Kaupunki

Lähiöbaareista etsitään nyt laulujen sanoja – Eero Oulasvirta teki oodin Kontulalle Kalevalan tyyliin

”Niihin paikkoihin on mentävä, missä ne ihmiset ovat”, sanoo lähiöprojektin vetäjä Arto Lindholm. Lopputulos on taidetta.

Minkälaisia taiteellisia lahjoja löytyykään lähiöpubin rujon oven takaa.

Kun Kontulan ostoskeskuksen kaljakuppilassa järjestetään runoilta, syntyy esimerkiksi ylistyslaulu Kontulasta kalevalaisessa runomitassa.

Se kuuluu näin: ”Mieleni minun tekevi, lähteväni Kontulahan, ystäviäni tapaamahan. Olut suussa sulavi, puheet putoilevat.”

Teos on Eero Oulasvirran. Hän istuu Kontulan Mopo-baarissa usein oman porukkansa kanssa, mutta runoilee mielellään kun joku vain ymmärtää pyytää.


Oikeastaan kysymys ei ole runoillasta, vaan lähiöprojektista, jossa etsitään lähiöstä kertovia laulunsanoja. Lauluja tehdään lähiöissä Biisihautomoissa, mutta lisäksi sanoituksia voi lähettää myös suoraan kilpailuun. Voittajasta tehdään oikea kappale.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Tarkoituksena on saada lähiöihin yhteisen tekemisen meininkiä ja kulttuuria, sanoo Humanistisen ammattikorkeakoulun lehtori Antti Pelttari. Projektin toteuttavat yhteistyössä Humanistinen ammattikorkeakoulu ja Yhteismaa-yhdistys opetus- ja kulttuuriministeriön tuella.

”Me tiedämme, että lähiöiden ihmiset eivät kovin helposti lähde mukaan oman alueensa kulttuuritapahtumiin, meidän on mentävä sinne missä ihmiset ovat.” Tässä tapauksessa siis kaljakuppilaan Kontulaan. Siellä biisinsanoituksia syntyy joka pöydässä ja Humanistisen ammattikorkeakoulun projektipäällikkö Arto Lindholm myhäilee.

Jos tänne vain vaivautuu tulemaan paikan päälle ja puhumaan ihmisten kanssa, löytää ihan huikeita runoilijoita, Lindholm kuvailee.

”Sehän oli tiedossa, että me haistaan kilometrin päähän siltä, että tulemme muualta. Ihan kuin se olisi otsaan kirjoitettu. Ensin pelkäsin, että tässä ei kyllä hyvin käy, että mitäköhän täällä sanotaan.”

Tulosta näyttää ainakin syntyvän. Oulasvirta on kirjoittanut monta sivua täyteen. Osa asiakkaista huutelee muistojaan, eikä vielä kehtaa kirjoittaa. Tässä tulee tallennettua arvokasta ajankuvaa ja urbaaneja tarinoita.

”Muistatteko sen pojan, joka täällä käveli aina takaperin”, yhdestä pöydästä huudetaan. Muut nyökyttelevät. Kyllähän takaperin kävelevä poika muistetaan.

”Tässä olisi tarkoitus kuulla ihmisten omia tarinoita. Yleensä suuret tunteet sijoitetaan vaikkapa iskelmäperinteessä jonnekin maalaismaisemaan tai Lappiin. Ei siellä puhuta lähiöistä. ”, Pelttari kuvailee.

Yksi tarina on ainakin syntymässä Eelis Laitin nuoruudesta väkivaltaisessa Tikkurilassa. Lähiö-teema osui monesta syystä miehen sieluun.


”Heräsi jotenkin nostalginen olo. Kaikki kaverit asuivat lähiössä, itsekin asui lähiössä. Tiedän tyyliin kaikki Tikkurilassa”, Laiti kuvailee. Hänellä on jo osa sanoituksesta valmiina, biisihautomosta toivotaan vielä lopullista muotoa ja rakennetta tekstille.

”Tässä kerron enemmän itsestäni Tikkurilassa. Siellä oli silloin joka viikonloppu kirjaston edessä puukotuksia ja aina poliisit samassa paikassa nuorten kanssa. Ne oli hurjia aikoja”, Laiti sanoo ja hymyilee.

”Tai ehkä mä vain romantisoin, sellaista nuorisoromantiikkaa, että oli yhtä rajua kuin Tupacilla.”

Laiti on räpännyt kahdeksanvuotiaasta. Myös itselleen tärkeimmät lähiö-teemat löytyvät räp-musiikin maailmasta.

 


”Itsellä oli aika samanlainen tunne Tiksissa kuin Ice Cubella on biisissä ’It was a good day’ [suom. se oli hyvä päivä]. Sellainen olo, että sellainen päivä on hyvä kun selviytyy hengissä kaivamatta asetta taskustaan. Se oli kovaa aikaa: fight or die [taistele tai kuole]”

Lähiöaiheinen sanoituskilpailu loppuu huhtikuun lopussa. Voittajan valitsee tuomaristo, johon kuuluvat Mira Luoti, Mikko Sarjanen eli Atomirotta, Maarit Hurmerinta ja Anja Erämaja.

Sanoituksiin on myös mahdollista saada palautetta, mikäli lähettää tekstin biisihautomoon viimeistään 15. päivä maaliskuuta. Lisätietoja kilpailusta osoitteessa http://lahella-lahiossa.humak.fi/.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lähiöt
 • Helsinki
 • Asunnot
 • Asuminen
 • Baarit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  4. 4

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  5. 5

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  8. 8

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  9. 9

   Vekkulan lopettaminen aiheutti palautevyöryn – Linnanmäki saanut yli 800 ideaa uutta laitetta varten

  10. 10

   IFK teki valmentajalleen venäläisen tempun: Selin on kuin formulakuski kehnossa tallissa – yritä siinä nyt ajaa, kun auto ei kulje mihinkään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää