Valikko
Kaupunki

Perusterveestä Kaisa Tolosesta, 52, tuli sairas työtön kuudessa vuodessa: ”Tulevaisuuteni jäi Mikkolan kouluun”

Koulunkäyntiavustajana työskennellyt Kaisa Tolonen toivoo, että Vantaalle saataisiin puhtaita tiloja, eräänlaisia allergialuokkia, joissa sisäilmalle altistuneet voisivat työskennellä.

Viiden minuutin keskustelun jälkeen Kaisa Toloselta katoaa ääni. Heleä puhe vajoaa käheyteen, ja häntä alkaa yskittää.

”Jotain on tullut sinun mukanasi”, hän katsoo kysyvästi. Pöydän päässä istuva kuvaaja ei ollut aiheuttanut mitään, vaikka oli saapunut varttia aikaisemmin.

Kenties hiustenpesuaine tai vaatteiden pyykinpesuaine, ehkä deodorantti saa Kaisan elimistön vastarintaan. Hänen kroppansa ei kauan kestä vihollisten iskuja.

”Kun menen ulko-ovesta ulos, mietin usein, kuinka pitkälle tänään pääsen”, hän hymähtää.

Vielä kuusi vuotta sitten Tolonen oli perusterve ihminen. Hän sai silloin pestin Vantaan Mikkolan koulussa koulunkäyntiavustajana. Nyt hän on 52-vuotias työtön, joka joutuu sovittamaan elämäänsä astman mukaan. Vantaalaisiin kouluihin hänellä ei ole enää asiaa.

HS on kertonut Mikkolan koulun ongelmista viime lokakuusta lähtien. Osa opettajista ja oppilaista on oireillut Mikkolassa jo pitkään, mutta monien mielestä oireet pahenivat uudehkossa Lyyra-rakennuksessa vuoden 2015 syksyllä. Silloin koulussa oli tehty ilmanvaihtoremonttia.

 

”Olen ollut ikään kuin kiehuvan kattilan ulkopuolella.”

Tolosen ensimmäiset oireet olivat ilmenneet jo pari vuotta aiemmin. Ääni alkoi kadota, päätä särkeä, päänahkaa ja silmiä kutittaa, kädet haisivat oudolle. Olo oli väsynyt ja flunssainen. Maha oli kipeä, vaikka Tolosella ei ole todettu sen paremmin maito- kuin vilja-allergiaakaan. Paksunsuolen tähystyksessä ei huomattu mitään.

”Koulun loma-aikoina kaikki oireet hävisivät”, Tolonen sanoo.

Hän sanoo, ettei voinut kuvitellakaan, että hänelle, terveelle ihmiselle voisi käydä näin. Oireiden pitkittyessä ”sitkeä flunssa” ei enää riittänyt selitykseksi. Esimies oli tarmokkaasti ohjannut häntä työterveyslääkärin vastaanotolle. Sieltä tuli diagnoosiksi astma.

”Minun pelastukseni on, että olen ollut henkilöstövuokrausfirman palveluksessa, en Vantaan kaupungin palkkalistoilla. Olen ollut ikään kuin kiehuvan kattilan ulkopuolella”, Tolonen sanoo.

Tolosen sairaskertomus ei ole mitenkään ainutlaatuinen. Jopa Mikkolan koulun opettajakunnassa on hyvin samanlaisia kohtaloita, mutta vain yksi opettaja on kertonut tilanteestaan julkisuudessa omalla nimellään. HS:n anonyymisti haastattelemien opettajien puheessa toistuu huoli siitä, mitä omalle työsuhteelle voi tapahtua.

Yksi HS:n haastattelemista opettajista sanoo suoraan, että hän on katkera. Motivoituneelta työntekijältä on viety mahdollisuus hoitaa työtään hyvin. Toinen miettii, ettei hän olisi itse voinut asiaan etukäteen vaikuttaa.

”Elämä meni nyt tällä tavalla”, hän sanoo.

Hän toivoo, että Vantaalle saataisiin puhtaita tiloja, eräänlaisia allergialuokkia, joissa sisäilmalle altistuneet voisivat työskennellä.

Tolosen tavoin moni muukin sisäilmaoireilija joutuu suunnittelemaan ennakkoon koko elämänsä. Kaupassakäynti tarkoittaa, että Tolonen miettii huolellisesti, mitä tavaroita tänään tarvitaan, ja millainen reitti myymälän sisällä olisi järkevin.

Jos kaupassa on joku tuttu kyselemässä kuulumisia, viivyttelystä voi seurata astmakohtaus kaupan kassalla. Kemikaalit, hajusteet ja tuoksut laukaisevat hengitystieoireita.

 

”Minun tulevaisuuteni jäi Mikkolan kouluun.”

Kun viime keväänä keskimmäinen lapsi pääsi ylioppilaaksi, Tolonen osti neljä eri mekkoa ennen kuin lukuisten pesukertojen jälkeen hän pystyi käyttämään yhtä. Uusi talvitakki jäi pitämättä, koska sitä ei voi pestä seitsemään kertaan ilman, että lämpöominaisuudet katoavat.

Hän ei voi lukea kirjoja tai sanomalehtiä, koska painomuste aiheuttaa reaktioita. Hän ei voi neuloa villasukkia, koska lankojen väriaineet aiheuttavat reaktioita. Hän ei voi käydä kielikursseilla eikä osallistua ohjattuun jumppaan, koska niitä järjestetään pääsääntöisesti kouluissa iltaisin. Eikä Vantaalta ole löytynyt koulua, jossa hän pystyisi olemaan.

”Minun tulevaisuuteni jäi Mikkolan kouluun”, hän hymähtää.

Osa Mikkolan opettajista vetosi viime vuoden maaliskuussa työsuojeluvaltuutettuun, kun oireilu lisääntyi syksyllä vuonna 2015. Tammikuussa 11 opettajaa on nimellään vedonnut kaupunginhallitukseen Mikkolan tilanteen ratkaisemiseksi. Tammikuussa opetuslautakunnan jäsen Jari Jääskeläinen teki kantelun Mikkolan oloista työsuojeluviranomaisille.

Vantaa on varannut budjetissaan jonkin verran rahaa äkillisten sisäilmaongelmien ratkaisuun. Oireilevien opettajien toivomia tehokkaita ilmanpuhdistimia tai pihapaviljonkia ei Mikkolaan ole ainakaan vielä luvattu. Sen sijaan koulun neljäsluokkalaisille ja kahdelle opettajalle on tarjottu mahdollisuutta siirtyä Rekolanmäen kouluun.

Vantaa kärvistelee monien muiden kaupunkien tavoin huonokuntoisten koulujen ja vähien varojen ristiriidassa. Tämän vuoden budjettiin ovat mahtuneet länsivantaalaisten Hämeenkylän ja Rajatorpan kouluihin liittyvät urakat sekä Uomarinteen, Aurinkokiven ja Jokiniemen koulujen laajennukset. Sisäilmaongelmista kärsineen Havukosken koulun varsinaisen peruskorjauksen pitäisi alkaa vuoden lopulla.

Vantaan kaupunginhallitus on vaatinut virkamiehiltä esitystä pikaisista toimenpiteistä Mikkolan tilanteen parantamiseksi. Hallitus käsittelee asiaa ensi maanantain kokouksessaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sisäilmaongelmat
 • Vantaa
 • Koulu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet – TEM:n johto piti tekoa pöyristyttävänä

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  4. 4

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  5. 5

   Poliisi vahvistaa: Espoon pitseriapalon epäillään olleen polttopulloisku – kaksi ihmistä otettu kiinni

  6. 6

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  7. 7

   Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”

  8. 8

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  9. 9

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  10. 10

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  3. 3

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  7. 7

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  8. 8

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  9. 9

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  10. 10

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää