Kaupunki

Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

Juttu on julkaistu helmikuussa 2017. Tuusulan pormestariksi on sittemmin valittu Sdp:n Arto Lindberg. Lue juttu valinnasta täältä.

Nyt olisi tarjolla hyvin palkattu johtajan työ pääkaupunkiseudulta: 7 500 euron kuukausipalkka ja paljon vastuuta. Työn huonoja puolia ovat riitaisa työyhteisö ja jatkuva pelko potkuista.

Kysymys on Tuusulan pormestarin virasta.

Se on ehkä pääkaupunkiseudun vihatuin ja pelätyin työ. Moni kuntalainen tuntuu suhtautuvan epäillen koko uudistukseen, eikä se näytä herättävän innostusta päättäjissäkään.

Pormestarimallista päätettiin jo viime kesänä. Nyt näyttää siltä, että ehdokkaaksi haluaa vain harva. Osa Tuusulan poliittisista ryhmistä on jopa päättänyt olla asettamatta virallista pormestariehdokasta.

Uusi malli tuo Tuusulaan pormestarin lisäksi kaksi muutakin palkkapoliitikkoa, osa-aikaiset 2 750 euron kuukausipalkkaa nauttivat kunnanhallituksen varapuheenjohtajat.

”Isottelua se on, tämä on kuitenkin maalaiskunta”, tuhahtaa Tuusulassa asuva Pentti Tuomolin.

”Aika juhlalliseltahan se kuulostaa”, myöntää myös Satu Tuomolin. Kumpikaan ei ymmärrä, miksi Tuusulassa on päätetty siirtyä pormestarimalliin.

”Se [pormestari] saattaa olla vain sellainen nukke ja altis valtuuston mielialoille”, miettii Pentti Tuomolin.


Tuomolinin pariskunta on hyvä esimerkki siitä, miksi poliittisissa puolueissa ollaan nyt haluttomia nimeämään selvää pormestariehdokasta. Mahdollisia äänestäjiä ei haluta ärsyttää.

Ainakin Tuusulan kokoomus ja Sdp harkitsevat jättävänsä ehdokkaan nimeämisen kuntavaalien jälkeiseen aikaan.

Viralliseksi syyksi on ilmoitettu vaalien ennakoimattomuus. On vaikea tietää etukäteen, ketkä kaikki saavat kunnanvaltuuston paikkaan tarvittavan määrän ääniä vaaleissa.

”Pormestariksi valittavan pitäisi saada riittävästi ääniä tullakseen ensin valituksi kunnanvaltuustoon”, selittää Tuusulan kokoomuksen puheenjohtaja ja kunnanvaltuutettu Ruut Sjöblom.

”Siksi me ehkä kuitenkin katsomme ensin vaalit ja valitsemme sitten niistä, jotka tulevat valituksi”, Sjöblom sanoo.

”En näe sitä [pormestariehdokkaan julkistamista etukäteen] Tuusulan kokoisessa kunnassa tällä hetkellä tarpeellisena.”

Näkemys kummastuttaa monia.

”Eikö se ole vähän epäreilua?” Pentti Tuomolin ihmettelee.

”Mitäs merkitystä sillä koko mallilla on, jos äänestäjät eivät etukäteen edes tiedä, keitä on ehdolla?”

Tähän mennessä leikkiin mukaan ovat oman ehdokkaansa ilmoittaneet vasta vasemmistoliitto, vihreät ja perussuomalaiset. Vasemmistoliiton ehdokas on Pekka Heikkinen , vihreiden kunnanvaltuutettu Ilona Toivanen ja perussuomalaisten kunnanvaltuutettu Eetu Niemelä.

He ovat kuitenkin Tuusulan valtuuston pienimpien poliittisten ryhmien edustajia, sillä vasemmistoliitolla ja vihreillä on Tuusulan valtuustossa yksi edustaja, perussuomalaisilla kolme. On epätodennäköistä, että pormestari tuli valituksia näin pieniä äänimääriä keränneistä ryhmistä. Kunnan suurimmat puolueet ovat tähän asti olleet kokoomus, Tuusulan puolesta sekä sdp.

Tuusulassa on jo vuosia tehty repivää ja riitaisaa politiikkaa. Demokraattisesti valittu pormestari olisi helppo irtisanoa toimestaan, mikäli hänen valtuustoon tuomat esitykset tai työtapa eivät miellytä.

Kunnanhallituksen nykyinen puheenjohtaja Sanna Kervinen (kok) pelkää, että tuleva pormestari yrittää miellyttää kaikkia ryhmiä.

”Pelkään, että siitä syntyy sulle-mulle-politiikkaa, pormestarin kun pitää saada taakseen valtuusto. Johan tämän sulle-mulle-politiikan ensimmäinen merkki ovat nämä kaksi lisäpaikkaa palkkapolitiikoille”, Kervinen sanoo. ”Tässä on pitänyt saada kahdelle muulle puolueelle lisäpaikat.”

”Vaikeiden päätösten kuten veronkorotusten tai säästöjen tekemisestä tulee entistäkin vaikeampaa. Pelkään, että se johtaa vastuuttomaan lainanottoon.”

Tuusulan kunnan poliittinen tilanne on jo vuosia ollut tulehtunut. Nykyinen kunnanjohtaja Hannu Joensivu näyttäisi jakavan kunnanvaltuuston kahtia: kannattajiin ja vastustajiin.

”Kunnanjohtaja ei oikein ole saanut mitään aikaiseksi. Miten meillä voi olla muuttotappiota, vaikka olemme kunta aivan lentoaseman vieressä ja lyhyen ajomatkan päässä Helsingistä”, summaa pettyneiden näkemyksiä kunnanvaltuutettu Päiviö Kuusisto (sd).

”Tarvitsemme sellaisen johtajan, joka saa asioita aikaiseksi. Ryhtyy toimeen ja vie hommia eteenpäin.”

Joensivua on yritetty kammeta pois paikaltaan jo vuosia. Se ei ole onnistunut.

”Tuusula sijaitsee sellaisella paikalla, että meillä olisi hyvät mahdollisuudet kasvaa ja menestyä, nyt meidän kehitys on kuitenkin ollut heikkoa. Ja jos joukkue ei menesty niin on vaihdettava johtajaa eikö niin?” sanoo Tuusulan puolesta -ryhmän (TuPu) kunnanvaltuutettu Liisa Sorri.

”Eikä kunnanjohtajaa voi noin vain vaihtaa. Se ei ole määräaikainen, emmekä ole löytäneet perusteita hänen erottamiselleen. Nyt meille tulee pormestari, jonka erottaminen tulee myös mahdolliseksi. Se tarkoittaa, että hänen on otettava kaikki ryhmät huomioon.”

Tuusulan puolesta on valtuuston toiseksi suurin ryhmä. He eivät ole vielä valinneet joukostaan pormestariehdokasta, mutta Sorrin mukaan ryhmällä tekee valinnan kunhan ehdokasasettelu päättyy helmikuun lopussa.

Myös kunnanjohtaja Joensivu luonnehtii kulunutta valtuustokautta ”vaikeaksi”. Sen tarkemmin hän ei halua asiaa eritellä. Tuusulan menestystä hän pitää ”ihan hyvänä”.

”Olemme Helsingin seudun vertailussa keskitasolla”, hän sanoo.

Kokoomuksen Kervisen mielestä Tuusulan ongelmat eivät katoa johtajajärjestelmää muuttamalla.

”Pormestarilla on hyvin vaativa työ, jonka hoitamiseen vaaditaan erityis­osaamista. Herää kysymys saammeko pormestarimallilla vahvan johtajan vai kaikkien kaverin?”

Kunnan tulevaisuuden haasteita ovat ainakin kasvuun liittyvät ongelmat. Juuri nyt aloitetaan kunnan historian suurin rakennushanke kun Hyrylään rakentuva Rykmentinpuiston asuntorakentaminen alkaa.

Kaikkiaan Rykmentinpuistoon on suunniteltu asuntoja 14 000 asukkaalle. Ensimmäinen osa alueesta valmistunee vuonna 2020, kun alueella järjestetään asuntomessut.

Kuka luotsaa Tuusulan uuteen alkuun ja millä tittelillä, se selviää vasta kuntavaalien jälkeen. Moni valtuutettu on jo uhkaillut, että pormestarimalli otetaan ensimmäisenä uuden valtuuston käsittelyyn.

”Tämä kuvaa juuri hyvin Tuusulan politiikkaa”, hymähtää Sorri. ”Emmehän me ikinä pääse missään asioissa eteenpäin, jos päätettyjä asioita ei osata hyväksyä. Me vain junnaamme samoissa kysymyksissä emmekä kehity.”

Korjaus torstaina 9. helmikuuta kello 9.40: Juttuun lisättiin, että myös Tuusulan vihreät ovat asettaneet oman pormestariehdokkaansa. Korjaus torstaina 9. helmikuuta kello 10.50: Nimi Pekka Heikkilä korjattu muotoon Pekka Heikkinen.

Fakta

Tuusulaan tulossa kolme palkkapoliitikkoa


 Tuusulan kunnanvaltuusto päätti kesällä 2016, että kunta siirtyy kuntavaalien jälkeen pormestarimalliin.

 Pormestarin lisäksi kuntaan valitaan kaksi muutakin kuukausipalkkaista poliitikkoa: kunnanhallitukseen kaksi varapuheenjohtajaa. Heistä toinen toimii myös kuntakehityslautakunnan, toinen kasvatus- ja koulutuslautakunnan puheenjohtajana.

 Uusi kunnanvaltuusto valitsee pormestarin ja varapuheenjohtajat kunnanvaltuuston jäsenistä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Pohjois-Korea: Trump julisti sodan tviitissään – diktatuuri uhkaa ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet

  4. 4

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  5. 5

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  6. 6

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  7. 7

   Uusi maailman rikkain nainen on älykkö, joka soittaa pianoa ja kirjoittaa kirjoja – kosmetiikkadynastia L’Oréalin perijätär kaihtaa seurapiirejä

  8. 8

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  9. 9

   Vaatekauppa joutui tuhansien eurojen korvauksiin etnisestä syrjinnästä – myyjä ei päästänyt aluksi romaneja sisään

  10. 10

   Floppijoukkue HIFK:n kasannut Tom Nybondas väistyy urheilujohtajan tehtävästä – uusi urheilujohtaja haussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  4. 4

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  6. 6

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  7. 7

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  8. 8

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  9. 9

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  10. 10

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää