Valikko
Kaupunki

Helsingin metrosuunnitelmat menivät mönkään myös idässä – Östersundomin uusi ratalinjaus toisi 180 miljoonan lisälaskun

Itämetron uusien suunnitelmien kalleus paljastui, kun maaperää tutkittiin.

Helsingin vastoinkäymiset Östersundomin kaavoittamisen kanssa jatkuvat. Alueelle suunnitellun metron uusinkin linjaus on nyt todettu ongelmalliseksi.

Ensimmäinen metrosuunnitelma kaatui siihen, että metro olisi kulkenut liian läheltä Natura-alueita. Nyt näyttää siltä, että uudempi, pohjoisemmaksi siirretty metrolinjaus taas on liian kallis.

Ensimmäinen metrosuunnitelma olisi maksanut 631 miljoonaa euroa. Uusimmassa suunnitelmassa kustannukset nousevat 813 miljoonaan euroon. Se on siis yli 180 miljoonaa euroa kalliimpi kuin edeltävä versionsa.

Hintaongelma paljastui maaperää tutkimalla.

”Maaperäolosuhteet olivat yllättävän paljon epäedullisemmat kuin oletettiin”, Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastossa Östersundomin kaavoituksesta vastaava arkkitehti Ilkka Laine kertoo.

Maaperä vaikuttaa metron rakentamiseen monella tavalla. Asian voi yksinkertaistaa esimerkiksi niin, että tunnelia on halvempaa tehdä hyvälaatuiseen kallioon kuin pehmeään savimaahan, koska kalliota ei tarvitse vahvistaa betonilla yhtä paljon.

Laine kertoo, että uusin suunnitelma on niin kallis, ettei sen kanssa haluta edetä ennen kuin virkamiehet ovat etsineet halvempia vaihtoehtoja. Arkkitehdit ovatkin jo palanneet suunnittelupöydän ääreen.

”Uudet selvitykset valmistuvat huhtikuussa”, Laine kertoo.

Koska Östersundomin tuleva asuinalue sijaitsisi Helsingin lisäksi Vantaan ja Sipoon alueella, kunnat edistävät Östersundomin kaavoitusta yhdessä.

Hanke näyttää kuitenkin olevan tärkeämpi Helsingille kuin esimerkiksi Vantaalle. Vantaan kaupunginjohtaja Hannu Penttilä on sanonut, ettei Vantaalla ole kiinnostusta edistää omaa rakentamistaan alueella ennen kuin aikaisintaan 2030-luvulla.

Ongelmallisimmaksi Östersundomissa näyttää muodostuvan toimivan joukkoliikenneyhteyden rakentaminen. Nykyaikainen kaupunkisuunnittelu pyrkii raiteiden varassa toimivaan joukkoliikenteeseen, mutta metron rakentaminen Östersundomiin tulee suunnitelmasta riippumatta hyvin kalliiksi.

Taloudellista yhtälöä voidaan paikata kaavoittamalla alueelle paljon asuntoja, jolloin kaupungit saavat tuloja rakennusoikeuden myynnistä.

Liian tiivistä Östersundomista ei kuitenkaan haluta tehdä, koska alueen hengen toivotaan pysyvän kylämäisenä. On myös epäselvää kuinka houkuttelevaksi rakennuttajat ja kiinteistösijoittajat näkisivät kahdenkymmenen kilometrin päässä Helsingin keskustasta sijaitsevan kerrostalolähiön.

Fakta

Östersundomin hiljaiset vuodet


 Helsinki esitti valtioneuvostolle vuonna 2006, että Lounais-Sipoosta liitettäisiin alueita pääkaupunkiin. Hallitus hyväksyi liitoksen vuonns 2007 ja lainvoiman liitos sai vuonna 2009.

 Helsinkiin liitettiin 30 neliökilometriä maata lähinnä Sipoon Östersundomista sekä pala Vantaata. Helsinki, Vantaa ja Sipoo valmistelevat alueelle yhteistä osayleiskaavaa.

 Liitosalueen arvokas luonto on hidastanut ja vaikeuttanut Helsingin suunnitelmien toteutumista. Myös tulevaisuus näyttää epäselvältä. Helsinki haluaa alueelle 80 000 asukasta ja metron, mutta Vantaa ei haluaisi osallistua metron rahoittamiseen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Östersundom
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  3. 3

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  4. 4

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  5. 5

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  6. 6

   Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä

  7. 7

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  8. 8

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  9. 9

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  10. 10

   Paljastuiko katutaiteilija Banksyn henkilöllisyys? Ystävä lipsautti nimen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  6. 6

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  7. 7

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  8. 8

   HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  10. 10

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   Oliko Timo Soini Juudas? Näin historiallisten tapahtumien vyöry eteni kulisseissa – ja tämän tuomion suomalaiset antavat Soinin toiminnasta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”
  3. Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä
  4. Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”
  5. Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”
  6. Tunti sitten
  7. Ainakin 11 henkilöä on kuollut hiilikaivoksen räjähdyksessä Kolumbiassa
  8. Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”
  9. Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen
  10. Suomalaisessa stand-upissa keski-ikäinen valkoinen mies on kuningas – Iikka Kivi sanoo edustavansa erilaista mieskuvaa, vaikka myös vitsailee naisten kustannuksella
  11. HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa
  12. Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi
  13. Näytä lisää