Kaupunki

Tällainen on Espoon uljas uusi sairaala: Yksityishuoneita, uima-allas, tuhat parkkipaikkaa ja satoja taideteoksia

Maaliskuussa aukeava sairaala lupaa iäkkäille potilailleen kuusi tuntia kuntoutusta päivässä ja nopean paluun kotiin.

Maaliskuussa se avaa ovensa: Espoon uusi sairaala, 175 miljoonan euron investointi.

Summa on kasvanut ja aikataulu venynyt matkan varrella, niin kuin isoissa rakennushankkeissa aina tapaa käydä, mutta perusturvajohtaja Juha Metso säteilee tänään pelkkää ylpeyttä. Hän ei puhu potilaista tai vanhuksista. Tänne kuulemma tulee satoja ”vip-asiakkaita”.

Toden totta, sairaalan leveistä käytävistä ei tule mieleen sairaala, vaan pikemminkin kauppakeskus. On yksityishuoneita, uima-allas kuntoutusta varten, isoja maisemaikkunoita ja 270 taideteosta.


”Vip-asiakkailta ei kysytä, mikä heitä vaivaa, vaan mikä heille on elämässä tärkeää”, maalailee Metso. Siis ihmistä kohdellaan kokonaisuutena ja laumansa osana, niin että myös hänen läheisensä otetaan sairaalassa huomioon.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ideana on myös, että iäkkäät potilaat kulkevat uuden sairaalan läpi nopeasti. Hoitoon pitää päästä äkkiä, ja sairaalasta on tarkoitus siirtyä sukkelasti muualle toipumaan. Sairaalassa olo siinä välissä on tehokasta kuntoutusta, tavoitteena kuusi tuntia päivässä.

Huoneet ovat pelkkiä yhden hengen huoneita, tosin omainen voi välillä yöpyä sängyksi avautuvassa nojatuolissa. Jokaisessa huoneessa on oma kylpyhuone, televisiona ja tietokoneena palveleva kosketusnäyttö, taideteos sekä järjestelmä, joka hälyttää apua, jos potilas kaatuu tai oksentaa.


”Kuntoutustavoite on kunnianhimoinen, ihmisen pitää saada silloin nukkua yönsä rauhassa”, perustelee Metso yksityishuoneiden tarvetta. Myös infektioiden riski on pienempi ja yksityiset asiat pysyvät yksityisinä.


Vastapainoksi sairaalan yhteistiloista on yritetty tehdä mahdollisimman houkuttelevia, jotta ihmiset haluaisivat itse tulla välillä ulos huoneistaan muiden pariin. On hillittyjä värejä, mukavan näköisiä tuoliryhmiä ja isoja terasseja.


Kuntoutukseen tarvittavia välineitä on ripoteltu pitkin sairaalaa. On toki myös erikseen isompi kuntosali ja tilat esimerkiksi musiikkiterapiaan – näitä tiloja käytetään yhdessä terapeutin kanssa.


Lisäksi lähes kaikissa yhteistiloissa on välineitä kuntoutukseen.


Kuntoutus jatkuu kotona, etäyhteyden kautta tai niin, että sairaalan kuntoutusvälineitä pääsee käyttämään myös avohoidossa ollessaan. Espoossa ajatellaan, että sairaalan pitäisi olla aiempaa avoimempi laitos.

”On paljon järkevämpää harjoitella kotona ja hakea toimintakykyä takaisin käyttämällä omaa kahvinkeitintä ja omaa kylpyhuonetta, ei makaamalla aloillaan sairaalassa”, sanoo Espoon uuden sairaalan johtava ylilääkäri Jorma Teittinen.

Kotiinpääsy on siis tavoite, pientä saattohoito-osastoa lukuun ottamatta. Jos se ei ole enää mahdollista, sairaalasta pyritään etsimään nopeasti sopiva pysyvä paikka tehostetusta palveluasumisesta. Tätä varten sairaalassa toimii myös seniorineuvonta.


Voiko näin sujuva pääsy hoitoon ja pois sieltä onnistua? Espoolla on ainakin ennestään yksi hyvä esimerkki tästä: lonkkaliukumäki, jossa samantyyppistä toimintatapaa kokeiltiin lonkkaleikkauksissa. Siinä kuolleisuus väheni ja ihmisten toimintakyky ja tyytyväisyys hoitoon kasvoivat.

Siksi uuteen toimintatapaan uskotaan Espoossa niin vahvasti, että sairaalapaikat ovat nyt hiukan vähenemässä, kun uuteen rakennukseen muuttavat sekä Espoon, Kirkkonummen että Kauniaisten nykyiset osastot.

Sairaalaa myös johdetaan uudella tavalla. Ei siis enää käytetä mallia, jossa lääkäri johtaa lääkäreitä, hoitaja hoitajia ja terapeutti terapeutteja, vaan ”johdetaan potilaiden hoitoa”.


Espoon uusi sairaala sijaitsee vanhan Jorvin vieressä. Kaupunginsairaalaa sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä (Hus) yhdistää muukin kuin putki rakennusten välissä.

Osa potilaista tietysti tulee kuntoutusosastoille Husin puolelta, siis esimerkiksi leikkauksen jälkeen. Myös osaamista on tarkoitus jakaa. Esimerkiksi saattohoito-osastolla käytetään erikoissairaanhoidon osaamista kivun hoidossa, ja hammashoitolassa voidaan nyt myös nukuttaa.


Kaikki tukipalvelut Espoon sairaalan puolelle toimittaa Hus. Esimerkiksi lääkkeet ja vuodevaatteet tuodaan niin valmiina, että osastolla jää tehtäväksi mahdollisimman vähän. Pyykki ja roskat lähtevät osastoilta putkia pitkin kellariin käsiteltäviksi.

Kun Espoossa ollaan, pysäköintipaikkoja on uuden sairaalan alla lähes tuhat. Joukkoliikenne sen sijaan toimii suunnilleen samojen bussilinjojen varassa kuin tähänkin asti.

Uusi sairaala on myös Espoon suurin julkisen taiteen näyttely. Huoneissa on teoksia Espoon modernin taiteen museon Emman kokoelmista.

Lisäksi sairaalaa varten on tilattu kuusi taideteosta. Näitä ovat esimerkiksi sisäänkäynnin lähellä sijaitseva Oona Tikkaojan valaistu Helix, linnunlaulua odotustilaan tuova Renja Leinon Happy Hour sekä Aamu Songin ja Johan Olinin Maljakkopuu, joista osastoilla voi poimia maljakoita kukkia varten huoneisiin.


Espoon suurhanke sopii hyvin yhteen koko pääkaupunkiseudun tai maakunnan kokoisten hankkeiden kanssa. Tulevalla vuosikymmenellä sairaaloita keskitetään voimakkaasti muutamaan isoon keskukseen. Jorvi on niistä toiseksi tärkein Meilahden jälkeen.

Fakta

Muutto alkaa maaliskuussa


 Espoon uudessa sairaalassa on viisi osastoa (255 paikkaa) sekä saattohoitoyksikkö Villa Glims (15 paikkaa). Rakennuksen ylimmästä kerroksesta yksi osasto vuokrataan Husille. Vanhan Jorvin puolella jatkaa akuutin geriatrian päivystysosasto (22 paikkaa), joka myös hallinnollisesti kuuluu Espoon uuteen sairaalaan.

 Espoon sairaalaan kuuluvat myös etäkuntoutus, kotisairaala, joukko poliklinikkoja, hammashoitola ja Husin apuvälineyksikkö.

 Uusi sairaala korvaa Puolarmetsän ja Muuralan sairaalat, kolme terveyskeskuksen vuodeosastoa Jorvista sekä Kauniaisten ja Kirkkonummen sairaalat. Sairaalapaikkoja tulee näin hivenen nykyistä vähemmän.

 Sairaalassa on noin 400 työntekijää. Tukipalvelut ostetaan Husilta.

 Hammashoitola ja apuvälineyksikkö avautuvat maaliskuun ensimmäisellä viikolla. Osastot muuttavat uuteen sairaalaan 6. maaliskuuta alkavalla viikolla.

 Erikoissairaanhoito säilyy Jorvissa, kuten tähänkin asti. Myös päivystys terveysasemilla ja Jorvissa säilyy ennallaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sairaalat
 • Espoo
 • Maija Aalto
 • sairaala

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  2. 2

   Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  5. 5

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  8. 8

   Kielipetturiksi leimattu Ahvenanmaan edustaja Britt Lundberg: ”Ajoin läpi suomenkielisiä helpottavan kompromissin”

  9. 9

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  10. 10

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  8. 8

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  9. 9

   Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

  10. 10

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  5. 5

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  11. Näytä lisää