Valikko
Kaupunki

Helsingin pormestari­ehdokkaat haukkuvat pääministeri Sipilän Malmi-puheet pystyyn: ”Näin isoilla asioilla ei voi leikkiä”

Vain lähestyvät kuntavaalit selvittävät Sipilän puheet Malmin lentokentän pelastamisesta, arvelevat Helsingin pormestariehdokkaat. Jan Vapaavuori (kok): ”On vaikea kuvitella, että pääministerimme olisi huonosti informoitu.”

Malmin lentokenttää koskevat kannanotot herättävät äimistystä helsinkiläisissä poliitikoissa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi torstaina eduskunnassa, että hallitus on valmis pelastamaan Malmin lentokentän. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) kertoi myöhemmin Twitterissä, että kyseessä ei ole hallituksen linjaus.

Mistä siis on kysymys? Kuntavaalien lähestymisestä, arvelevat helsinkiläiset pormestariehdokkaat Jan Vapaavuori (kok) ja Tuula Haatainen (sd).

Jos valtio ja Helsinki todella alkavat käydä uusia neuvotteluja Malmin kentästä, Helsingin puolelta neuvottelupöytään istuu keväällä valittava pormestari. Hän on todennäköisti jonkun kolmen suurimman puolueen ehdokas eli Vapaavuori, Anni Sinnemäki (vihr) tai Haatainen. Kaikki kolme tyrmäävät Sipilän uudet Malmi-puheet.

”Tämä on pääministeriltä hyvin jälkijättöistä, eikä tätä voi perustella millään muulla kuin lähestyvillä kuntavaaleilla”, sanoo Vapaavuori. ”En usko, että pääministerimme olisi huonosti informoitu.”

Vapaavuori huomauttaa, että Malmin lentokentän siirtämistä Helsingin alueeksi on valmisteltu ja odotettu jo 17 vuotta.

Malmin lentokentän alue on Helsingin omistuksessa. Helsinki kuitenkin luovutti alueen ilmailukäyttöön sopimuksilla, joista viimeisin solmittiin vuonna 1995. Vuonna 2014 Helsinki ja valtio sopivat, että Malmi siirtyy takaisin Helsingille viimeistään vuonna 2020.

”Maan edelliset hallitukset ovat edistäneet vuorollaan alueen siirtymistä asuntotuotantoon ja vaikka uudella hallituksella toki on oikeus muuttaa kurssia, pitäisi ainakin edeltäjien juridisia sopimuksia kunnioittaa ja pääministerillä on tässä erityinen vastuu”, Vapaavuori huomauttaa.

”Ilmailuviranomaisilla on ollut kohta 20 vuotta aikaa osoittaa kiinnostusta Malmin lentokenttää kohtaan, mutta sellaista ei ole kuulunut. Edes korvaavaa kenttää ei ole etsitty”, Vapaavuori sanoo

”Kunnioitan ja arvostan Malmia puolustaneita ja heidän taisteluaan tämän puolesta, mutta pääministeriltä tämä on jälkijättöistä ottaa asia esille kaiken tämän jälkeen. Sellaista vaihtoehtoa ei kerta kaikkiaan enää ole, että vaikka mitä lakeja muutettaisiin, että tästä alueesta tulisi vilkas ilmailualan keskus.”

Vapaavuori ei usko, että hallitus on valmis lähtemään lainmuutokseen Malmin lentokentän vuoksi.

”Tuntuisi hyvin erikoiselta, että tämän takia turvauduttaisiin kaikkein järeimpään keinoon ja käytettäisiin valtava summa rahaa kun lopputuloksena ei kuitenkaan olisi vilkas ilmailualan keskus.”

Mahdolliseen maanvaihtoon Vapaavuori suhtautuu epäillen. Hän ei olisi valmis siirtämään Santahaminan varuskuntaa pois asuntorakentamisen tieltä.

”Valtion etu menee kaupungin edun edelle ja katson, että Santahaminan varuskunta-alueen säilyminen on kansallinen etu.”

Tämä haisee siltä, että tässä tehdään nyt kuntavaalipolitiikkaa, sivaltaa pormestariehdokas, helsinkiläinen kansanedustaja Tuula Haatainen (sd).

”Mutta näin isoilla asioilla ei voi leikkiä.”

Haatainen haluaisi kuulla hallituksen linjauksen Malmin lentokenttää koskevassa asiassa. ”Ei voi olla niin, että sosiaalisessa mediassa vaan twiittaillaan, vaan tämän kanssa täytyy nyt tulla kunnolla ulos. Ei tähän voi jäädä lillumaan ja keskustelmaan tällaisten olettamusten varassa.”

Haatainen kysyy voiko hallitukseen enää luottaa. ”Helsingin pitää pystyä suunnittelemaan rakentamista ja kaavoitusta hallitusti ja suunnitelmallisesti, se ei ole mahdollista tällaisessa tempoilussa, mitä Sipilä on tässä esittänyt. Haluamme tietää mitä on edessä ja voiko hallitukseen luottaa.”

Haataiselle kelpaisi hyvin uudeksi asuntoalueeksi Santahaminan varuskunta-alue Malmin lentokentän tilalle. ”En vain ole ikinä kuullut, että tähän olisi valtiolla halukkuutta. Mutta hyvä asuinalue siitä tulisi.”

Helsingin kaupunkisuunnittelusta vastaava apulaiskaupunginjohtaja ja pormestariehdokas Anni Sinnemäki (vihr) arvioi HS:lle torstai-iltana, että Malmin lentokentän säilyttäminen uhkaisi Helsingin kasvutavoitteita ja valtion kanssa yhdessä sovittuja asemakaavatavoitteita, Sinnemäki huomauttaa.

”Toivoisin, että hallitus puhuisi tästä selkeästi yhdellä suulla. Mikä se hallituksen linja oikein on?”

Sinnemäki viittaa kysymyksellään tuoreeseen maankäytön, liikenteen ja asumisen sopimukseen (mal), missä Helsinki sitoutuu toteuttamaan valtion asettamat tavoitteet asuntorakentamisen lisäämiseksi.

”Vielä viime kesänä tässä sopimuksessa valtion tahtotila oli, että lisäämme asuntotuotantoamme, olemme tähän sitoutuneet. Jos hallitus haluaa tällaisella vaikeuttaa näiden tavoitteiden saavuttamista, niin pöydällä pitäisi olla jotain vaihtoehtoisia keinoja, jotka puolestaan helpottaisivat sitä.”

HS ei ole tavoittanut pääministeri Juha Sipilää kommentoimaan asiaa.

Oheinen video näyttää, miten Sipilä puhui Malmin kentästä torstaina eduskunnassa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  3. 3

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä

  4. 4

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  5. 5

   Cristiano Ronaldoa uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio veronkierrosta

  6. 6

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  7. 7

   Mauno Koiviston hautajaiset ilmasta ja 360-asteen pallopanoraamoina

  8. 8

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Säätytalolla muisteltiin presidentti Koivistoa ilolla – Paavo Lipponen vertasi filosofikuninkaaseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  2. 2

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  5. 5

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  6. 6

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää