Valikko
Kaupunki

Helsingin metrosuunnitelmat menivät mönkään myös idässä – Östersundomin uusi ratalinjaus toisi 180 miljoonan lisälaskun

Itämetron uusien suunnitelmien kalleus paljastui, kun maaperää tutkittiin.

Helsingin vastoinkäymiset Östersundomin kaavoittamisen kanssa jatkuvat. Alueelle suunnitellun metron uusinkin linjaus on nyt todettu ongelmalliseksi.

Ensimmäinen metrosuunnitelma kaatui siihen, että metro olisi kulkenut liian läheltä Natura-alueita. Nyt näyttää siltä, että uudempi, pohjoisemmaksi siirretty metrolinjaus taas on liian kallis.

Ensimmäinen metrosuunnitelma olisi maksanut 631 miljoonaa euroa. Uusimmassa suunnitelmassa kustannukset nousevat 813 miljoonaan euroon. Se on siis yli 180 miljoonaa euroa kalliimpi kuin edeltävä versionsa.

Hintaongelma paljastui maaperää tutkimalla.

”Maaperäolosuhteet olivat yllättävän paljon epäedullisemmat kuin oletettiin”, Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastossa Östersundomin kaavoituksesta vastaava arkkitehti Ilkka Laine kertoo.

Maaperä vaikuttaa metron rakentamiseen monella tavalla. Asian voi yksinkertaistaa esimerkiksi niin, että tunnelia on halvempaa tehdä hyvälaatuiseen kallioon kuin pehmeään savimaahan, koska kalliota ei tarvitse vahvistaa betonilla yhtä paljon.

Laine kertoo, että uusin suunnitelma on niin kallis, ettei sen kanssa haluta edetä ennen kuin virkamiehet ovat etsineet halvempia vaihtoehtoja. Arkkitehdit ovatkin jo palanneet suunnittelupöydän ääreen.

”Uudet selvitykset valmistuvat huhtikuussa”, Laine kertoo.

Koska Östersundomin tuleva asuinalue sijaitsisi Helsingin lisäksi Vantaan ja Sipoon alueella, kunnat edistävät Östersundomin kaavoitusta yhdessä.

Hanke näyttää kuitenkin olevan tärkeämpi Helsingille kuin esimerkiksi Vantaalle. Vantaan kaupunginjohtaja Hannu Penttilä on sanonut, ettei Vantaalla ole kiinnostusta edistää omaa rakentamistaan alueella ennen kuin aikaisintaan 2030-luvulla.

Ongelmallisimmaksi Östersundomissa näyttää muodostuvan toimivan joukkoliikenneyhteyden rakentaminen. Nykyaikainen kaupunkisuunnittelu pyrkii raiteiden varassa toimivaan joukkoliikenteeseen, mutta metron rakentaminen Östersundomiin tulee suunnitelmasta riippumatta hyvin kalliiksi.

Taloudellista yhtälöä voidaan paikata kaavoittamalla alueelle paljon asuntoja, jolloin kaupungit saavat tuloja rakennusoikeuden myynnistä.

Liian tiivistä Östersundomista ei kuitenkaan haluta tehdä, koska alueen hengen toivotaan pysyvän kylämäisenä. On myös epäselvää kuinka houkuttelevaksi rakennuttajat ja kiinteistösijoittajat näkisivät kahdenkymmenen kilometrin päässä Helsingin keskustasta sijaitsevan kerrostalolähiön.

Fakta

Östersundomin hiljaiset vuodet


 Helsinki esitti valtioneuvostolle vuonna 2006, että Lounais-Sipoosta liitettäisiin alueita pääkaupunkiin. Hallitus hyväksyi liitoksen vuonns 2007 ja lainvoiman liitos sai vuonna 2009.

 Helsinkiin liitettiin 30 neliökilometriä maata lähinnä Sipoon Östersundomista sekä pala Vantaata. Helsinki, Vantaa ja Sipoo valmistelevat alueelle yhteistä osayleiskaavaa.

 Liitosalueen arvokas luonto on hidastanut ja vaikeuttanut Helsingin suunnitelmien toteutumista. Myös tulevaisuus näyttää epäselvältä. Helsinki haluaa alueelle 80 000 asukasta ja metron, mutta Vantaa ei haluaisi osallistua metron rahoittamiseen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Östersundom
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä

  3. 3

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan

  4. 4

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  5. 5

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  6. 6

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  7. 7

   Mauno Koiviston hautajaiset ilmasta ja 360-asteen pallopanoraamoina

  8. 8

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  9. 9

   Toive toteutui – Mauno Koiviston hautajaispäivästä tuli koko Suomen päivä

  10. 10

   ”Tätä on ihana katsoa, kaikki pitivät hänestä niin paljon”– yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan

  4. 4

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  5. 5

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  6. 6

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  7. 7

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  8. 8

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  9. 9

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  10. 10

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää