Kaupunki

”Puhukaa suomea, saatana!” – Lukijat kertovat kokemuksiaan häirinnästä Helsingin joukkoliikenne­välineissä

Häirinnän kohteeksi voi joukkoliikenteessä joutua ihonvärin lisäksi myös esimerkiksi ylipainon tai kielen vuoksi.

Julkiset kulkuvälineet ovat yksi yleisimmistä paikoista joutua häirityksi tai suoranaisen vihapuheen kohteeksi, todettiin oikeusministeriön vihapuheselvityksessä muutama vuosi sitten. Helsingin Sanomat kertoi tällä viikolla helsinkiläisen Michaela Mouan kokemasta rasismista joukkoliikennevälineissä.

Juttu herätti muitakin häirintää ja rasismia kokeneita kertomaan omista kokemuksistaan.

Moni oli kokenut ulkonäköönsä tai vieraaseen kieleen liittyvää rasismia liikkuessaan kaupungilla.

”Minulla on kolme pientä lasta ja kaikilla sama nigerialainen isä. Itse olen suomalainen. Lapset ovat 2–7-vuotiaita. Matkustimme HSL:n bussilla kohti keskustaa ja hyppäsimme Sörnäisissä pois. Samasta bussista hyppäsi myös nuori vaaleaihoinen nainen, joka oli liikuntarajoitteinen. Hän yritti kävellä selkeästi lastenrattaiden eteen ja katsoi meitä tiukasti ja murisi isoon ääneen.

Pysähdyin lasteni kanssa ja yritin koukata reunaan, mutta hän tuli aina eteemme, murisi ja katsoi vihaisesti. En osannut reagoida muutoin kuin pysähtyä ja odottaa, että hän jatkoi viimein matkaansa. Tämä tapahtui lähiaikoina. Huomaan, että erilaiset ihmiset osoittavat osoittavat hyvin suoraan paheksuntaa vaikka kukaan heistä ei tiedä eikä tunne näitä lapsia. Se on surullista”, kirjoitti Favor.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kanadassa nykyisin vaimonsa kanssa asuva suomalaismies kertoi useita kertoja kokeneensa Helsingissä häirintää englannin kielen takia.

”Olimme bussimatkalla Helsingin keskustasta ystävämme luokse Pohjois-Haagan suuntaan jokunen vuosi sitten, kun nuoren ja aivan ’tavallisen’ menestyvän näköisen pariskunnan mies mulkoili meitä useaan otteeseen. Olimme heistä parin penkkirivin päässä ja keskustelimme keskenämme englanniksi. Poisjäädessään mies vilautti meille, ’amerikkalaisille’ kuten hän mutisi, keskisormeaan.

Toinen mielessäni oleva tapahtuma on kadulta Kalliosta, jossa kävelimme australialaisen ystäväpariskuntamme kanssa. Vaimoni ja ystäväpariskuntamme rouva kävelivät meidän miesten edellä keskustellen englanniksi. Humalaisten, jo vanhempien suomalaisten miesten joukko baarin edustalla ryhtyi huutamaan heille: ’puhukaa suomea, saatana’ ja totesivat perään, että ’nää oli varmaan jotain venäläisiä.’”

Oikeusministeriön mukaan joukkoliikenteessä häiritään maahanmuuttajataustaisia tai vieraskielisiä ihmisiä useammin kuin muita vähemmistöryhmiä. Jopa puolet selvitykseen osallistuneista kaikista vähemmistöryhmien edustajista kertoi joutuneensa häiriköinnin kohteeksi julkisissa liikennevälineissä.

Nimimerkillä Acta non verba kirjoittava nainen kertoo Helsingin Sanomille pukeutuvansa muuten ”normaalisti”, mutta käyttävänsä hiukset peittävää huivia. Myös hän on kohdannut kanssamatkustajiltaan epäasiallista käytöstä.

”Töistä lähtiessäni Kampin metroasemalla kävelin suht’ lähellä raidetta mutta tarpeeksi kaukana. Vastaan tuli keski-ikäinen mies pyörätuolilla. Väistin raiteen suuntaan, mutta hän kiilasi pyörätuolillaan suoraan minua päin yrittäen tuupata raiteille. Samalla hän haistatti: ’vitun ählämi, painu sinne mistä oot tullukin.’

Bussissa tulee päivittäin haistattelua, ei istuta viereen tai, jos istun viereen, niin eleillä tehdään selväksi, että ’siirry vittuun’.

Kerran töistä lähtiessäni oli bussi täynnä. Etupenkillä nainen istui käytäväpaikalla ja ikkunapaikka oli vapaa. Kohteliaasti sanoin, että anteeksi, mutta mahtuuko tuohon istumaan. Nainen siirsi näennäisesti jalkojaan, että olisi pitänyt kammeta hänen jalkojensa yli (polvivikaisena). Sanoin kohteliaasti, että anteeksi, mutta en pysty kiipeämään teidän jalkojenne yli. Tämän jälkeen madame pomppasi pystyyn kuin salama, pyyhkäisi takaovelle odottamaan ja sätti: ’saatanan neekeriählämi ei tommosen vieressä kukaan halua istua. Vittuako tuut tähän bussiin menisit töihin saatanan ählämi” ja niin edelleen. En jaksanut edes kuunnella.’”

Ahdistavassa tilanteessa nainen kertoo kaivanneensa tukea muilta matkustajilta.

”Puolustiko kukaan? Ei kukaan. Ei edes kuljettaja, vaikka kyseessä oli etummainen paikka.”

Nimimerkki Acta non verba kertoo valinneensa islamin uskon itse teini-ikäisenä. Huivin käyttämiseen liittyvät ennakkoluulot ovat tulleet hänelle tutuksi.

”Kukaan ei ole minua tähän pakottanut, mutta totta kai minä olen ’jonkun miehen paskiaisen alistama’ (sitäkin olen kuullut). Minua on revitty hameen helmasta ja sätitty aggressiivisesti, että ’siirrä persettäsi, että siihen mahtuu’ (olin nukahtanut ikkunan viereen ja helmani oli 15 cm viereisellä penkillä).”

Naisen mukaan kokemukset ovat tehneet joukkoliikenteessä matkustamisesta epämiellyttävää. Hän kertoo välttelevänsä etenkin junia iltaisin kello 18 jälkeen ja viikonloppuisin.

Helsingin seudun liikenteen (HSL) mukaan häiriköintiä tapahtuu viikoittain, suurin osa viikonloppuiltoina, ja tapauksiin liittyy usein alkoholinkäyttö. Häirinnälle altteimpia kulkuvälineitä ovat junat ja metrot, joissa ei yleensä ole näkyvillä henkilökuntaa.

Eräs Helsingin Sanomien lukija muistuttaa, että ei-toivottua huomiota saa myös muunlaisista ulkonäöllisistä ominaisuuksista, ei vain ihonväristä tai ulkomaalaistaustasta.

”Olen ylipainoinen nainen, pituutta 168 cm ja paino alkaa nyt kahdeksikolla, mutta pahimmillaan painoin 110 kg. Ulkoinen habitukseni saa aikaan ikäviä huomautuksia, vaikka ihonvärini ei poikkea kantasuomalaisista.

Taksijonossa lapseni kanssa päiväsaikaan nuori mies: ’Kuka tuollaisenkin sian on huolinut?’

Bussissa humaltunut mies: ’Ootko sä ämmä raskaana?’

Naisporukassa seisoessani satamaterminaalissa vanhemmalla rouvalla oli asiaa: ’Hei, sä kaikkein lihavin nainen siellä!’

Tämä oma kokemukseni ei tietenkään oikeuta ketään haukkumaan ja solvaamaan toisia, tummemman ihon omaavia. Todistaa vain sen, että sivistymättömiä ja julmia sekä pelkästään ajattelemattomia ihmisiä liikkuu kanssamme”, kirjoittaa nimimerkki LK.

Myös sukupuoli altistaa häirinnälle joukkoliikenteen kulkuvälineissä.

”Helsingin joukkoliikenne on ylivoimaisesti eniten se paikka, jossa saa ’huomautuksia’ ja solvauksia osakseen. Milloin on väärän näköinen, selvästi maalainen, tyhmä ja varmasti huorakin (näille en korviani lotkauta).

Joskus tulee härskejä ehdotuksia suoraan ratikassa/junassa. En oikein ymmärrä, mistä tämä suorasukainen huomauttelu johtuu? Siitä että on yleensäkin nainen? Että on suhteellisen pitkä (176 cm)? Etten käyttäydy jotenkin ’stadilaiseen tapaan’ bussissa, ratikassa, lähijunassa? Siitä, ettei minulla ole aina työmatkoilla miestä tai muuta seuraa mukana? Onko Helsingin joukkoliikenteessä asiakkaina jokin kerrostalokyttääjien dösä- tai spårakyttääjien vastine, jolla ei ole muuta tekemistä kuin arvioida ja huomautella muiden matkustajien olemuksesta”, pohti Tampereelta säännöllisesti Helsingissä vieraileva nainen.

Suurin osa tällaisesta huutelusta jää pimentoon, sillä uhreille tulee harvoin mieleen ilmoittaa mihinkään. Tilastoissa näkyvät vain huutelua vakavammat tapaukset: sellaiset, joista ilmoitetaan eteenpäin liikennöitsijälle, poliisille tai muille viranomaisille.

HSL aloitti Ihmisoikeusliiton kanssa helmikuussa Stop! Päätepysäkki syrjinnälle -kampanjan joukkoliikenteessä tapahtuvaa häirintää ja syrjintää vastaan. Osa Helsingin Sanomiin yhteyttä ottaneista henkilöistä kertoi jo puuttuneensa muiden huonoon käytökseen.

”Toivottavasti ihmiset uskaltavat mennä väliin, kun joku alkaa huudella. Minä olen mennyt ja sain juopuneen hiljaiseksi toisen naisen avulla. En epäröi tehdä sitä toistekin, jos kohdalle osuu. Olen 72-vuotias mummo Turusta enkä kuuntele mitä tahansa”, kirjoitti Pirkko Leino.

Tästä on kyse

Ministeriö on selvittänyt syrjintää


 HS kertoi maanantaina 27. helmikuuta joukkoliikenteessä tapahtuvasta häirinnästä.

 Oikeusministeriön selvityksen mukaan huutelu ja muut välikohtaukset ovat viikoittaisia.

 Eniten häirintää tapahtuu junissa ja metrossa, koska niissä ei välttämättä ole näkyvillä henkilökuntaa. Tapauksiin liittyy usein alkoholi.

 Asiattomuuksiin pyritään puuttumaan HSL:n, HKL:n ja Ihmisoikeusliiton kampanjalla Stop! Päätepysäkki syrjinnälle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Joukkoliikenne
 • Häirintä
 • Syrjintä
 • Rasismi
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  2. 2

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  5. 5

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  6. 6

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  7. 7

   Verotus kevenee ja palkat nousevat, mutta kaikki eivät välttämättä voita – HS:n laskuri kertoo, kuinka muutokset tuntuvat kukkarossasi

  8. 8

   ”Olisin saanut piiskaa, jos olisin sotkenut ulkopuolisia asiaan” – Tuore selvitys: Suomesta viedään tyttöjä ympärileikattavaksi ulkomaille, ja operaatioita tehdään jopa ilman puudutusta

  9. 9

   Sipilä yrittää viedä kikyn ilosanomaa Ranskaan, jossa Macronin uudistukset herättävät raivoa ay-liikkeessä – maiden johtajat tapaavat tänään

  10. 10

   Ahvenanmaan Britt Lundberg kääntää kelkkansa – aikookin äänestää suomen kielen puolesta Pohjoismaiden neuvostossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  2. 2

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne oli sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  6. 6

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  7. 7

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  8. 8

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  9. 9

   Kielipetturiksi leimattu Ahvenanmaan edustaja Britt Lundberg: ”Ajoin läpi suomenkielisiä helpottavan kompromissin”

  10. 10

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat