Kaupunki

Tässä ovat Helsingin 25 ruuhkaisinta paikkaa – matka-aika voi pidentyä ruuhkassa jopa puoli tuntia

Navigaatioalan yritys Tomtomin raportin mukaan Helsingin ruuhkat kasvoivat viime vuonna kolmella prosentilla toissa vuoteen verrattuna.

Ruuhka hidastaa Helsingissä autoilijan matkantekoa lähes puolella tunnilla, jos hän on liikkeellä vain ruuhka-aikaan.

Helsingin teillä ruuhkaisimmat ajat ovat arkisin aamulla kello 8–9 ja iltapäivällä 16–17 eli vilkkaimman työmatkaliikenteen aikaan.

Noin 27 minuutin pidennys matka-aikaan Helsingin ruuhkassa tulee ilmi navigaatioalan yritys Tomtomin tänään tiistaina julkaisemasta ruuhkaraportista. Vuoden aikana tämä tarkoittaa 102 tuntia ylimääräistä autossa istumista.

”Datasta selviää, että tiistaiaamuna ja keskiviikkoiltana ovat ruuhkaisimmat hetket, perjantaina vietetään jo pitkää viikonloppua”, kertoo Tomtomin Suomen maajohtaja Jukka Alhonen.

Ruuhkaraportti mittaa, kuinka paljon enemmän aikaa automatkaan kuluu ruuhka-aikana verrattuna ruuhkattomaan tilanteeseen. Matka-ajan lisäystä laskettaessa vertailukohtana on tunnin edestakainen matka-aika ruuhkattomaan aikaan.

Tuore raportti koskee vuotta 2016. ”Jos ajaa Kehä I:llä keskellä yötä, niin samaan matkaan, johon ruuhka-aikaan kuluu 40 minuuttia, menee 20 minuuttia”, Alhonen vertaa.

Tomtomin navigaatiolaitteista ja -sovelluksista keräämän informaation mukaan keskimääräisistä matka-ajoista laskettuna ruuhkat aiheuttavat keskimäärin 26 prosenttia ylimääräistä matkus­tus­aikaa Helsingissä. Vuonna 2015 luku oli 23 prosenttia.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.


”Paikannustietoihin pohjautuva mittausmenetelmä vaikuttaa luotettavalta. Voidaan tietenkin kysyä, kuinka moni ylipäätään käyttää navigaattoria tutuilla työmatkoillaan”, sanoo tohtori Iisakki Kosonen Aalto-yliopiston liikennetekniikan tutkimusryhmästä.

”Myös meillä on gps-sovellus, jolla mitataan liikkumiskäyttäytymistä. Trafficsense-sovellus tunnistaa eri kulkutapoja, kuljet sitten bussilla, ratikalla, kävellen, pyörällä tai henkilöautolla. Paikannuksen lisäksi se käyttää kiihtyvyysantureita, tunnistaa kulkutavan ja vertaa tietoja myös HSL:n reittidataan.”

Mikä olisi lääke Helsingin ruuhkien vähentämiseksi, Helsingin liikennesuunnittelupäällikkö Reetta Putkonen?

”Lääke on se, että otetaan koko liikennejärjestelmä tehokkaasti käyttöön, eli autoliikenteen lisäksi kehitetään joukkoliikennettä, kävely-ympäristöä ja pyöräliikennettä. Siten kaikille ihmisille löytyisi helposti se sopivin tapa liikkua kasvavassa kaupungissa.”

Ruuhkia voisi Putkosen mielestä myös vähentää pysäköinnin hinnoittelulla ja palveluilla, joissa auton käyttö olisi mahdollista, esimerkiksi yhteiskäyttöautoja pitäisi lisätä satunnaiseen tarpeeseen.

”Eli jos et omista autoa, voisit tarvittaessa saada sen käyttöön erityisen palvelun kautta.”

Liikennesuunnittelupäällikön mielestä ruuhkiin voi ja pitää vaikuttaa myös kaupunkisuunnittelulla.

”Että ei tehdä sellaista kaupunkia, jossa kaikkien on pakko liikkua autolla, vaan että se on vaihtoehto. Ja että heillä, joiden liikkumistarve edellyttää autoa, olisi tilaa sillä liikkua”, Putkonen sanoo.

”Kaupunkiympäristöä pitää suunnitella myös niin, että palveluja löytää kävellen – jotta ei välttämättä tarvitsisi mennä esimerkiksi kauppaan autolla.”

Fakta

Ruuhkaraportissa 390 kaupunkia


 Tomtomin vuotta 2016 koskevassa ruuhkaraportissa oli mukana yhteensä 390 kaupunkia 48 maasta.

 Tomtom teki ruuhkaraportin ensimmäisen kerran vuonna 2008. Maailmanlaajuisesti liikenne on yhdeksän vuoden aikana ruuhkautunut 23 prosenttia. Pahimmat ruuhkat ovat Méxicossa, Bangkokissa ja Jakartassa.

 Laskelmat perustuvat Tomtomin navigaatiolaitteista ja -sovelluksista kerättyyn informaatioon. Yhdeksässä vuodessa yritys on kerännyt lähes 19 biljoonaa sijaintitietoa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruuhkat
 • Autoilu
 • Helsinki
 • Liikenne

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  4. 4

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  5. 5

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  8. 8

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  9. 9

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  10. 10

   Miss Turkki joutui luopumaan kruunustaan – syynä tviitti, jossa voittaja kertoi juhlivansa vallankaappausyrityksen uhreja vuotamalla kuukautisverta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  7. 7

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  10. 10

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää