Valikko
Kaupunki

Rengaspajat ja autokorjaamot pusketaan pois Helsingin kantakaupungista – ”Pelottaa, että uutta paikkaa ei löydykään”

Helsingin tiivistyminen saa autokorjaamojen kaltaiset palvelut ahtaalle. ”Ei olisi kivaa ajaa 20:tä kilometriä vaihtamaan renkaita”, sanoo Hernesaaresta pois joutuvan korjaamon vakioasiakas Meelis Lee.

Lopun alun huomasi Hernesaaressa siitä, että autokorjaamoyrittäjä Jarmo Ikävalko käveli hartiat lysyssä pitkin pihaa. Se sai toiseen yrittäjään Besart Kadrijaan vauhtia: oli mentävä kysymään, mikä naapurissa olevan pajan moottorinkunnostajaa kaihersi.

”Jarmo oli ehtinyt lukea sen mailin ensimmäisenä. Hän kysyi, saimmeko me jo tiedon, että nyt tuli häätöpaperi”, 27-vuotias Kadrija sanoo.

Osoitteessa Hernematalankatu 3 toimiville autokorjaamoille ja autokatsastukselle oli tullut sähköpostia Helsingin kaupungin kiinteistövirastosta. Viestissä luki, että rakennus puretaan heinäkuussa 2018. ”Tilakeskuksella ei ole tarjota korvaavia tiloja”, siinä kerrottiin.

”Tylysti tuli tieto, että nyt päätös on tehty. Kesäkuussa tulee häätöilmoitus”, Kadrija sanoo.

Helsingin ytimestä näyttää loppuvan tila. Hernesaaren autopajoille tapahtuu nyt se, mikä on jo nähty esimerkiksi Lauttasaaressa. Ihmiset haluavat asumaan merenrantaan ja hyville paikoille lähelle keskustaa. Siksi rouheat paja-alueet häviävät tiiveimmästä kantakaupungista.


Vuokrasopimuksen irtisanominen Hernematalankadulla johtuu siitä, että aluetta tyhjennetään hyvissä ajoin ennen Hernesaaressa alkavaa uusien asuntojen kaavoitusta. Rakentaminen alkanee 2020-luvun taitteessa.

”Maan arvo nousee sitä kovemmin, mitä keskeisemmällä paikalla ollaan. Siksi näitä alueita halutaan muuttaa asuntotonteiksi”, sanoo Helsingin yleiskaavapäällikkö Rikhard Manninen.

Muutosta ajavat Mannisen mukaan erityisesti yksityiset maanomistajat. Kaupungin virastoissa sitä vastoin ei haluta varauksettomasti luopua kaikista pajoista ja korjaamoista edes hyvillä keskusta-alueilla.

”Esimerkiksi Herttoniemestä ja Pitäjänmäestä käytiin uutta yleiskaavaa tehtäessä tästä juuri iso keskustelu”, Manninen sanoo.

Hernesaaressa yli 20 vuotta moottoreita rassannut Jarmo Ikävalko todella tietää, miltä elintilan kuristuminen tuntuu. Neljännesvuosisata sitten Ikävalkolle tuli lähtö Lauttasaaresta.

”Se harmitti, koska minulla oli silloin kuusi asentajaakin töissä. Asiakkaat olivat pitkälti espoolaisia, joille oli kätevää jättää auto Lauttasaareen”, Ikävalko sanoo.

Hernematalankadun kiinteistö oli ensin Volvon, sitten sen osti telakkayhtiö toisensa perään. Lopulta paikka alkoi kiinnostaa Helsingin kaupunkia ja päätyi sen haltuun.


Rakennuksessa Hernematalankadulla on vaaditut öljyn ja rasvan erotuskaivot. Ennen kaikkea siellä ovat kuitenkin vakiintuneet asiakkaat.

Besart Kadrija sanoo monien heistä olevan kiitollisia, ettei huoltamolle tarvitse ajaa esimerkiksi Herttoniemeen.

”Pelottaa, että entä jos uutta paikkaa ei löydykään. Asiakkaat ovat olleet todella kannustavia, ja jos uusi paikka löytyy kantakaupungista, se on täysin asiakkaiden ansiota”, Kadrija sanoo.

Yksi vakiokävijöistä on korjaamolle autonsa kanssa saapuva Meelis Lee. Hänen autostaan häviävät tehot, ja nyt pitäisi löytää vian syy.

”Minulla on asunto ja työpaikka tässä lähellä. Ei olisi kivaa ajaa 20:tä kilometriä vaikka vaihtamaan renkaita. Tässä on katsastuspaikkakin vieressä”, Lee sanoo.

Artikkeli jatkuu valokuvan jälkeen.

Tiiveimmässä kaupungissa korjauspajoille tulee myös melkoisesti vaatimuksia. Keskellä asutusta pajat eivät saa viedä liikaa tilaa. Ympäristösäännökset edellyttävät suojavyöhykkeitä, eikä melu saa häiritä asukkaita.

”Urbaanissa rakenteessa ei ole kauheasti ajateltu tällaisia toimintoja. Jätkäsaaressa esimerkiksi voi olla kivijaloissa kauppoja tai ravintoloita, mutta ajatus lähtee yleensä puhtaasti siitä, että siellä on asuntoja”, Manninen sanoo.

Ei Kadrijan tai Ikävalkon yrityksiä kielletä aikanaan palaamasta rakennettuun Hernesaareen, mutta se voi käydä liian kalliiksi. Hernematalankadun tilat sijaitsevat kansainvälisten risteilyalusten satamalaiturin vieressä.

Paikalle on Hernesaaren kaavoitusta suunnittelevan arkkitehdin Jari Huhtaniemen mukaan kyllä tulossa uudessakin suunnitelmassa toimitilakortteli.

”Mutta kompastuskivi voi olla se, että vuokrataso nousee liikaa. Siksi autopajat todennäköisesti hakeutuvat kaupungin laidoille, vaikkei meillä ole mitään esimerkiksi autokatsastusta vastaan”, Huhtaniemi sanoo.

Hernesaaren vievät 2020-luvun vaihteesta alkaen noin 7 000 ihmisen asunnot ja 3 000 työpaikkaa. Venetelakoille järjestyy tilaa risteilysataman ja vesiurheilukeskuksen tuntumasta.

Pakko kaupunkialueella on silti edelleen olla autokorjaamoitakin, sanoo yleiskaavapäällikkö Manninen. Kyse on asuntojen ohella elinkeinopolitiikasta ja palvelujen saatavuudesta.

”Esimerkiksi Herttoniemestä on sanottu, että eikö alueita metron tuntumassa pitäisi jalostaa asumiseen. Mutta esimerkiksi Planmeca on siellä toimiva yritys, joka on elinkeinopoliittisesti kaupungille tärkeä”, Manninen sanoo.

Siksi Herttoniemi kehittyy vastedes kaupunkimaiseksi alueeksi, jossa on asuntoja ja työpaikkoja. Samalla viereinen Roihupellon alue säilyy puhtaasti työpaikka-alueena, eikä sen Mannisen mukaan sallita muuttua asuinalueeksi.

Samankaltainen kehitys odottaa Pitäjänmäkeä, jonne uusi Raide-Jokeri tuo aikanaan lisää asuntoja.

”Maisemallisesti hienossa Viikinrannassa päätettiin, että siellä voi olla autokorjaamoita vastedeskin. Kaikkia palveluita ei voi hävittää”, Manninen sanoo.


Hernematalankadulla sylinterinkansien asiantuntija Ikävalko sanoo olevansa jo valmis muuttamaan Herttoniemeen. Hänen asiakaskuntansa vaikuttaa jo sopeutuneen muutokseen.

”Olen itse asiassa väärässä paikassa täällä. Autokorjaamot ovat jo pääosin Herttoniemessä. Nyt asiakkaani purnaavat, että joutuvat ajamaan tänne koko kaupungin läpi”, Ikävalko sanoo.

Fakta

Hernesaaressa näkee risteilijöitä ja veneitä


 Helsingin Hernesaareen on tulossa noin 7 000 ihmisen uusi asuinalue.

 Suurten risteilijöiden laiturialue säilyy. Lisäksi tulee venesatama, vesiurheilukeskus ja veneiden huoltotelakka.

 Hernesaareen tulee myös lumenkäsittelyalue. Etelä-Helsingin lumia puhdistetaan siellä ennen niiden upottamista mereen.

 Kiistoja herättänyttä helikopterikenttää ei ole tulossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Helsingin yleiskaava 2050
 • Hernesaari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  3. 3

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä

  4. 4

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  5. 5

   ”Juhlittiin vähän synttäreitä” – Yli 200 berliiniläistä ”bilepoliisia” passitettiin kotiin virkamatkalta, kun heidän raisussa illanvietossaan örvellettiin ja harrastettiin julkista seksiä

  6. 6

   Nuorten raitistuminen näyttää saavuttaneen huippunsa – Limuviinakeskustelu voi johtaa juomisen kasvuun, sanoo professori

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Prada myy klemmaria, hinta vain 163 euroa – Somessa nousi äläkkä ja Microsoftin vanha Clippy-animaatioassistentti sai uuden elämän

  9. 9

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  10. 10

   Hillsborough’n turvallisuudesta vastannut poliisipäällikkö joutuu syytteeseen 95 kuolemantuottamuksesta: ”Kaikki taputtivat, kun syytteet luettiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  2. 2

   Asiantuntija: Moni tekijä maailmanlaajuisessa verkkohyökkäyksessä viittaa venäläisrikollisiin – tällainen viesti saastuneen koneen näytölle ilmestyy

  3. 3

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  4. 4

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  7. 7

   Mika Kaurismäki muistelee kuollutta Michael Nyqvistiä: ”Corona-baarissa hän kävi pelaamassa biljardia Antti Reinin ja muiden kanssa”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  10. 10

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Viestipalvelu Telegram suostui rekisteröitymään Venäjällä mutta kieltäytyy käyttäjätietojen luovuttamisesta
  3. Hillsborough’n turvallisuudesta vastannut poliisipäällikkö joutuu syytteeseen 95 kuolemantuottamuksesta: ”Kaikki taputtivat, kun syytteet luettiin”
  4. Historiaa taekwondon MM-kilpailuissa tehneen Teemu Heinon urakka päättyi sijalle 17
  5. Läheiset muistelevat Annikki Tähteä – pitkän uran tehneellä laulajalla oli poikkeuksellinen ääni, teki vielä 2000-luvulla keikkoja hoivakodeissa
  6. Viipuri-nostalgia siivitti Kallion kasvatin maineeseen – Annikki Tähden ura alkoi elokuvasta ja Kaurismäen elokuva toi hänelle uutta yleisöä
  7. Ngugi wa Thiong’o ei tule Göteborgin kirjamessuille – jo yli kaksisataa kirjailijaa boikotoi messuja äärioikeistolaisen lehden takia
  8. Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna
  9. Mika Kaurismäki muistelee kuollutta Michael Nyqvistiä: ”Corona-baarissa hän kävi pelaamassa biljardia Antti Reinin ja muiden kanssa”
  10. Kiinalaiset juhlivat uuden sukupolven hävittäjää – Tarkoituksena vahvistaa entisestään maan merivoimia kiistanalaisilla vesillä
  11. Helsinkiläisten poliitikkojen rahankäyttö räjähti kuntavaaleissa – ”Todennäköisesti rahaa käytettiin enemmän kuin koskaan”
  12. Näytä lisää