Kaupunki

Helsingin Meri-Rastilan asukkaista 34 prosenttia on maahan­muuttaja­taustaisia – Vuokratalojen valtaamaan kaupunginosaan yritetään houkutella omistusasujia

Helsinki suunnittelee laajaa kaupunkiuudistusta. Viheralueiden nakertaminen harmittaa paikallisia.

Tarvitaan poliisiasema ja roska-autolelu.

Kuusivuotiaalla Awad Nourilla on selvä mielipide, miten Meri-Rastilaa pitäisi kehittää. Ainakin poliisiasema saattaa olla Helsingin kaupungille hieman liian suuri pyyntö, mutta monenlaista muuta Nourin kotiseudulle on tulossa.

Helsinki suunnittelee 5 300 asukkaan Meri-Rastilaan uusia asuntoja jopa 4 200 ihmiselle. Samalla imago-ongelmista kärsivälle asuinalueelle halutaan tehdä perusteellinen kasvojenkohotus. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että kulahtamaan päässyt nykyinen ostoskeskus purettaisiin ja tilalle rakennettaisiin uusi.

Awad Nour on tullut ostoskeskuksessa toimivan monikulttuurisen African Care -naisjärjestön talvilomajuhlaan äitinsä Hanadi Suliman kanssa, joka on muuttanut Suomeen Sudanista 2000-luvun alussa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Suliman suhtautuu tuleviin muutoksiin hieman kaksijakoisesti. Uusi rakentaminen on tervetullutta, mutta vielä on epäselvää, mistä nykyisessä ostoskeskuksessa toimivat maahanmuuttajayhteisöt löytäisivät jatkossa kohtuuhintaisia kokoontumistiloja.

Meri-Rastilassa jos jossain sellaisia tarvitaan. Alueen asukkaista 34 prosenttia puhuu äidinkielenään jotain muuta kieltä kuin suomea, ruotsia tai saamea, kertovat Helsingin tietokeskuksen uusimmat tilastot.

Se on enemmän kuin missään muualla Helsingissä.

African Care pitää Meri-Rastilassa kohtaamiskahvilaa, hyvinvointiryhmiä ja läksykerhoa – muun muassa.

Kodin lähellä sijaitseva yhteisö on tarkoittanut Hanadi Sulimanille ystäviä ja kielitaidon paranemista.

”Ilman tätä tietäisin paljon vähemmän siitä, miten suomalainen yhteiskunta toimii.”

Tutkimusten mukaan maahanmuuttajien asumisympäristön uskotaan vaikuttavan kieli­taidon ja työllistymisen lisäksi kotoutumiseen.

Kotoutuminen taas kannattaa ottaa tosissaan, koska voidaan hyvällä syyllä epäillä, että esimerkiksi Ruotsin Rinkebyn lähiömellakat ovat ainakin osin seurausta maahanmuutto- ja nuorisotyön epäonnistumisesta.

Helsingissä ollaan toki vielä kaukana Rinkebyn tilanteesta, mutta täälläkin uskotaan maahanmuuttajien suhteellisen osuuden kasvavan. Helsingin tietokeskus on ennustanut, että vuonna 2050 maahanmuuttajataustaisia on kaikista kaupunkilaisista lähes joka kolmas. Tällä hetkellä luku on koko Helsingissä 14 prosenttia ja esimerkiksi Meri-Rastilan lähellä sijaitsevassa Aurinkolahdessa 16 prosenttia.

Helsingin suurin maahanmuuttajaryhmä ovat venäläiset.

Tiistaina Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnassa käsitellään Meri-Rastilan asemakaavamuutoksen luonnosta. Kaavoitusta on tällä kertaa ajateltu tavanomaista laajemmin: 1990-luvun alussa rakennettuun Meri-Rastilaan valmistellaan nyt ”kokonaisvaltaista kaupunkiuudistusta”.

Maahanmuuttajien määrän lisäksi Meri-Rastilalla on nimittäin muitakin erityispiirteitä ja niistä nousevia tarpeita. Alueella on poikkeuksellisen paljon nuoria: Meri-Rastilan asukkaista 35 prosenttia on alle 25-vuotiaita, kun koko Helsingissä heidän osuutensa on 25 prosenttia.

Lisäksi Meri-Rastila on Helsinginkin mittapuulla poikkeuksellisen väljästi rakennettu, kun ottaa huomioon, että vuonna 1998 avatun metroaseman vuoksi alue sijaitsee nykyään hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrella. Juuri tällaisten alueiden täydennysrakentaminen on Helsingin valtuuston syksyllä hyväksymän yleiskaavan ytimessä.

Miten kaupunkisuunnittelulla sitten voitaisiin helpottaa nimenomaan maahanmuuttajien kotoutumista? Tekemällä viihtyisää asuinympäristöä, vastaa Helsingin kaupungin Lähiöprojektin projektipäällikkö Tero Santaoja.

Kun kaupunki selvitytti viime keväänä Meri-Rastilan maahanmuuttajien toiveita asuinalueelleen, mitään suurempia yllätyksiä toiveissa ei tullut. Maahanmuuttajat arvostivat kotinsa ympäristössä hyvin samanlaisia asioi­ta kuin kantasuomalaiset.

”Puistoja, päiväkoteja, leikkipaikkoja, metsää, luonnonläheisyyttä, laadukasta asumista”, Santaoja luettelee.

Monet kehuivat Meri-Rastilan kylämäisiä piirteitä: asukkaat tuntevat toisensa, ja kadulla moikataan.

Minkälaisen muutoksen voimakas täydennysrakentaminen Meri-Rastilaan sitten tuo?

Ainakin luonnonläheisestä alueesta tulee vähän urbaanimpi. Meri-Rastilaan nousisi jopa 16-kerroksinen rakennus, ja jos suunnitellut muutokset tulevat voimaan, viheralueet vähenisivät jopa 28 prosenttia. Se kuuluu harmittavan alueella asuvia yleisestikin.

Jos kaupunki kuitenkin onnistuu, merirastilalaiset saattavat saada myös lisää palveluja.

Meri-Rastilaan on keskittynyt paljon vuokrataloja. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että alueella asuu keskimääräistä pienempituloisia ihmisiä, mikä taas johtaa siihen, ettei alueen vähäinen ostovoima kiehdo liike-elämää.

Nyt Helsinki haluaisi muuttaa Meri-Rastilan profiilia. Tavoitteena on houkutella alueelle lisää omistusasujia.

Suunnitelma on hyvä, mutta tuhannen taalan kysymys on sama kuin monissa muissakin Helsingin itäisissä ja koillisissa lähiöissä: uskovatko rakennuttajat, että heikkomaineisiin lähiöihin rakennetut asunnot menevät kaupaksi kyllin hyvään hintaan? Innostuvatko rakennusliikkeet ja kiinteistösijoittajat siis Meri-Rastilaan rakentamisesta?

Meri-Rastilan asemakaavaa laativa Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston arkkitehti Linda Wiksten kertoo, että kaupungin virkamiehet ovat jo tunnustelleet kiinteistösijoittajien ja rakennusliikkeiden kiinnostusta alueeseen. Kaupungilla uskotaan, että jos metroaseman ympäristön uudistus ja julkisten ulkotilojen kehittäminen onnistuvat, myös omistusasuntoja syntyy.

”Alueella on merkittäviä vahvuuksia, kuten erinomaiset julkisen liikenteen yhteydet, luonto ja meri”, Wiksten sanoo.

”Uuden rakentamisen oletetaan toteutuvan verrattain hitaasti, 10–15 vuodessa, jolloin on paremmin mahdollista varmistaa, että markkinat vetävät hyvin.”

Fakta

Meri-Rastila muuttuu


 Helsinki suunnittelee Vuosaaren Meri-Rastilaan laajaa kaupunkiuudistusta. Tarkoituksena on kasvattaa väljästi rakennetun 5 300 asukkaan alueen asukasmäärää jopa 4 200:lla. Esimerkiksi viereiset Kallahti ja Aurinkolahti ovat yli kaksi kertaa niin tehokkaasti rakennettuja kuin Meri-Rastila.

 34 prosenttia merirastilalaisista puhuu jotain muuta äidinkieltä kuin suomea, ruotsia tai saamea. Luku on Helsingin suurin. Kaupungin suurin maahanmuuttajaryhmä ovat venäläiset.

 Meri-Rastilan vanha ostoskeskus aiotaan purkaa. Tilalle suunnitellaan uutta liikekeskusta, jonka päälle rakennetaan asuntoja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kaupunkisuunnittelu
 • Vuosaari
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  4. 4

   Joukkotappelu Helsingin Kaivopihalla, vartija pysäytti tilanteen kaasulla – taustalla ehkä HJK- ja Ilves-fanien riita

  5. 5

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa nykyään kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  6. 6

   Yritykset maksoivat HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtajan perheen hevosharrastuksen kuluja lähes 800 000 euroa – Syytetty: ”Tavanomaista ja hyväksyttyä huippu-urheilun sponsorointia”

  7. 7

   Näin aukesi miljardien eurojen markkina – Suomesta saa vihdoin viedä sianlihaa Kiinaan, mutta sitä ennen Markku Hirvijärven oli syötävä sonnin penis

  8. 8

   Trump haukkui rodullista tasa-arvoa vaativat NFL-pelaajat ja perui NBA-mestarin kutsun Valkoiseen taloon – Pelaajat antoivat takaisin: ”Vierailu oli kunnia, ennen kuin sinä ilmestyit”

  9. 9

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  10. 10

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  6. 6

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  7. 7

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  8. 8

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  9. 9

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  10. 10

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää