Kaupunki

HS:n vaalikone paljastaa: Näin ehdokkaiden suhtautuminen koulukuriin ja turvapaikan­hakijoihin eroaa pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välillä

Vaalikoneen perusteella pääkaupunkiseudulla ja etenkin Helsingissä asuu muuta Suomea liberaalimpia ja vasemmistolaisempia ehdokkaita.

”Vähän jännittää. Tunnistaakohan tämä minua ollenkaan?” Helsinkiläinen Iines Vuorjoki, 19, istuu Sanomatalossa, Helsingin Sanomien toimituksen syövereissä ja tuijottaa tietokoneen näyttöä.

Vuorjoki suorittaa paraikaa modernin demokratian tärkeää riittiä. Hän kokeillee HS:n verkkosivuilta löytyvää vaalikonetta.

Aalto-yliopistossa informaatioverkostoja ensimmäistä vuotta opiskeleva Vuorjoki täyttää vaalikonetta ensimmäistä kertaa tositarkoituksella, sillä huhtikuun kuntavaalit ovat ensimmäiset, joissa hän saa äänestää.

”Olen täyttänyt joitain vaalikoneita aiemminkin, mutta nyt tällä saattaa olla jotain merkitystä. Kiinnostavaa nähdä, vastaavatko tämän tarjoamat ehdokkaat ollenkaan omia ajatuksiani.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tarjontaa koneessa riittää. Koneeseen on vastannut noin 11 000 ehdokasta eri puolilta Suomea. Vastausten suuren määrän ymmärtää, sillä vaalikoneilla on olennainen rooli siinä, keitä ehdokkaita vaaleissa äänestetään.

”Vaalikoneita koskevien tutkimusten perusteella osa valitsee ehdokkaansa jopa suoraan vaalikoneen perusteella”, sanoo vaalikoneiden käyttöä tutkinut professori Tom Moring Helsingin yliopistosta.

”Mielestäni järkevintä on käyttää useita koneita, verrata ja miettiä tuloksia ja käyttää koneiden informaatiota tietynlaisena keskustelukumppanina.”

HS:n vaalikoneen perusteella pääkaupunkiseudulla ja etenkin Helsingissä asuu muuta Suomea liberaalimpia ja vasemmistolaisempia ehdokkaita.

Suurista kaupungeista Helsinkiä liberaalimpia ehdokkaita löytyy näissä vaaleissa HS:n vaalikonevastausten perusteella ainoastaan Jyväskylästä.

Uutinen jatkuu grafiikan jälkeen.


”Näin ei välttämättä aina ole ollut. Helsinki on pitkän, pitkän aikaa ollut sellainen äänestysalue, jossa herkimmin näkee uusia tuulia. Tämä on aikanaan emeritusprofessori Tuomo Martikaisen tekemä huomio”, Moring sanoo. ”Voidaan siis kysyä, onko politiikkaan tulossa valtakunnallisesti uudenlaisia arvoja.”

Helsinkiläisehdokkaiden liberaalius näkyy niin, että he puolustavat kaikkia ehdokkaita ­useammin esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ja kannattavat turvapaikanhakijoiden vastaanottoa kotikuntaansa.

Helsinkiläisehdokkaat allekirjoittavat kaikkia ehdokkaita selvästi harvemmin väitteet, että kova kuri tekisi kouluista parempia tai että koti, uskonto ja isänmaa -ajattelumalli muodostaa hyvän arvopohjan politiikalle.

Jälkimmäisen kysymyksen kohdalla kiinnostavaa on, että puolet espoolaisehdokkaista vannoo kodin, uskonnon ja isänmaan nimiin. Helsingissä näin tekee neljä kymmenestä.

Uutinen jatkuu grafiikoiden jälkeen.


Hypätäänpä tässä vaiheessa hetkeksi vaalikonetta ensimmäistä kertaa tosissaan täyttävän Iines Vuorjoen mukaan.

Vuorjoen edessä olevalla näytöllä viipyilee HS:n vaalikoneen väite, jonka mukaan ”kuntani pitää luopua vaatimuksesta rakentaa autopaikkoja uusien asuntojen yhteyteen”.

Vuorjoki tuijottaa kysymystä mietteliäänä ja klikkaa sitten mielestään sopivaan vaihtoehtoon.

Miltä kysymykset ensikertalaiselle tuntuvat?

”Osa kysymyksistä on sellaisia, joita ei ole tullut itse ajatelleeksi. Osa puolestaan on sellaisia, joihin on näkemys, mutta se ei ehkä suoraan sovi esitettyihin vaihtoehtoihin”, Vuorjoki sanoo.

Vaalikoneiden kysymysten onnistuminen on professori Moringin mielestä ensiarvoisen tär­keää. Hänen mielestään vaali­koneita tekevillä medioilla ja muilla toimijoilla on suuri vastuu siihen, että koneissa kysytään kulloistenkin vaalien kannalta olennaisia kysymyksiä.

”Vaalikoneet voivat vaikuttaa suoraan siihen, että jotkut ehdokkaat nousevat muita helpommin esille, jos kysymyksiä on esitetty jollain tavalla puolueellisesti”, Moring sanoo.

”Agendavaikutusta niillä ainakin on. Monet ihmiset käyttävät vaalikoneita, joten koneissa esitetyt kysymykset muokkaavat ihmisten käsitystä siitä, mistä näissä vaaleissa on kysymys.”

Tämä juttu käsittelee pääasiallisesti ehdokkaiden arvoja. Onko niillä kuntavaalien kannalta mitään tekemistä?

Moringin mielestä on, sillä arvot kertovat siitä, minkälaiset ihmiset arkeen vaikuttavia päätöksiä ovat tekemässä.

”Tietenkin on perusteltua miettiä, minkälaisia ehdokkaat ja ihmiset ovat. Esimerkiksi maahanmuutto on oleellinen kysymys näissä vaaleissa, vaikkeivät kunnat ehkä maahanmuuton kannalta tärkeimpiä toimijoita olekaan”, Moring sanoo.

”Mielestäni vaalikoneiden ­pitäisi kuitenkin avata myös niitä kysymyksiä, joista kunnat päättävät oikeasti. Muuten vaali­koneet saattavat ohjata äänestäjiä harhaan.”

HS:n vaalikone vastaa myös tähän Moringin toiveeseen. Ehdokkaiden näkemyksiä erilaisiin kunnallisiin asiakysymyksiin esitellään ennen vaaleja julkaistavissa uutisissa.

Uutinen jatkuu grafiikan jälkeen.HS:n vaalikoneessa ehdokkaiden arvoja mitataan kymmenen kysymyksen avulla. Ehdokkaat on sijoitettu edelliseltä sivulta löytyvälle arvokartalle heidän vastaustensa perusteella. Kysymykset koskevat ehdokkaiden kantoja vasemmisto–oikeisto- ja konservatiivi–liberaali-akseleilla.

Vaalikoneessa voi nähdä sijoituksen myös vihreä–ei vihreä -akselilla.

Arvokysymykset on tehty yhdessä Helsingin yliopiston tutkijoiden Tuomas Ylä-Anttilan ja Teemu Kemppaisen kanssa. Ne perustuvat eurooppalaisiin arvotutkimuksiin, ja niitä on käytetty HS:n vaalikoneessa vuodesta 2012 alkaen.

Vaalikonevastausten perusteella selviää, että esimerkiksi keskusta on valinnut nimensä hyvin. Arvokysymyksillä mitattuna valtaosa keskustan ehdokkaista sijoittuu nimittäin siististi konservatiivi–liberaali- sekä vasemmisto–oikeisto-akseleilla varustetun nelikentän keskelle.

Kuvaavaa on, että jos HS:n vaalikoneeseen laittaa kotipaikakseen Helsingin ja vastaa joka kysymykseen ”en osaa sanoa”, vaalikone suosittelee keskustaa. Koneen mukaan keskusta on 85 prosenttisesti johdonmukaisen ”en osaa sanoa” -vastaajan kanssa samaa mieltä.

Eduskuntapuolueista selvästi konservatiivisimpia ovat kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten ehdokkaat, liberaaleimpia taas vasemmistoliiton ja vihreiden ehdokkaat.


OHO! HS:n toimituksesta kuuluu huudahdus. Iines Vuorjoki on saanut vaalikoneurakkansa valmiiksi, ja näytöllä lukee koneen mielestä hänelle sopivimman puolueen nimi.

”Keskusta? Tämä on kyllä aika yllättävää. En ihan näe keskustassa itseäni”, Vuorjoki pohtii.

Arvojen puolesta sopivimpien ja epäsopivimpien ehdokkaiden lista saa Vuorjoelta jo hyväksyviä nyökkäyksiä. Kärjessä on vihreiden nuori naisehdokas ja kaksi nuorta kokoomuslaista. Arvojen puolesta kauimpana hänestä ovat kolme perussuomalaista.

”Nuo osuvat hyvin. Vihreät ja kokoomus ovat tuntuneet minusta läheisimmiltä. Olen myös ajatellut äänestää vihreitä juuri heidän arvomaailmansa takia. Perussuomalaiset ovat puolestaan tuntuneet minusta arvoiltaan kaukaiselta”, hän sanoo.

”Tämä oli mielenkiintoista. En kuitenkaan tämän perusteella vielä päätä ehdokasta. Pitääpä tehdä kotona koneita uudestaan ja katsoa tarkemmin, mitä koneiden suosittelemat ehdokkaat ajattelevat.”

Kokeile tästä HS:n vaalikonetta.

Vaalitaisto huipentuu Sanomataloon

Vajaan kuukauden kuluttua valitaan poikkeukselliset valtuustot Suomen kuntiin ja kaupunkeihin. Kun vaalikausi on ohi vuonna 2021, valtuutettujen vallasta suuri osa on kadonnut. Jos maan hallituksen aikeet toteutuvat, sosiaali- ja terveydenhuolto siirtyy maakuntien vastuulle.

Päätettävää kunnilla riittää silti. Puolueiden ja ehdokkaiden kantoja voi seurata paitsi HS:n vaalikoneesta, myös muusta runsaasta uutisoinnista lähiviikkojen aikana.

Helsingissä lisämausteena on pormestaripeli. Uusi valtuusto valitsee keskuudestaan kaupungin nykyhistorian ensimmäisen pormestarin ja neljä apulaispormestaria.

Loppukiri otetaan Sanomatalon Mediatorilla vaaliviikolla. Tiistaina 4. huhtikuuta HS:n keskustelussa ovat vastakkain puolueiden puheenjohtajat ja torstaina 6. huhtikuuta tentissä kohtaavat pormestariehdokkaat.

Kuntavaalien ennakkoäänestys järjestetään 29. 3.–4. 4. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 9. 4.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntavaalit 2017
 • vaalikone
 • Kuntapolitiikka
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  2. 2

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  3. 3

   IS: Kaupankäynti Fortumin osakkeella on keskeytetty

  4. 4

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  5. 5

   Tutkimus: Parisuhteessa nainen menettää kiinnostuksen seksiin helpommin kuin mies – Asiantuntija neuvoo, miten halun voi herättää uudelleen

  6. 6

   ”Älä nyt pelästy, isäsi tulee kuolemaan”, outo ääni varoitti – Tutkija päätyi sattumalta tekemään väitöskirjan suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista

  7. 7

   ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa

  8. 8

   12 kysymystä Jouko Jokiselle: ”Mitä teet, jos pääministeri soittaa?” – Ylen tuleva päätoimittaja katsoo televisiosta urheilua, karsastaa Yle-veroa ja uskoo selviävänsä ministereistä

  9. 9

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  10. 10

   Vapaa-ajan tissuttelu aiheuttaa töissä virheitä enemmän kuin moni ajattelee – Viinin lipittelijät pitäisi lähettää lenkille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  4. 4

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  5. 5

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  6. 6

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  7. 7

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  8. 8

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  9. 9

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  10. 10

   ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  8. 8

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää