Valikko
Kaupunki

Mullistava tutkimustulos helsinkiläiskouluissa: homevaurioiden ja myrkkyjen yhteys opettajien oireiluun todistettiin sian siittiöiden avulla

Menetelmän avulla sisäilman ongelmat voidaan havaita ennen oireita.

Helsingin yliopiston laajassa tutkimuksessa on ensimmäistä kertaa pystytty osoittamaan opettajan oireiden ja luokkahuoneen sisäilman myrkyllisyyden eli toksisuuden välinen yhteys.

Yleensä home- tai sisäilman ongelmien tutkimuksissa on pyritty etsimään luokkatilasta mikrobeja, epäpuhtauksia tai haihtuvia orgaanisia yhdisteitä. Näitä on sitten pyritty vertaamaan opettajien tai oppilaiden oireisiin.

Tutkimusmenetelmät ovat osoittautuneet useissa tapauksissa puutteellisiksi. Ihmiset oireilevat, mutta tutkimuksissa ei löydy oireille selvää syytä.

”Pienikin muutos huoneen olosuhteissa esimerkiksi lämpötilassa vaikuttaa homekasvustojen toimintaan. Voi mennä monta viikkoa, että ne vain nukkuvat, mutta sitten ne heräävät ja purskauttavat ulos kaikenlaista”, sanoo tutkimusryhmän vetäjä, mikrobiologi Mirja Salkinoja-Salonen.

Nykymenetelmillä syy-yhteyksien todentaminen ihmisestä huonetilaan on ollut kovin hankalaa myös siksi, että mikrobit eivät pääsääntöisesti lisäänny ihmisen elimistössä. Ennen kuin ihminen on päässyt työterveyslääkärin vastaanotolle verenkuva on normalisoitunut.

Maailmalla on kuitenkin tutkittu myös iholle asetettavilla mittareilla. Uusin tekniikka antaa mahdollisuuden rekisteröidä ja tallentaa erilaista dataa reaaliaikaisesti.

Mittarien avulla voidaan todentaa esimerkiksi se, jos ihon sähkönjohtokyky tai veren happipitoisuus muuttuvat. Tiedetään, että mikrobien toksiinit pystyvät pysäyttämään punasolujen glukoosinoton. Silloin elimistö kokee happivajetta.

”Opettajat ovat kertoneet, miten opetustilanteessa heidät valtaa valtava väsymys. Se ikään kuin humahtaa päälle. Oirekuvaus vastaa sitä, että punasolut eivät hetkellisesti kuljeta happea”, Salkinoja-Salonen sanoo.

Hän toivoo, että Suomessakin saataisiin testattua erilaisia iholle asetettavia mittareita.

Tutkimusryhmä on jo pitkään hakenut läpimurtoa mikrobien toksisuuden ja ihmisten oireiden välillä. Tutkijat keräsivät näytteitä luokkahuoneiden sisäilmasta, ja näytteiden myrkyllisyyttä testattiin elintarviketeollisuudessa hyväksi havaitulla menetelmällä eli sian siittiöiden reaktioilla.

Myrkyllisyys näkyy laboratoriossa siten, että sian siittiöt alkavat uida heikosti tai kuolevat pois.

”Huoneilma voi olla monista muistakin syistä myrkyllinen kuin vain mikrobien vuoksi. Esimerkiksi siivouksessa käytetään valitettavan usein kemikaaleja, joista ihmiset oireilevat. Ihmisparka saa niskaansa kaamean määrän aineita”, Salkinoja-Salonen sanoo.

Tutkimusryhmään osallistui kaikkiaan 232 opettajaa 15 eri-ikäisestä helsinkiläiskoulusta. Keskimäärin opettajat olivat työskennelleet luokkatilassa kuusi vuotta. Aineisto kerättiin vuonna 2011.

Opettajilta kirjattiin 136 oiretta ja 50 sairautta. Näytteiden toksisuuden myötä opettajilla yleistyivät muun muassa kipu, silmä- ja niveloireet, sairauden tunne sekä yskä ja neurologiset oireet.

Diagnosoitua astmaa ja hengitysvaikeuksia raportoitiin 2–3 kertaa yleisemmin kouluista, joissa näytteistä myrkyllisiä oli yli kolmannes verrattuna kouluihin, joissa myrkyllisten näytteiden määrä jäi alle viidennekseen.

Salkinoja-Salonen kritisoi sitä, että kovin usein sisätilan ongelmia yritetään vähätellä sillä, että koulun oppilaista tai opettajista vain pieni joukko oireilee. Ongelmallisiin luokkatiloihin lähetetään aina uusia ja uusia opettajia, kun entiset sairastuvat.

”Nyt käytämme kouluissa ja päiväkodeissa lapsia ja henkilökuntaa sisäilman mittareina. Se on laitonta ja moraalitonta. Kukaan ei saa sairastua.”

Helsingin yliopiston tutkimusryhmän tuloksia on julkaistu Environmental Research-tiedelehdessä tammikuussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sisäilmaongelmat
 • Homekoulu
 • Helsinki
 • Helsingin yliopisto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  2. 2

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  3. 3

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  4. 4

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  5. 5

   Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”

  6. 6

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  7. 7

   Supikoira levittää loisia, lisääntyy ärhäkästi ja tuhoaa lintuja – tällainen on EU:n mustalle listalle päätynyt Suomen tuhoisin vieraslaji

  8. 8

   Suomessa käytetyt lasipurkit matkaavat pitkän matkan puhdistettaviksi ja päätyvät usein takaisin – Miksi jätelasia ei käsitellä Suomessa?

  9. 9

   Teknologia­teollisuuden Inkeroinen MT:lle: Vientiliittojen neuvottelut ajoivat taas karille – ”Realismia on todeta, ettei Suomen malli toteudu”

  10. 10

   Kansanedustaja Juha Pylväs piti kahdessa vuodessa kuusi puheenvuoroa: ”En jaksa puhua diipadaapaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  5. 5

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  6. 6

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  7. 7

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  8. 8

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  9. 9

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  10. 10

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää