Kaupunki

Tässä on Helsingin viimeinen konttorikone­korjaaja – Veikko Tiainen, 70, haki oppia Itä-Saksasta eikä aio lopettaa

”Insinööri toi osat laatikossa ja sanoi, että viikko aikaa, pane kasaan, tai saat lähteä,”

Sormet hypähtelevät iloisesti näppäimistölle. ”Tällä voi kirjoittaa punaista”, sanoo Veikko Tiainen, 70, ääni innostuksesta koholla.

Helsingin Alppilassa sijaitsevan kivijalkamyymälän täyttää hetkeksi nakuttava ääni, kun matkakirjoituskoneen kirjasinvarret hakkaavat paperiin. Miehen poninhäntä on harmaantunut mutta huolella palmikoitu.

Tiainen vastaa lankapuhelimeen, jonka beige kuuloke on nuhjaantunut paikoitellen mustaksi. Puhelun jälkeen Tiainen muistuttaa, ettei saisi työskennellä liikaa, ellei halua veromätkyjä. Vuositulokatto eläkeläisellä on 10 000 euron tietämissä.

Kirjoituskoneiden korjauspyyntöjä tulee viikoittain nelisen kappaletta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Kauimmaisin täällä kotimaassa on kai Utsjoelta. Oli joku valtion virkamies”, Tiainen sanoo.

Tiainen jäi eläkkeelle viisi vuotta sitten, mutta hän on tehnyt entisiä töitään pysyäkseen virkeänä. ”Tohtori sanoi, että tee hommia vaan. Aika menee kivasti.”

Putiikin ovet ovat auki arkisin viisi tuntia päivässä.

Tiainen tunnustelee 80-vuotiaan Wanderer-Werke-kirjoituskoneen maalipintaa. Sen toi korjattavaksi berliiniläinen keräilijä.

”Olen ainoa, joka pystyy tuon korjaamaan”, Tiainen sanoo.

Tarkoitus on tehdä koneelle perushuolto. Monesti se tarkoittaa, että kone pannaan osiin ja puhdistetaan. Osia voi olla reilusti toista tuhatta. Useimmiten varaosia ei ole saatavilla helposti. Värinauhat Tiainen tilaa Saksasta. Toisinaan koneeseen ei löydy osaa ollenkaan, ja silloin Tiainen tekee puuttuvan osan itse.

Lattialla on odottamassa seuraavien viikkojen työurakka: Olivetti Lexikon 80. Kun tämä ja pari muuta konetta valmistuvat, ne päätyvät Kansallismuseon entisajan toimistosta kertovaan näyttelyyn. Tiaisella on korjattavanaan myös erikoisilla näppäimistöillä varustettuja ranskalaisia ja hollantilaisia pikakirjoituskoneita, joita on käytetty muun muassa oikeudenkäyntien kirjaamiseen.

Verstas on sijainnut Helsingin Alppilassa 1990-luvun alusta. Työtila on ahdas – lasku- ja kirjoituskoneiden osat täyttävät pöydät, lattiat ja hyllyt, ja tilaa istua on tuskin ollenkaan. Takahuoneessa on mikro ja tuulikaapissa tuoli, jossa voi joutohetkinä tarkkailla ohikulkijoita.

Tiainen seisoo liikkeensä ovella elegantisti liiviin ja vitjoihin sonnustautuneena ja muistelee, mistä kaikki alkoi. 15-vuotiaana hän tuli junalla Iisalmesta Helsinkiin. Pääsykokeen jälkeen hän sai kolmivuotisen oppisopimuspaikan Pohjoisesplanadilla sijainneesta konttorikoneliikkeestä. Taitojen karttuessa Tiainen perusti oman konttorikonekorjaamon Mikonkadulle.

Hyvin hoidetut työt ansaitsivat hänelle myöhemmin harjoitusjaksoja, joissa tietotaitoa konttorikoneista päivitettiin laitevalmistajien koulutuksissa ulkomailla. 1970-luvun alussa Tiainen matkusti vuodeksi DDR:ään konttorikoneita valmistavan Rheinmetall-tehtaan leipiin. Muista maista saapuneet mekaanikot perehtyivät koneisiin kokoamalla niitä.

”Mekaaninen laskukone sisältää pari tuhatta osaa. Insinööri toi osat laatikossa ja sanoi, että viikko aikaa, pane kasaan, tai saat lähteä,” Tiainen kertoo.

Takahuone on täynnä kuolinpesien huutokaupoista ostettuja ompelukoneita. Niistä Tiainen ottaa varaosia. Ompelukoneiden kiilahihnoja hän on tilannut oululaiselta yritykseltä, niissä on hyvä hinta-laatusuhde.

Tiaisen mukaan ompelukoneita korjauttavat kaikenlaiset ihmiset, mutta erityisesti hän nostaa esille maahanmuuttajat Somaliasta ja Irakista.

”He tekevät itse paljon vaatteita. Olen kunnostanut heille paljon koneita, he maksavat reilusti”, Tiainen sanoo.

Hän innostuu luettelemaan paikkoja joissa on elämänsä varrella vieraillut: Sierra Leone, Gambia, Marokko, Norsunluurannikko, Israel.

”Ei ihmisissä paljon ole eroa. Samat hommat ovat joka maassa: aamuisin herätään ja mennään töihin, päivällä pitää jotain syödä”, Tiainen sanoo.

Eräs tärkeä asiakasryhmä ovat kirjanpitäjät, jotka korjauttavat Tiaisella elektronisia laskimia. Omaksi ryhmäkseen erottuvat Tiaisen mukaan myös kirjailijat. He käyttävät usein Olivetti- tai Adler-merkkisiä kirjoituskoneita.

M.A. Numminen käy täällä. Hän tekee laulun sanoja matkakirjoituskoneella. Antti Tuuri on tilannut Adleriinsa värinauhoja” Tiainen sanoo.

Tuurin rakkain kirjoituskone on Tiaiselta ostettu Bijou-kirjoituskone. Tuurin käydessä pajalla keskustelu päätyy aina koneen loistaviin ominaisuuksiin ja värinauhoihin, joiden hankkiminen ilman Tiaista olisi työlästä. Tuuri jättää pajaan kirjojaan luettavaksi. Juuri nyt kaikki ovat lainassa.

Helsinkiläisellä pöytälaatikkorunoilijalla Mikko Saarella on sama malli kuin hänen ihailemallaan lauluntekijällä Leonard Cohenilla: Olivetti Lettera 22. Kirjoituskoneen äskettäin ostanut Saari kiikutti kullannuppunsa ensitöikseen Tiaiselle. Tiainen tilasi Hannoverista pari kymppiä maksavan värinauhan ja laskutti huollosta lopulta kolme kymppiä.

Veikko Tiaisen mukaan Saarella on käynyt tuuri. Kone on valmistettu sotien jälkeen, mutta se on erinomaisessa kunnossa. Nyt Olivetti on kunnostettu, ja Tiainen arvioi sen olevan hyvinkin kolmensadan euron arvoinen.

Tällä mallilla Cohen kirjoitti esikoisromaaninsa ja tunnetuimmat biisinsä. Saaren mukaan kyseessä on käyttöesine, ei koriste. Kirjoittaminen on hitaampaa, mutta siinä on ”fiilistä”.

Jokaiseen iskuun pitää keskittyä. Se on kuin maalaisi taulua.

Fakta

Harvinaiseksi käyneitä käsityöläisammatteja


Pianonvirittäjä. Helsingissä toimii joitakin kymmeniä virittäjiä, sähköpianojen yleistyminen on kuitenkin vähentänyt virittäjien työtilaisuuksia.

Modisti. Valmistaa hattuja ja muita asusteita.

Peruukkimestari. Peruukkeja valmistetaan myös käsin aidoista hiuksista.

Teurastaja. Vuoteen 1991 asti liha-alan keskeinen toimija, teurastamo-osuukuntien keskusliike sijaitsi Sörnäisissä.

Kirjansitoja. Sitovat muun muassa lopputöitä ja jäsenlehtien vuosikertoja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Käsityöläiset
 • Kirjoituskoneet
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Vaatekauppa joutui tuhansien eurojen korvauksiin etnisestä syrjinnästä – myyjä ei päästänyt aluksi romaneja sisään

  3. 3

   Uusi maailman rikkain nainen on älykkö, joka soittaa pianoa ja kirjoittaa kirjoja – kosmetiikkadynastia L’Oréalin perijätär kaihtaa seurapiirejä

  4. 4

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  5. 5

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  6. 6

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  7. 7

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  8. 8

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  9. 9

   Auton omistaminen on pian historiaa, sanoo liikennetutkija ja vertaa autoa tupakkaan: ”Ei enää ajatella, että olisi hyvä juttu, jos baareissa voisi polttaa”

  10. 10

   Image maksoi nahkamuumeista ja Tervomaa Bowie-salamasta todennäköisesti turhaan, sanovat asiantuntijat – Maailman ehkä härskein tekijänoikeusvedätys löytyy Yhdysvalloista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  6. 6

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  7. 7

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  8. 8

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  9. 9

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  10. 10

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää