Kaupunki

Toivo Sukari ajoi vuosien ajan Suomen suurinta kauppakeskusta vihtiläiselle pellolle – sitten hän tuli kaupunkiuskoon

2000-luvun alussa liikemies Toivo Sukari suunnitteli amerikkalaistyylisiä kauppakeskuksia moottoriteiden varsille. Suunnitelmat kariutuivat, kun Jan Vapaavuori hyökkäsi yhteiskuntarakenteen hajautumista vastaan.

Siitä on nyt kahdeksan vuotta, yhdeksän kuukautta, kaksi viikkoa ja kaksi päivää, kun maaseutu ja kaupunki kohtasivat tällä vihtiläisellä pellolla niin kovalla rytinällä, että Suomeen jäi pysyvä jälki.

Omien aatteidensa esitaistelijoina toimivat Toivo Sukari ja Jan Vapaavuori. Toinen oli sikafarmarista kalustekauppamiljonääriksi kasvanut varsinaissuomalaisen lestadiolaisperheen poika. Toinen taas nuoresta kovanaamasta kokoomuslaiseksi asuntoministeriksi varttunut paljasjalkainen stadilainen.

Niin kuin silloinkin, myös nyt Turuntie humisee etelässä ja Porintie idässä. Ja niin kuin niin monina päivinä ennenkin, pellon laitoja kiertelee mustalla mersulla pitkä vaalea mies, jonka puheessa on merkille pantavan maskulainen nuotti.

”Tähän alueelle se ois tullu. Se on iso alue, jos nyt oikein muistan niin melkein kolkket hehtaaria”, Toivo Sukari sanoo.

”Mutta en minä katkera enää ole. Vaikka kyllä tämä menestys olisi ollut.”

”Tämä” on Vihdin Ideapark, Suomen suurin kauppakeskus, jonka Sukari ja Vihdin kunta halusivat metsän keskelle valtateiden risteykseen, noin viiden kilometrin päähän Vihdin keskuksesta Nummelasta.

Se on suunnitelma, joka käytännössä kariutui 3. toukokuuta vuonna 2008, kun kaavoituksesta vastanneena ministerinä toiminut Vapaavuori hyökkäsi Helsingin Sanomien haastattelussa voimakkaasti Sukarin hankkeen kaltaisia yhdyskuntarakennetta hajauttavia ideoita vastaan.

Vapaavuoren pelkona oli, että massiivinen kauppakeskus houkuttelisi jopa pääkaupunkiseudulla asuvia ihmisiä ajamaan henkilöautolla kauppaostoksille Vihtiin.

Seurauksena olisi tietysti ollut valtava määrä yksityisautoilua ja ilmansaasteita.


Lähes kymmenessä vuodessa on ehtinyt tapahtua paljon. Monien odotusten vastaisesti Sukarin suurella kohulla vuonna 2006 avaamasta Lempäälän Ideaparkista on tullut menestys. Taloustutkimuksen viime vuonna tekemässä tutkimuksessa Ideaparkia pidettiin Suomen tunnetuimpana kauppakeskusbrändinä ja nyt Sukari puuhaa Lempäälän keskuksen viereen autokaupankeskittymää.

Yleisesti ottaen yhteiskunnalliset tuulet ovat kuitenkin puhaltaneet Helsingin pormestariksi pyrkivän Vapaavuoren toivomaan suuntaan.

Vihdin Ideaparkin mukana kaatuivat myös Sukarin toiveet Pieksämäen Ideaparkista. Nykyisen hallituksen ajama maankäyttö- ja rakennuslain uudistus helpottaisi kaupan sijoittumista keskustojen ulkopuolelle, mutta käytännössä kaupat ja kauppakeskukset näyttävät haluavan juuri keskustojen lähelle, paikoille jotka ovat helposti saavutettavissa joukkoliikenteen avulla.

Helsingin Kalasatamaan nousee Redi ja Pasilaan Tripla. Espoon Matinkylässä sijaitsevaan Isoon Omenaan on tehty suuri laajennus, ja monet tilaa vaativat kaupat kuten XXL ja Gigantti ovat avanneet liikkeet Helsingin keskustaan.

Ikea neuvotteli takavuosina myymälän rakentamisesta Ilmalaan, mutta suunnitelmat kariutuivat.

Uutta maakuntakaavaa valmistelevan Uudenmaan liiton selvityksessä todetaan, että kaupan liikepaikkojen kysyntää keskustoihin lisäävät muun muassa ”kaupungistuminen, ekologisuus ja autoistumisen väheneminen keskustoissa”. Muusta yhteiskuntarakenteesta erillään olevien amerikkalaistyylisten tienvarsikauppakeskusten, rumasti sanottuna ”peltomarkettien”, ajan uskotaan nyt olevan ohi.

Sukarin Topia tämä ei kuitenkaan enää hetkauta.Jos on maailma muuttunut, niin muuttunut on myös peltomarkettimiehen maineen saanut Toivo Sukari. Maskun omakotitalo on vaihtunut kerrostaloasunnoksi Brysselin keskustassa ja lastenlasten määrä kasvanut jo kahteentoista.

Eikä siinä vielä kaikki.

”Kyllä mä oon tullut sillä tavalla uskoon, että kyllä mä seuraavan Ideaparkin rakennan ihan ydinkeskustaan”, Sukari sanoo.

Hän on juuri palannut maailmanympärimatkalta. Lomalla tuli tutkittua myös sitä, minkälaista mallia Suomeen voitaisiin ottaa maailman suurista kaupungeista. Sukari toivoo, että yksityisautoilun määrä vähenisi.

”En halua, että lastenlapset puhuvat, että ’pappa myrkytti maailman’. Ja se on myös liiketoiminnan kannalta järkevää. Keskustassa kauppakeskuksesta saa paremman hinnan.”

Ajetaan pellon laidassa sijaitsevan talon pihaan. Pitäisi kysyä lupa ottaa Sukarista valokuvia pellolla, jolle Ideaparkia suunniteltiin.

Jos Sukari olisi saanut kymmenen vuotta sitten tahtonsa läpi, Vihti olisi pakkolunastanut nämä maat. Tämäkin talo olisi jyrätty kauppakeskuksen alta. Se taitaa selittää tunnelman äkkinäisen kiristymisen, kun pihalla tulee vastaan talossa asuva nainen karhun kokoisen koiransa kanssa.

”Mikäs juttu Sukarilla nyt on?” tuimailmeinen nainen kysyy.

Kerrotaan, että tässä ollaan muistelemassa menneitä.

”Ei tule Ideaparkkia”, Sukari kertoo ja tarjoaa naiselle hymyä sovinnoksi.

”Hyvä”, nainen sanoo totisena.

Lupa kuvauksiin kuitenkin heltiää.Vihdin hallinnollinen keskus sijaitsee vaaleassa rakennuksessa Nummelan keskustan vieressä. Kunnanjohtaja Hannu Nummela pyytää istumaan.

Ideaparkin kaatuminen oli Vihdille aikanaan kova kolaus, mutta Nummelan mukaan aiheesta ei juurikaan enää puhuta. Minkälainen Vihti olisi nyt, jos Ideapark olisi tullut?

”Kyllä Vihti paremmin tunnettaisiin. Tämä olisi vilkas kauppapaikka, ja olisihan se tuonut töitä”, Nummela sanoo.


Nyt Vihdillä menee Nummelan mukaan kaksijakoisesti. Kehyskuntien vetovoiman vähentyminen, niin kutsutun Nurmijärvi-ilmiön loppuminen näkyy täälläkin. Muuttoliike Helsingin seudulta Vihtiin on kääntynyt reippaan positiivisesta negatiiviseksi ja väestömäärään ennustetaan lähivuosina enää hyvin pientä kasvua.

Hyviäkin uutisia kuitenkin on.

”Julkistimme juuri parhaan taloudellisen tuloksen yhdeksään vuoteen”, Nummela kertoo.

Tulos selittyy Nummelan mukaan osin esimerkiksi valtionosuuksien korotuksilla, mutta myös kunnan tekemien säästöjen uskotaan vievän kohti vakaampaa taloutta.

Lisää työpaikkoja ja yrittäjiä kuitenkin kaivattaisiin. Nummela pitää edelleen toivottavana, että Ideaparkille kaavaillulle paikalle saataisiin niin suuri kauppakeskus, että se vetäisi asiakkaita myös Vihdin ulkopuolelta.

Sukarin kanssa puheet ovat loppuneet jo ajat sitten, mutta ehkä joskus tulee uusi yrittäjä.

”Upea paikkahan se on”, Nummela sanoo.

Oikaisu 19.2. klo 9.31: Espoon Matinkylässä on laajennettu kauppakeskus Isoa Omenaa, ei Selloa.

Fakta

Vihti odottaa tunnin junaa


 Vihdissä toivotaan, että Turusta Helsinkiin suunniteltu ”tunnin juna” -hanke etenisi ja että radan varteen tehtäisiin pysäkki Vihtiin tai edes mahdollisimman lähelle Vihtiä.

 Omakotiasujiksi haluaville harvaanrakennettu ja kylämäinen Vihti on rauhallinen idylli, mutta se joutuu antamaan kilpailijoilleen tasoitusta raiteiden puutteen takia.

 Uusia asukkaita taas tarvittaisiin, että palveluja voitaisiin säilyttää tulevaisuudessakin myös haja-asutusalueilla. Esimerkiksi kyläkoulujen lopettamisesta on käyty Vihdissä jo vuosia poliittista vääntöä. Taajamapalveluiden parantamiseksi Vihti on aloittanut Nummelan keskustan voimakkaan tiivistämisen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vihti
 • Kehyskunnat
 • Kaupunkisuunnittelu
 • Kauppakeskukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörätuolissa muistohetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  3. 3

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  6. 6

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  7. 7

   Keskusrikospoliisi tiedottaa Turun iskun tutkinnasta lisää tänään – Näihin neljään kysymykseen kaivataan vielä vastausta

  8. 8

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  9. 9

   Laura Huhtasaari: Naiset ovat kansallis­mielisyyden ”sotureita”

  10. 10

   Vastaus terrorismille löytyy suomalaisen yhteiskunnan vahvuuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  2. 2

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  3. 3

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  4. 4

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  5. 5

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  6. 6

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  7. 7

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   Solidaarisuus­mielenilmaus keräsi Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristi tunnelmaa Turun keskustassa

  10. 10

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää