Kaupunki

Salaperäiseen Suomenlinnan tunneliin vuotaa radioaktiivista kaasua – video sukeltaa 60 metriä merenpinnan alapuolelle

Suomenlinnan tunneli vuotaa kuin seula. Lähes kaikki mikä voi ruostua on ruostunut.

Jos Suomenlinna olisi sikiö ja Helsinki sen äiti, tämä tunneli olisi napanuora. Projektipäällikkö Satu Tammilehto-Hänninen rakennusyhtiö YIT:stä avaa Kaivopuiston kyljessä kohoavan kallion seinään asennetun oven ja ohjaa sisään kosteaan hämärään.


Suomenlinnan tunneli kulkee meren alla 1,3 kilometrin matkan Kaivopuiston rannasta Länsi-Mustasaareen. Sen sisällä matkaa suuri osa siitä, mitä Suomenlinnassa tarvitaan tavalliseen elämään. Tuossa menevät kaukolämpöputket, tuossa puhdas vesi ja tuolla sähkö.

”Viemäriputket taas kuljettavat jätevedet pois Suomenlinnasta”, Tammilehto-Hänninen sanoo.

Nyt napanuora on kuitenkin päässyt hapertumaan. Tunneli on huonossa kunnossa ja se suljetaan lähiviikkoina. Remontti maksaa noin seitsemän miljoonaa euroa ja kestää kuukausia.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Vedestä, sähköstä ja lämmöstä Suomenlinnan noin 800 asukkaan ei tarvitse olla huolissaan, mutta pelastusajoneuvot eivät pian enää tunnelissa ajele. Se saattaa viivästyttää avunsaantia.

”Tavoite on saada urakka valmiiksi viimeistään joulukuun loppuun mennessä”, Tammilehto-Hänninen sanoo.Lotina ja litinä tuo mieleen kylpylän. Remontin tarve johtuu siitä, että meri työntyy sisään tunneliin. Katto vuotaa kuin seula.

”Aika järkyttävää”, Tammilehto-Hänninen sanoo ja katselee ympärilleen.

Vettä pitää pumpata ulos 400 kuutiota päivässä. Lähes kaikki minkä voi kuvitella ruostuvan, on ruostunut. Tuntuu kuin olisi sukeltanut vuosikymmeniä sitten uponneeseen laivanhylkyyn.

Ruoste on ongelma, koska pahimmillaan korroosio voi kuluttaa puhki Suomenlinnalle elintärkeitä putkia ja vahingoittaa huoltoyhteyden toiminnasta vastaavia sähköllä toimivia teknisiä järjestelmiä.


Kaukolämmöstä huolehtiva Helen on asetellut punaisten kaukolämpöputkien päälle valkoisia suojamuoveja. Putkien sisällä kulkee sata-asteista vettä.

Mitä tapahtuisi, jos putki hajoaisi?

”Tätä pitäisi kysyä Heleniltä, mutta minulle on kerrottu, että sata-asteinen vesihöyry söisi tunnelista hapen hetkessä. Täältä tulisi siis hyvin kova kiire pois”, Tammilehto-Hänninen sanoo.

Seuraava askel olisi tietysti se, että Suomenlinnassa tulisi kylmä, ainakin näin pakkassäällä.

Vuodot aiheuttavat ongelmia myös tunnelin huoltotyöntekijöille. Vesi tuo mukanaan maankuoreen kiinnittynyttä radonia – uraanin ja toriumin hajoamistuotteena syntynyttä radioaktiivista jalokaasua.


Tammilehto-Hänninen kertoo, että sitä on mitattu tunnelissa korkeita pitoisuuksia, eikä tunnelissa voi siksi viettää aikaa yli sataa tuntia vuodessa.

Remontin yhteydessä vesivuodot tukitaan ja tunnelia vahvistetaan betonilla. Sitten täällä ei tarvitse enää kulkea kypärä päässä katosta tippuvia kivenlohkareita peläten.

”Katso!” Tammilehto-Hänninen sanoo ja osoittaa taskulampulla tunnelin seinää.

Niin, ongelmiensa lisäksi Suomenlinnan tunneli on myös kiehtova nähtävyys, salaisuus pinnan alla. Muutaman metrin levyinen tunneli sukeltaa parhaimmillaan jopa 60 metriä meren pinnan alapuolelle. Sen seinät ovat täynnä taidetta, sellaista kuin Tammilehto-Hänninen nyt taskulampullaan osoittaa: mineraalit muodostavat kallion pintaan kuvioita, jotka tuovat mieleen luolamaalaukset. Yläpuolella katosta roikkuu kartiomaisia mineraalimuodostelmia, köyhän miehen tippukiviä.


Särkän saaren alapuolella Tammilehto-Hänninen kertoo, että päällämme on nyt 60 metriä kalliota. Pienimmillään ero tunnelin ja meren välillä on vain noin 20 metriä. Väkisinkin mieleen hiipii hassu pelko: onhan se tarpeeksi?

”On kahta koulukuntaa. Ne, jotka pitävät tunnelia upeana ja ne, joita tämä ahdistaa”, Tammilehto-Hänninen kertoo.

Maan sisällä tekee mieli miettiä suuria. On outo ajatus, että tämä kallio on syntynyt lähes kaksi miljardia vuotta sitten. Myöhemmin tuossa päällä on rynninyt dinosauruksia. Vuodet ovat vierineet, jääkaudet tulleet ja menneet. Lopulta on rakennettu Suomenlinna ja synnytetty Suomen valtio. Kun Suomenlinnan asukkaiden mukavuudenhalu on kasvanut, on alettu räjäyttää tunnelia.


Siitä on nyt melkein 40 vuotta. Voisiko tunnelin avata yleisölle? Pääsisivät muutkin nauttimaan. Tehtäisiin pyöräkaistat ja jalankulkukäytävät?

”Ei se teknisesti olisi vaikeaa, mutta kalliiksi se tulisi”, Tammilehto-Hänninen sanoo.

Sitten alkaa ylämäki ja pian edessä näkyy valoa. Ulkona Länsi-Mustasaaressa loistaa kirkuvan kirkas kevätaurinko.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  2. 2

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  3. 3

   Yritykset maksoivat HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtajan perheen hevosharrastuksen kuluja lähes 800 000 euroa – Syytetty: ”Tavanomaista ja hyväksyttyä huippu-urheilun sponsorointia”

  4. 4

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  5. 5

   Jopa miljardi kiloa viljaa uhkaa jäädä korjaamatta – Kallistuuko ruoka? Pitääkö viljaa tuoda ulkomailta? Mikä pelastaisi sadon?

  6. 6

   Kuvia Suomesta 21: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  9. 9

   Sähkö­polkupyörä säästää ympäristöä ja sen yleistymistä kannattaa tukea – kuten Ruotsi päätti tehdä

  10. 10

   Tätä on maailmantalous vuonna 2017: Atrian johtajan oli syötävä sonnin penistä, jotta sianlihaa saadaan vihdoin viedä Kiinaan – seurasimme pohjalaisen potkan matkan kiinalaiseen pöytään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  5. 5

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  6. 6

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  7. 7

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  8. 8

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää