Valikko
Kaupunki

Sipilän Malmi-linjaus ihmetyttää Helsingin johtoa – Sinnemäki: Malmin tilalle voidaan vaihtaa vain Santahamina

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr) penää valtiolta johdonmukaisuutta: ”Mikä se hallituksen linja lopulta on?”

Sipilän ulostulo Malmin lentokenttää puolustavien puheiden kanssa ihmetyttää Helsingin johtoa. Sipilä ilmoitti eduskunnassa torstaina, että hallitus on valmis pelastamaan Malmin lentokentän asuntorakentamiselta. Keinona Sipilä esitti maanvaihtoa.

”Teoreettisesti olisi mahdollista keskustella valtion kanssa maanvaihdosta, mikäli valtiolla olisi sellaisia maita, jotka olisivat vastaavanlaiseen asuntotuotantoon käytettävissä. Ainoa tällainen oli Santahamina”, Helsingin kaupunkisuunnittelun apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr) sanoo.

”Olen sellaisessa ymmärryksessä, että Santahaminan luovuttamiselle asuntorakentamiseen ei ole valtiolla haluja.”

Malmin lentokentän säilyttäminen uhkaisi Helsingin kasvutavoitteita ja valtion kanssa yhdessä sovittuja asemakaavatavoitteita, Sinnemäki huomauttaa.

”Toivoisin, että hallitus puhuisi tästä selkeästi yhdellä suulla. Mikä se hallituksen linja oikein on?”

Sinnemäki viittaa kysymyksellään tuoreeseen maankäytön, liikenteen ja asumisen sopimukseen (mal), missä Helsinki sitoutuu toteuttamaan valtion asettamat tavoitteet asuntorakentamisen lisäämiseksi.

”Vielä viime kesänä tässä sopimuksessa valtion tahtotila oli, että lisäämme asuntotuotantoamme, olemme tähän sitoutuneet. Jos hallitus haluaa tällaisella vaikeuttaa näiden tavoitteiden saavuttamista, niin pöydällä pitäisi olla jotain vaihtoehtoisia keinoja, jotka puolestaan helpottaisivat sitä.”

Sipilän linjaus hämmentää myös Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtajaa Tatu Rauhamäkeä (kok).

”Kaupungin tehtävä ei myöskään ole pyörittää Malmin lentokentän toimintaa, kuka siitä vastaisi? Valtioko?”

Rauhamäkeä ei myöskään innosta ajatus Santahaminan asuntorakentamisesta.

”Haluan säilyttää sen varuskuntakäytössä suojaamassa Helsinkiä.”

Sipilä sanoi eduskunnassa, että jos maanvaihto ei onnistu, toinen vaihtoehto on purkaa tehty luovutussopimus. Sipilän mukaan Helsinki on ollut haluton pääsemään asiassa ratkaisuun.

Rauhamäki huomauttaa, että Malmin lentokenttää koskevat päätökset on jo Helsingin osalta tehty.

”Meillä on asiasta päätös, joka on Helsingin kaupunginvaltuuston äänestyksen tulos, se on ylin päättävä elin. On mahdollista, että Helsinki on hieman haluton neuvottelemaan tästä.”

”Toivoisin valtiolta jonkinlaista pitkäjänteisyyttä maapolitiikassa. Asuntokaavoittamisesta tulee kunnissa todella hankalaa, jos maapolitiikka muuttuu aina kun valta vaihtuu”, Rauhamäki sanoo.

”Pidän todella epätodennäköisenä, että tästä lähdetään tässä vaiheessa peruuttamaan takaisin lähtöruutuun.”

Valtiolla on kaksi erilaista mahdollisuutta Malmia koskevasta sopimuksesta perääntymiseen, sanoo Helsingin kaupungin kansliapäällikkö Sami Sarvilinna.

”Yksi vaihtoehto olisi tehdä uusi sopimus, mutta se tarkoittaisi, että myös toisen osapuolen eli Helsingin pitäisi olla siihen halukas.”

Toinen vaihtoehto olisi Sarvilinnan mukaan lainsäädäntö. ”Silloin se ei enää olisi hallituksen asia vaan kansanedustajien enemmistön pitäisi päättää siitä.”

”Kynnys siihen, että sopimuksesta peräännyttäisiin lainsäädäntöön nojaamalla, on varmaankin aika korkea.”

Malmin lentokentän kohtalo on jakanut mielipiteitä kauan myös Helsingin poliitikkojen keskuudessa.

Malmin kentän säilyttämisen puolella on ollut suurin osa Helsingin perussuomalaisten valtuustoryhmästä.

”Hienoa, että saadaan korjausliikettä tähän asiaan ja painetta Helsinkiin päin”, iloitsi perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja Tom Packalén.

”Toivoisin, että siihen rakennettaisiin jonkinlainen Piilaakso, toimistoja, yrityksiä ja asuntoja sen lentokenttätoiminnan lisäksi.”

Packalénin mukaan ratkaisu asuntojen kasvaviin hintoihin ei ole rakentaa koko Helsingin niemeä täyteen asuntoja.

”Siinähän tulee ennen pitkää muutakin arvokasta eteen, Keskuspuistoa ja muita viheralueita.”

”Tätä pitäisi ajatella kokonaisvaltaisesti. Asuntojen hintakehityksen hillitsemiseen tarvitaan kuntaliitoksia.”

Myös keskustan kaupunginvaltuutettu ja pormestariehdokas Laura Kolbe on Sipilän kommenteista iloinen. Hänkin on kannattanut lentokentän säilyttämistä.

”On tietysti hyvä asia, että nyt keskustellaan ja valtiolla on mahdollisuus tahtotilansa tarkistamiseen”, Kolbe sanoo.

”Kaikki vaihtoehdot kannattaa käydä läpi. Valtiolla on oma työkalupakkinsa, jota se voi käyttää, ja kaupungilla omansa”, hän kommentoi Sipilän mainintaa luovutussopimuksen purkamismahdollisuudesta.

Kolbe haluaisi nostaa asian taas kaupunginvaltuuston pöydälle kevään vaalien jälkeen. Viime vuonna lentokentän säilyttämisen kannattajat jäivät alakynteen Malmia koskeneissa äänestyksissä.

”Vaalien jälkeen asiassa voisi kokeilla uusia keinoja osallistaa eri osapuolet saman pöydän ääreen.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  2. 2

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  3. 3

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  4. 4

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  5. 5

   Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”

  6. 6

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  7. 7

   Supikoira levittää loisia, lisääntyy ärhäkästi ja tuhoaa lintuja – tällainen on EU:n mustalle listalle päätynyt Suomen tuhoisin vieraslaji

  8. 8

   Teknologia­teollisuuden Inkeroinen MT:lle: Vientiliittojen neuvottelut ajoivat taas karille – ”Realismia on todeta, ettei Suomen malli toteudu”

  9. 9

   Suomessa käytetyt lasipurkit matkaavat pitkän matkan puhdistettaviksi ja päätyvät usein takaisin – Miksi jätelasia ei käsitellä Suomessa?

  10. 10

   Kansanedustaja Juha Pylväs piti kahdessa vuodessa kuusi puheenvuoroa: ”En jaksa puhua diipadaapaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  5. 5

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  6. 6

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  7. 7

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  8. 8

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  9. 9

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  10. 10

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää