Kaupunki

Lastensuojelu vei kuoleman­sairaan espoolaisäidin pojan kesken koulu­päivän satojen kilometrien päähän – ikävä on kova, mutta nyt elämä on alkanut sujua

ALS-tautia sairastava Kristiina Pakarinen on helpottunut siitä, että hänen huostaanotettu poikansa on viihtynyt perhekodissa Muhoksella. Hän on silti yhä pettynyt tapaan, jolla poika vietiin yllättäen satojen kilometrien päähän.

”Viikonloppu meni oikein hyvin”, Kristiina Pakarinen kertoo.

ALS-tautia sairastavan Pakarisen terveys on edelleen heikkenemässä, mutta nyt on aihetta iloon. Takana on äidin ja hänen 15-vuotiaan adoptiopoikansa ensimmäinen yhteinen viikonloppu sen jälkeen, kun poika vietiin tammikuussa perhekotiin yli 600 kilometrin päähän Muhokselle. HS kirjoitti perheen tilanteesta tammikuussa.

Viikonloppua viettämässä oli myös alakouluikäinen pikkuveli, joka asuu sukulaisperheessä Hyvinkäällä.

”Pojat ovat painineet keskenään, jutelleet ja vähän kinanneet, niin kuin veljekset tekevät”, Pakarinen kertoi maanantaina HS:lle puhelimitse. Ennen lähtöä pojat vaihtoivat huppareita keskenään, seuraavaa tapaamista odotellessa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Myös poika itse kertoo viettäneensä rauhallisen viikonlopun perheen kanssa.

”Enimmäkseen vain juteltiin. Veljen kanssa käytiin katsomassa serkkuja, ja paras kaverini tuli yhdeksi yöksi. Aika rauhallinen viikonloppu.”

Espoolainen Kristiina Pakarinen sai viime vuonna tietää sairastavansa parantumatonta, liikunta- ja toimintakykyyn vaikuttavaa ALS-tautia. Oli selvää, että pian yksinhuoltajaäiti ei enää pystyisi huolehtimaan kahdesta adoptiopojastaan.

Siksi perheen nuorempi poika muutti alkuvuodesta sukulaisperheeseen. Toisen pojan kohdalla tilanne oli mutkikkaampi ja ikävämpi.

Poika oli jo vuonna 2014 otettu huostaan kouluiässä alkaneiden käyttäytymisongelmien seurauksena. Vaikeudet jatkuivat myös sijaishuoltopaikoissa, mutta viime vuonna poika sai Espoon viranomaisten suostumuksella viettää paljon aikaa kotona. Ratkaisulla haluttiin tukea pojan ja sairaan äidin yhdessäoloa.

Edellytyksenä oli muun muassa se, että koulunkäynti sujuu. Niin ei kuitenkaan käynyt. Syksyn mittaan poissaolot kasaantuivat, ja viime vuoden lopulla koulu teki lastensuojeluilmoituksen.

Tammikuussa poika siirrettiin vastoin tahtoaan yli 600 kilometrin päähän Oulujoen perhekotiin. Muhoksella sijaitsevassa perhekodissa on viranomaisten mukaan tarjolla erityistä ammatillista osaamista hänen tuekseen.

Espoon lastensuojelusta kerrottiin tammikuussa HS:lle yleisellä tasolla, että sijoituksia yli 200 kilometrin päähän voidaan tehdä poikkeustapauksissa, jos lapsen erityistarpeet vaativat sitä.

Kahden kuukauden jälkeen ikävä on edelleen, mutta pahin huoli on väistynyt. Poika on viihtynyt Muhoksella ja jatkanut jalkapalloharrastustaan uudessa joukkueessa.

”Pääsin ekoihin harjoituksiin alle viikko sen jälkeen, kun tulin tänne”, hän kertoo.

Koulunkäyntikin on alkanut sujua. Tavoitteena on kuroa aiempia poissaoloja kiinni ja siirtyä syksyllä yhdeksännelle luokalle.

”On mukavaa saada puheluita, joissa oma opettaja kehuu häntä”, äiti sanoo.

Hän kertoo tavanneensa poikansa kahdesti ennen yhteistä viikonloppua. Nämä tapaamiset kestivät muutaman tunnin, ja mukana oli silloin pojan ohjaaja.

Jos kaikki sujuu hyvin, kevään mittaan poika pääsee joka toinen viikko äitinsä luo viettämään pitkää viikonloppua. Kesällä vapaata tulee olemaan enemmän.

”Otaksun kyllä, että tämä tulee sujumaan”, äiti kertoo.

”Edelleen tuntuu siltä, että hän on liian kaukana, kun näkee miten pikkuveljellä on ikävä. Mutta nyt pitkät viikonloput auttavat asiaa.”

Pakarinen itse muutti maaliskuun alussa palvelutaloon Hyvinkäälle päästäkseen lähemmäs nuorempaa poikaansa. Hän on saanut avukseen sähköpyörätuolin ja muita apuvälineitä, mutta tarvitsee päivittäistä apua arjen toimiin.

Liikehermosoluja rappeuttava ALS-tauti etenee yksilöllisesti, ja potilaan elinaikaa on vaikeaa arvioida tarkkaan. Laskeskelun sijaan onkin parempi keskittyä niihin vuosiin, jotka ovat vielä edessä.

”Kukaan lääkäri ei ole sanonut [tarkkaa arviota], mutta kyllä tauti on edennyt”, Pakarinen kertoo.

Tukena ovat olleet ystävät, vanhat työtoverit ja etenkin sukulaiset: veli, jonka perheessä nuorempi poika nyt asuu, ja sisar, joka Pakarisen mukaan hakee molempien lasten oheishuoltajuutta.

Myöhemmin keväällä harkinnassa on vierailu Oulujoen perhekotiin, jonne Pakarisen sisko lähtisi auttamaan. Mahdollinen matka pitäisi toteuttaa lähiaikoina, sillä myöhemmin Pakarisen terveys ei välttämättä enää kestä sitä.

Vaikka suurin huoli pojan voinnista on hälvennyt, sijoituksen toteuttamistapa kaihertaa edelleen. Äiti on tyytymätön etenkin siihen, että perhettä ei kuultu ennen päätöksen lyömistä lukkoon ja että poika hänen mukaansa haettiin yllättäen koulutunnilta poliisipartion kanssa.

HS:n näkemän päätöksen mukaan perheelle ei järjestetty kuulemista ennen päätöksen täytäntöönpanoa, koska se olisi voinut vaarantaa lapsen turvallisuuden tai kehityksen. Päätöksen mukaan poika oli uhannut karata, jos hänet vietäisiin Pohjois-Suomeen.

Poika itse on sitä mieltä, että sijoittaminen ”jonnekin etelään” olisi hyvä asia – mutta Muhoksellakin pystyy olemaan vielä jonkin aikaa. Siitä, mihin hän haluaisi opiskelemaan peruskoulun jälkeen, ei vielä ole selvää suunnitelmaa. Etelämmäs joka tapauksessa.

”Kyllä täällä pystyy olemaan vielä yläasteen loppuun asti, mutta siinä alkaa sitten mennä raja.”

Kristiina Pakarinen kertoo jättäneensä helmikuun alussa oikaisuvaatimuksen Helsingin hallinto-oikeudelle. Siinä hän vaati, että päätös sijaishuoltopaikan muuttamisesta kumotaan.

Nyt asia kuitenkin jo mietityttää. Uudessa perhekodissa koulunkäynti ja muukin elämä ovat alkaneet luistaa; olisiko uusi iso muutos hyväksi, ja entä jos seuraava sijoituspaikka ei olisikaan sopiva? Helppoja ratkaisuja ei ole.

Mitä Pakarinen siis nyt toivoo?

”Ehkä sitä, että meille luvattaisiin, että kohdallamme toimittaisiin varmasti eri tavoin tulevaisuudessa. Että jotain oltaisiin opittu.”

Tekstiä täsmennetty 16.3. ALS vaikuttaa liikuntakyvyn lisäksi myös laajemmin fyysiseen toimintakykyyn.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Espoo
 • Lastensuojelu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  2. 2

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  3. 3

   Suomi sallii hyönteisten kasvattamisen ja myymisen ruoaksi

  4. 4

   Suhde toiseen uskovaan naiseen syöksi Merika Kallionpään uskonnollisen yhteisön tähdestä sen sivuraiteelle – ”Piti kasata koko elämä ja minuus uudestaan”

  5. 5

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  6. 6

   Tutkimus: Parisuhteessa nainen menettää kiinnostuksen seksiin helpommin kuin mies – Asiantuntija neuvoo, miten halun voi herättää uudelleen

  7. 7

   IL: Suomalainen toimittaja pidätettiin Moskovassa

  8. 8

   ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa

  9. 9

   ”Älä nyt pelästy, isäsi tulee kuolemaan”, outo ääni varoitti – Tutkija päätyi sattumalta tekemään väitöskirjan suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista

  10. 10

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  4. 4

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  5. 5

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  6. 6

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  7. 7

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  8. 8

   ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa

  9. 9

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  10. 10

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  8. 8

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  9. 9

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  10. 10

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  11. Näytä lisää