Valikko
Kaupunki

Väyrysen Terve Helsinki -liikkeen kuviot hämmentävät ryhmän sisällä – ”Paavon konepistoolijengi on mulle vähän vieras”

Osa ehdokkaista ihmettelee Paavo Väyrysen Terve Helsinki -ryhmän henkilövalintoja.

”Lähdin mukaan mahdollisimman epäpoliittiselle listalle. Yhtäkkiä se menikin kristillisille”, kuntavaaliehdokas Seppo Honkanen sanoo.

Honkanen on eläkkeellä oleva entinen Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston arkkitehti. Hän puhuu europarlamentaarikko Paavo Väyrysen kokoamasta Terve Helsinki -ryhmästä, johon Honkanen ilmoittautui mukaan osallistuakseen kuntavaaleihin ja keskusteluun kaupunkisuunnittelusta.

Mutta sitten tapahtui jotain. Hän löysikin itsensä kristillisdemokraattien listalta, jolta Terve Helsinki -ryhmän 18 jäsentä on kuntavaaliehdokkaina Helsingissä. Lisäksi ryhmässä oli hänen omaan ideologiaansa sopimatonta porukkaa.

”Viimeinen käänne oli tämä, että se [Väyrynen] pitää nämä natsit mukana”, Honkanen sanoi torstaina.

Honkanen tarkoitti neljää Terve Helsinki -ryhmän mukana tullutta sitoutumatonta ehdokasta, jotka kristillisdemokraatit poistivat verkkomainonnastaan. He olivat kristillisdemokraattien puoluesihteerin Asmo Maanselän mukaan toimineet puolueen arvojen vastaisesti.

Karoliina Topelius muun muassa oli kirjoittanut julkisella Facebook-seinällään ”matuvyörystä” ja juutalaisten tekemästä kansanmurhasta. ”Osa juutalaisista kansanmurhasivat lähes sata miljoonaa valkoista kristittyä pelkästään Venäjällä ja Euroopassa 1900-luvun aikana”, Topelius kirjoitti.

HS kertoi asiasta 2. maaliskuuta.

Myöhemmin Topelius katui merkintäänsä ja poisti sen. Joku oli kuitenkin ottanut merkinnästä kuvakaappauksen ja levitti sitä julkisuudessa.


Terve Helsinki -ryhmä oli maanantaina koolla Helsingin kaupungintalolla. Ryhmä oli perussuomalaisista eronneen ja oman valtuustoryhmän perustaneen Harri Lindellin vieraana. Lindell on itsekin Terve Helsinki -ryhmän ehdokas.

Kokouksessa käsiteltiin yhtenä asiana juuri kristillisdemokraattien mainonnasta ulos heitettyjen asiaa: ”Emme hyväksy sitä, että kaikki ehdokkaamme eivät pääsisi Kd:n julisteeseen. Teemme oman julisteen ja pyrimme saamaan Kd:n 150 julistepaikasta vähintään 20 meille.”

Julistetta varten pyrittiin yhteiskuvaukseen torstaina. Sinne Seppo Honkanen ei kuitenkaan mennyt paikalle, eikä mennyt toinenkaan ryhmän ehdokas Tapani Launis.

”Otan omat kuvat ja lähetän Väyrysen esikuntaan”, Launis sanoi torstaina HS:lle.

Myös Launis on Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston entinen arkkitehti. Hän puolusti elämäntyönään Helsingin rantoja ja saaria rakentamiselta. Nyt kun politiikka on kääntynyt Launiksen mielestä väärään suuntaan ja rantoja ja saaria rakennetaan, hän päätti pyrkiä politiikkaan saadakseen keskustella kaupunkisuunnittelusta.

Kaikupohjaa ajatuksille löytyi Terve Helsinki -ryhmästä, joka vastustaa muun muassa Helsingin pyrkimystä kasvaa ja haalia maakunnista jopa 250 000 uutta asukasta. Ryhmän ohjelmassa vaaditaan, että rakentaminen sovitetaan yhteen arvokkaiden kulttuuri- ja luontoympäristöjen kanssa.

”Mulle olisi riittänyt hyvin, että vastustetaan näitä Helsingin käsittämättömiä kasvupyrkimyksiä. Mutta sitten mä olen mukana myös tässä Paavon sähliksessä”, Launis selostaa.

Paavon sähliksessä?

”No nämä Terve Helsinki -listan ehdokkaat, jotka eivät kelvanneet kristillisdemokraateille. Paavon konepistoolijengi, se on mulle vähän vieras.”

Euro­parlamentaarikko Paavo Väyrynen pitää kohtuuttomana kristillisdemokraattien päätöstä poistaa Terve Helsinki -ryhmän jäseniä verkkosivujensa mainoksesta.

”Näistä neljästä henkilöstä kolmen kohdalla ainoa peruste oli, että he ovat olleet mukana Suomi ensin -liikkeessä”, Paavo Väyrynen sanoi perjantaina HS:lle.

Väyrysen mielestä on väärin syyttää heitä tällä perusteella rasisteiksi tai jopa natseiksi. Tällä hän viittaa Seppo Honkasen lausumaan tässä jutussa.

Suomi ensin -liike on järjestänyt maahanmuuttoa vastustavia mielenosoituksia eri puolilla Suomea.

Väyrysen mielestä myös Topelius on saanut kohtuutonta ryöpytystä julkisuudessa, kun häntä on mustamaalattu ja syytetty ”antisemitismistä ja rasismista.”

Topelius itse lähetti lukuisiin tiedotusvälineisiin postia perjantaina. Kirjeessä hän kiistää olevansa ”rasisti” tai ”juutalaisvastainen”.

Itselleen tärkeimmissä pääasioissa arkkitehdit Honkanen ja Launis ovat linjassa Paavo Väyrysen ja Terve Helsinki -ryhmän ohjelman kanssa: arkkitehtonisista kohteista muun muassa Malmin kenttä on säilytettävä, mutta ennen kaikkea Helsingin kasvua on hillittävä.

Terve Helsinki -ryhmän ohjelma edellyttää muun muassa, että ”sen sijaan että Helsingin kaupungin alueelle pyritään saamaan jopa 250 000 uutta asukasta, seutukunnan asuntorakentamista on pyrittävä suuntaamaan pääkaupunkiseudun muihin kuntiin”.

Eikös tämä ole Helsingin edun vastaista, kun veronmaksajia on tähän asti pyritty houkuttelemaan Helsinkiin asumaan? Onko Väyrysen Terve Helsinki kuin Troijan hevonen, jonka sisällä Helsinkiin salakuljetetaan maakuntien etua ajavaa politiikkaa?

”Helsingin ja maakuntien etu on yhteinen. Ei se ole Helsinginkään etu, että kaupunki kasvaa hallitsemattomasti”, Väyrynen sanoi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vaalit 2017
 • Kristillisdemokraatit
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  3. 3

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  4. 4

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  5. 5

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  6. 6

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  7. 7

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  8. 8

   Kotimainen hunaja on loppumassa kaupan hyllyiltä – lisää tulossa vasta kesällä

  9. 9

   Kybervarusmiesten määrä on jäänyt odotettua pienemmäksi – koulutuksesta saatu ”erittäin positiivisia kokemuksia”

  10. 10

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  2. 2

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  3. 3

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  4. 4

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  5. 5

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  6. 6

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  7. 7

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  8. 8

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  9. 9

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  10. 10

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää