Kaupunki

Museotaksia ajava yrittäjä joutui taksikuskien piinaamaksi – Taksiliitto: Käytös voi olla seuraus siitä, että ”poliisit ovat nostaneet kädet pystyyn”

Suomessa ajaa kymmeniä museorekisterissä olevia autoja taksikupu katollaan. Keskustelu niiden kelvollisuudesta takseiksi on saanut kummallisia ulottuvuuksia. Taksinkuljettajat ovat jopa uhkailleet autovanhuksilla ajavia yrittäjiä.

Museotaksiala kuulostaa harmittomalta, mutta alan synty on johtanut uhkailuun ja epäjohdonmukaiseen viranomaistoimintaan. Museotakseina tunnetut ajoneuvot voivat Suomen lain porsaanreiän vuoksi kuljettaa henkilöliikennettä ilman taksilupaa. Keskustelu museotaksien ympärillä tiivistyy kysymykseen: onko se taksi vai ei?

Taksiliikennelaissa on pykälä, jonka mukaan museoajoneuvolla saa kuljettaa henkilöitä ilman taksilupaa. Lainkohta on synnyttänyt kuluvan vuosikymmenen aikana kymmeniä niin sanottuja museotaksiyrityksiä. Alan yrityksiä arvioidaan olevan muutamia kymmeniä koko Suomessa. Taksiliiton mukaan museotakseja on ainakin Helsingissä, Oulussa ja Jyväskylässä. Liiton tiedossa olevilla yrityksillä on korkeintaan pari autoa liikenteessä. Takseja Suomessa on Taksiliiton arvion mukaan noin 10 000.

Lakipykälä on alkujaan lisätty lakiin, jotta museoautoharrastajat voisivat tehdä maksusta vanhoilla autoillaan esimerkiksi hääkuljetuksia ilman paperisotaa.

Keskustelu siitä, ovatko taksivarustetut ja taksiluvattomat museoautot takseja, alkoi helmikuussa. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi tiedotti tuolloin, että museoautoa ei saa käyttää kuin taksia, ellei sillä ole taksilupaa.

Trafi ohjeisti, että museoautot eivät saa käyttää taksimittaria, hakea asiakkaita taksitolpalta tai pitää katollaan taksikupua. Myös oikeus taksikaistalla ajamiseen tai takseille varatuille paikoille pysäköimiseen ei Trafin mukaan kuulu museotakseille.

Tässä jutussa käytetään selvyyden vuoksi näistä ajoneuvoista kansanomaista nimitystä ”museotaksi”, vaikka taksilain mukaan taksi on henkilöauto, jota käytetään taksiluvan nojalla.

Museotaksiyrittäjät hämmästyivät Trafin ohjeistuksesta. Jyväskyläläinen Tero ”Museotaksi-Tero” Takamaa otti lähes välittömästi taksimerkit vintage-Mercedeksiensä katoilta. Trafin ohjeistus harmitti, koska Takamaa oli vastikään hankkinut toisen ikäneitomersun. Lisäksi ohjeistus yllätti, sillä aiemmin viranomaiset olivat suhtautuneet suopeasti museotaksiliiketoimintaan.

Kun Takamaa aloitti yrittäjänä, poliisi tutki hänen toimintaansa. Silloin poliisi totesi, ettei lakia ole rikottu, koska museorekisterissä olevalle henkilöitä kuljettavalle autolle ei taksiliikennelain mukaan tarvitse hankkia taksilupaa.

Häntä kummeksutti myös myös se, että ohjeistuksen teki Trafi.

”Eihän Trafi ole tässä päättävä viranomainen”, Takamaa sanoo.

Liikenne- ja viestintäministeriön (lvm) ylitarkastaja Joel Karjalainen vahvistaa yrittäjän toteamuksen. Trafi ei vastaa henkilökuljetuksien luvista eikä valvo luvanvaraisia tai luvattomia henkilökuljetuksia. Poliisi valvoo ja puuttuu luvattomaan liikenteeseen ja ely-keskukset myöntävät taksiluvat.

Karjalaisen mielestä tiedotteesta tehtiin turhan korkealentoisia johtopäätöksiä.

”Trafin tiedote oli ohje. Siinä ohjeistettiin, miten lakia voisi tulkita, mutta se ei ole päätös tai sitova asiakirja”, Karjalainen sanoo.

Trafin tieliikennejohtaja Marko Sillanpää kertoo viraston tehneen ohjeistuksen, koska “yksityishenkilö” heiltä sellaista pyysi. Sillanpään mukaan Trafin tarkoitus oli ottaa kantaa vain museoajoneuvojen varusteisiin, jotka kuuluvat Trafin vastuualueeseen.

Poliisihallituksessa pohditaan parhaillaan, miten poliisien pitäisi tulevaisuudessa suhtautua taksitoimintaa harjoittaviin museotaksiyrittäjiin.

Toistaiseksi poliisilaitokset ovat tehneet itsenäisiä päätöksiä siitä, onko museotakseja syytä epäillä luvattomiksi takseiksi. Sanomalehti Kaleva uutisoi hiljattain, että Sisä-Suomen poliisi ei aio sakottaa museotakseja, koska ne eivät poliisin mielestä toimi laittomasti. Lisäksi ainakin yksi muu poliisilaitos on HS:n tietojen mukaan todennut yksittäisen museotaksiyrityksen kohdalla, ettei ole syytä epäillä yrityksen syyllistyneen luvattomaan taksitoimintaan.

Kalevan uutisen jälkeen Tero Takamaa kiinnitti taksikuvut takaisin mersujensa katoille.

”Tänään lähtee taksi yöksi liikkeelle kyltti katolla ja mittarin kanssa”, Takamaa kertoi perjantaina.

Taksiliiton teknisen asiantuntijan Ville Jaakolan mukaan taksiluvaton museoauto, joka näyttää taksilta ja toimii sen tavoin, johtaa kuluttajaa harhaan.

”Se, että museoauto kuljettaa ihmisiä, on täysin ok, mutta heidän ei pidä markkinoida itseään taksina, koska sitä ne autot eivät ole”, Jaakola sanoo.

HS:n haastattelemat museotaksiyrittäjät ovat kokeneet taksinkuljettajien nuivan suhtautumisen museotakseihin. Lievimmillään taksinkuljettajat ovat tuoneet Trafin tiedotteen museotaksin kuljettajille nähtäväksi ja sen perusteella pyytäneet museotaksikuskeja poistumaan taksitolpalta.

Nimettömänä haastattelun antanut museotaksiyrittäjä toimitti HS:lle nähtäväksi videon, jossa henkilö uhkaa museotaksin kuljettajaa sanallisesti. Yrittäjä tahtoi kommentoida anonyyminä, koska ei halua häirinnän yltyvän.

”Haluaisimme säilyttää työrauhan.”

Pahimmillaan taksinkuljettajien ja museotaksinkuljettajien kohtaamiset ovat yrittäjän mukaan olleet kiilaamista, tahallisia peräänajoja ja väkivallalla uhkaamista. HS on tämän lisäksi kuullut taksikuskien uhkaavasta käytöksestä myös muista lähteistä.

Taksiliiton tiedossa ei ole minkäänlaisia yhteenottoja museotaksien ja taksiluvan omaavien taksien välillä, mutta liiton Jaakola pitää väitetynlaista taksikuskien käytöstä asiattomana.

”Liikenteen valvonta kuuluu poliisille, ei yksittäiselle taksiautoilijalle”, hän sanoo.

Jaakola otaksuu, että tiettyjen kuljettajien käytös voi olla seurausta siitä, että ”poliisit ovat nostaneet kädet pystyyn”.

”Voi olla, että joku on turhautunut ja ajatellut ottaa oikeuden omiin käsiin. Se on tietysti täysin väärin. Ketään ei pidä uhkailla.”

Keskustelu museotakseista ei ole vielä ohi.

Liikenne- ja viestintäministeriön ylitarkastaja Karjalaisen mukaan koko jupakan aloittanut pykälä säilyy sellaisenaan ainakin siihen asti, kunnes liikennekaarilakipaketti tulee voimaan. Liikennekaari on nyt lausuntokierroksella. Hallituksen esityksessä museoautopykälä on ehdotettu poistettavaksi, mutta lopulta siitä päättää eduskunta. Vielä ei ole varmaa tietoa siitä, pysyykö pykälä. Liikennekaaren myötä taksilupien määräsääntelystä ollaan luopumassa.

Toistaiseksi museotaksiyrittäjien ongelma on ollut lähinnä se, että lupia ei saa.

Lähitulevaisuudessa museotaksien tulevaisuus on kiinni siitä, miten poliisi ja lopulta tuomioistuimet tulkitsevat lakia.

Muutaman viikon kuluttua selviää, sakottaako poliisi museotakseja luvattomasta taksiliikenteestä. Poliisihallitus valmistelee ohjeistusta, joka ohjaa kaikkien Suomen poliisilaitosten toimintaa museotaksitapauksissa.

Jutussa on haastateltu myös poliisihallituksen liikenneturvallisuuden poliisiylitarkastajaa, Samppa Holopaista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taksi
 • taksilupa
 • Taksit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  2. 2

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  5. 5

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  6. 6

   Yllätys autoalalta: vielä joku kehittää polttomoottoriakin

  7. 7

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Turun puukkoiskun jälkeen meiltä kysytään reiluutta ja valppautta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  4. 4

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  5. 5

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  6. 6

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  7. 7

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  10. 10

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää