Valikko
Kaupunki

Perusterveestä Kaisa Tolosesta, 52, tuli sairas työtön kuudessa vuodessa: ”Tulevaisuuteni jäi Mikkolan kouluun”

Koulunkäyntiavustajana työskennellyt Kaisa Tolonen toivoo, että Vantaalle saataisiin puhtaita tiloja, eräänlaisia allergialuokkia, joissa sisäilmalle altistuneet voisivat työskennellä.

Viiden minuutin keskustelun jälkeen Kaisa Toloselta katoaa ääni. Heleä puhe vajoaa käheyteen, ja häntä alkaa yskittää.

”Jotain on tullut sinun mukanasi”, hän katsoo kysyvästi. Pöydän päässä istuva kuvaaja ei ollut aiheuttanut mitään, vaikka oli saapunut varttia aikaisemmin.

Kenties hiustenpesuaine tai vaatteiden pyykinpesuaine, ehkä deodorantti saa Kaisan elimistön vastarintaan. Hänen kroppansa ei kauan kestä vihollisten iskuja.

”Kun menen ulko-ovesta ulos, mietin usein, kuinka pitkälle tänään pääsen”, hän hymähtää.

Vielä kuusi vuotta sitten Tolonen oli perusterve ihminen. Hän sai silloin pestin Vantaan Mikkolan koulussa koulunkäyntiavustajana. Nyt hän on 52-vuotias työtön, joka joutuu sovittamaan elämäänsä astman mukaan. Vantaalaisiin kouluihin hänellä ei ole enää asiaa.

HS on kertonut Mikkolan koulun ongelmista viime lokakuusta lähtien. Osa opettajista ja oppilaista on oireillut Mikkolassa jo pitkään, mutta monien mielestä oireet pahenivat uudehkossa Lyyra-rakennuksessa vuoden 2015 syksyllä. Silloin koulussa oli tehty ilmanvaihtoremonttia.

 

”Olen ollut ikään kuin kiehuvan kattilan ulkopuolella.”

Tolosen ensimmäiset oireet olivat ilmenneet jo pari vuotta aiemmin. Ääni alkoi kadota, päätä särkeä, päänahkaa ja silmiä kutittaa, kädet haisivat oudolle. Olo oli väsynyt ja flunssainen. Maha oli kipeä, vaikka Tolosella ei ole todettu sen paremmin maito- kuin vilja-allergiaakaan. Paksunsuolen tähystyksessä ei huomattu mitään.

”Koulun loma-aikoina kaikki oireet hävisivät”, Tolonen sanoo.

Hän sanoo, ettei voinut kuvitellakaan, että hänelle, terveelle ihmiselle voisi käydä näin. Oireiden pitkittyessä ”sitkeä flunssa” ei enää riittänyt selitykseksi. Esimies oli tarmokkaasti ohjannut häntä työterveyslääkärin vastaanotolle. Sieltä tuli diagnoosiksi astma.

”Minun pelastukseni on, että olen ollut henkilöstövuokrausfirman palveluksessa, en Vantaan kaupungin palkkalistoilla. Olen ollut ikään kuin kiehuvan kattilan ulkopuolella”, Tolonen sanoo.

Tolosen sairaskertomus ei ole mitenkään ainutlaatuinen. Jopa Mikkolan koulun opettajakunnassa on hyvin samanlaisia kohtaloita, mutta vain yksi opettaja on kertonut tilanteestaan julkisuudessa omalla nimellään. HS:n anonyymisti haastattelemien opettajien puheessa toistuu huoli siitä, mitä omalle työsuhteelle voi tapahtua.

Yksi HS:n haastattelemista opettajista sanoo suoraan, että hän on katkera. Motivoituneelta työntekijältä on viety mahdollisuus hoitaa työtään hyvin. Toinen miettii, ettei hän olisi itse voinut asiaan etukäteen vaikuttaa.

”Elämä meni nyt tällä tavalla”, hän sanoo.

Hän toivoo, että Vantaalle saataisiin puhtaita tiloja, eräänlaisia allergialuokkia, joissa sisäilmalle altistuneet voisivat työskennellä.

Tolosen tavoin moni muukin sisäilmaoireilija joutuu suunnittelemaan ennakkoon koko elämänsä. Kaupassakäynti tarkoittaa, että Tolonen miettii huolellisesti, mitä tavaroita tänään tarvitaan, ja millainen reitti myymälän sisällä olisi järkevin.

Jos kaupassa on joku tuttu kyselemässä kuulumisia, viivyttelystä voi seurata astmakohtaus kaupan kassalla. Kemikaalit, hajusteet ja tuoksut laukaisevat hengitystieoireita.

 

”Minun tulevaisuuteni jäi Mikkolan kouluun.”

Kun viime keväänä keskimmäinen lapsi pääsi ylioppilaaksi, Tolonen osti neljä eri mekkoa ennen kuin lukuisten pesukertojen jälkeen hän pystyi käyttämään yhtä. Uusi talvitakki jäi pitämättä, koska sitä ei voi pestä seitsemään kertaan ilman, että lämpöominaisuudet katoavat.

Hän ei voi lukea kirjoja tai sanomalehtiä, koska painomuste aiheuttaa reaktioita. Hän ei voi neuloa villasukkia, koska lankojen väriaineet aiheuttavat reaktioita. Hän ei voi käydä kielikursseilla eikä osallistua ohjattuun jumppaan, koska niitä järjestetään pääsääntöisesti kouluissa iltaisin. Eikä Vantaalta ole löytynyt koulua, jossa hän pystyisi olemaan.

”Minun tulevaisuuteni jäi Mikkolan kouluun”, hän hymähtää.

Osa Mikkolan opettajista vetosi viime vuoden maaliskuussa työsuojeluvaltuutettuun, kun oireilu lisääntyi syksyllä vuonna 2015. Tammikuussa 11 opettajaa on nimellään vedonnut kaupunginhallitukseen Mikkolan tilanteen ratkaisemiseksi. Tammikuussa opetuslautakunnan jäsen Jari Jääskeläinen teki kantelun Mikkolan oloista työsuojeluviranomaisille.

Vantaa on varannut budjetissaan jonkin verran rahaa äkillisten sisäilmaongelmien ratkaisuun. Oireilevien opettajien toivomia tehokkaita ilmanpuhdistimia tai pihapaviljonkia ei Mikkolaan ole ainakaan vielä luvattu. Sen sijaan koulun neljäsluokkalaisille ja kahdelle opettajalle on tarjottu mahdollisuutta siirtyä Rekolanmäen kouluun.

Vantaa kärvistelee monien muiden kaupunkien tavoin huonokuntoisten koulujen ja vähien varojen ristiriidassa. Tämän vuoden budjettiin ovat mahtuneet länsivantaalaisten Hämeenkylän ja Rajatorpan kouluihin liittyvät urakat sekä Uomarinteen, Aurinkokiven ja Jokiniemen koulujen laajennukset. Sisäilmaongelmista kärsineen Havukosken koulun varsinaisen peruskorjauksen pitäisi alkaa vuoden lopulla.

Vantaan kaupunginhallitus on vaatinut virkamiehiltä esitystä pikaisista toimenpiteistä Mikkolan tilanteen parantamiseksi. Hallitus käsittelee asiaa ensi maanantain kokouksessaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sisäilmaongelmat
 • Vantaa
 • Koulu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ainakin 19 kuollut ja 50 loukkaantunut räjähdyksessä popkonsertissa Manchesterissa, poliisi epäilee itsemurhaiskuksi – HS seuraa hetki hetkeltä

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Jos olisi amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  5. 5

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  6. 6

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  7. 7

   Tämä Manchesterin iskusta tiedetään: Epäilty itsemurhapommi tappoi ainakin 19 ihmistä popkonsertissa, paikalla paljon lapsia ja nuoria

  8. 8

   Hätääntyneet vanhemmat etsivät yleisössä olleita lapsiaan netissä – Manchesterissa paikalliset hotellit tarjosivat iskusta selvinneille lapsille suojaa ja appelsiinimehua

  9. 9

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  10. 10

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  3. 3

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  6. 6

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  7. 7

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  8. 8

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  9. 9

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  10. 10

   Diktaattori Kim Jong-un ja kansainväliset asiantuntijat ovat kerrankin samaa mieltä Pohjois-Korean tuoreista ohjuskokeista – kuvaavat niitä sanoilla ”ennennäkemätön” ja ”täydellinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  10. 10

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  11. Näytä lisää