Kaupunki

Jaloviina maistuu muusikoille, ja nyt heille on tulossa lempijuoman mukaan nimetty talo

Elävän musiikin yhdistys Elmu halusi Helsinkiin kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja musiikin ammattilaisille. Asukkaat voivat vihdoin muuttaa Jätkäsaaren Jallukkaan maaliskuun lopussa.

Klarinetisti Risto Pensola, 76, seisoo jonossa valmiina etenemään muiden mukana taiteilijakoti Jallukkaan Helsingin Jätkäsaaressa. Alkuviikosta asukkaille esiteltiin heidän tulevia kotejaan Jätkäsaaressa.

Eläkkeellä oleva ja opetusta antava Pensola laittoi heti paperit vetämään, kun kuuli, että Jallukkaan on tulossa kaksi muutakin eläkeläistä. Mitkä ovat odotuksesi, Risto?

”Että selviän muutosta terveenä ja hengissä!” Pensola vastaa.

Hän on asunut 47 vuotta Viiskulmassa Punavuoressa. Uudessa asunnossa on neliöitä 50,5. Vuokra on 900 euroa kuukaudessa.

”Se on ihan ok nykyisessä hintatasossa. Meidän kulmilla [Viiskulmassa] se on noussut koko ajan.”

Kanteleensoittaja Senni Eskelinen seisoo kolmion parvekkeella yhdeksänkuinen tytär Sandra Salminen sylirepussa. Perhe on muuttamassa juuri esiteltävänä olevaan kolmioon.

”Kato Kosmo, tuolla on meri!” Eskelinen viittoilee kolmevuotiaalle pojalleen Kosmo Salmiselle Lauttasaarenselälle päin aukevaa maisemaa.

”Hitsi, mikä näkymä! Melkein näkyy työhuoneelle”, isä, kitaristi Anssi Salminen toteaa. Muusikoilla on työhuoneet Kaapelilla vajaan kilometrin päässä pohjoiseen. Perhe muuttaa Jätkäsaareen Tukholmankadulta Meilahdesta, missä lähellä olivat Seurasaari ja Keskuspuisto.

”Muutama tuttu ja muutama puolituttu täällä näkyy olevan. Olisi kiva, jos joku yhteisö muodostuisi”, Salminen sanoo muista muusikoista.


Laulaja Anna Hanski ja rumpali Aku Nyyssönen mittailevat makuuhuoneen leveyttä, että mahtuuko sänky?

”Tässä on samanhenkisyyttä ja yhteisöllisyyttä. Pidetään jamit baarissa, se tulee olemaan talon henki”, Nyyssönen arvelee.

Elmu-säätiön kokonaan omistaman Elmu-asunnot oy:n ja Y-säätiön yhdessä rakennuttamaan taloon valmistuu 74 asuntoa.

Asukkaat kohtuuhintaisiin vuokra-asuntoihin on valittu sosioekonomisin perustein, ja heidät on hyväksynyt Helsingin kaupungin asuntotoimisto.

Samaan kortteliin on Jallukan lisäksi tulossa myös ruotsalaisen hotelliyrittäjän Per Hellstenin uusin kohde Helsingissä.

Yrittäjä Juha Tynkkynen napsuttaa jalkapohjaansa Malagankatu 3:n kolmannessa kerroksessa sijaitsevan kaksion ulkokynnykseen. Samalla hän napsuttaa puhelintaan.

”Täytyy heti lähettää viesti Chrisselle, että seitsemän vuoden jälkeen ollaan pystytty lopultakin jalalla astumaan Jallukkaan”, hän sanoo.

Yrittäjä Christian ”Chrisse” Moustgaard asuu Tukholmassa eikä päässyt paikalle, kun asukkaille esiteltiin heidän tulevia kotejaan Jätkäsaaressa.

Tynkkynen ja Moustgaard ovat Elmu-säätiön hallituksen jäseniä. Syksyllä 2009 he pohtivat, kuinka kehittää säätiön toimintaa. Moustgaardin mukaan ”erilaisten Tuska-festivaalien perustamisen jälkeen oli kulunut jo toistakymmentä vuotta. Nyt tarvittiin uusi visio.”

”Mietimme, että on turha lähteä klubitoimintaan, markkinat hoitavat sen homman. Lopulta tämä oli selkeä juttu: Helsingissä on kysyntää vuokra-asunnoille”, Moustgaard sanoo.

Elmu-säätiön hallitus päätti pyrkiä rakennuttamaan vuokratalon musiikin parissa ammatikseen työskenteleville. Säätiön hallituksessa ilmeisenä vitsinä heitetty työnimi Jallukka osoittautui niin hyväksi, että se jäi lopulliseksi, ja kyltti seisoo nyt vuokratalon katolla.

”Painopiste on pop-rockissa, mutta mukana on myös vakavamman musiikin edustajia: muusikkoja, pedagogeja, tekniikan väkeä, roudareita”, Moustgaard sanoo vuokralaisista.


Asukkaat täyttävät Aran määrittelemät kohtuuhintaisen vuokra-asumisen sosioekonomiset kriteerit. Asukkaat tutustuivat kuluneella viikolla tuleviin koteihinsa: laulajia, kitaristeja, kanteleensoittajia, pedagogeja, nuoria, eläkeläisiä, yksinasuvia, eläkeläisiä.

Ennen tätä oli ehtinyt tapahtua monenlaista.

Idea kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen rakennuttamisesta musiikin ammattilaisille oli älykäs mutta ilmeisesti kaupungin byrokratialle sen verran erikoinen, että hankkeen toteuttaminen olikin jo toinen juttu.

”Millä rahalla, kysyttiin hallituksessa”, Tynkkynen kertoo.

”No milläs rahalla Bottat ja Tavastiat on rakennettu? If there’s a will there’s a wallet, niin kuin jenkit sanovat. Jos on tahtoa, on massia.”

Vanhat homeiset talot rankattiin pois vaihtoehdoista. Ehkä Elmu-yhdistyksen ja Radio Cityn perustajat olivat saaneet sellaisista tarpeekseen taannoisessa toimipaikassaan Lepakossa.

Kiinteistöviraston tonttiosaston kanssa etsittiin uudisrakennukselle tonttia Kalasatamasta, ”koska se on Kallion lähellä.”

”Tonttiosaston Tuomas Kivelä kaivoi helvetinmoisesta pinosta esiin kartan ja osoitti: ’Tässä on teille täydellinen kohde. Kutsun sitä Jätkäsaaren Kurviksi’”, Moustgaard kertoo Kivelän sanoneen.

Suunnittelijaksi kutsuttiin arkkitehti Pia Ilonen. Jo parin kuukauden kuluttua koko korttelin kokoista suunnitelmaa esiteltiin kaupungille.

”Taloushallintokeskus, tonttiosasto, kaupunkisuunnitteluvirasto – kaikki olivat innoissaan. Samoin Jätkäsaaren kehittämistä koordinoinut, muun muassa Helsingin kaupungin virkamiehistä koostunut Jätkäsaari-ryhmä”, Moustgaard kertoo.

”Huhtikuussa 2011 meille sanottiin, että tämä on niin valmis ja selkeä suunnitelma, että se esitellään kaupunginhallituksessa vielä ennen juhannusta. Niinhän siinä ei sitten käynyt.”


Elmu-säätiö suunnitteli, että puolet asunnoista olisi tuettua kohtuuhintaista vuokra-asumista ja puolet vapaarahoitteista. Jälkimmäisen tuotolla olisi Moustgaardin mukaan rahoitettu hanketta ja pudotettu vuokria. Yllättäen hanketta ei suostuttukaan edes esittelemään kaupunginhallitukselle.

Muun muassa Jätkäsaari-ryhmä oli pitänyt ”hybridiä” hyvänä ideana. Kiinteistöistä vastaava kaupunginjohto halusi yllättäen Elmu-säätiön lisäksi hankkeeseen toisen vuokra-asuntotoimijan. Vapaarahoitteista osuutta kaupunki ei hyväksyisi.

Monien mietittyjen toimintakuvioiden, rahoitusmallien ja yhteistyökumppanin etsintöjen jälkeen mukaan tuli Y-säätiö. Valmis kohde jakautuu kahteen osaan. Elmu-asunnot oy:llä on Jallukka-siivessä 25 vuokra-asuntoa ja Y-säätiöllä kiinteistön toisessa siivessä 49 asuntoa.

”Onhan se yhdistelmänä poikkeuksellinen. Mutta kun tietää alan tilanteen, ei epäilytä yhtään, etteikö ara-kriteerit täyttäviä muusikoita löytyisi”, Y-säätiön toimitusjohtaja Juha Kaakinen sanoo.

Kaakinen pitää Jallukkaa ”hyvänä kokeiluna, jolle soisi jatkoa. Tällaisia kohteita, jotka ovat profiloituneet tietyille ryhmille, voisi pääkaupunkiseudulla olla enemmänkin. Taiteilijoilla olisi varmaan tarvetta vastaaville vuokra-asunnoille.”

Sekä Elmu-säätiössä että Y-säätiössä pidetään kaiken lähtökohtana kaupungin myötämielistä asennetta. Vuokralaiset pääsevät uusiin koteihinsa seitsemän vuoden väännön jälkeen vihdoin 31. maaliskuuta.


Malaga-baari tarjoaa rocktaiteilijoiden lempijuomaa

Jätkäsaaren Malagankadulle valmistuvaan Jallukkaan avautuu myös ravintola. Sen nimi on Malaga.

Ravintoloitsijaksi on valikoitunut Stiina Kuisma, joka tunnetaan yhtenä Uudenmaankadun Bar Nro 9:n eli Ysibaarin ja Fredrikinkadulla sijaitsevan Torin perustajista. Vastikään Kuisma myi osuutensa Le Marchésta Hietalahden hallissa.

Kuisman mukaan Malagasta tulee Ysin ja Torin sekoitus päivitettynä. Ruokalistalla ovat muun muassa jallulihapullat.

Elmu-säätiössä ideoitiin vuokrataloa musiikin ammattilaisille. Kun tulevien asukkaiden musiikilliseksi painopisteeksi tiedettiin rockpop, oli talon nimikin jo huulilla: Taiteilijakoti Jallukka.

Yhden tähden Jallulla eli Jaloviinalla on enemmän tai vähemmän todellisuuteen perustuva maine rokkarien lempijuomana varsinkin pitkien kiertueiden sekä harjoitus- ja studiosessioiden aikaiseksi rentoutukseksi.

Taiteilijakoti Jallukka on väännös Lallukan taiteilijakodista, joka sijaitsee Eteläisen Hesperiankadun ja Apollonkadun välisessä korttelissa Helsingin Töölössä. Lallukan talo rakennettiin liikemies Juho Lallukan ja tämän vaimon Maria Lallukan testamentin varoin.

Taiteilijatalo valmistui vuonna 1933, ja sitä ylläpitää lahjoittajien nimeä kantava Juho ja Maria Lallukan Taiteilijakoti-säätiö.

Elmu-säätiön taiteilijakotiin muuttavat muiden muassa muusikko Samuli Laiho, dj. Borzin, rumpali Jan Noponen, laulaja Anna Hanski ja kanteleensoittaja Maija Kauhanen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Vuokra-asuminen
 • Jätkäsaari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi – Espoossa tutkitaan 16-vuotiaan tytön pahoinpitelyä kotitalon rappukäytävässä

  3. 3

   Aasiasta saatu superbakteeri pilasi 21-vuotiaan Miran terveyden – Väärästä syystä syöty antibioottikuuri saattaa pahentaa bakteerin aiheuttamia tuhoja, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  5. 5

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  6. 6

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  7. 7

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  8. 8

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  9. 9

   HS selvitti: Yksi Turun puukotuksista epäilty haki monta kertaa oleskelulupaa Ruotsista siinä onnistumatta – kertoi asuneensa Marokossa kadulla ja joutuneensa raiskatuksi

  10. 10

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  3. 3

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  7. 7

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  10. 10

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää