valtuuston suurimman ryhmän, kokoomuksen johtaja Laura Rissanen sanoo.

”Se on hyvin todennäköinen vaihtoehto. Eniten ääniä saanut puolue saa pormestarin”, vihreiden ryhmäjohtaja Otso Kivekäs sanoo.

”Viime kädessä, kun päätöksen tekee tuleva valtuusto. Annettakoon valta sille”, demarien ryhmänjohtaja Tomi Sevander sanoo.

Entä apulaispormestarien paikat, miten ne jaetaan? Pormestaripakan koko on 1+4. Kuuluuko viidestä paikasta neljä vaalien voittajille ja kakkosille, ja yksi paikka kolmoselle, vai miten?

Ja kai sekin jotakin merkitsee, kuinka osaavia ehdokkaita eri puolueilla on tarjota mihinkin tehtävään?

Rissanen: ”Se riippuu vaalituloksesta. Onko selkeästi kolme suurinta, vai kaksi suurta.  . . kaikki paikat jaetaan vaalituloksen perusteella. En näe mitään syytä vaihtaa sitä kulttuuria.”

Kivekäs: ”Se on se, mistä vaalien jälkeen tullaan käymään neuvotteluja. Siihen vaikuttaa, kuinka isoja ryhmät on suhteessa toisiinsa. Mutta oikeasti siinä on neuvottelun paikka. Aiemmin on lähdetty siitä, että kaikki saavat reilusti.”

Sevander: ”Asiaa ei ole mietitty. Melkein jättäisin tämänkin asian valtuustolle.”

Fakta

120 päivää pormestariin


 Vaalipäivä sunnuntai 9. huhtikuuta.

 Ennakkoäänestys on 29.3.–4.4. kotimaassa.

 Ennakkoäänestys on 29.3.–1.4. ulkomailla.

 7. kesäkuuta uusi valtuusto järjestäytyy Helsingissä. Pormestari valitaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Pohjois-Korea uhkaa ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Pentagon lupaa tarjota Trumpille keinot vastata provokaatioihin

  5. 5

   Suomalaistutkijat aikovat selvittää laittoman päihteen vaikutusta masentuneen aivoihin – eettinen lautakunta puoltaa, ja psykedeelikin on jo valmiina

  6. 6

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  7. 7

   Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain sanasodalla on nyt uusi kaiku – diktatuurilla alkaa olla vakavasti otettava kyky toteuttaa uhkauksensa

  8. 8

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  9. 9

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  10. 10

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  6. 6

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  8. 8

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  9. 9

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  10. 10

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kurdistan järjesti kansanäänestyksen itsenäistymisestä – Irak uhkasi lähettää joukkoja, Turkki katkaisi kolmen kurdikanavan lähetykset
  3. Huippu-urheilun valmennustukiean saajia karsitaan kovalla kädellä – Olympiakomitea lupaa, ettei se unohda yhtään lahjakasta nuorta lajista riippumatta
  4. Pohjois-Korea uhkaa ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Pentagon lupaa tarjota Trumpille keinot vastata provokaatioihin
  5. NFL:n suurimpiin tähtiin kuuluva Tom Brady sanoi viimein mielipiteensä Trumpista: ”Olen eri mieltä hänen kanssaan. Hänen sanomansa oli hajottavaa.”
  6. Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain sanasodalla on nyt uusi kaiku – diktatuurilla alkaa olla vakavasti otettava kyky toteuttaa uhkauksensa
  7. Seksiviestien lähettely teinille toi ex-kongressi­edustajalle lähes kaksi vuotta vankeutta – Clintonin kampanjaakin sekoittaunt Anthony Weiner sai tuomion Yhdysvalloissa
  8. Tunti sitten
  9. Brexit-neuvottelut jatkuivat aiempaa toiveikkaammissa merkeissä – Ministeri Sampo Terho pitää brittien pehmentyneitä asenteita ”rakentavina ja oikeansuuntaisina”
  10. Suomalaistutkijat aikovat selvittää laittoman päihteen vaikutusta masentuneen aivoihin – eettinen lautakunta puoltaa, ja psykedeelikin on jo valmiina
  11. Floppijoukkue HIFK:n kasannut Tom Nybondas väistyy urheilujohtajan tehtävästä – uusi urheilujohtaja haussa
  12. Katso maanantain HS-uutiset ja sää
  13. Näytä lisää