Valikko
Kaupunki

Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

”Näyttäisi siltä, että lopetuksen tehnyt henkilö on kyllä osannut hommansa”, kertoo Helsingin kaupungin vs. valvontaeläinlääkäri Meri Grekula-Flaaming.

Helsingin Vuosaaresta viime viikon torstaina jäätyneenä löytynyt koiranpentu oli patologin alustavan lausunnon mukaan kuollut jo siinä vaiheessa, kun joku hylkäsi sen metsään. Pentu ei siis jäätynyt kuoliaaksi.

Helsingin kaupungin vs. valvontaeläinlääkäri Meri Grekula-Flaaming kertoo, että saatujen tietojen valossa ei ole syytä epäillä eläinsuojelurikosta.

”Näyttäisi siltä, että lopetuksen tehnyt henkilö on kyllä osannut hommansa. Pentu on lopetettu asianmukaisesti ja se oli alle kolmen vuorokauden ikäinen”, Grekula-Flaaming sanoo.

Eläinsuojeluviranomaisten tulkinta perustuu pennulle tehtyyn ruumiinavaukseen. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira jatkaa selvitystyötä vielä histologisella tutkimuksella, siis tutkimalla kudosnäytteitä mikroskoopilla.

Virallinen lausunto kuolinsyystä annetaan vasta histologisen tutkimuksen jälkeen, eli Grekula-Flaamingin arvion mukaan noin kuukauden päästä.

Koska tutkinta on vielä kesken, Grekula-Flaaming ei halua kertoa yksityiskohtaisemmin, mitä ”asianmukainen lopettaminen” käytännössä tarkoittaa tässä tapauksessa.

Asiaan voi hakea yleisellä tasolla selvyyttä eläinsuojelulaista ja eläinsuojeluasetuksesta, jotka antavat raamit lemmikkieläinten lopettamiselle.

”Eläimen saa lopettaa vain lopettamisen osaava henkilö. – – Eläimen lopetus on suoritettava siten, että eläimelle ei aiheudu tarpeetonta kipua, tuskaa tai kärsimystä ja että muille eläimille aiheutuva häiriö on mahdollisimman vähäinen”, eläinsuojelu­asetuksessa kerrotaan.

Lain mukaan koiran tai kissan saa lopettaa paitsi eläinlääkäri nukutus- tai lopetusaineella myös muu henkilö ampumalla tai kaasuttamalla. Alle kolmen vuorokauden ikäiset pennut saa lopettaa myös ”lyömällä eläintä päähän niin voimakkaasti, että se välittömästi menettää henkensä”.

Kuka siis saa lopettaa lemmikkieläimiä?

”Eläimen saa lopettaa vain lopettamisen osaava henkilö. Lopettamisen suorittavalla henkilöllä tulee olla riittävät tiedot kyseisen eläinlajin lopetusmenetelmästä ja lopetustekniikasta sekä riittävä taito toimenpiteen suorittamiseksi”, Grekula-Flaaming siteeraa myös lakia.

Mitään tutkintoa tai vastaavaa ei kuitenkaan vaadita, joten on lopulta lopettajan oman harkinnan varassa, pitääkö hän itseään riittävän asiantuntevana kyseiseen tehtävään.

Vuosaaren tapauksessa lopettaja on patologin alustavan lausunnon mukaan ollut tehtäviensä tasalla. Ei ole kuitenkaan tiedossa, kuka tämä henkilö on. Mysteeri on myös se, miksi kuollut pentu jätettiin hautaamatta metsään.

”Keskeisin asia tässä on kuitenkin se, että ainakanaan tämän patologisen tutkimuksen perusteella eläin ei ole joutunut kärsimään”, Grekula-Flaaming toteaa.

Poliisi alkoi tutkia tapausta epäiltynä eläinsuojelurikoksena, mutta tutkinta on jo lopetettu.

Kuolleen koiranpennun löysi Vuosaaren Mustavuoren maastosta omaa koiraansa ulkoiluttamassa ollut nainen.

”Tämä on niin järkyttävää”, löytäjä kommentoi viime viikolla HS:lle.

Tapaus on järkyttänyt ja myös raivostuttanut monia muitakin. Erityisesti netin keskustelupalstoilla sekä sosiaalisessa mediassa on kiehunut, ja ilmoilla on ollut suoranaista lynkkausmielialaa.

Nettiuhkailuun osallistui viime viikolla esimerkiksi moottoripyöräjengi Cannonball MC:n johtohahmo. Pitkän rikosrekisterin omistava, ahkerasti sosiaalisessa mediassa esiintyvä mies ilmoitti julkisessa Facebook-päivityksessään haluavansa ”tiputtaa sen [koiranpennun kuolemasta ja hylkäämisestä vastuussa oleva henkilö] alasti mereen”.

Patologin alustavasta lausunnosta uutisoi ensimmäisenä MTV.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koirat
 • Eläinsuojelu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  3. 3

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä

  4. 4

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  5. 5

   Cristiano Ronaldoa uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio veronkierrosta

  6. 6

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  7. 7

   Mauno Koiviston hautajaiset ilmasta ja 360-asteen pallopanoraamoina

  8. 8

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Säätytalolla muisteltiin presidentti Koivistoa ilolla – Paavo Lipponen vertasi filosofikuninkaaseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  2. 2

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  5. 5

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  6. 6

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää