Valikko
Kaupunki

Rengaspajat ja autokorjaamot pusketaan pois Helsingin kantakaupungista – ”Pelottaa, että uutta paikkaa ei löydykään”

Helsingin tiivistyminen saa autokorjaamojen kaltaiset palvelut ahtaalle. ”Ei olisi kivaa ajaa 20:tä kilometriä vaihtamaan renkaita”, sanoo Hernesaaresta pois joutuvan korjaamon vakioasiakas Meelis Lee.

Lopun alun huomasi Hernesaaressa siitä, että autokorjaamoyrittäjä Jarmo Ikävalko käveli hartiat lysyssä pitkin pihaa. Se sai toiseen yrittäjään Besart Kadrijaan vauhtia: oli mentävä kysymään, mikä naapurissa olevan pajan moottorinkunnostajaa kaihersi.

”Jarmo oli ehtinyt lukea sen mailin ensimmäisenä. Hän kysyi, saimmeko me jo tiedon, että nyt tuli häätöpaperi”, 27-vuotias Kadrija sanoo.

Osoitteessa Hernematalankatu 3 toimiville autokorjaamoille ja autokatsastukselle oli tullut sähköpostia Helsingin kaupungin kiinteistövirastosta. Viestissä luki, että rakennus puretaan heinäkuussa 2018. ”Tilakeskuksella ei ole tarjota korvaavia tiloja”, siinä kerrottiin.

”Tylysti tuli tieto, että nyt päätös on tehty. Kesäkuussa tulee häätöilmoitus”, Kadrija sanoo.

Helsingin ytimestä näyttää loppuvan tila. Hernesaaren autopajoille tapahtuu nyt se, mikä on jo nähty esimerkiksi Lauttasaaressa. Ihmiset haluavat asumaan merenrantaan ja hyville paikoille lähelle keskustaa. Siksi rouheat paja-alueet häviävät tiiveimmästä kantakaupungista.


Vuokrasopimuksen irtisanominen Hernematalankadulla johtuu siitä, että aluetta tyhjennetään hyvissä ajoin ennen Hernesaaressa alkavaa uusien asuntojen kaavoitusta. Rakentaminen alkanee 2020-luvun taitteessa.

”Maan arvo nousee sitä kovemmin, mitä keskeisemmällä paikalla ollaan. Siksi näitä alueita halutaan muuttaa asuntotonteiksi”, sanoo Helsingin yleiskaavapäällikkö Rikhard Manninen.

Muutosta ajavat Mannisen mukaan erityisesti yksityiset maanomistajat. Kaupungin virastoissa sitä vastoin ei haluta varauksettomasti luopua kaikista pajoista ja korjaamoista edes hyvillä keskusta-alueilla.

”Esimerkiksi Herttoniemestä ja Pitäjänmäestä käytiin uutta yleiskaavaa tehtäessä tästä juuri iso keskustelu”, Manninen sanoo.

Hernesaaressa yli 20 vuotta moottoreita rassannut Jarmo Ikävalko todella tietää, miltä elintilan kuristuminen tuntuu. Neljännesvuosisata sitten Ikävalkolle tuli lähtö Lauttasaaresta.

”Se harmitti, koska minulla oli silloin kuusi asentajaakin töissä. Asiakkaat olivat pitkälti espoolaisia, joille oli kätevää jättää auto Lauttasaareen”, Ikävalko sanoo.

Hernematalankadun kiinteistö oli ensin Volvon, sitten sen osti telakkayhtiö toisensa perään. Lopulta paikka alkoi kiinnostaa Helsingin kaupunkia ja päätyi sen haltuun.


Rakennuksessa Hernematalankadulla on vaaditut öljyn ja rasvan erotuskaivot. Ennen kaikkea siellä ovat kuitenkin vakiintuneet asiakkaat.

Besart Kadrija sanoo monien heistä olevan kiitollisia, ettei huoltamolle tarvitse ajaa esimerkiksi Herttoniemeen.

”Pelottaa, että entä jos uutta paikkaa ei löydykään. Asiakkaat ovat olleet todella kannustavia, ja jos uusi paikka löytyy kantakaupungista, se on täysin asiakkaiden ansiota”, Kadrija sanoo.

Yksi vakiokävijöistä on korjaamolle autonsa kanssa saapuva Meelis Lee. Hänen autostaan häviävät tehot, ja nyt pitäisi löytää vian syy.

”Minulla on asunto ja työpaikka tässä lähellä. Ei olisi kivaa ajaa 20:tä kilometriä vaikka vaihtamaan renkaita. Tässä on katsastuspaikkakin vieressä”, Lee sanoo.

Artikkeli jatkuu valokuvan jälkeen.

Tiiveimmässä kaupungissa korjauspajoille tulee myös melkoisesti vaatimuksia. Keskellä asutusta pajat eivät saa viedä liikaa tilaa. Ympäristösäännökset edellyttävät suojavyöhykkeitä, eikä melu saa häiritä asukkaita.

”Urbaanissa rakenteessa ei ole kauheasti ajateltu tällaisia toimintoja. Jätkäsaaressa esimerkiksi voi olla kivijaloissa kauppoja tai ravintoloita, mutta ajatus lähtee yleensä puhtaasti siitä, että siellä on asuntoja”, Manninen sanoo.

Ei Kadrijan tai Ikävalkon yrityksiä kielletä aikanaan palaamasta rakennettuun Hernesaareen, mutta se voi käydä liian kalliiksi. Hernematalankadun tilat sijaitsevat kansainvälisten risteilyalusten satamalaiturin vieressä.

Paikalle on Hernesaaren kaavoitusta suunnittelevan arkkitehdin Jari Huhtaniemen mukaan kyllä tulossa uudessakin suunnitelmassa toimitilakortteli.

”Mutta kompastuskivi voi olla se, että vuokrataso nousee liikaa. Siksi autopajat todennäköisesti hakeutuvat kaupungin laidoille, vaikkei meillä ole mitään esimerkiksi autokatsastusta vastaan”, Huhtaniemi sanoo.

Hernesaaren vievät 2020-luvun vaihteesta alkaen noin 7 000 ihmisen asunnot ja 3 000 työpaikkaa. Venetelakoille järjestyy tilaa risteilysataman ja vesiurheilukeskuksen tuntumasta.

Pakko kaupunkialueella on silti edelleen olla autokorjaamoitakin, sanoo yleiskaavapäällikkö Manninen. Kyse on asuntojen ohella elinkeinopolitiikasta ja palvelujen saatavuudesta.

”Esimerkiksi Herttoniemestä on sanottu, että eikö alueita metron tuntumassa pitäisi jalostaa asumiseen. Mutta esimerkiksi Planmeca on siellä toimiva yritys, joka on elinkeinopoliittisesti kaupungille tärkeä”, Manninen sanoo.

Siksi Herttoniemi kehittyy vastedes kaupunkimaiseksi alueeksi, jossa on asuntoja ja työpaikkoja. Samalla viereinen Roihupellon alue säilyy puhtaasti työpaikka-alueena, eikä sen Mannisen mukaan sallita muuttua asuinalueeksi.

Samankaltainen kehitys odottaa Pitäjänmäkeä, jonne uusi Raide-Jokeri tuo aikanaan lisää asuntoja.

”Maisemallisesti hienossa Viikinrannassa päätettiin, että siellä voi olla autokorjaamoita vastedeskin. Kaikkia palveluita ei voi hävittää”, Manninen sanoo.


Hernematalankadulla sylinterinkansien asiantuntija Ikävalko sanoo olevansa jo valmis muuttamaan Herttoniemeen. Hänen asiakaskuntansa vaikuttaa jo sopeutuneen muutokseen.

”Olen itse asiassa väärässä paikassa täällä. Autokorjaamot ovat jo pääosin Herttoniemessä. Nyt asiakkaani purnaavat, että joutuvat ajamaan tänne koko kaupungin läpi”, Ikävalko sanoo.

Fakta

Hernesaaressa näkee risteilijöitä ja veneitä


 Helsingin Hernesaareen on tulossa noin 7 000 ihmisen uusi asuinalue.

 Suurten risteilijöiden laiturialue säilyy. Lisäksi tulee venesatama, vesiurheilukeskus ja veneiden huoltotelakka.

 Hernesaareen tulee myös lumenkäsittelyalue. Etelä-Helsingin lumia puhdistetaan siellä ennen niiden upottamista mereen.

 Kiistoja herättänyttä helikopterikenttää ei ole tulossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Helsingin yleiskaava 2050
 • Hernesaari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hurmaavasti harmaantunut britti paljastui ghanalaiseksi huijariksi, jolle Anja menetti 170 000 euroa – HS esittelee tyypillisimmät verkkohuijaukset ja kertoo, miten niitä voi välttää

  2. 2

   Miksi kankkunen tuntuu vuosi vuodelta pahemmalta? Tutkija kertoo, mistä krapula oikeastaan johtuu

  3. 3

   Pilapiirtäjät moukaroivat Trumpia – HS valitsi 62 parasta piirrosta

  4. 4

   Poliisi tyhjensi Kaivopuiston nuorten rähinöinnin vuoksi Helsingissä – Alkuillasta 35 000 seurasi Mantan lakitusta sateisessa säässä

  5. 5

   Poliisi on alkanut sakottaa luvatta maassa olevia, kun säilöönottokeskuksiin ei mahdu eikä palautus kotimaahan onnistu

  6. 6

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  7. 7

   ”Kummastuksissaan katselivat ihmiset”, kun suomalaisjääkärit tulivat Latviaan sotimaan – siinä sivussa pikku Konstantin oppi luistelemaan

  8. 8

   Maineikas vuorikiipeilijä Ueli Steck putosi ja kuoli Mount Everestillä – ”Hän liukastui”

  9. 9

   Vieraannuttaminen vahingoittaa lasta vakavasti

  10. 10

   Ehdokas paiskoo hommia, ja sitten tulee joku Aaltonen ja menee valtuustoon – aakkosilla on väliä vaalikamppailussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  2. 2

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  3. 3

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  4. 4

   Pilapiirtäjät moukaroivat Trumpia – HS valitsi 62 parasta piirrosta

  5. 5

   Maineikas vuorikiipeilijä Ueli Steck putosi ja kuoli Mount Everestillä – ”Hän liukastui”

  6. 6

   Miksi kankkunen tuntuu vuosi vuodelta pahemmalta? Tutkija kertoo, mistä krapula oikeastaan johtuu

  7. 7

   ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

  8. 8

   Poliisi tyhjensi Kaivopuiston nuorten rähinöinnin vuoksi Helsingissä – Alkuillasta 35 000 seurasi Mantan lakitusta sateisessa säässä

  9. 9

   Loskaa oli niin, että huviteatterin katto repesi – Katso kuvakooste Helsingin historiallisista lumivapuista

  10. 10

   Politiikassa on yksi tabu, joka on kuin insestin, ihmissyönnin ja pedofilian vastine – ja ilman sitä olisimme kuolleita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää