Valikko
Kaupunki

”Puhukaa suomea, saatana!” – Lukijat kertovat kokemuksiaan häirinnästä Helsingin joukkoliikenne­välineissä

Häirinnän kohteeksi voi joukkoliikenteessä joutua ihonvärin lisäksi myös esimerkiksi ylipainon tai kielen vuoksi.

Julkiset kulkuvälineet ovat yksi yleisimmistä paikoista joutua häirityksi tai suoranaisen vihapuheen kohteeksi, todettiin oikeusministeriön vihapuheselvityksessä muutama vuosi sitten. Helsingin Sanomat kertoi tällä viikolla helsinkiläisen Michaela Mouan kokemasta rasismista joukkoliikennevälineissä.

Juttu herätti muitakin häirintää ja rasismia kokeneita kertomaan omista kokemuksistaan.

Moni oli kokenut ulkonäköönsä tai vieraaseen kieleen liittyvää rasismia liikkuessaan kaupungilla.

”Minulla on kolme pientä lasta ja kaikilla sama nigerialainen isä. Itse olen suomalainen. Lapset ovat 2–7-vuotiaita. Matkustimme HSL:n bussilla kohti keskustaa ja hyppäsimme Sörnäisissä pois. Samasta bussista hyppäsi myös nuori vaaleaihoinen nainen, joka oli liikuntarajoitteinen. Hän yritti kävellä selkeästi lastenrattaiden eteen ja katsoi meitä tiukasti ja murisi isoon ääneen.

Pysähdyin lasteni kanssa ja yritin koukata reunaan, mutta hän tuli aina eteemme, murisi ja katsoi vihaisesti. En osannut reagoida muutoin kuin pysähtyä ja odottaa, että hän jatkoi viimein matkaansa. Tämä tapahtui lähiaikoina. Huomaan, että erilaiset ihmiset osoittavat osoittavat hyvin suoraan paheksuntaa vaikka kukaan heistä ei tiedä eikä tunne näitä lapsia. Se on surullista”, kirjoitti Favor.

Kanadassa nykyisin vaimonsa kanssa asuva suomalaismies kertoi useita kertoja kokeneensa Helsingissä häirintää englannin kielen takia.

”Olimme bussimatkalla Helsingin keskustasta ystävämme luokse Pohjois-Haagan suuntaan jokunen vuosi sitten, kun nuoren ja aivan ’tavallisen’ menestyvän näköisen pariskunnan mies mulkoili meitä useaan otteeseen. Olimme heistä parin penkkirivin päässä ja keskustelimme keskenämme englanniksi. Poisjäädessään mies vilautti meille, ’amerikkalaisille’ kuten hän mutisi, keskisormeaan.

Toinen mielessäni oleva tapahtuma on kadulta Kalliosta, jossa kävelimme australialaisen ystäväpariskuntamme kanssa. Vaimoni ja ystäväpariskuntamme rouva kävelivät meidän miesten edellä keskustellen englanniksi. Humalaisten, jo vanhempien suomalaisten miesten joukko baarin edustalla ryhtyi huutamaan heille: ’puhukaa suomea, saatana’ ja totesivat perään, että ’nää oli varmaan jotain venäläisiä.’”

Oikeusministeriön mukaan joukkoliikenteessä häiritään maahanmuuttajataustaisia tai vieraskielisiä ihmisiä useammin kuin muita vähemmistöryhmiä. Jopa puolet selvitykseen osallistuneista kaikista vähemmistöryhmien edustajista kertoi joutuneensa häiriköinnin kohteeksi julkisissa liikennevälineissä.

Nimimerkillä Acta non verba kirjoittava nainen kertoo Helsingin Sanomille pukeutuvansa muuten ”normaalisti”, mutta käyttävänsä hiukset peittävää huivia. Myös hän on kohdannut kanssamatkustajiltaan epäasiallista käytöstä.

”Töistä lähtiessäni Kampin metroasemalla kävelin suht’ lähellä raidetta mutta tarpeeksi kaukana. Vastaan tuli keski-ikäinen mies pyörätuolilla. Väistin raiteen suuntaan, mutta hän kiilasi pyörätuolillaan suoraan minua päin yrittäen tuupata raiteille. Samalla hän haistatti: ’vitun ählämi, painu sinne mistä oot tullukin.’

Bussissa tulee päivittäin haistattelua, ei istuta viereen tai, jos istun viereen, niin eleillä tehdään selväksi, että ’siirry vittuun’.

Kerran töistä lähtiessäni oli bussi täynnä. Etupenkillä nainen istui käytäväpaikalla ja ikkunapaikka oli vapaa. Kohteliaasti sanoin, että anteeksi, mutta mahtuuko tuohon istumaan. Nainen siirsi näennäisesti jalkojaan, että olisi pitänyt kammeta hänen jalkojensa yli (polvivikaisena). Sanoin kohteliaasti, että anteeksi, mutta en pysty kiipeämään teidän jalkojenne yli. Tämän jälkeen madame pomppasi pystyyn kuin salama, pyyhkäisi takaovelle odottamaan ja sätti: ’saatanan neekeriählämi ei tommosen vieressä kukaan halua istua. Vittuako tuut tähän bussiin menisit töihin saatanan ählämi” ja niin edelleen. En jaksanut edes kuunnella.’”

Ahdistavassa tilanteessa nainen kertoo kaivanneensa tukea muilta matkustajilta.

”Puolustiko kukaan? Ei kukaan. Ei edes kuljettaja, vaikka kyseessä oli etummainen paikka.”

Nimimerkki Acta non verba kertoo valinneensa islamin uskon itse teini-ikäisenä. Huivin käyttämiseen liittyvät ennakkoluulot ovat tulleet hänelle tutuksi.

”Kukaan ei ole minua tähän pakottanut, mutta totta kai minä olen ’jonkun miehen paskiaisen alistama’ (sitäkin olen kuullut). Minua on revitty hameen helmasta ja sätitty aggressiivisesti, että ’siirrä persettäsi, että siihen mahtuu’ (olin nukahtanut ikkunan viereen ja helmani oli 15 cm viereisellä penkillä).”

Naisen mukaan kokemukset ovat tehneet joukkoliikenteessä matkustamisesta epämiellyttävää. Hän kertoo välttelevänsä etenkin junia iltaisin kello 18 jälkeen ja viikonloppuisin.

Helsingin seudun liikenteen (HSL) mukaan häiriköintiä tapahtuu viikoittain, suurin osa viikonloppuiltoina, ja tapauksiin liittyy usein alkoholinkäyttö. Häirinnälle altteimpia kulkuvälineitä ovat junat ja metrot, joissa ei yleensä ole näkyvillä henkilökuntaa.

Eräs Helsingin Sanomien lukija muistuttaa, että ei-toivottua huomiota saa myös muunlaisista ulkonäöllisistä ominaisuuksista, ei vain ihonväristä tai ulkomaalaistaustasta.

”Olen ylipainoinen nainen, pituutta 168 cm ja paino alkaa nyt kahdeksikolla, mutta pahimmillaan painoin 110 kg. Ulkoinen habitukseni saa aikaan ikäviä huomautuksia, vaikka ihonvärini ei poikkea kantasuomalaisista.

Taksijonossa lapseni kanssa päiväsaikaan nuori mies: ’Kuka tuollaisenkin sian on huolinut?’

Bussissa humaltunut mies: ’Ootko sä ämmä raskaana?’

Naisporukassa seisoessani satamaterminaalissa vanhemmalla rouvalla oli asiaa: ’Hei, sä kaikkein lihavin nainen siellä!’

Tämä oma kokemukseni ei tietenkään oikeuta ketään haukkumaan ja solvaamaan toisia, tummemman ihon omaavia. Todistaa vain sen, että sivistymättömiä ja julmia sekä pelkästään ajattelemattomia ihmisiä liikkuu kanssamme”, kirjoittaa nimimerkki LK.

Myös sukupuoli altistaa häirinnälle joukkoliikenteen kulkuvälineissä.

”Helsingin joukkoliikenne on ylivoimaisesti eniten se paikka, jossa saa ’huomautuksia’ ja solvauksia osakseen. Milloin on väärän näköinen, selvästi maalainen, tyhmä ja varmasti huorakin (näille en korviani lotkauta).

Joskus tulee härskejä ehdotuksia suoraan ratikassa/junassa. En oikein ymmärrä, mistä tämä suorasukainen huomauttelu johtuu? Siitä että on yleensäkin nainen? Että on suhteellisen pitkä (176 cm)? Etten käyttäydy jotenkin ’stadilaiseen tapaan’ bussissa, ratikassa, lähijunassa? Siitä, ettei minulla ole aina työmatkoilla miestä tai muuta seuraa mukana? Onko Helsingin joukkoliikenteessä asiakkaina jokin kerrostalokyttääjien dösä- tai spårakyttääjien vastine, jolla ei ole muuta tekemistä kuin arvioida ja huomautella muiden matkustajien olemuksesta”, pohti Tampereelta säännöllisesti Helsingissä vieraileva nainen.

Suurin osa tällaisesta huutelusta jää pimentoon, sillä uhreille tulee harvoin mieleen ilmoittaa mihinkään. Tilastoissa näkyvät vain huutelua vakavammat tapaukset: sellaiset, joista ilmoitetaan eteenpäin liikennöitsijälle, poliisille tai muille viranomaisille.

HSL aloitti Ihmisoikeusliiton kanssa helmikuussa Stop! Päätepysäkki syrjinnälle -kampanjan joukkoliikenteessä tapahtuvaa häirintää ja syrjintää vastaan. Osa Helsingin Sanomiin yhteyttä ottaneista henkilöistä kertoi jo puuttuneensa muiden huonoon käytökseen.

”Toivottavasti ihmiset uskaltavat mennä väliin, kun joku alkaa huudella. Minä olen mennyt ja sain juopuneen hiljaiseksi toisen naisen avulla. En epäröi tehdä sitä toistekin, jos kohdalle osuu. Olen 72-vuotias mummo Turusta enkä kuuntele mitä tahansa”, kirjoitti Pirkko Leino.

Tästä on kyse

Ministeriö on selvittänyt syrjintää


 HS kertoi maanantaina 27. helmikuuta joukkoliikenteessä tapahtuvasta häirinnästä.

 Oikeusministeriön selvityksen mukaan huutelu ja muut välikohtaukset ovat viikoittaisia.

 Eniten häirintää tapahtuu junissa ja metrossa, koska niissä ei välttämättä ole näkyvillä henkilökuntaa. Tapauksiin liittyy usein alkoholi.

 Asiattomuuksiin pyritään puuttumaan HSL:n, HKL:n ja Ihmisoikeusliiton kampanjalla Stop! Päätepysäkki syrjinnälle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Joukkoliikenne
 • Häirintä
 • Syrjintä
 • Rasismi
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – ”Minkään älyllisen toiminnan kanssa tällä ei ole yhteyttä”

  2. 2

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Poliisi epäilee: Nuoret pahoinpitelivät iäkkään miehen työkalulla kauppakeskuksen hississä Espoossa

  5. 5

   Posti siirtää varhaisjakelun tytäryhtiölle säästösyistä – päämääränä vaihtaa 2 300 työntekijän sopimukset ehdoiltaan edullisempiin

  6. 6

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  7. 7

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  8. 8

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  9. 9

   Puhuvatko kaikki kohta samaa murretta? Suomen kieli hämäläistyy, ja yhä useampi sanoo ”mä” ja ”alkaa tekeen”

  10. 10

   Outo muinainen valoilmiö sai vihdoin selityksen – yön valaisi ilmahehku

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – ”Minkään älyllisen toiminnan kanssa tällä ei ole yhteyttä”

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  9. 9

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  10. 10

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää