Kaupunki

HS selvitti: Malmin kenttä pitää säilyttää lentokäytössä, sanoo eduskunnan liikennepäättäjien enemmistö

Eduskunnan liikennevaliokunta aloittaa Malmin kenttää koskevan kansalaisaloitteen käsittelyn aikaisintaan loppukeväästä. Asiaa ei ole käsittelemässä yhtään helsinkiläistä edustajaa.

Enemmistö eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan 17 jäsenestä säilyttäisi Malmin lentokentän ilmailukäytössä. Asia selviää HS:n valiokunnassa istuville kansanedustajille tekemän soittokierroksen perusteella.

”Henkilökohtaisesti näen hyvänä asiana, että tällainen kaupunkikenttä on olemassa. Sillä on historiallisia, kulttuurisia, liikenteellisiä ja tulevaisuuteen liittyviä vaikutuksia”, sanoo valiokunnan puheenjohtaja Ari Jalonen (ps).

”Tämä on henkilökohtainen kantani, puheenjohtajana en ota asiaan vielä kantaa”, Jalonen lisää.

HS tavoitti perjantaina 15 valiokunnan jäsentä. Edustajista 9 kannattaa kentän säilyttämistä liikennekäytössä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Malmin kentän ilmailukäytössä säilyttämistä kannattavat HS:n tavoittamat keskustalaiset ja perussuomalaiset, Rkp:n Mats Löfström sekä kokoomuksen Susanna Koski.

”Mielestäni on tärkeää, että meillä on pääkaupunkiseudulla joku muukin ilmailukäytössä oleva alue kuin Helsinki-Vantaan -lentoasema”, Koski sanoo.

Asia on ajankohtainen, sillä liikenne- ja viestintävaliokunta sai helmikuun lopussa käsittelyynsä Malmin kentän säilyttämistä ajavan Lex Malmi -nimisen kansalaisaloitteen.

Valiokunta muodostaa asiasta aikanaan päätösehdotuksen eduskunnan täysistunnolle, joka päättää lopullisesti asiasta.

Asian valiokuntakäsittelystä tekee aluepoliittisesti kiinnostavan se, ettei liikennevaliokunnassa istu yhtään helsinkiläistä kansanedustajaa. Uudeltamaaltakin valiokunnassa on vain yksi edustaja, vihreiden Jyrki Kasvi.

”Pitäisin erittäin huonona asiana, jos edustajien kotipaikka vaikuttaisi asian käsittelyyn”, sanoo Jani Mäkelä (ps).

”Valiokunnan tehtävänä on edustaa eduskuntaa ja eduskunnan koko Suomen etua.”

Aloitteessa esitetään, että valtio pakkolunastaisi kentän rakennuksineen Helsingiltä, joka omistaa maan. Tämä tarkoittaa, että valtio jyräisi aiemmat sitoumuksensa ja puuttuisi Helsingin oikeuteen päättää alueen käytöstä.

Tämä aloitteen kohta hiertää liikennevaliokunnassa istuvia poliitikkoja.

”Asia kuuluu Helsingin kaupungin päätösvaltaan. He ovat päättäneet, että alueelle tehdään asuntoja 25 000 asukkaalle ja suunnittelu on jo käynnissä”, sanoo Katja Taimela (sd).

”Vierastan muutenkin ajatusta, että kansalaisaloitteilla ruvetaan hakemaan muutoksia päätöksiin, jotka eivät ole itseään miellyttäneet.”

Taimelan kanssa samoilla linjoilla ovat myös Sdp:n Suna Kymäläinen ja Satu Taavitsainen, vihreiden Kasvi sekä kokoomuksen Jukka Kopra.

”Tämä on kaksijakoinen asia. Se on hieno paikka ja olen arvostanut kenttää ilmailuharrastuksen ja niiden toimintojen osalta”, Kopra sanoo.

”Asia ei kuitenkaan mielestäni kuulu eduskunnalle. Eduskunta ei voi mielestäni enää puuttua asiaan, sillä se puuttuu silloin vahvasti ja väärällä tavalla kunnallisen itsemääräämisoikeuteen.”

Pakkolunastuksiin eivät ole valmiita edes lentotoiminnan säilyttämistä kannattavat edustajat.

”Jos Helsinki ja valtio voisivat tästä sopia jonkinlaisen maanvaihtosopimuksen kautta, niin se olisi todella hieno asia”, sanoo Mikko Alatalo (kesk).

”Valtion on aika lailla mahdoton lähteä tässä asiassa Helsinkiä painostamaan.”

Malmin kentän kohtalosta on väännetty kiivaasti siitä asti, kun valtio päätti keväällä 2014 vetäytyä kentältä. Tämän jälkeen Helsinki on muun muassa suunnitellut alueelle mittavaa asuinrakentamista. Vuoden alussa Finavia luovutti Malmin Helsingin hallintaan.

Nyt jätettyä kansalaisaloitetta päästään käsittelemään liikenne- ja viestintävaliokunnassa aikaisintaan maaliskuun puolivälin jälkeen. Monet edustajat arvioivat, että käsittely venyy muun muassa liikennekaaren aiheuttamien kiireiden takia huhtikuussa pidettävien kuntavaalien jälkeiseen aikaan.

Kentän säilyttämistä toivovat kansanedustajat toivovatkin Helsingin uusien valtuutettujen ottavan asian vaalien jälkeen uuteen harkintaan.

”Mikään ei ole pysyvää ja muitakin kaavoja on ajansaatossa muutettu. Hyvä puoli on myös se, ettei alueelle ole onneksi vielä rakennettu mitään”, sanoo Ari Torniainen (kesk).

HS kysyi: Pitäisikö Malmin kenttä säilyttää lentokäytössä?

Jari Ronkainen (ps), Hämeen vaalipiiri:

Kyllä: ”Malmin kentän toiminnan pitäisi jatkua. Mielestäni se olisi tärkeää esimerkiksi pelastuslaitoksen, poliisin ja rajavartiolaitoksen toiminnan kannalta. Tämä olisi tärkeää kriisitilanteissa. En ole innokas kannattamaan pakkolunastusmenettelyjä. Helsingin pinta-alasta iso osa on rakentamatonta maata, joten ehkä Helsingin kannattaisi harkita, löytyisikö asunnoille jostain joku järkevämpi maa-alue.”

Satu Taavitsainen (sd), Kaakkois-Suomen vaalipiiri:

En halua sanoa: ”En halua sanoa asiaan vielä sitovaa kantaa. Ihmettelen kuitenkin sitä, että jos asia on annettu Helsingin päätettäväksi, niin miten nyt yhtäkkiä voidaan ryhtyä kävelemään sen toimivallan yli. Mielestäni pitäisi jotenkin tunnistaa se, kenelle toimivalta missäkin päätöksessä kuuluu, eikä ryhtyä kävelemään toisten toimivaltojen yli. Muuten tällaisia tilanteita saattaa tulla eteen muissakin kaupungeissa.”

Jyrki Kasvi (vihr), Uudenmaan vaalipiiri:

En halua sanoa: ”Olen niin sisällä Espoon kuntapolitiikassa, etten mielelläni puutu naapurin asioihin. Muodostan tähän kantani, kun ryhdymme tätä käsittelemään. Asia kuuluu kunnallisen itsemääräämisen piiriin. Jos kunta ja valtio eivät siis pääse johonkin sopimukseen, niin silloin valtio saattaisi joutua puuttumaan kunnalliseen itsemääräämisoikeuteen ja omaisuussuojaan. Ei valtionkaan linja voi tässä asiassa poukkoilla.”

Malmin lentokentän puolustajien taistelu on ollut pitkä ja vaiheikas

Liikenne- ja viestintävalio­kunnan puntaroitavana oleva Malmin lentokenttää puolustava kansalaisaloite on pitkän ja aktiivisen lobbaustyön viimeisin vaihe.

Malmin lentoaseman ystävät ry sai kerättyä aloitteeseensa vaadittavat 50 000 allekirjoitusta alle kahdessa kuukaudessa. Lähes puolet nimistä kerättiin muualta kuin kansalaisaloite.fi-verkkosivun kautta. Lentoaseman puolustajat kiertelivät muun muassa toreilla ja erilaisissa tapahtumissa tapahtumateltan kanssa.

Malmin lentoaseman ystävien puheenjohtaja Timo Hyvönen kertoo, ettei allekirjoituksien saamiseen käytetty rahaa vaatinutta mainontaa.

”Ihmiset vain löysivät sen”, Hyvönen sanoo.

Käytännössä viesti kansalaisaloitteesta levisi tehokkaasti muun muassa sosiaalisessa mediassa.

”Jotkut ulkosuomalaisetkin ottivat yhteyttä. Ja Pohjois-Suomestakin oltiin yhteydessä”, Hyvönen kertoo.

Hänen arvionsa mukaan 80–90 prosenttia allekirjoituksista tuli kuitenkin pääkaupunkiseudulta. Pääkaupunkiseudun ulkopuolelta tulleiden allekirjoitusten Hyvönen arvelee kuuluvan pääosin ihmisille, jotka ovat erityisen kiinnostuneita ilmailusta tai lentokentän kulttuurihistoriallisista arvoista.

Malmin lentokentän puolustajat ovat käyneet jo vuosia voimakasta kampanjaa kentän säilyttämisen puolesta. Puolustajat ovat muun muassa valittaneet oikeuteen Helsingin kaupunginhallituksen päätöksestä asettaa alue väliaikaiseen rakennuskieltoon ja valtuuston päätöksestä hyväksyä lentokentän asuinrakentamiseen tähtäävä yleiskaava.

Vuonna 2014 puolustajat tekivät kuntalaisaloitteen kentän säilyttämiseksi. Aloitteen allekirjoitti 13 197 helsinkiläistä. Kaupunginvaltuusto päätti kuitenkin vuonna 2016, ettei aloite muuta kaupungin suunnitelmia tehdä kentästä 25 000 ihmisen asuinalue.

Viime vuonna kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostra valitsi Malmin lentokentän Euroopan seitsemän uhanalaisimman kulttuurikohteen joukkoon. Hakemuksen nimityksestä tekivät Europa Nostran Suomen järjestö ja Malmin lentoaseman ystävät ry.

Käytännössä Malmin kohtalosta on kuitenkin jo pitkälti päätetty. Keväällä 2014 valtio päätti vetäytyä Malmilta ja alkoi siirtää toimintojaan muualle. Vuoden 2017 alussa lentokenttäyhtiö Finavia luovutti lentoaseman Helsingin kaupungin hallintaan.

Kannattajat korostavat, että Malmi on Suomen toiseksi vilkkain lentokenttä, jolla on mittavia kulttuurihistoriallisia arvoja ja luontoarvoja. Lentokentän puolustajat haluaisivat suojella koko kentän alueen.

Tästä on kyse

Eduskunta linjaa Malmin kentästä aikaisintaan keväällä


 Lex Malmi -kansalaisaloite jätettiin eduskuntaan helmikuun alussa. Sillä on yli 56 000 allekirjoittajaa.

 Liikenne- ja viestintävaliokunta alkaa käsitellä asiaa keväällä.

 Tämän jälkeen asia päätyy täysistunnon käsittelyyn.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Malmin lentokenttä
 • Lentoliikenne
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Stockmannin hallituksen puheenjohtaja myi puolet osakkeistaan ennen kurssin laskua – selitti tarvitsevansa rahaa putkiremonttiin

  2. 2

   Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

  3. 3

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  4. 4

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  5. 5

   IL: Laboratoriohoitaja kertoo videolla kohtelevansa maahanmuuttajia kaltoin – laboratorion johtaja HS:lle: ”Olemme ryhtyneet toimenpiteisiin”

  6. 6

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  7. 7

   Trump uhkasi Pohjois-Koreaa sotilaallisilla toimilla: ”Jos päädymme siihen vaihtoehtoon, siitä tulee tuhoisaa”

  8. 8

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  9. 9

   Saudi-Arabiassa historiallinen käänne: Naiset saavat luvan ajaa autoa – ”Suuri askel oikeaan suuntaan”

  10. 10

   ”Hoitoa tarvitseva seksiaddikti” saattoi tehdä Trumpista presidentin – Anthony Weiner on ehkä Amerikan vihatuin mies

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  2. 2

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  3. 3

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  4. 4

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  5. 5

   Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

  6. 6

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  7. 7

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  8. 8

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  9. 9

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  10. 10

   Stockmannin hallituksen puheenjohtaja myi puolet osakkeistaan ennen kurssin laskua – selitti tarvitsevansa rahaa putkiremonttiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää