Kaupunki

Vantaa tekee 4 000 hehtaarille metsää uudet hoitosuunnitelmat – varautuu uusiin tuholaisiin

Tänä keväänä alkaa Kivistön ja Hakunilan metsien uusi suunnittelukierros.

Vilkas rakentaminen on muuttanut Vantaan maisemia niin paljon, että kaupungin kymmenen vuotta vanhat metsänhoitoperiaatteet on jouduttu uusimaan. Kaupunki aikoo myös käydä läpi alueelliset metsäsuunnitelmat tämän vuoden aikana.

Tarkistukset eivät ole periaatetasolla suuria. Vantaa on jo pitkään painottanut metsien virkistyskäyttöä ja luonnon monimuotoisuutta talousmetsänhoidon sijasta.

”Vantaalla ei ole ollut mitään talouspaineita metsäomaisuuden suhteen yli 30 vuoteen”, sanoo Vantaan puistopäällikkö Aino Leino.

Teknisen lautakunnan vahvistamassa periaatepaperissa on huomioitu uusin tieto ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Vantaan metsänhoidossa varaudutaan muun muassa tuulien ja myrskyjen lisääntymiseen. Mahdollisia harvennuksia arvioidaan osittain sen perusteella, miten hyvin metsiköt pystyvät kestämään yltyviä myrskyjä.

Kaupungin on myös pakko entistä tarkkaavaisemmin varautua uusiin tuholaisiin, joiden ilmestymistä Suomeen ilmastonmuutos voi vauhdittaa. Pari vuotta sitten Itä-Hakkilassa jouduttiin kaatamaan isolta alueelta lehtipuita Kiinasta levinneen aasianrunkojäärän vuoksi.

Vanhassa periaateohjelmassa aasianrunkojäärästä ei vielä tiedetty mitään. Torjuntakeinoja pohdittiin lähinnä juurikääpää vastaan.

Kansalaisia kiinnostaa todennäköisesti periaateohjelmaa enemmän ne alueelliset metsäsuunnitelmat, joita kaupunki alkaa uusia tänä vuonna. Ensimmäisenä vuorossa ovat Leinon mukaan Hakunilan ja Kivistön alueiden metsäsuunnitelmat.

Alueelliset metsänhoitosuunnitelmat ohjaavat puuston harvennuksia ja muita käytännön hoitotoimia.

Etenkin Kivistössä maisema on olennaisesti muuttunut kehäradan valmistumisen sekä uuden asuinalueen vuoksi. Vimmattu rakentaminen Kivistössä on vaikuttanut myös suojeltujen liito-oravien elinpiiriin. Sinnikkäät eläimet ovat siirtyneet uusiin kaupunkimetsiin Vantaalla.

Toisin kuin Espoossa, missä ympäristöväki on moittinut kaupunkia kovakouraisesta metsänhoidosta, Vantaan paikalliset metsäkiistat ovat viime vuosina liittyneet louhintahankkeisiin. Sitkeä vääntö Luoteis-Vantaalla Riipilän metsästä on syntynyt nimenomaan metsänsuojelijoiden ja louhosta mielineen Lemminkäinen Infran välille.

Erityisen uhanalainen tilanne on Suomen luonnonsuojeluliiton asiantuntijan Jyri Mikkolan mukaan Vantaan ja Tuusulan rajalla, missä useat louhintayritykset pyrkivät perustamaan uusia louhinta-alueita.

”Kiilan alue Pohjois-Vantaalla on yksi uhanalaisimmista”, Mikkola arvioi.

Vantaan uutta metsänhoidon periaateohjelmaa Mikkola kiittää. Siinä on huomioitu muun muassa vapaaehtoiseen suojeluun tarkoitetut kansalliset arviointikriteerit.

Kaupungeilla tuhansia hehtaareja metsää

 Helsinki, Espoo ja Vantaa omistavat kaupunkialueella yhteensä noin 10 400 hehtaaria metsää.

 Helsingin metsistä noin 4 800 hehtaaria sijaitsee kaupungin alueella ja noin 5 300 hehtaaria sijaitsee lähikunnissa.

 Espoolla on 5  000 hehtaarin suuruinen metsäomaisuus. Kaavoitettuja viheralueita on noin 3 000 hehtaaria.

 Vantaalla on metsää noin 9 000 hehtaaria, josta kaupungin omistuksessa on erilaisia metsäisiä viheralueita noin 4 000 hehtaaria.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vantaa
 • Metsänhoito

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  4. 4

   Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön

  5. 5

   ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee pian halki Yhdysvaltojen – HSTV:n kolmetuntinen suora lähetys käynnissä

  6. 6

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  7. 7

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  8. 8

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  9. 9

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  10. 10

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää