Valikko
Kaupunki

Sipilän Malmi-linjaus ihmetyttää Helsingin johtoa – Sinnemäki: Malmin tilalle voidaan vaihtaa vain Santahamina

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr) penää valtiolta johdonmukaisuutta: ”Mikä se hallituksen linja lopulta on?”

Sipilän ulostulo Malmin lentokenttää puolustavien puheiden kanssa ihmetyttää Helsingin johtoa. Sipilä ilmoitti eduskunnassa torstaina, että hallitus on valmis pelastamaan Malmin lentokentän asuntorakentamiselta. Keinona Sipilä esitti maanvaihtoa.

”Teoreettisesti olisi mahdollista keskustella valtion kanssa maanvaihdosta, mikäli valtiolla olisi sellaisia maita, jotka olisivat vastaavanlaiseen asuntotuotantoon käytettävissä. Ainoa tällainen oli Santahamina”, Helsingin kaupunkisuunnittelun apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr) sanoo.

”Olen sellaisessa ymmärryksessä, että Santahaminan luovuttamiselle asuntorakentamiseen ei ole valtiolla haluja.”

Malmin lentokentän säilyttäminen uhkaisi Helsingin kasvutavoitteita ja valtion kanssa yhdessä sovittuja asemakaavatavoitteita, Sinnemäki huomauttaa.

”Toivoisin, että hallitus puhuisi tästä selkeästi yhdellä suulla. Mikä se hallituksen linja oikein on?”

Sinnemäki viittaa kysymyksellään tuoreeseen maankäytön, liikenteen ja asumisen sopimukseen (mal), missä Helsinki sitoutuu toteuttamaan valtion asettamat tavoitteet asuntorakentamisen lisäämiseksi.

”Vielä viime kesänä tässä sopimuksessa valtion tahtotila oli, että lisäämme asuntotuotantoamme, olemme tähän sitoutuneet. Jos hallitus haluaa tällaisella vaikeuttaa näiden tavoitteiden saavuttamista, niin pöydällä pitäisi olla jotain vaihtoehtoisia keinoja, jotka puolestaan helpottaisivat sitä.”

Sipilän linjaus hämmentää myös Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtajaa Tatu Rauhamäkeä (kok).

”Kaupungin tehtävä ei myöskään ole pyörittää Malmin lentokentän toimintaa, kuka siitä vastaisi? Valtioko?”

Rauhamäkeä ei myöskään innosta ajatus Santahaminan asuntorakentamisesta.

”Haluan säilyttää sen varuskuntakäytössä suojaamassa Helsinkiä.”

Sipilä sanoi eduskunnassa, että jos maanvaihto ei onnistu, toinen vaihtoehto on purkaa tehty luovutussopimus. Sipilän mukaan Helsinki on ollut haluton pääsemään asiassa ratkaisuun.

Rauhamäki huomauttaa, että Malmin lentokenttää koskevat päätökset on jo Helsingin osalta tehty.

”Meillä on asiasta päätös, joka on Helsingin kaupunginvaltuuston äänestyksen tulos, se on ylin päättävä elin. On mahdollista, että Helsinki on hieman haluton neuvottelemaan tästä.”

”Toivoisin valtiolta jonkinlaista pitkäjänteisyyttä maapolitiikassa. Asuntokaavoittamisesta tulee kunnissa todella hankalaa, jos maapolitiikka muuttuu aina kun valta vaihtuu”, Rauhamäki sanoo.

”Pidän todella epätodennäköisenä, että tästä lähdetään tässä vaiheessa peruuttamaan takaisin lähtöruutuun.”

Valtiolla on kaksi erilaista mahdollisuutta Malmia koskevasta sopimuksesta perääntymiseen, sanoo Helsingin kaupungin kansliapäällikkö Sami Sarvilinna.

”Yksi vaihtoehto olisi tehdä uusi sopimus, mutta se tarkoittaisi, että myös toisen osapuolen eli Helsingin pitäisi olla siihen halukas.”

Toinen vaihtoehto olisi Sarvilinnan mukaan lainsäädäntö. ”Silloin se ei enää olisi hallituksen asia vaan kansanedustajien enemmistön pitäisi päättää siitä.”

”Kynnys siihen, että sopimuksesta peräännyttäisiin lainsäädäntöön nojaamalla, on varmaankin aika korkea.”

Malmin lentokentän kohtalo on jakanut mielipiteitä kauan myös Helsingin poliitikkojen keskuudessa.

Malmin kentän säilyttämisen puolella on ollut suurin osa Helsingin perussuomalaisten valtuustoryhmästä.

”Hienoa, että saadaan korjausliikettä tähän asiaan ja painetta Helsinkiin päin”, iloitsi perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja Tom Packalén.

”Toivoisin, että siihen rakennettaisiin jonkinlainen Piilaakso, toimistoja, yrityksiä ja asuntoja sen lentokenttätoiminnan lisäksi.”

Packalénin mukaan ratkaisu asuntojen kasvaviin hintoihin ei ole rakentaa koko Helsingin niemeä täyteen asuntoja.

”Siinähän tulee ennen pitkää muutakin arvokasta eteen, Keskuspuistoa ja muita viheralueita.”

”Tätä pitäisi ajatella kokonaisvaltaisesti. Asuntojen hintakehityksen hillitsemiseen tarvitaan kuntaliitoksia.”

Myös keskustan kaupunginvaltuutettu ja pormestariehdokas Laura Kolbe on Sipilän kommenteista iloinen. Hänkin on kannattanut lentokentän säilyttämistä.

”On tietysti hyvä asia, että nyt keskustellaan ja valtiolla on mahdollisuus tahtotilansa tarkistamiseen”, Kolbe sanoo.

”Kaikki vaihtoehdot kannattaa käydä läpi. Valtiolla on oma työkalupakkinsa, jota se voi käyttää, ja kaupungilla omansa”, hän kommentoi Sipilän mainintaa luovutussopimuksen purkamismahdollisuudesta.

Kolbe haluaisi nostaa asian taas kaupunginvaltuuston pöydälle kevään vaalien jälkeen. Viime vuonna lentokentän säilyttämisen kannattajat jäivät alakynteen Malmia koskeneissa äänestyksissä.

”Vaalien jälkeen asiassa voisi kokeilla uusia keinoja osallistaa eri osapuolet saman pöydän ääreen.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  2. 2

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Britannia ”raivoissaan” USA:lle materiaalin vuotamisesta – Trumpin hallinnosta jaettiin brittien luottamuksellisesti antamia Manchester-kuvia medialle

  5. 5

   Paljonko kuusivuotias saa maksaa?

  6. 6

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  7. 7

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  8. 8

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  9. 9

   ”Töihin on kiva tulla, kun on pientä vipinää” – Tutkimusten mukaan työpaikkasuhteet voivat lisätä työmotivaatiota

  10. 10

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  7. 7

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  8. 8

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  9. 9

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  10. 10

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää