Valikko
Kaupunki

Maahanmuutto­vastaiset ”puhdistajat” ovat uhanneet iskeä Rautatientorille lauantaina – sekä turvapaikanhakijat että Suomi ensin -ryhmä pitävät ideaa huonona

Maahanmuuttoviraston käännytyspäätöksiä kritisoivien turvapaikanhakijoiden ja heitä vastustavan Suomi Ensin -yhdistyksen mielenosoitukset ovat jatkuneet jo kuukauden.

”Luotamme Suomen poliisiin, emmekä aio provosoitua”, Sadiq Bahrooz sanoo.

Keltainen huomioliivi yllään liikkuva Bahrooz on yksi Rautatientorilla Helsingin ydinkeskustassa sinnikkäästi mieltään osoittavista turvapaikanhakijoista. Hän on myös kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut ja muutosta korkeimmista oikeusasteista hakeva afgaaniyhteisön puhemies.

On perjantai 10. maaliskuuta 2017 – määräpäivä. Se päivä, jona sosiaalisen median syövereissä suunnitellun Puhdistus-tapahtuman osallistujien mielestä viranomaisten pitäisi viimeistään häätää Rautatientorilla Helsingin ydinkeskustassa oleva turvapaikanhakijoiden mielenosoitus.

Aamupäivällä torin eteläpäädystä ei olla kuitenkaan häätämässä ketään. Jo viikkoja sijoillaan olleen mielenosoituksen luokse valuu väkeä sieltä täältä, ja telttakatoksessa lämmitellään pallogrillin äärellä. Ateneumin taidemuseo on virittänyt aiemmin aamulla seinälleen suuren banderollin, jonka alalaidassa lukee ”Refugees Welcome” eli ”tervetuloa pakolaiset”.

Iloisen puheensorinan ja banderollia valokuvaavien ihmisten keskellä on helppo unohtaa hetkeksi, että kaikki eivät kuitenkaan toivottele pakolaisia tervetulleiksi Suomeen. Lauantaiksi suunnitellun, kylmäävästi ”puhdistukseksi” nimetyn kokoontumisen junailijoilla on päinvastaiset tavoitteet: heidän mielestään kaupungin tai poliisin tulisi häätää jo kuukauden yhtä mittaa käynnissä ollut mielenosoitus ja karkottaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet ihmiset viipymättä maasta.

Mikäli mielenosoitus telttoineen on sijoillaan vielä lauantaina kello 15, uhkaavat ”puhdistajat” passittaa turvapaikanhakijat matkoihinsa omavaltaisesti. Lain omiin käsiin ottamiseen on kannustanut muun muassa Pohjoismainen vastarintaliike -uusnatsijärjestö, mutta mitään virallista ja nimellään vastuun ottanutta nokkamiestä kokoontumisella ei ole.


Bahrooz uskoo uhkailijoiden suunnitelmien vesittyvän.

”Jos he tulevat tänne, niin he yrittävät provosoida meitä. Meidän tulee pysyä rauhallisina, hiljaa ja olla reagoimatta mitenkään”, Bahrooz sanoo.

Maahanmuuttoviraston eli Migrin tekemien käännytyspäätösten vuoksi mieltään Rautatientorilla osoittavat ovat pääasiassa afganistanilaisia ja irakilaisia.

Bahrooz näkee, että sekä Migri että ”puhdistajat” ovat väärässä siinä, että esimerkiksi hän voisi palata ilman hengenvaaraa Afganistaniin. Hänen ja muiden mieltään osoittavien turvapaikanhakijoiden mielestä Migri on tehnyt virheitä muun muassa laatimalla karkotuspäätöksiä liian kiireessä ja huonosti tulkaten.

Uusnatseja ja muita lähtökohtaisesti vihamielisellä asenteella turvapaikanhakijoihin suhtautuvia vaivaa Bahroozin mukaan puolestaan tietämättömyys.

”Joka maassa ja yhteiskunnassa on pahoja ihmisiä, jotka eivät pidä ulkomaalaisista. Pyydämme, että he kunnioittaisivat ihmisyyttä.”

25-vuotias Bahrooz kertoo, että hän jaksaa yhä toivoa hyvään ja uskoa ihmisyyteen. Hänen mukaansa epätoivo on kuitenkin yleisesti ottaen kasvanut turvapaikanhakijoiden keskuudessa todella suureksi. Synkin esimerkki tästä saatiin keskiviikkona, kun kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut mies yritti hirttää itsensä Ateneumin edessä.

Toisen epätoivo on helppo ohittaa, jos sillä ei ole suoranaista vaikutusta omaan itseensä. Tämän tietää myös paljon mielenosoittajien kanssa aikaansa viettänyt Marjaana Toiviainen, joka toimii Rautatientorilla virkatehtävissä turvapaikanhakijoiden tukena. Hän on Oulunkylän seurakunnan kotoutumisen tuesta vastaava pastori.

”Pystyn hirveän hyvin samaistumaan siihen suomalaisten tunteeseen, että ’mitä tuo minulle kuuluu’, koska ohitin itsekin ensin”, Toiviainen kertoo.

Omalla ohittamisellaan Toiviainen viittaa siihen, kun turvapaikanhakijat olivat mielenosoituksensa aluksi nykytaiteenmuseo Kiasman luona. Hän ei ollut ensimmäisinä päivinä paikalla, mutta on sen jälkeen tukenut mieltään osoittavia turvapaikanhakijoita aktiivisesti.

Työnsä vuoksi Toiviainen on joutunut myös itse pakolaisiin vihamielisesti suhtautuvien solvausten kohteeksi. Pelkästään epätoivon, vihan ja pelon ristitulessa hän ei kuitenkaan ole, sillä esimerkiksi lukuisat keskustelut Rautatientorin teltalla ovat olleet valoisia ja mieltä avartavia myös pastorille.

”En ole aiemmin päässyt sukeltamaan sellaisiin sielunhoitokeskusteluihin. Olen varmasti kasvanut ihmisenä enemmän kuin aikoihin”, Toiviainen kertoo.

Hän suhtautuu armollisesti myös niihin ihmisiin, joiden viha kuohuu yli laitojen.

”Ihminen voi parantua vihasta aina.”


Pitkiä keskusteluja on käyty viikkotolkulla yöt läpeensä myös Rautatientorin pohjoispäässä. Siellä on telttakatoksineen turvapaikanhakijoiden mielenosoituksen vastamielenosoitus, eli Suomi ensin -yhdistyksen väki.

Torin eri päätyjen mielenosoittajat eivät ole juuri mistään samoilla linjoilla, mutta yksi asia näyttäisi yhdistävän heitä: kummatkaan eivät halua ”puhdistajia” Rautatientorille. Suomi ensin -yhdistyksen varapuheenjohtaja Marco de Wit kiistää jyrkästi, että heillä olisi mitään tekemistä kyseisen kokoontumisen kanssa.

”Moni kuvittelee, että Puhdistus-miekkari liittyy jotenkin meihin, koska ne ilmoittivat saman paikan, missä me olemme.”

De Wit epäilee, että kyseessä on jonkin sortin provokaatio, jolla pyritään savustamaan Suomi Ensin -ryhmä pois torilta. Ryhmä ei nauti varauksetonta suosiota äärioikeistonkaan parissa.

Mikäli linja pitää, tulevat niin ”puhdistajat” kuin naamioituneet tai väkivaltaisesti käyttäytyvät henkilöt jäämään myös turvapaikanhakijoiden vastustajien mielenosoitusalueen ulkopuolelle.

”Laitamme kunnolla narut meidän alueemme ympärille. Ja minä ilmoitan meidän väellemme ja järjestyksenvalvojille, että sellaisia tyyppejä ei päästetä lähellekään meidän leiriä”, de Wit kertoo.

De Wit ilmoittaa, että hän aikoo olla mielenosoittajajoukkoineen Rautatientorilla vähintään yhtä pitkään kuin turvapaikanhakijat – ehkä jonkin verran pidempäänkin.

Poliisi on ilmoittanut olevansa lauantaina tavanomaista näkyvämmin läsnä Rautatientorilla. Mielenosoitusten lisäksi siellä järjestetään turvapaikanhakijoiden tueksi myös Oikeus elää -konsertti, jonka pääesiintyjä on rap-artisti Laineen Kasperi ja Palava kaupunki.


Tausta: Suomi kiristi turvapaikkalinjaa

Suomi kiristi turvapaikkalinjaansa sen jälkeen, kun hakijoiden määrä kasvoi voimakkaasti vuonna 2015. Valtaosa esimerkiksi irakilaisista ja somalialaisista saa nykyisin kielteisen päätöksen.

Linjan tiukentumisen taustalla on Maahanmuuttoviraston eli Migrin aiempaa tiukempi päätöskäytäntö ja humanitäärisen suojelun poistuminen ulkomaalaislaista. Migri päivitti päivitti Irakia, Afganistania ja Somaliaa koskevia turvallisuusarvioitaan heti loppuvuonna 2015. Migri katsoo nykyään myös aiempaa useammin, että ihminen voi paeta toisaalle kotimaassaan tai välttää uhkan vaihtamalla ammattia.

Monet kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista ovat valittaneet hallinto-oikeuteen. Viime kuukausien aikana useat heistä ovat saaneet kielteisen ratkaisun myös valitukseensa. Se tarkoittaa, että heidän pitää kuukauden sisällä poistua vastaanottokeskuksista eivätkä he saa enää turvapaikanhakijoille kuuluvia palveluita. Kesään mennessä tuhansien odotetaan saavan lainvoimaisen käännytyspäätöksen.

Osa kielteisen päätöksen saaneista on palannut kotimaahansa vapaaehtoisesti. Osa on hakeutunut muualle Eurooppaan.

Poliisi palauttaa kuitenkin noin viikoittain esimerkiksi Irakiin yksittäisiä ihmisiä, jotka eivät tahdo sinne vapaaehtoisesti.

Irak on sanonut virallisesti, ettei se hyväksy pakkopalautuksia. Käytännössä niitä kuitenkin voidaan tehdä jo nyt, jos ihmisellä on matkustusasiakirja. Suomi neuvottelee parhaillaan Irakin kanssa palautussopimuksesta, joka helpottaisi vastentahtoisia palautuksia.

Monet nimekkäät vaikuttajat, kuten Jörn Donner, Tarja Halonen ja Jaakko Iloniemi, ovat hiljattain vedonneet Suomen turvapaikkapolitiikan muuttamiseksi. Lisäksi yli sata suomalaisen tiedemaailman vaikuttajaa vetosi, että turvapaikkapolitiikkaa muutettaisiin ja pakkopalautukset keskeytettäisiin toistaiseksi.

Tästä on kyse

Pitkät mielenosoitukset


 Maahanmuuttoviraston (Migri) karkotuspäätöksiin tyytymättömät turvapaikanhakijat ovat osoittaneet mieltään Helsingissä yhtäjaksoisesti 10. helmikuuta lähtien. Mielenosoitus alkoi nykytaiteen museo Kiasman edustalta.

 Samana päivänä alkoi myös Suomi Ensin -yhdistyksen vastamielenosoitus.

 Helmikuun 16. päivä poliisi määräsi kummankin mielenosoituksen siirtymään Rautatientorille.

 Migrin ylijohtaja Jaana Vuorio vieraili 17. helmikuuta vastaamassa mieltään osoittavien turvapaikanhakijoiden kysymyksiin.

 Helsingin kaupunki ei ole pyytänyt poliisilta virka-apua mielenosoitusten ja niihin liittyvien rakennelmien poistamiseen mailtaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turvapaikanhakijat
 • Mielenosoitukset
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Itä-Suomen yliopisto lähetti vahingossa hyväksymisilmoituksia kymmenille hakijoille, joita ei ollut hyväksytty – ”Tuli tosi huijattu olo”

  2. 2

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  3. 3

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  4. 4

   Some-tempauksen surullinen loppu: paksu kirja ei pysäyttänytkään luotia – naiselle syyte poikaystävänsä taposta USA:ssa

  5. 5

   Vuosaaressa surmatun naisen Facebook-profiilia päivitettiin vielä tapahtumayönä – kuvaksi vaihdettiin hääkuva

  6. 6

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  7. 7

   Eduskunnan perustuslakivaliokunta: maakuntien sotepalveluiden yhtiöttämisestä luovuttava – seuraa suoraa lähetystä HSTV:stä

  8. 8

   Vuosaaren surmatalossa asuva naapuri suree perheen kolmen lapsen kohtaloa: ”Lapsia käy sääliksi”

  9. 9

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  10. 10

   Matkustajakoneet olivat törmätä toisiinsa Helsinki-Vantaalla viime syksynä – uusia turvallis­suussuosituksia julki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  5. 5

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  6. 6

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  9. 9

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  10. 10

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  8. 8

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää