Kaupunki

Kokoomus järjesti ”puhdistuksen” Tuusulassa: Puolueen ääniharavat pudotettiin vaalilistalta heille itselleen kertomatta

”Siinä oli kaikenlaista, eikä se ole sellainen paikka, missä aletaan puhua henkilökohtaisista asioista. Olisinko ollut puhelimessa, se on tällaista tämä”, kunnallisjärjestön puheenjohtaja Jyri Paavola perustelee, miksei kertonut asiasta pudotetuille ehdokkaille.

Kokoomus järjesti erikoisen näytelmän Tuusulassa tiistaina.

Puolueen kunnallisjärjestö päätti pudottaa viime minuuteilla neljä kuntavaaliehdokasta listan ulkopuolelle. Pudotetuista ehdokkaista tunnetuin on Tuusulan kärkipoliitikko, kunnanhallituksen puheenjohtaja Sanna Kervinen (kok). Ehdokaslistalta pudotettiin muitakin tuusulalaisittain suuren äänisaaliin saaneita, kuten kunnanvaltuutettu Lauri Untamo (kok).

Ehdokkaille ei ilmoitettu heidän pudottamisestaan lainkaan. Kervisen mukaan tämä oli tahallista ja sillä haluttiin varmistaa se, että nämä ehdokkaat eivät ehdi asettua ehdolle lainkaan. Päätöksen pudotuksesta teki kokoomuksen Tuusulan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Jyri Paavola.

Kervinen itse kertoo istuneensa Paavolan vieressä kunnantalon eteisaulassa vartti ennen ehdokasasettelun päättymistä tiistaina.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Istuimme siinä sohvalla vierekkäin, eikä hän [Paavola] silloin sanallakaan maininnut minulle, että en ole ehdolla. Hänellä kuitenkin oli ne paperit kädessään. Hän aivan varmasti silloin tiesi, että minut on pudotettu listalta.”

Kervinen sattui kysymään kunnansihteeriltä vitsinä, että onko hänen paperinsa siinä kokoomuksen pinkassa ja kunnansihteeri vastasi, että eivät ole. Kervinen perusti valitsijamiesyhdistyksen kymmenessä minuutissa ja ilmoittautui sen kautta ehdokkaaksi.

Paavola muistaa nähneensä Kervisen kunnantalolla tiistaina juuri ennen ehdokasasettelun päättymistä, mutta ei myönnä toimineensa tämän selän takana ehdokaslistaa koskevassa päätöksessään.

”Siinä oli kaikenlaista, eikä se ole sellainen paikka, missä aletaan puhua henkilökohtaisista asioista. Olisinko ollut puhelimessa, se on tällaista tämä”, Paavola puolustautuu.

”Tämä poliittinen paine tuli siinä ihan viime metreillä. Ei ollut selän takana toimimista. Ei ollut siinä tilanteessa aikaa. Nämä on vaikeita päätöksiä.”

Ehdokkaiden pudottaminen listalta johtuu Paavolan mukaan jatkuvista riidoista päivänpolitiikassa.

”Tämä on erotuomarin hommaa. Joutuu koko ajan miettimään, että jos otan tämän [ehdokkaan] niin joudun jättämään tämän toisen pois. Kuin aikuiset ihmiset olisivat päiväkodissa riitelemässä leluista.”

Paavola kertoo saaneensa muutamia puhelinsoittoja viimeisenä ehdokasasettelun päivänä kun osa listan ehdokkaista ilmoitti vetäytyvänsä pois listalta, mikäli listalla on tiettyjä ehdokkaita.

Tuusulan kokoomuksella on nyt 53 ehdokkaan lista. Kaikkiaan ehdokkaita voisi olla 76.

Moni nykyisistä kunnanvaltuutetuista on tuominnut Paavolan toimintatavan julkisesti sosiaalisessa mediassa. Yksi menettelyä ihmetelleistä on nykyinen kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Kari Kinnunen (kok).

Kokoomuksen puoluesihteeri Janne Pesonen ei suostunut kommentoimaan asiaa HS:lle. Sen sijaan Uudenmaan kokoomuksen toiminnanjohtaja Jenny Nyman on pahoillaan Paavolan menettelystä.

”Tästä ei kyllä tyylipisteitä jaeta eikä tällainen menettely ole missään tapauksessa kokoomuksen linjan tai arvojen mukaista”, Nyman sanoo.

”Uudenmaan kokoomuksen näkökulmasta nämä ehdokkaat [listalta pois jätetyt] ovat arvostettuja henkilöitä ja olisivat minun mielestäni hyvin sopineet ja mahtuneet ehdokaslistalle.”

”Olen pahoillani tästä sekä Tuusulan että kokoomuksen puolesta. Tällaista julkisuutta ei kukaan kaipaa”, Kervinen sanoo.

Paavola vannoo myös puolueensa nimeen. ”Minä ole tehnyt vain pyyteetöntä työtä kokoomuksen eteen. Huomio, että minä en ole edes itse listalla. Teen vain tätä puolueen vuoksi.”

Paavola uskoo, että nyt Tuusulan kokoomuksen listalla on ehdokkaita, jotka seisovat samanlaisen linjan takana.

”Joskus mietin, mikä on näiden ehdokkaiden [listalta pois jätettyjen] poliittinen agenda. En ole sellaista heidän toiminnastaan löytänyt. Haluaisin, että lopetettaisiin riidat ja toimittaisiin saman maalin saavuttamiseksi.”

Paavola lupaa, että kokoomuslaisilla on jatkossakin lupa olla eri mieltä. ”Ei vain voi olla jatkuvasti ihan eri linjalla puolueen kanssa. Siitä voisi toki jokainen itsekin vetää johtopäätöksensä, jos on aina eri mieltä virallisen linjan kanssa.”

Tuusulan kokoomus on ollut pitkään kahtia jakautunut.

Yksi vaikeimmista erimielisyyksistä on ollut viime kesänä päätetty pormestarimalli, mihin kunnanvaltuusto päätti siirtyä nyt vaalien jälkeen. Osa kokoomuslaisista on kritisoinut asiaa päätöksenteon jälkeenkin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntavaalit 2017
 • Tuusula
 • Kuntapolitiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  4. 4

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  7. 7

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  8. 8

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  9. 9

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  10. 10

   Miljonäärit kertovat, kuinka rikastut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää