Valikko
Kaupunki

Länsimetron varrella

Metrojunat voivat kulkea jo heinäkuussa, mutta bussijärjestelyt muuttuvat vasta elokuussa.

Helsingin kantakaupungista länteen on kahdeksan käytännössä valmista asemaluolaa, jotka kuitenkin ammottavat vielä pitkään tyhjyyttään. Tässä jutussa niihin pääsee kuitenkin tutustumaan jo nyt.

Länsimetron pysähdyspaikat ovat nykyisiin metroasemiin verrattuna näyttäviä. Niillä on myös kullakin oma teemansa.

Esimerkiksi Lauttasaaren ja Koivusaaren metroasemat näyttävät merellisen elämän kaksi eri puolta. Lauttasaaren asemalla vettä voi katsella talvisessa muodossaan, sillä liukuporrasseinä muistuttaa jääkenttää ja laiturivalaistus jääkiteitä.


Koivusaaren metroasema on kuin suuri valas, jonka hetulat ovat päätyneet laituritason seinäksi.

Näin voi kuvitella, jos luottaa helsinkiläisasemia suunnitelleen arkkitehtitoimisto Pekka Helin & Co:n luonnehdintaan.

Länsimetron kaikki kahdeksan asemaa kuvaavat eri asioita. Niitä ovat myös suunnitelleet eri toimistot. Metroyhtiö esitteli uusia asemia tiedotusvälineille perjantaina.


Aalto-yliopiston asemalla suunnittelijat ovat hakeneet vaikutelmia Otaniemen punatiilisestä arkkitehtuurista sekä vanhan ajan yliopistotunnelmasta. Kuparin väriseksi patinoidut terässeinät ja isot ikkunaseinät avaavat näkymät vehreään kampusmiljööseen.

Tapiolan metrolaituri kylpee valkoisessa valossa jättimäisten kattolamppujen alla. Takaapäin valaistut maidonvalkeat lasiseinät viittaavat suoraan puutarhakaupungin valkoiseen ilmeeseen.

Arkkitehtityöhuone Artto, Palo, Rossi ja Tikka on suunnitellut länsimetron vilkkaimmaksi ennakoitua metroasemaa Tapiolan näköiseksi.


Urheilupuiston asemalla arkkitehtitoimisto HKP on hakenut innoitusta liikkeestä, energiasta, kasvusta ja voimasta. Matinkylässä saman toimiston inspiraationa ovat olleet poutapilvet ja jäähuurre.

Myös kuvataidehankinnat ovat jo osittain paikoillaan. Keilaniemen asemalaiturin sisäkattoon on asennettu taiteilijakaksikko Tommi Grönlundin ja Petteri Nisusen suunnittelema valotaideteos. Niittykummussa on kuvataiteilija Mari Rantasen seinän kokoinen erivärisistä laatoista koottu teos. Teoksessa yhdistyvät maitohorsman punainen ja ruohon vihreys.


Vielä koko kevään ajan uudet asemat ovat vain urakoitsijoiden nähtävillä, koska metroliikenteen on määrä alkaa kesän lopulla. Ensimmäiset junavuorot voivat liikkua aikaisintaan heinäkuussa, mutta liityntäliikenteen uudet bussilinjat aloittavat vasta syyskauden alussa elokuun 14. päivänä.

”Metroyhtiö on luvannut kertoa viimeisen arvionsa aikataulusta toukokuun alussa. HKL tarvitsee kaksi kuukautta liikenteen aloitukseen, ja meidän liikennöitsijämme tarvitsevat aikaa ennen kuin siirrytään liityntäliikenteeseen metroasemille”, perustelee Helsingin seudun liikenteen toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi.

Rihtniemen mukaan olisi hyvä, että matkustajaliikenteestä olisi kokemuksia jopa neljältä viikolta ennen kuin vuoroliikenne varsinaisesti alkaa. Silloin matkustajat voisivat päästä metrojuniin jo heinäkuun puolivälissä.

Länsimetro on tällä hetkellä arvioitu 1,186 miljardin euron kokonaisuudeksi. Metron hinnassa on 337 miljoonan euron edestä sellaisia töitä, jotka ovat tulleet tekijöille yllätyksenä rakentamisen ollessa jo käynnissä. Ne ovat lisätöitä, joista on päätetty matkan varrella.

Länsimetro koostuu 281 erilaisesta urakasta, sopimuksesta ja tilauksesta.

Länsimetro on jo onnistunut vauhdittamaan rakentamista metroasemien tuntumassa. Sekä Lauttasaaressa, Tapiolassa, Niittykummussa että Matinkylässä uudet metroasemat ovat uusien tai laajennettujen liikekeskusten yhteydessä.

Tältä asemat näyttävät noin puoli vuotta ennen länsimetron avaamista liikenteelle:

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Länsimetro
 • Helsinki
 • Espoo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  3. 3

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä

  4. 4

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  5. 5

   Cristiano Ronaldoa uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio veronkierrosta

  6. 6

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  7. 7

   Mauno Koiviston hautajaiset ilmasta ja 360-asteen pallopanoraamoina

  8. 8

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Säätytalolla muisteltiin presidentti Koivistoa ilolla – Paavo Lipponen vertasi filosofikuninkaaseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  2. 2

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  5. 5

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  6. 6

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää