Kaupunki

Helsingissä vallitsee häkellyttävä hyväntahtoisuus – tutkijat mittasivat ihmisten auttamishalua kirjekokeella ja ällistyivät itsekin tuloksista

Helsinkiläiset päihittivät auttamishalun vertailussa chicagolaiset ylivoimaisesti. Hyvää tulosta korostaa se, että hyvinvointierot ovat kaupunkitutkijoiden mukaan pääkaupunkiseudulla jopa jo eurooppalaista tasoa.

Muiden suomalaisten joskus kopeiksikin luonnehtimat helsinkiläiset ovat nyt onnistuneet häkellyttämään tutkijoita hyväntahtoisuudellaan.

Helsinkiläisten halu auttaa tuntematonta ihmistä on Helsingin yliopiston kaupunkitutkijoiden tuoreen tutkimuksen mukaan kansainvälisesti verrattuna ihailtava.

Hyvää tulosta korostaa se, että erot asuinalueiden hyvinvoinnissa alkavat olla pääkaupunkiseudulla tutkijoiden mukaan pahimmillaan jo eurooppalaista tasoa.

Helsinkiläisten solidaarisuutta mitattiin vuosina 2014–2015 kolmeen otteeseen pudottamalla kirjekuoria maahan. Sitten katsottiin, kuinka suuri osa kuorista vietiin postilaatikkoon eri puolilla kaupunkia.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kirjekokeessa oli mukana 21 asuinaluetta, jotka edustavat hyvinvointieroja koko kaupungissa. Otos oli tutkijoiden mukaan pieni mutta pätevä.

”Tulokset ovat ällistyttävät. Odotimme alueiden välillä paljon suurempia eroja, mutta auttamishalulla oli hyvin heikko yhteys alueelliseen huono-osaisuuteen”, sanoo tutkija Venla Bernelius.Suurimmassa osassa alueista satunnaiset ohikulkijat palauttivat kirjekuorista kaikki tai noin 90 prosenttia. Vähimmillään kirjeistä päätyi vastaanottajalleen kaksi kolmesta.

Oikeastaan kyse ei tietenkään ollut kirjekuorista vaan siitä, kuinka paljon ihmiset voivat luottaa tuntemattoman ihmisen apuun.

Pääkaupunkiseudulla nousee silloin tällöin esiin se, etteivät ohikulkijat auttaisi sairauskohtauksen saanutta ihmistä. Uudet tulokset viittaavat kuitenkin siihen, että tilanne on täällä huomattavasti parempi kuin monessa muussa maassa.

Kaupunkisosiologian professori Matti Kortteinen vertaa tuloksia Chicagossa Yhdysvalloissa tehtyihin vastaaviin pitkäaikaisiin tutkimuksiin.

”Tällä on yhteys siihen, että jos ihminen saa sydänkohtauksen kadulla, joka puolella Helsinkiä joku todennäköisesti pysähtyisi nopeasti auttamaan häntä”, Kortteinen sanoo.

Myös HS koetteli ihmisten solidaarisuutta Meilahden ja Pikku Huopalahden rajamailla. Pudotimme suurehkon ruokakaupan edustalle kymmenen kirjekuorta. Ne oli osoitettu yksityiseen osoitteeseen Keski-Suomeen.

Kirjekokeissa on havaittu, että yksityiselle ihmiselle osoitettu kirje palautuu tehokkaimmin.

Testi alkoi arkipäivänä kello 15.40, jolloin monien työpäivä on päättymäisillään. Helsingin yliopiston kokeessa oli erikseen kiellettyä jättää kirjeitä postilaatikon lähelle. HS halusi kuitenkin tarkkailla poimijoita, joten koe tehtiin postilaatikon lähellä.

”Meidän kokeissamme ihmiset näkivät todella vaivaa kirjeiden kanssa, sillä osa niistä palautui yli viikon jälkeen”, Bernelius sanoo.


Suomalaisten halu auttaa tuntematonta näyttää täysin erilaiselta kuin Chicagossa. Helsingin kokemukset pätisivät tutkijoiden mukaan mitä ilmeisimmin muuallakin Suomessa.

Tutkimukset Chicagossa ovat suomalaistutkijoiden mukaan osoittaneet, että hyvinvointierojen repeäminen alueiden välille heikentää merkittävästi ihmisten auttamishalua.

Parhaimmillaan Chicagossa palautui neljä viidestä kirjeestä. Pienimmillään palautusprosentti oli huono-osaisilla alueilla nolla.

”Suomessa on jotain uniikkia. Chicagossa ei ollut yhtään aluetta, josta kaikki kirjeet olisivat palautuneet”, Bernelius sanoo.

HS:n kokeessa osa ihmisistä käveli kirjeen yli edes huomaamatta sitä. Osa puolestaan huomasi syrjässä olleen kameran ja tajusi kirjeen olevan jonkinlainen testi. Siksi muutama kertoi jättäneensä kirjeen poimimatta.


Suomalainen auttamishalu näyttää olevan sitkeämpää kuin yhdysvaltalainen. Hyvää tulosta selittää Kortteisen mukaan se, että pohjoismaisen hyvinvointivaltion kannatus on Suomessa suurta.

Kortteisen tulkinta on, että mitä enemmän valtio tasaa ihmisten välisiä tuloeroja tukina ja etuuksina, sitä solidaarisempia ihmiset ovat.

Auttaminen ja luottamus toisiin ihmisiin näyttävät olevan suomalaisuudessa kulttuurisesti varsin pysyviä piirteitä.

”Eriytyneisyys ei ole meilläkään enää pientä pipertämistä. Silti tulos on Helsingissä toistaiseksi hieno, eivätkä ainakaan kaikki asukkaat ole millään alueella menettäneet mielenkiintoaan”, Kortteinen sanoo.

Helsingin huono-osaisimmillakin alueella on siis tarpeeksi auttavaisia ihmisiä. Kirjetutkimuksesta ei tosin ilmene, ketkä kuoria palauttivat.

Vaihtoehtoiset tulkinnat ovat kaupunkimaantieteen professorin Mari Vaattovaaran mukaan, että väestö on yhä kauttaaltaan avuliasta tai huonoimmin voivillakin alueilla on joukko vastuullisia asukkaita.

Pääkaupunkiseudulla oli vuosikymmen sitten vain muutamia moniongelmaisia taloja. Kaupungin vuokrataloissa tehdyssä tutkimuksessa ilmeni silloin, että osa asukkaista piti huolta käytössääntöjen noudattamisesta ja siisteydestä.

Suomen erityispiirre verrattuna esimerkiksi Ruotsiin on Kortteisen mukaan merkittävä sosiaalinen sekoittaminen eli omistusasuntojen ja vuokra-asuntojen rakentaminen samoille alueille.

”Erityistä Suomessa on myös se, mikä katkaisee yhteyden köyhyyden ja epätoivon välillä. Esimerkiksi käy laaja kirjastoverkko. Köyhyys ei Suomessa tarkoita välitöntä syrjäytymistä”, Bernelius sanoo.

Varoituksen sana on tutkijoiden mukaan silti paikallaan. Vaikka suomalaistutkimuksen tulokset päihittivät kokonaisuudessaan Chicagon vastaavat, jokin heikko yhteys alueiden työttömyyden ja kirjeiden palautusinnon kanssa erottuu Helsingissäkin.

Chicagon esimerkki osoittaa, että huono-osaisuuden suhde välinpitämättömyyden kasvuun on selvä. Entä jos asukkaiden ja asuinalueiden hyvinvointierot jatkavat kasvuaan meilläkin?

”Onko niin, että meillä ei vielä ole niin äärimmäisen huonoja alueita kuin Chigagossa? Emme tiedä, onko solidaarisuus jo osin murentunut meilläkin, koska emme tiedä, ketkä palauttivat kirjeet”, Bernelius sanoo.

HS:n kaikki kymmenen kirjekuorta oli postitettu kello 17:ään mennessä eli tunnin ja 20 minuutin päästä kokeen aloittamisesta.

Ehdoton valtaosa kirjeen poimijoista näytti HS:n kokeessa toimivan asiaa kummemmin pohtimatta. Selvästi yleisin huomio oli, että kuoren pitää tietenkin olla postilaatikossa eikä maassa.

”Kirje oli niin puhdaskin, että tuskin se oli kauan lojunut maassa”, sanoi esimerkiksi Jukka Savolainen.


Entä tutkijoiden kokeessa? Siinä nousi erikoisesti esiin Itä-Pasila. Siellä ei kuitenkaan näytä olevan tarpeen hermostua kirjekuoritestissä hännänhuipuksi jäämisestä.

Kyse on tutkijoiden mukaan pikemminkin kiireestä: kirjeet olivat Itä-Pasilassa paikoissa, joissa juostaan liikennevälineisiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ihmissuhteet
 • Hyvinvointi
 • Helsinki
 • Katja Kuokkanen
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  4. 4

   Jo puoli tuntia liikuntaa päivässä voi pitää kuoleman kauempana, iso tutkimus osoittaa – silti yhä harvempi suomalainen liikkuu

  5. 5

   Trump haukkui rodullista tasa-arvoa vaativat NFL-pelaajat ja peruutti NBA-mestarin kutsun Valkoiseen taloon ”epäröinnin” vuoksi

  6. 6

   Panettelu on taitolaji, mutta sanasotaan ajautuneet Trump ja Kim ovat siinä korkeintaan keskinkertaisia – Nämä valtiomiehet ovat olleet paljon viiltävämpiä

  7. 7

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  8. 8

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  9. 9

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  10. 10

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  4. 4

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  5. 5

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  6. 6

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  7. 7

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  8. 8

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  9. 9

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  10. 10

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  9. 9

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Henri Puputti vauhditti Vimpelin pesäpallon Suomen mestariksi – ”Lyödään silloin juoksuja, kun niitä tarvitaan”
  3. Panettelu on taitolaji, mutta sanasotaan ajautuneet Trump ja Kim ovat siinä korkeintaan keskinkertaisia – Nämä valtiomiehet ovat olleet paljon viiltävämpiä
  4. Trump haukkui rodullista tasa-arvoa vaativat NFL-pelaajat ja peruutti NBA-mestarin kutsun Valkoiseen taloon ”epäröinnin” vuoksi
  5. Taiteilijan ei pidä olla sosiaalisessa mediassa, sanoo Zadie Smith – ”Haluan pitää kiinni omasta tunteestani, silloinkin, kun se on väärä”
  6. Jo puoli tuntia liikuntaa päivässä voi pitää kuoleman kauempana, iso tutkimus osoittaa – silti yhä harvempi suomalainen liikkuu
  7. HS:n miniristikossa tänään käytössä runousoppi – Saatko ristikon ratkaistua?
  8. Erkki Tuomioja arvioi Jukka Tarkan muistelmat – ”Tarkan turvallisuuspoliittisia ja vähän muitakin kirjoituksia leimaa aina oikeassa olevan besserwisserin tuska”
  9. Tunti sitten
  10. HS:n Musta laatikko nähdään pian myös Turussa – supersuositut esitykset jatkuvat Kansallisteatterissa jo viikon kuluttua
  11. Kristian Kosonen yritti täyttää painiuran lopettamisen jättämää aukkoa kuntoliikunnalla ja alkoholilla, mutta löysi helpotuksen vasta kirjoittamisesta
  12. Maa järisi Pohjois-Koreassa – Ydinkoekieltosopimusta valvova järjestö: Järistys ei luultavasti ollut ihmisen aiheuttama
  13. Näytä lisää