Kaupunki

Helsingissä vallitsee häkellyttävä hyväntahtoisuus – tutkijat mittasivat ihmisten auttamishalua kirjekokeella ja ällistyivät itsekin tuloksista

Helsinkiläiset päihittivät auttamishalun vertailussa chicagolaiset ylivoimaisesti. Hyvää tulosta korostaa se, että hyvinvointierot ovat kaupunkitutkijoiden mukaan pääkaupunkiseudulla jopa jo eurooppalaista tasoa.

Muiden suomalaisten joskus kopeiksikin luonnehtimat helsinkiläiset ovat nyt onnistuneet häkellyttämään tutkijoita hyväntahtoisuudellaan.

Helsinkiläisten halu auttaa tuntematonta ihmistä on Helsingin yliopiston kaupunkitutkijoiden tuoreen tutkimuksen mukaan kansainvälisesti verrattuna ihailtava.

Hyvää tulosta korostaa se, että erot asuinalueiden hyvinvoinnissa alkavat olla pääkaupunkiseudulla tutkijoiden mukaan pahimmillaan jo eurooppalaista tasoa.

Helsinkiläisten solidaarisuutta mitattiin vuosina 2014–2015 kolmeen otteeseen pudottamalla kirjekuoria maahan. Sitten katsottiin, kuinka suuri osa kuorista vietiin postilaatikkoon eri puolilla kaupunkia.

Kirjekokeessa oli mukana 21 asuinaluetta, jotka edustavat hyvinvointieroja koko kaupungissa. Otos oli tutkijoiden mukaan pieni mutta pätevä.

”Tulokset ovat ällistyttävät. Odotimme alueiden välillä paljon suurempia eroja, mutta auttamishalulla oli hyvin heikko yhteys alueelliseen huono-osaisuuteen”, sanoo tutkija Venla Bernelius.Suurimmassa osassa alueista satunnaiset ohikulkijat palauttivat kirjekuorista kaikki tai noin 90 prosenttia. Vähimmillään kirjeistä päätyi vastaanottajalleen kaksi kolmesta.

Oikeastaan kyse ei tietenkään ollut kirjekuorista vaan siitä, kuinka paljon ihmiset voivat luottaa tuntemattoman ihmisen apuun.

Pääkaupunkiseudulla nousee silloin tällöin esiin se, etteivät ohikulkijat auttaisi sairauskohtauksen saanutta ihmistä. Uudet tulokset viittaavat kuitenkin siihen, että tilanne on täällä huomattavasti parempi kuin monessa muussa maassa.

Kaupunkisosiologian professori Matti Kortteinen vertaa tuloksia Chicagossa Yhdysvalloissa tehtyihin vastaaviin pitkäaikaisiin tutkimuksiin.

”Tällä on yhteys siihen, että jos ihminen saa sydänkohtauksen kadulla, joka puolella Helsinkiä joku todennäköisesti pysähtyisi nopeasti auttamaan häntä”, Kortteinen sanoo.

Myös HS koetteli ihmisten solidaarisuutta Meilahden ja Pikku Huopalahden rajamailla. Pudotimme suurehkon ruokakaupan edustalle kymmenen kirjekuorta. Ne oli osoitettu yksityiseen osoitteeseen Keski-Suomeen.

Kirjekokeissa on havaittu, että yksityiselle ihmiselle osoitettu kirje palautuu tehokkaimmin.

Testi alkoi arkipäivänä kello 15.40, jolloin monien työpäivä on päättymäisillään. Helsingin yliopiston kokeessa oli erikseen kiellettyä jättää kirjeitä postilaatikon lähelle. HS halusi kuitenkin tarkkailla poimijoita, joten koe tehtiin postilaatikon lähellä.

”Meidän kokeissamme ihmiset näkivät todella vaivaa kirjeiden kanssa, sillä osa niistä palautui yli viikon jälkeen”, Bernelius sanoo.


Suomalaisten halu auttaa tuntematonta näyttää täysin erilaiselta kuin Chicagossa. Helsingin kokemukset pätisivät tutkijoiden mukaan mitä ilmeisimmin muuallakin Suomessa.

Tutkimukset Chicagossa ovat suomalaistutkijoiden mukaan osoittaneet, että hyvinvointierojen repeäminen alueiden välille heikentää merkittävästi ihmisten auttamishalua.

Parhaimmillaan Chicagossa palautui neljä viidestä kirjeestä. Pienimmillään palautusprosentti oli huono-osaisilla alueilla nolla.

”Suomessa on jotain uniikkia. Chicagossa ei ollut yhtään aluetta, josta kaikki kirjeet olisivat palautuneet”, Bernelius sanoo.

HS:n kokeessa osa ihmisistä käveli kirjeen yli edes huomaamatta sitä. Osa puolestaan huomasi syrjässä olleen kameran ja tajusi kirjeen olevan jonkinlainen testi. Siksi muutama kertoi jättäneensä kirjeen poimimatta.


Suomalainen auttamishalu näyttää olevan sitkeämpää kuin yhdysvaltalainen. Hyvää tulosta selittää Kortteisen mukaan se, että pohjoismaisen hyvinvointivaltion kannatus on Suomessa suurta.

Kortteisen tulkinta on, että mitä enemmän valtio tasaa ihmisten välisiä tuloeroja tukina ja etuuksina, sitä solidaarisempia ihmiset ovat.

Auttaminen ja luottamus toisiin ihmisiin näyttävät olevan suomalaisuudessa kulttuurisesti varsin pysyviä piirteitä.

”Eriytyneisyys ei ole meilläkään enää pientä pipertämistä. Silti tulos on Helsingissä toistaiseksi hieno, eivätkä ainakaan kaikki asukkaat ole millään alueella menettäneet mielenkiintoaan”, Kortteinen sanoo.

Helsingin huono-osaisimmillakin alueella on siis tarpeeksi auttavaisia ihmisiä. Kirjetutkimuksesta ei tosin ilmene, ketkä kuoria palauttivat.

Vaihtoehtoiset tulkinnat ovat kaupunkimaantieteen professorin Mari Vaattovaaran mukaan, että väestö on yhä kauttaaltaan avuliasta tai huonoimmin voivillakin alueilla on joukko vastuullisia asukkaita.

Pääkaupunkiseudulla oli vuosikymmen sitten vain muutamia moniongelmaisia taloja. Kaupungin vuokrataloissa tehdyssä tutkimuksessa ilmeni silloin, että osa asukkaista piti huolta käytössääntöjen noudattamisesta ja siisteydestä.

Suomen erityispiirre verrattuna esimerkiksi Ruotsiin on Kortteisen mukaan merkittävä sosiaalinen sekoittaminen eli omistusasuntojen ja vuokra-asuntojen rakentaminen samoille alueille.

”Erityistä Suomessa on myös se, mikä katkaisee yhteyden köyhyyden ja epätoivon välillä. Esimerkiksi käy laaja kirjastoverkko. Köyhyys ei Suomessa tarkoita välitöntä syrjäytymistä”, Bernelius sanoo.

Varoituksen sana on tutkijoiden mukaan silti paikallaan. Vaikka suomalaistutkimuksen tulokset päihittivät kokonaisuudessaan Chicagon vastaavat, jokin heikko yhteys alueiden työttömyyden ja kirjeiden palautusinnon kanssa erottuu Helsingissäkin.

Chicagon esimerkki osoittaa, että huono-osaisuuden suhde välinpitämättömyyden kasvuun on selvä. Entä jos asukkaiden ja asuinalueiden hyvinvointierot jatkavat kasvuaan meilläkin?

”Onko niin, että meillä ei vielä ole niin äärimmäisen huonoja alueita kuin Chigagossa? Emme tiedä, onko solidaarisuus jo osin murentunut meilläkin, koska emme tiedä, ketkä palauttivat kirjeet”, Bernelius sanoo.

HS:n kaikki kymmenen kirjekuorta oli postitettu kello 17:ään mennessä eli tunnin ja 20 minuutin päästä kokeen aloittamisesta.

Ehdoton valtaosa kirjeen poimijoista näytti HS:n kokeessa toimivan asiaa kummemmin pohtimatta. Selvästi yleisin huomio oli, että kuoren pitää tietenkin olla postilaatikossa eikä maassa.

”Kirje oli niin puhdaskin, että tuskin se oli kauan lojunut maassa”, sanoi esimerkiksi Jukka Savolainen.


Entä tutkijoiden kokeessa? Siinä nousi erikoisesti esiin Itä-Pasila. Siellä ei kuitenkaan näytä olevan tarpeen hermostua kirjekuoritestissä hännänhuipuksi jäämisestä.

Kyse on tutkijoiden mukaan pikemminkin kiireestä: kirjeet olivat Itä-Pasilassa paikoissa, joissa juostaan liikennevälineisiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ihmissuhteet
 • Hyvinvointi
 • Helsinki
 • Katja Kuokkanen
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Katovuodesta kärsivä Pohjois-Korea jakaa kansalaisilleen vain 300 grammaa ruokaa päivässä – maan ruokahuolto ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille

  3. 3

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Paperittomien aseman parantaminen kuumentaa tunteita Helsingin perussuomalaisissa – ”Minusta on käsittämätöntä, että avataan tällainen Pandoran lipas”

  5. 5

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  6. 6

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  7. 7

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  8. 8

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  9. 9

   Saksalaislehden kannessa Trump tekee Hitler-tervehdyksen – monet muutkin lehdet ovat julkaisseet Trumpista kuvia rasistina

  10. 10

   Mitä Jan Vapaavuori aikoo saada aikaan Helsingissä? Pormestarin tiedotustilaisuus suorana HSTV:ssä kello 11.30

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  5. 5

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  6. 6

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  7. 7

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  8. 8

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  9. 9

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  10. 10

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää