Kaupunki    |   Kommentti

Helsingin pormestari­ehdokkaat lyövät keskustaa kuin vierasta sikaa – omia ajatuksia kuullaan vähemmän

Keskusta on Helsingin pormestariehdokkaalle liian helppo vihollinen. Historiallinen pormestarivaali tarvitsee nyt sähköä ja ehdokkaiden välisiä eroja.

Pääministeripuolue keskusta on Helsingin historian ensimmäisen pormestarin ykkösvihollinen.

Keskusta on kaupunkivihamielinen, ei ymmärrä Helsingin merkitystä Suomen talouskasvulle ja ajaa omia poliittisia tavoitteitaan Helsingin kustannuksella.

Näin latasivat Helsingin kolmen suurimman puolueen pormestariehdokkaat Jan Vapaavuori (kok), Anni Sinnemäki (vihr) ja Tuula Haatainen (sd) HSTV:n pormestaritentissä tiistaiaamuna.

Kolmikko lupasi puolustaa nykyistä paremmin Helsingin etuja, jos ja kun joku heistä valitaan huhtikuun kuntavaalien jälkeen Helsingin historian ensimmäiseksi pormestariksi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Vapaavuoren, Sinnemäen ja Haataisen lisäksi Helsingin pormestariksi ovat ilmoittautuneet ehdolle myös Paavo Arhinmäki (vas), Mika Raatikainen (ps), Eva Biaudet (r), Laura Kolbe (kesk), Mika Ebeling (kd), Yrjö Hakanen (Skp) ja Harri Lindell (Terve Helsinki). Pormestari valitaan äärimmäisen todennäköisesti HSTV:n tenttiin saapuneesta kolmikosta. Pormestariehdokkaisiin ja heidän ajatuksiinsa voi tutustua HS:n pormestarikoneessa.

Vapaavuori epäili, että Arkadianmäellä ajatellaan Helsinkiin panostamisen olevan ”ituhippien salajuoni”. Suuri osa Helsingin seudun kasvukivuista johtuu hänestä siitä, ettei metropolialueen kasvuun ole varauduttu riittävän ajoissa.

”Keskusta on yrittänyt sata vuotta saada vähemmän kysyntää tänne. Puoli valtakuntaa vastustaa kaupungistumista, eikä siihen siksi ole varauduttu riittävästi”, Vapaavuori sanoi.

Samaa painottivat myös Sinnemäki ja Haatainen.

”Keskusta ei tunnu muistavan, että Helsinki on myös yli 600 000 ihmisen kotikaupunki”, Sinnemäki sanoi.

”Vaikka olisi kuinka kaupunkivihamielinen hallitus, pitää rakentaa yhteistyötä, että voimme luottaa meille annettuihin lupauksiin”, Haatainen sanoi.

Keskustan haukkuminen voi vedota moniin helsinkiläisäänestäjiin, mutta Helsingin pormestariehdokkaalle keskusta on liian helppo maali. Keskusta sai syksyn 2012 kuntavaaleissa Helsingissä 3,6 prosenttia äänistä. Sitä voi siis haukkua turvallisin mielin voittamatta tai häviämättä oikeastaan yhtään mitään.

Sen sijaan monien äänestäjien kannalta kiinnostavampaa on kuulla suurien puolueiden ehdokkaiden välisiä eroja. Niitä oli HSTV:n tentissä vaikea saada esiin.

Vapaavuori, Sinnemäki ja Haatainen lupasivat panostaa Helsingin lähikouluverkkoon ja kannattivat mahdollisia alennuksia lasten joukkoliikennelippuihin. He myös sitoutuivat rakentamaan Malmin kentälle asuntoja eduskunnan liikennevaliokunnan vetoomuksesta huolimatta.

Kolmikko kantoi myös huolta Helsingin alueiden eriytymisestä ja pitivät asuntojen tarjonnan lisäämistä olennaisimpana keinona hidastaa asuntojen hintojen nousua.

Ainoa oleellinen ero ehdokkaiden välille saatiin tietullien kaltaisia ruuhkamaksuja koskevan kysymyksen kohdalla. Siinä ainoastaan Sinnemäki kannatti varauksetta niiden käyttöönottoa.

”Kannatan seudullista järjestelmää”, Sinnemäki sanoi.

”Liikenteen hinnoittelu on kutakuinkin kaikissa suurimmissa kaupungeissa käytössä. Sen avulla pystytään takaamaan autoliikenteen sujuvuus. Sen toinen hyvä puoli on se, maksujen avulla kerättävä raha antaisi väljyyttä seudullisiin joukkoliikenneinvestointeihin.”

Haatainen kannatti ajatusta osittain, Vapaavuoren mielestä maksuille ei ole tarvetta.

”Helsingillä ei mielestäni ole mitään syytä ottaa tässä etunojaa”, Vapaavuori sanoi.

”Ruuhkamaksu olisi puhdas rangaistuskeino.”

Valitsisitko oman ehdokkaasi ruuhkamaksua koskevan näkemyksen pohjalta? Minä en.

Eroja puolueiden ja ehdokkaiden välillä kuitenkin piisaa. Niihin voi tustustua esimerkiksi jo aiemmin mainostetussa HS:n pormestarikoneessa. Näkemyseroihin voi tutustua myös HS:n loppuviikosta julkaistavassa vaalikoneessa.

Kuntavaaleihin on vielä kuukausi aikaa. Puolueiden, ehdokkaiden ja median tehtävänä on nyt nostaa esiin puolueiden onnistumisia ja epäonnistumisia sekä ideologisia eroja.

Muuten Helsingin ensimmäisestä pormestarivaalista uhkaa tulla vaalikamppailun sijaan poliittisen selkääntaputtelun maailmanennätys.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  4. 4

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  7. 7

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  8. 8

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  9. 9

   Miss Turkki joutui luopumaan kruunustaan – syynä tviitti, jossa voittaja kertoi juhlivansa vallankaappausyrityksen uhreja vuotamalla kuukautisverta

  10. 10

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää