Valikko
Kaupunki

Väyrysen Terve Helsinki -liikkeen kuviot hämmentävät ryhmän sisällä – ”Paavon konepistoolijengi on mulle vähän vieras”

Osa ehdokkaista ihmettelee Paavo Väyrysen Terve Helsinki -ryhmän henkilövalintoja.

”Lähdin mukaan mahdollisimman epäpoliittiselle listalle. Yhtäkkiä se menikin kristillisille”, kuntavaaliehdokas Seppo Honkanen sanoo.

Honkanen on eläkkeellä oleva entinen Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston arkkitehti. Hän puhuu europarlamentaarikko Paavo Väyrysen kokoamasta Terve Helsinki -ryhmästä, johon Honkanen ilmoittautui mukaan osallistuakseen kuntavaaleihin ja keskusteluun kaupunkisuunnittelusta.

Mutta sitten tapahtui jotain. Hän löysikin itsensä kristillisdemokraattien listalta, jolta Terve Helsinki -ryhmän 18 jäsentä on kuntavaaliehdokkaina Helsingissä. Lisäksi ryhmässä oli hänen omaan ideologiaansa sopimatonta porukkaa.

”Viimeinen käänne oli tämä, että se [Väyrynen] pitää nämä natsit mukana”, Honkanen sanoi torstaina.

Honkanen tarkoitti neljää Terve Helsinki -ryhmän mukana tullutta sitoutumatonta ehdokasta, jotka kristillisdemokraatit poistivat verkkomainonnastaan. He olivat kristillisdemokraattien puoluesihteerin Asmo Maanselän mukaan toimineet puolueen arvojen vastaisesti.

Karoliina Topelius muun muassa oli kirjoittanut julkisella Facebook-seinällään ”matuvyörystä” ja juutalaisten tekemästä kansanmurhasta. ”Osa juutalaisista kansanmurhasivat lähes sata miljoonaa valkoista kristittyä pelkästään Venäjällä ja Euroopassa 1900-luvun aikana”, Topelius kirjoitti.

HS kertoi asiasta 2. maaliskuuta.

Myöhemmin Topelius katui merkintäänsä ja poisti sen. Joku oli kuitenkin ottanut merkinnästä kuvakaappauksen ja levitti sitä julkisuudessa.


Terve Helsinki -ryhmä oli maanantaina koolla Helsingin kaupungintalolla. Ryhmä oli perussuomalaisista eronneen ja oman valtuustoryhmän perustaneen Harri Lindellin vieraana. Lindell on itsekin Terve Helsinki -ryhmän ehdokas.

Kokouksessa käsiteltiin yhtenä asiana juuri kristillisdemokraattien mainonnasta ulos heitettyjen asiaa: ”Emme hyväksy sitä, että kaikki ehdokkaamme eivät pääsisi Kd:n julisteeseen. Teemme oman julisteen ja pyrimme saamaan Kd:n 150 julistepaikasta vähintään 20 meille.”

Julistetta varten pyrittiin yhteiskuvaukseen torstaina. Sinne Seppo Honkanen ei kuitenkaan mennyt paikalle, eikä mennyt toinenkaan ryhmän ehdokas Tapani Launis.

”Otan omat kuvat ja lähetän Väyrysen esikuntaan”, Launis sanoi torstaina HS:lle.

Myös Launis on Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston entinen arkkitehti. Hän puolusti elämäntyönään Helsingin rantoja ja saaria rakentamiselta. Nyt kun politiikka on kääntynyt Launiksen mielestä väärään suuntaan ja rantoja ja saaria rakennetaan, hän päätti pyrkiä politiikkaan saadakseen keskustella kaupunkisuunnittelusta.

Kaikupohjaa ajatuksille löytyi Terve Helsinki -ryhmästä, joka vastustaa muun muassa Helsingin pyrkimystä kasvaa ja haalia maakunnista jopa 250 000 uutta asukasta. Ryhmän ohjelmassa vaaditaan, että rakentaminen sovitetaan yhteen arvokkaiden kulttuuri- ja luontoympäristöjen kanssa.

”Mulle olisi riittänyt hyvin, että vastustetaan näitä Helsingin käsittämättömiä kasvupyrkimyksiä. Mutta sitten mä olen mukana myös tässä Paavon sähliksessä”, Launis selostaa.

Paavon sähliksessä?

”No nämä Terve Helsinki -listan ehdokkaat, jotka eivät kelvanneet kristillisdemokraateille. Paavon konepistoolijengi, se on mulle vähän vieras.”

Euro­parlamentaarikko Paavo Väyrynen pitää kohtuuttomana kristillisdemokraattien päätöstä poistaa Terve Helsinki -ryhmän jäseniä verkkosivujensa mainoksesta.

”Näistä neljästä henkilöstä kolmen kohdalla ainoa peruste oli, että he ovat olleet mukana Suomi ensin -liikkeessä”, Paavo Väyrynen sanoi perjantaina HS:lle.

Väyrysen mielestä on väärin syyttää heitä tällä perusteella rasisteiksi tai jopa natseiksi. Tällä hän viittaa Seppo Honkasen lausumaan tässä jutussa.

Suomi ensin -liike on järjestänyt maahanmuuttoa vastustavia mielenosoituksia eri puolilla Suomea.

Väyrysen mielestä myös Topelius on saanut kohtuutonta ryöpytystä julkisuudessa, kun häntä on mustamaalattu ja syytetty ”antisemitismistä ja rasismista.”

Topelius itse lähetti lukuisiin tiedotusvälineisiin postia perjantaina. Kirjeessä hän kiistää olevansa ”rasisti” tai ”juutalaisvastainen”.

Itselleen tärkeimmissä pääasioissa arkkitehdit Honkanen ja Launis ovat linjassa Paavo Väyrysen ja Terve Helsinki -ryhmän ohjelman kanssa: arkkitehtonisista kohteista muun muassa Malmin kenttä on säilytettävä, mutta ennen kaikkea Helsingin kasvua on hillittävä.

Terve Helsinki -ryhmän ohjelma edellyttää muun muassa, että ”sen sijaan että Helsingin kaupungin alueelle pyritään saamaan jopa 250 000 uutta asukasta, seutukunnan asuntorakentamista on pyrittävä suuntaamaan pääkaupunkiseudun muihin kuntiin”.

Eikös tämä ole Helsingin edun vastaista, kun veronmaksajia on tähän asti pyritty houkuttelemaan Helsinkiin asumaan? Onko Väyrysen Terve Helsinki kuin Troijan hevonen, jonka sisällä Helsinkiin salakuljetetaan maakuntien etua ajavaa politiikkaa?

”Helsingin ja maakuntien etu on yhteinen. Ei se ole Helsinginkään etu, että kaupunki kasvaa hallitsemattomasti”, Väyrynen sanoi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntavaalit 2017
 • Kristillisdemokraatit
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Itä-Suomen yliopisto lähetti vahingossa hyväksymisilmoituksia kymmenille hakijoille, joita ei ollut hyväksytty – ”Tuli tosi huijattu olo”

  2. 2

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  3. 3

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  4. 4

   Some-tempauksen surullinen loppu: paksu kirja ei pysäyttänytkään luotia – naiselle syyte poikaystävänsä taposta USA:ssa

  5. 5

   Vuosaaressa surmatun naisen Facebook-profiilia päivitettiin vielä tapahtumayönä – kuvaksi vaihdettiin hääkuva

  6. 6

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  7. 7

   Eduskunnan perustuslakivaliokunta: maakuntien sotepalveluiden yhtiöttämisestä luovuttava – seuraa suoraa lähetystä HSTV:stä

  8. 8

   Vuosaaren surmatalossa asuva naapuri suree perheen kolmen lapsen kohtaloa: ”Lapsia käy sääliksi”

  9. 9

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  10. 10

   Matkustajakoneet olivat törmätä toisiinsa Helsinki-Vantaalla viime syksynä – uusia turvallis­suussuosituksia julki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  5. 5

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  6. 6

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  9. 9

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  10. 10

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  8. 8

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää