Valikko
Kaupunki

Tältä näyttää Kelan kaaos työntekijän silmin: ”Usein meillä ei ole mitään hajua siitä, miten jokin asia pitäisi hoitaa”

Etuuskäsittelijä sanoo, että hänen työpaikallaan tehdään nyt karkeita virheitä pelon vuoksi.

”Tuurilla seilataan, kuten valtamerilaivat.” Näin kuvailee Kelan tämänhetkistä tapaa tehdä toimeentulotukipäätöksiä HS:n haastattelema Kelan etuuskäsittelijä. Hän sanoo, että työntekijöitä painostetaan tekemään päätöksiä mahdollisimman nopeasti, vaikka se tarkoittaisi samalla suurta määrää virheitä. Virheet saa anteeksi, huolellisuutta ei.

Kelan toimeentulotukien käsittelyajat ovat helmikuussa venyneet yli sallittujen rajojen, mutta tämä ei ole ainoa tiedossa oleva ongelma. Monet sosiaalialan työntekijät raportoivat HS:lle aiemmin suuresta määrästä vääriä päätöksiä.

Etuuskäsittelijä sanoo, että hän tietää jo useamman ihmisen, joiden työsuhde on purettu koeajalla tai joiden määräaikaisuutta ei aiota jatkaa liian huolellisen eli hitaamman työtahdin vuoksi. Hän ihmettelee tätä kovasti, koska Kela joutuu nykyisessä kriisissä samaan aikaan palkkaamaan satoja uusia käsittelijöitä purkamaan ruuhkaa ja on esittänyt myös kunnille avunpyynnön.

Kela ei halunnut kommentoida asiaa maanantaina HS:lle.

Kelan etuusjohtaja Anne Neimala kiisti aiemmin viime viikolla HS:n haastattelussa, että Kelassa uhkailtaisiin työntekijöitä liian hitaan tahdin vuoksi. Hän sanoi, että esimiehet kannustavat parempiin tuloksiin, eivät painosta.

Emme kerro etuuskäsittelijän nimeä, koska hän työskentelee yhä Kelalla ja kokee työnsä tärkeäksi, asiakkaidensa vuoksi. Emme kerro myöskään kaupunkia, mutta haastateltu sanoo itse kuulleensa kiireestä ja virheiden suuresta määrästä useilta paikkakunnilta Kelan keskisestä ja eteläisestä vakuutuspiiristä oman toimipisteensä lisäksi.

Näihin alueisiin kuuluu siis monia suuria kaupunkeja, kuten pääkaupunkiseutu ja Tampere. Koko Kelan toimeentulotuen käsittelijöiden tilannetta yhden ihmisen kokemus ei tietenkään välttämättä vastaa. Eteläinen alue on pahiten ruuhkautunut: hakemuksia on käsiteltävänä eniten ja läpimenoajat kalenteripäivissä ovat paljon pidempiä kuin esimerkiksi Pohjois-Suomessa.

”Kun aloitimme syksyllä työmme, suurin osa meistä oli innostuneita ja motivoituneita. Että jess, tässä tehdään nyt todella tärkeää työtä. Siitä innostuksesta on sitten lähtenyt vähitellen ilmat kuin puhkaistusta ilmapallosta”, etuuskäsittelijä kuvailee.

Hän sanoo, että hänen omalla työpaikallaan ilmapiiri on pelokas ja ahdistunut. Itketään töissä, nähdään painajaisia öisin tai ei nukuta tarpeeksi.

Ihmiset pelkäävät oman työpaikkansa puolesta, mutta kokevat myös erittäin suurta vastuuta tekemistään päätöksistä. He välittävät ihmisistä, joiden asioita he käsittelevät. Etuuskäsittelijä sanoo, että hänen omat esimiehensä antavat kuitenkin jatkuvasti ymmärtää, että nyt tärkeintä on vauhti. Laatua ehtii sitten miettiä myöhemmin.

Työntekijän mukaan eteläisessä vakuutuspiirissä työntekijältä vaaditaan kahtakymmentä toimeentulotukipäätöstä päivässä, keskisessä vähintään viittätoista. Näistä samoista määristä ovat puhuneet toisistaan tietämättä myös muut HS:ään yhteyttä ottaneet sosiaalialan ammattilaiset.

Puolen tunnin käsittelyaika on Kelalla laskettu sopivaksi ja henkilöstön määrä on määritelty sen mukaan, sanoo Kelan toimihenkilöt ry:n puheenjohtaja Heli Martinmäki.

Viisitoistakin päätöstä päivässä tarkoittaa siis noin puolta tuntia aikaa päätöstä kohden, kaksikymmentä vielä tiheämpää tahtia. Siinä ajassa pitäisi siis käydä läpi ihmisen koko elämäntilanne, kaikki tositteet, hänen perheensä tilanne kokonaisuutena ja niin edelleen. Usein tarvitaan myös puhelu jollekin muulle viranomaiselle tai tuen hakijalle itselleen, jos mikään jää käsittelijälle epäselväksi.

Haastateltu etuuskäsittelijä sanoo, että aikaraja on mahdollista saavuttaa, jos käsittelijä on kokenut ja ihmisen tilanne todella yksinkertainen ja helppo ymmärtää.

Yleensä näin ei ole. Seuraus on hopussa tehty sarja typeriä virheitä. Syötetään vaikka ihmisen veroprosentti väärin, kirjataan menoja tai tuloja minne sattuu. Pieni virhe voi sitten lopulta johtaa vaikka tilanteeseen, jossa pienituloinen ihminen ei saa lääkkeitään ostettua.

”Jos ihmisen tilannetta ei oteta kokonaisuutena huomioon, hän voi kärsiä tästä suuresti.”

Haastateltu lisää, että kunnissa aiemmin samantapaista työtä tehneitä lukuun ottamatta useimmat toimeentulotukea hoitavat Kelalla ovat vielä melko kokemattomia. Hänestä toimeentulotukipäätöksiin käytetty tekninen järjestelmäkin on selvästi keskeneräinen, aiemmin sitä on käytetty vammaistukien maksuun eli merkittävästi pienemmän joukon asioiden hoitoon. Siinä on kuulemma useita lastentauteja, karkeita teknisiä virheitä, jotka sotkevat työskentelyä.

Toimintaohjeet ovat etuuskäsittelijän mukaan kesken myös tai muuttuvat usein, kun huomataan, että jokin periaate ei toimikaan. Senkin vuoksi ihmisiä on ensin neuvottu yhdellä tavalla, muutamaa viikkoa myöhemmin toisella.

”Usein meillä käsittelijöillä ei ole mitään hajua siitä, miten jokin asia pitäisi hoitaa. Ohjeet ovat levällään ja tukitiimiltä saadut ohjeet ristiriitaisia.”

Etuuskäsittelijä sanoo, että tämä ei ole Kelassa tyypillistä vaan koskee nimenomaan toimeentulotukisotkua. Pitkään Kelassa työskennelleet puhuvat, että ilmapiiri muiden etuuksien käsittelyssä on aivan erilainen ja työtä pyritään tekemään tarkasti.

”Haluaisin tehdä asiat oikein ja kunnolla. Minulta on viety mahdollisuus siihen.”

Kelan kriisiä pyritään nyt ratkaisemaan palkkaamalla lisäväkeä töihin. Kela on myös luvannut helpottaa maksusitoumuksen saamista ruokaan ja lääkkeisiin ja lupaa korvata ihmisille kriisistä aiheutuneita taloudellisia vahinkoja myöhemmin. Osan kohdalla päätöksenteko muuttuu helpommaksi, kun tehdään jatkohakemuksia ensimmäisen päätöksen sijaan.

Nyt kasautunutta sumaa puretaan ylitöinä, kertoo Kelan toimihenkilöt Ry:n puheenjohtaja Heli Martinmäki.

”Työntekijöille on myös annettu nyt mahdollisuus tehdä ylitöitä viikonloppuisin tai iltaisin. Monet ovat siirtäneet lomiaan, että tämä saadaan haltuun.”

Virheellisten päätösten tekeminen teettää työntekijöillä lisätöitä, Martinmäki sanoo.

Virheellinen päätös ei palaa takaisin jonon hännille, vaan se pyritään korjaamaan nopeammalla aikataululla, sanoo Martinmäki.

Vääräkin päätös toisin sanoen lyhentää jonoa ja kaunistaa jonotilastoa.

Kaaos voi jatkua vielä jonkun aikaa. Maaliskuun lopussa etenkin Helsingissä päättyy tuhansia pitkiä toimeentulotukipäätöksiä. Nämä kaikki asiakkaat siirtyvät sitten uusina Kelaan.

Fakta

Perustoimeentulotuki siirtyi Kelalle vuodenvaihteessa


 Perustoimeentulotuki siirtyi Kelan hoidettavaksi vuodenvaihteessa, täydentävä ja ehkäisevä jäi yhä kuntiin. Yksi tavoite on, että tukea maksettaisiin valtakunnallisesti samoin kriteerein.

 Kelalla toimeentulotukiasioita käsitteli vuodenvaihteessa 750 ihmistä. Kunnissa luku oli yli kahdentuhannen, heistä osa tosin työskentelee täydentävän ja ehkäisevän tuen kanssa edelleen. Etuuskäsittelijöistä noin puolet palkattiin kunnista, loput Kelan sisältä tai kokonaan uusina työntekijöinä.

 Kela rekrytoi nyt kiireellä uusia työntekijöitä niin että määrän pitäisi nousta tuhanteen nyt keväällä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Toimeentulotuki
 • Kela
 • Maija Aalto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”

  3. 3

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Laaja tutkimus: Suomen sairaaloissa saa maailman seitsemänneksi parasta hoitoa

  6. 6

   Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

  7. 7

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  8. 8

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  9. 9

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  10. 10

   Millaista on lähteä vanhempien synnyinmaahan ”ojentautumaan”? Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  2. 2

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  3. 3

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  4. 4

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  5. 5

   Millaista on lähteä vanhempien synnyinmaahan ”ojentautumaan”? Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  6. 6

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  7. 7

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  8. 8

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  9. 9

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  10. 10

   Mitä ihmettä Lauri Tähkälle tapahtui loppuunmyydyllä areenakeikalla? – Alku oli kauheaa sekoilua, loppu ihmeellisen komea työvoitto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Vaihdoin poikatukan polkkatukkaan ja ihmisten suhtautuminen muuttui hetkessä: Ulkonäkö panee ihmiset naurettavan ahtaisiin rooleihin

  4. 4

   Vanhempien on vaikea tunnistaa lapsen erityis­lahjakkuutta – Nyt asian­tuntijat kertovat, mitkä ovat lahjakkuuden merkkejä

  5. 5

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  6. 6

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  7. 7

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  8. 8

   Sinkku elättää sinunkin lapsesi – kuka kyseenalaistaisi äärimmäisyyksiin viedyn lapsi- ja perhekeskeisen politiikan?

  9. 9

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä
  3. Sampo Terho HS:n ehdokastentissä: Pitäisin nykyisen salkkuni ja ottaisin pääministerin sijaisuuden
  4. ”Terroristit ovat sieppauksen takana” – Afganistanin sisä­ministeriö kommentoi HS:lle suomalais­naisen sieppausta
  5. Pakistanilainen Oscar-ohjaaja on näyttänyt, että dokumentilla voidaan vaikuttaa: kunniamurhasyytteen kumoaminen vaikeutuu
  6. Tunti sitten
  7. Orpo: ”Kreikka täyttää vaatimukset” uuteen miljardien lainapakettiin – tänään ei riitele Kreikka vaan IMF ja euromaat
  8. Millaista on lähteä vanhempien synnyinmaahan ”ojentautumaan”? Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä
  9. Soini kertoi yksityiskohtia presidentti Koiviston hautajaisista: Kunnia­laukauksia ei ammuta, yleisöllä mahdollisuus osallistua siunaus­tilaisuuteen
  10. Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta
  11. Sienet kannattaa grillata tai mikrottaa – niin ravintoarvot säilyvät parhaiten
  12. Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”
  13. Näytä lisää