Kaupunki

Vantaa perui takaisin­perinnän: Syöpää sairastavaa tytärtään hoitava äiti ei menetäkään omaishoitajan palkkioitaan

Perheelle apua tarjonneiden rahoilla toteutetaan nyt muiden syöpälasten unelmia. Brother Christmas on järjestämässä ainakin erään neljävuotiaan viimeisiä syntymäpäiviä ja toisen lapsen matkaa joulupukin luo Rovaniemelle.

Leukemiaan sairastuneen tyttärensä omaishoitajana toimivan vantaalaisäidin Elina Halmeen ei tarvitse maksaa Vantaan kaupungille takaisin häneltä perittyjä omaishoitajan palkkioita.

Halme sanoo saaneensa päätöksen siitä, että lähes 6 000 euron takaisinperinnästä luovutaan. Vantaa teki ratkaisun takaisinperinnän perumisesta käsiteltyään Halmeen toimittaman tuloselvityksen.


HS kertoi Halmeen ja perheen 5-vuotiaan syöpä­taistelusta tammi­kuussa, kun moni ulko­puolinen oli ilmoit­tanut olevansa halukas aut­tamaan perhettä taloudellisesti perintätapauksen noustua julkisuuteen.

Vantaan vaatimalle perintäsummalle olisi löytynyt maksaja hyväntekeväisyyden kautta. Apuaan tarjosivat ensimmäisten joukossa Brother Christmas -nimellä hyväntekeväisyyttä tekevä tuusulalainen Ari Koponen ja rakennusliike Westpron hyväntekeväisyysyhdistys Westpro4U.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Nyt, kun Vantaa on luopunut perinnästä, Halmeen perheelle varattuja rahoja aiotaan Koposen mukaan käyttää muiden syöpälasten hyväksi. Sovittuna on joitakin unelmien toteutuksia.

”Perjantaina on erään neljävuotiaan tytön viimeinen syntymäpäivä”, kertoo Koponen.

Ensi viikoksi on lisäksi suunnitteilla toiselle lapselle retki napapiirille. Sinne matkaa lapsi, jolla ei Koposen mukaan todennäköisesti ole jäljellä montaa elinviikkoa, koska hänen syöpänsä on levinnyt.

”Tämän tytön pitkäaikainen toive on tavata joulupukki. Lähdemme viemään häntä Rovaniemelle.”

Westpro4U:n ja Koposen tavoitteena on laskea vuoden 2017 aikana sata toteutunutta hyvää tekoa. Syöpälapsen joulupukkireissu on niistä ensimmäinen.

 

”Meillä on mahdollisuudet, että tarina päättyy hyvin.”

Elina Halmeesta on hienoa, että noin 6 000 euron hyväntekeväisyyspotti ohjautuu heidän kaltaisilleen syövän kanssa eläville lapsiperheille. ”Mieluummin kuin Vantaan kaupungin kassaan – vaikka ymmärrän, että kaupungin kassa on aika tarpeellinen.”

Halmeesta tieto heille tarjotun tuen uusista kohdentamisaikeista tuo heidänkin arkeensa pientä kultareunaa.

”Joku toinen saa tärkeitä hetkiä ja pientä iloa tosi vaikean tilanteen keskellä.”

Halme toimii edelleen tyttärensä omaishoitajana. Infektioriskin vuoksi tytär on yhä kotihoidossa, vaikka haaveena oli päästä aloittamaan päiväkoti.

”Tilanne on ennallaan, ja jatkamme kontrollikäyntejä. Hänen verenkierrostaan on edelleen löydettävissä muutamia syöpäsoluja. Ne eivät ole lisääntyneet mutta eivät toisaalta kadonneetkaan”, Elina Halme kertoo.

”Meillä on mahdollisuudet, että tarina päättyy hyvin. Olen hyvin tietoinen siitä, että on paljon perheitä, joilla näin ei ole”, hän lisää.

Halmeen perhe on mukana Ylen Dokumenttiprojektissa esitettävässä Marja Kurikan Pienet taistelijat -dokumenttielokuvassa. Sen ensi-ilta nähdään televisiossa Ylen TV1-kanavalla 20. maaliskuuta.

Dokumenttia on kuvattu muun muassa Halmeiden kotona. Siinä käydään myös Narinkkatorilla Helsingin Kampissa, jossa Suomen syöpäsairaiden lasten ja nuorten valtakunnallinen yhdistys Sylva pitää niin kutsuttuja tuolitapahtumia. Niissä nähtäville asetetaan tuoleja edustamaan lapsia, jotka ovat sairastuneet syöpään edeltävän vuoden aikana. Tänä vuonna tuoleja oli Sylvan mukaan 190.

Myös Elina Halme kävi taas Sylvan tempauksessa katsomassa tuoleja: ”Sinne on pakko mennä, mutta se on ihan kauheata.”

Tänä vuonna torilla ei ollut Halmeen tyttären tuolia. Se oli torilla vuonna 2015.

Vantaa pyrkii tarjoamaan lisätukea uupuville omaishoitajille

Vantaa maksaa tällä hetkellä omaishoitajan palkkioita noin 850 kaupunkilaiselle. Palkkionsaajien määrä on kasvussa, kertoo Vantaan kaupungin kotihoidon päällikkö Anne Aaltio. Se lisääntyy noin 30–50 omaishoitajalla vuosittain. Yhteensä Vantaa maksaa omaishoidon palkkioina Aaltion mukaan noin viitisen miljoonaa euroa vuodessa.

Aaltio sanoo, että omaishoitajan palkkioiden perintä on harvinaista mutta takaisinperinnän peruminen ei. ”Jos ei ole toimittanut tulo- ja varallisuusselvitystä, takaisinperintäpäätös tehdään, koska palkkiota ei voida kohtuullistaa. Asiakasta kuullaan kyllä kahdessakin eri vaiheessa.”

Vantaalla on käytössä kaksi peruspalkkioluokkaa omaishoitajille. ”Kuntien on mahdollista antaa parempia etuuksia kuin lakisääteinen summa on. Kuntien välinen vaihtelu voi johtua tästä”, Aaltio sanoo.

Viime syksynä Vantaa teki kyselyn kaikille omaishoitajilleen. Kyselytulosten perusteella kaupunki pyrkii parantamaan palvelujaan. Tavoitteena on esimerkiksi lisätä tukea omaishoitajille, joilla on riski uupua.

”Vantaa teki marraskuussa valtuustossa lisämäärärahapäätöksen tälle vuodelle. Miljoonan euron vanhusten avopalveluille myönnetystä lisämäärärahasta noin puolet menee omaishoitoperheille. Tästä osa käytetään omaishoitajien palkkioihin ja osa muihin tukimuotoihin”, Aaltio kertoo.

Omaishoitajat voivat hoitopalkkion lisäksi saada muun muassa kotihoitopalvelua tai neuvontaa.

”Uupumisriskissä oleville omaishoitajille annetaan esimerkiksi ylimääräisiä vapaapäiviä ja kotiin vietävää valmennusta.”

Fakta

Omaishoitajan palkkio


 Elina Halmeen mukaan hänelle myönnettiin aluksi omaishoitajan palkkio, joka oli nettosummaltaan noin 250 euroa kuukaudessa. Halme valitti päätöksestä lautakuntaan sekä hallinto-oikeuteen. Vantaan kaupunki nosti palkkiota, minkä jälkeen käteen jäävä palkkio oli noin 500 euroa kuukaudessa. Vantaa maksoi palkkiosummien erotuksen Halmeelle vuoden ajalta takautuvasti.

 Vantaan tiedotteen mukaan hoitopalkkio on vähintään 300 euroa kuukaudessa. Jos palkkiota on korotettu esimerkiksi siksi, että omaishoitaja on estynyt tekemästä omaa työtä, palkkio on vähintään 600 euroa kuukaudessa edellyttäen, että hoitajalla ei ole oikeutta erityishoitorahaan.

 Vantaa ilmoitti myöhemmin perivänsä Halmeelta takaisin lähes 6 000 euroa.

 Palkkion saajalla on mahdollisuus hakea kaupungilta takaisinperinnän kohtuullistamista. Halmeen tapauksessa Vantaa päätti luopua takaisinperinnästä kokonaan. Halme oli myös tehnyt toisen valituksen hallinto-oikeuteen.

 Tällä hetkellä Vantaa maksaa Halmeelle alinta omaishoidontukea.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hyväntekeväisyys
 • Vantaa
 • Omaishoito
 • Syöpä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Eduskuntatalon edessä ambulansseja ja poliisiauto – Poliisi sai hälytyksen puukotuksesta

  2. 2

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  3. 3

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  6. 6

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  7. 7

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  8. 8

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   Verotus kevenee ja palkat nousevat, mutta kaikki eivät välttämättä voita – HS:n laskuri kertoo, kuinka muutokset tuntuvat kukkarossasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  2. 2

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne oli sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  5. 5

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  6. 6

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  7. 7

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  8. 8

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  9. 9

   Kielipetturiksi leimattu Ahvenanmaan edustaja Britt Lundberg: ”Ajoin läpi suomenkielisiä helpottavan kompromissin”

  10. 10

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää