Kaupunki

Lähipuron öljyonnettomuus havahdutti maunulalaisen Susanna Pitkäsen liikkeelle – Asukkaat tarttuivat toimeen kotiseutujensa puolesta

Miten kansalaiset voivat vaikuttaa kotikulmillaan, kun isot rahat ja voimakkaat investoijat painavat päälle tai lähipuro saastuu? HS haastatteli pääkaupunkiseudun tulisieluisia asukasaktivisteja.

Viime marraskuussa Helsingin Maunulassa kiiri karmea viesti: lähipurossa oli havaittu öljyä. Asukkailta ei kauan mennyt aikaa talkoiden järjestämisessä, kun alkoi näyttää siltä, että kaupungin toimet öljyntorjunnassa ovat riittämättömiä.

Moni maunulalaisista, myös Susanna Pitkänen, oli omin käsin raahannut kiviä Maunulanpuroon. Kaupunkipurosta on vapaaehtoisvoimin tehty raikas reitti luonnonvaraisille taimenille, jotka nousevat Pikku Huopalahdesta Haaganpuron kautta Maunulaan.

Ajatus vuosien työn tärväytymisestä sai väen liikkeelle. Tiedettiin, että sää oli kääntymässä sateiseksi.

”Me teimme, minkä pystyimme”, sanoo Vuoden maunulalaiseksi valittu Pitkänen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Pelastuslaitoksella hymähdeltiin kansalaisten lakanapuomeille ja vaipoista tehdyille imeytysratkaisuille, Pitkänen sanoo. Hänen mukaansa homma kuitenkin toimi. Bensankatkuinen massa saatiin pysäytettyä suvantoihin siten, että sitä pystyi yhden sunnuntaipäivän aikana keräämään vedenpinnalta jätesäkkeihin.

 

”Ihmisten vastaus oli ihmeellinen.”

Pelastuslaitos karautti seuraavalla viikolla paikalle, mutta sitä ennen runsaat sateet olivat täyttäneet puron ja tuupanneet virallisen puomin ja tilapäiset esteet paikaltaan. Haiseva massa matkasi Haaganpuroon ja sieltä Pikku Huopalahteen. Öljyä pulppusi koko ajan lisää tuntemattomasta lähteestä.

Puroon saatiin lopulta lisää puomeja ja imeytysmattoja, ja loka-auto kävi imemässä mönjää purosta.

”Meille jäi sellainen käsitys, että pelastuslaitoksen öljyntorjunnassa oli varauduttu vain Suomenlahdella tapahtuvaan tankkerionnettomuuteen. Kaupunkipuroja varten heillä ei silloin näyttänyt olevan mitään intoa”, Pitkänen sanoo.

Pelastuslaitos ja vapaaehtoiset kävivät asiasta tapahtumahetkellä kiivastakin väittelyä. Pelastuslaitoksen mukaan tilanteessa toimittiin parhaan tiedon mukaisesti.

Toivottavasti tästä tapauksesta opittiin ja viranomaiset hyödyntävät aktivistien asiantuntemusta voimavarana jatkossa, Pitkänen toivoo. ”Uusittu öljyntorjuntasuunnitelma suorastaan velvoittaa tähän.”

Kansalaisaktiiveille tarinan opetus on se, että hädän tullen tuntemattomat ihmiset auttavat. Sosiaalisen median kautta ihmiset tarkkailevat lähiympäristöä ja jakavat havaintoja.

”Aivan vieraat ihmiset kantoivat meille vanhoja lakanoita. Ihmisten vastaus oli ihmeellinen”, Pitkänen sanoo.

Poliisi tutkii yhä öljyvuodon aiheuttajaa, ja öljyä kertyy kansalaisten hankkimiin imeytysmattoihin. Pelastuslaitos korjasi omat tarpeensa pois jo joulukuussa.

Kukaan ei tiedä, missä määrin öljyvahinko on tärvännyt puron pohjaa ja sen eliöstöä. Se selviää vasta kevään koittaessa.

Pitkänen on todennut, että Keskuspuisto on monille ihmisille sellainen henkireikä, että se saa kiireiset, pitkälle koulutetut kaupunkilaiset liikkeelle.

Leppävaarassa asukkaiden toiveet ja lisärakentaminen kilpailevat tilasta

Espoon Leppävaarassa monet ihmiset haluaisivat lisää puistoja, mutta suunta on kohti uusia kerrostaloja. Taannoin järjestetyssä keskustan visiointitilaisuudessa vitsailtiin, että ”isot pojat” ovat suunnitelleet rakentamisen ja kansalaiset pääsevät vain suunnittelemaan aukioita.


Leppävaara-seuran perustajajäsen ja puheenjohtaja Arja Salmi ei ole lohduton, mutta hän katsoo kansalaisvaikuttamisen roolia realistisesti. Tontinomistaja ja kaavoittaja ovat rakennushankkeissa aina niskan päällä.

”Minun kokemukseni mukaan aika monia asioita voi silti hoitaa puhumalla. Rettelöimään ei tarvitse ryhtyä”, Salmi rohkaisee.

Salmi on nähnyt 42 vuoden asumisensa aikana, miten oma kaupunginosa muuttuu aivan toisenlaiseksi.

Vanha huvilayhdyskunta on hyvin nopeasti muuttunut kerrostalojen, vilkkaan rautatieaseman ja isojen liiketilojen solmukohdaksi. Asukkaiden murrosvuodet eivät ole mitenkään päättyneet, sillä Leppävaara on jälleen muuttumassa.

Pikaraitiotie Raide-Jokerin rakentaminen on alkamassa. Sen lisäksi Turuntie muuttuu kaupungin kaduksi, mikä tarkoittanee sen siirtoa lähemmäs rautatietä.

 

”Rettelöimään ei tarvitse ryhtyä.”

”Silloin avautuisi arvokasta rakennusmaata aivan Leppävaaran ytimessä. Paineet ovat kovat”, Salmi sanoo.

Leppävaara-seura on koko 30-vuotisen olemassaolonsa aikana hakenut asukkaille keinoja vaikuttaa oman kotiseutunsa kehitykseen.

Viime vuodet tehokkaana kanavana ovat olleet paikallisten yhdistysten ja kaupungin yhteiset asukasfoorumit.

”Järjestimme tällä viikolla tutustumiskierroksen Leppävaaran uuteen Elä ja asu -senioriyksikköön. Paikalle tuli 300 ihmistä, joista osa joutui jonottamaan”, Salmi hymähtää.

Asukasfoorumin jäsenet olivat yrittäneet varoittaa virkamiehiä kovasta kiinnostuksesta. Suuret osallistujamäärät ovat tavanomaisia Leppävaarassa. Suur-Leppävaarassa asuu noin 70 000 ihmistä ja Leppävaaran ytimessä 30 000.

Länsimäessä syntyi uusi tapa vaikuttaa

Vantaan Länsimäessä kansalaisaktiivisuutta ei ole koeteltu millään räväkällä tavalla, mutta kaikessa hiljaisuudessa siellä on tapahtunut pienoinen vallankumous.

Asukkaita näversi, että itävantaalainen asuinalue tuppasi jäämään ilman huomiota Vantaan rahanjaossa. Liikuntapuistoa ei kehitetty, viheralueet ja katurakenteet kaipasivat hoivaa. Isossa kaupungissa yksittäisen kiertoliittymän kunnostus voi hautautua suurempien asioiden alle.

 

”Emme me tienneet keksineemme superinnovaatiota.”


Satunnaisesta keskustelusta syntyi väljä aktiivisten ryhmä, joka päätti kutsua asianomaisia virkamiehiä kylään. Tämä ei sinällään kuulosta lupaavalta, koska asukasillat eivät yleensä johda mihinkään käytännön toimiin.

”Asukasillat ovat kaikkien kannalta toivottomia. Kysymykset pitää laittaa etukäteen, niihin kaikkiin ei riitä aikaa, joku yksittäinen puhuja saattaa kaapata koko ilmatilan, virkamiehet välttelevät”, luettelee yksi aktiiveista, Eero Väätäinen.

Niinpä toukokuussa vuonna 2014 Länsimäessä järjestettiin kaikki aivan toisin. Paikalle saapuneet 90 ihmistä jaettiin neljään pienryhmään. Neljä virkamiestä keskusteli oman toimi­alueensa asioista jokaisen ryhmän kanssa erikseen. Puolen tunnin välein ryhmät vaihtoivat paikkaa.

Tilaisuus päättyi napakkaan loppuyhteenvetoon, jossa jokaisen ryhmän asiat listattiin yhteen.

Seuraavassa asukasillassa puolen vuoden kuluttua katsottiin, mitä konkreettista oli tapahtunut. Jälleen paikalle saapui 90 ihmistä, jotka nyt tiesivät, miten homma toimi.

Asiat ovat lähteneet rullaamaan kummasti, kun kokonaisuutta on palasteltu pienempiin osiin.

Liikuntapuistoon on tulossa tekonurmi. Vanha hammashoitola on valjastettu Kulttuurikuntolaksi, joka yhdistää nuorisotilan, kuntosalin ja kulttuuritilan.

Talkoilla on istutettu kaupungin lahjoittamat tuhat sipulikukkaa. Tunnelissa on lasten tekemä seinämaalaus. Tarinatorilla on taiteilija Jan Anderzénin tekemä mosaiikkityö.

Väätäinen on tehnyt pitkän virkamies- ja luottamusmiesuran Vantaalla, mutta kansalaisaktivisti hänestä on tullut vasta eläkepäivillään.

Hänen vinkkinsä kaikille kaupunginosa-aktiiveille on, että ihmiset, myös virkamiehet, kannattaa ottaa ihmisinä.

”Meillä on yhteinen tarve löytää keinoja, miten asukkaat voisivat ottaa haltuun oman asuin­alueensa asioita”, Väätäinen rohkaisee.

Korjaus kello 13.38: Korjattu otsikkoa. Susanna Pitkänen ei kantanut kiviä Maunulanpuroon öljyntorjunnan vuoksi, kuten otsikko aiemmin kertoi. Puroa oli kunnostettu jo ennen öljyonnettomuutta.

HS etsii kirjoittajia eri alueilta

HS etsii oman lähialueensa tuntijoita kertomaan lukijoille, millaista elämä on eri puolilla pääkaupunkiseutua.

Kolumnit julkaistaan mahdollisesti HS.fi:ssä sekä ilmaisjakelulehti HS Metrossa.

Yhteyttä voi ottaa HS:n kaupunkitoimitukseen sähköpostitse: kaupunki@hs.fi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Maunula
 • Leppävaara
 • Länsimäki
 • Vantaa
 • Espoo
 • Kansalaisyhteiskunta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   ”Maailman painavin nainen” kuoli – Sydän ja munuaiset pettivät puoli vuotta rajun lihavuusleikkauksen jälkeen

  4. 4

   Suomalaistutkijat aikovat selvittää laittoman päihteen vaikutusta masentuneen aivoihin – eettinen lautakunta puoltaa, ja psykedeelikin on jo valmiina

  5. 5

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  6. 6

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  7. 7

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  8. 8

   Prinssi Harry ja tyttöystävä Meghan Markle esiintyivät ensi kertaa virallisesti yhdessä – brittilehdet tulkitsevat, että ilmoitus kihlauksesta on nyt enää ajan kysymys

  9. 9

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  10. 10

   Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain sanasodalla on nyt uusi kaiku – diktatuurilla alkaa olla vakavasti otettava kyky toteuttaa uhkauksensa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  4. 4

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  5. 5

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  6. 6

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  7. 7

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  8. 8

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  9. 9

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  10. 10

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. ”Maailman painavin nainen” kuoli – Sydän ja munuaiset pettivät puoli vuotta rajun lihavuusleikkauksen jälkeen
  3. 2 tuntia sitten
  4. Prinssi Harry ja tyttöystävä Meghan Markle esiintyivät ensi kertaa virallisesti yhdessä – brittilehdet tulkitsevat, että ilmoitus kihlauksesta on nyt enää ajan kysymys
  5. Radiokeli häiritsee tv-lähetyksiä ympäri Suomea – korkeapaineen aiheuttama ilmiö pimentää televisioita, eikä sille voi mitään
  6. Trumpin erityisominaisuus yhdisti urheiluperheen yhtä ”pelkurimaista” poikkeusta lukuun ottamatta – erävoitto voi jäädä laihaksi lohduksi
  7. Huippu-urheilun valmennustukien saajia karsitaan kovalla kädellä – Olympiakomitea lupaa, ettei se unohda yhtään lahjakasta nuorta lajista riippumatta
  8. Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”
  9. Saksan vaalitulos repii poliittista kenttää – AfD uhkaa hajota, Merkel on ahtaalla ja demarit vetäytyvät oppositioon
  10. Jokerien teinitähti Tolvanen häikäisi hattutempulla, joka oli jo kauden toinen
  11. Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain sanasodalla on nyt uusi kaiku – diktatuurilla alkaa olla vakavasti otettava kyky toteuttaa uhkauksensa
  12. 4 tuntia sitten
  13. Jättäisitkö rankkarit ampumatta miljoonasta eurosta? Neymarin joukkuetoverille järjestely ei sovi
  14. Näytä lisää