Kaupunki    |   HS-analyysi

Hurjia syytöksiä työoloista – sisäiset riidat riuduttavat Vantaan siivoojia, keittäjiä ja kiinteistönhoitajia työllistävää yhtiötä

Siivouksen, ateriapalveluiden ja kiinteistöhuollon yhtiöittäminen ei edelleenkään miellytä kaikkia.

Ulkotöitä ilman talvitakkeja. Osa-aikaistus vei leivän pöydästä. Työnjohtoa sanelun ja pelon avulla.

Vantaan ateria-, siivous- ja kiinteistöhuollosta vastaavassa palveluyhtiö Vantissa erilaiset väitteet sinkoavat ilmaan siihen tahtiin, että omistajalla eli Vantaan kaupungilla on vaikeuksia pysyä perässä.

Yhtiön antaman selvityksen mukaan Vantti on järjestänyt asianmukaiset työvaatteet, kokoaikaista työtä on tarjottu kaikille ja yhteistoimintaa on ollut monin eri tavoin.

Mitä ihmettä Vantissa oikein tapahtuu?

Vantti on tuhannen ihmisen työpaikka, ja tunnelmat sen sisällä ovat kiristyneet äärimmilleen viimeisen puolen vuoden aikana.

Osa työntekijöistä lähetti joulukuussa Vantaan johdolle vetoomuksen, jossa luetellaan jutun alussa mainittuja epäkohtia. Kirjeen seurauksena ulkopuolinen konsultti tekee parhaillaan työilmapiiriselvitystä.

Viime viikolla Vantaan yleisjaosto antoi potkut Pirjo Ala-Kapeen (sd) johtamalle poliitikkohallitukselle. Epäluottamuksen taustalla oli merkillinen julkisuuteen päätynyt sähköpostiviestittely.

Ala-Kapee oli lähettänyt Vantin johtoryhmälle sähköpostiviestin, missä hän kritisoi nimeltä toista hallituksen jäsentä Timo Auvista (ps/sit) Vantin maineen tärväämisestä ja myynnillä pelottelusta.

Auvinen oli valtuustokokouksessa esittänyt huolensa Vantin tulevaisuudesta, jos nykyistä kehityslinjaa ei jatketa.

Johtoryhmästä ainakin yksi jäsen on myös jättänyt poliisille tutkintapyynnön toimitusjohtaja Liisa Sarjalasta työsyrjintäepäilyn vuoksi.

Vantaalaispoliitikoista osa tulkitsee sekä tutkintapyynnön että hallituksen sisäisen riitelyn yritykseksi savustaa yrityselämästä tullut ammattijohtaja ulos talosta. ”Punanuttujen touhua”, murahtaa Vanttia läheltä seurannut poliitikko.

Jos ammattijärjestö JHL:n pääluottamusmiestä Marko Murajaa on uskominen, kaiken pahan alku ja juuri oli palvelutoiminnan yhtiöittäminen viisi vuotta sitten.

”Parempi olisi, jos palattaisiin takaisin kaupungin palvelukseen. Meidän selkänahasta täällä tulosta tehdään”, Muraja sanoo HS:lle.

Murajan mukaan porukka on alkanut sairastella ja lähtenyt pois Vantin palveluksesta.

Yhtiön vuosikertomuksesta ei kuitenkaan ilmene mitään suuria muutoksia sairauspoissaoloissa vuosina 2012–2015. Kiinteistöhuollossa ja siivouksessa sairaslomat ovat jopa vähentyneet.

Lyhyissä 1–3 päivän poissaoloissa on huima tuhannen työpäivän pudotus. Näiden niin kutsuttujen perjantai/maanantai-sairauspäivien yhteenlaskettu kustannus olisi EK:n mittarilla ollut noin 350 000 euroa, matalapalkka-aloilla tosin pienempi.

Irtisanoutuneiden määrä on vaihdellut 60–70 henkilöön viime vuosina, mikä on tuhannen työntekijän vahvuudesta 6–7 prosenttia.

HS:n tekemissä muutamissa pistokokeissa palaute kentältä ei ole yksioikoisen huono. Sekä työntekijöiden että keskijohdon suunnasta tulee myös hyvää palautetta ammattimaisesta johtamisesta, vaikka kaikki myöntävät tahdin kiristyneen.

Talousvaikeuksissa kamppailevan omistajan näkökulmasta on ollut hyvä, että palveluyhtiö on pystynyt alentamaan sisäistä laskutustaan. Kaupungille on lähtenyt joka vuosi 3–4,5 prosenttia pienempi lasku kuin edellisenä vuotena.

Vantin liikevaihto oli vuonna 2015 yli 46 miljoonaa euroa.

Nykyisilläkään tuntihinnoilla Vantti ei ole kypsä ulkoisiin tarjouskilpailuihin. Viime vuonna se hävisi Kivistön uuden Aurinkokivi-keskuksen tarjouskilpailun Helsingin palveluyhtiölle Palmialle.

Vanttia perustettaessa kaupunki lupasi henkilöstölle, ettei ihmisiä sanota irti. Silti viime vuonna 30 työntekijän työt osa-aikaistettiin.

Toimitusjohtaja Sarjalan mukaan palvelusopimusten mukaisia töitä oli vähemmän eräissä toimipisteissä, mutta kaikille asianosaisille tarjottiin kokoaikaista työtä muualla yhtiössä. Heistä puolet valitsi osa-aikaisen työn.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vantaa
 • Yhtiöittäminen
 • Siivous
 • Kouluruokailu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Espanjalaismedia: Räjähdevyöhön pukeutunutta miestä ammuttu lähellä Barcelonaa

  3. 3

   Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  4. 4

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  7. 7

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  8. 8

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  9. 9

   Turun uhreja muistettiin Narinkkatorilla – paikalla eri uskontojen ja kulttuurien edustajat, poliisi seuraa tilannetta

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  10. 10

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Superyllätyksen tehtaillut Hyvinkään Tahko jahtaa lisää täysosumia Superpesiksen pudotuspeleissä – ”Runkosarjan ykkösen voittaminen ei ole rakettitiedettä”
  3. Espanjalaismedia: Räjähdevyöhön pukeutunutta miestä ammuttu lähellä Barcelonaa
  4. Turun puukotuksen uhreista kaksi on tehohoidossa ja epäilty siirretään toiselle osastolle hoidettavaksi – kuolonuhrit olivat syntyneet vuosina 1951 ja 1986
  5. Turun uhreja muistettiin Narinkkatorilla – paikalla eri uskontojen ja kulttuurien edustajat, poliisi seuraa tilannetta
  6. Huuhkaja-toppari Sauli Väisänen teki loistodebyytin Serie A:ssa – ”Tiedän, että olen tehnyt vaikutuksen otteillani”
  7. Jätevedet ovat väestön pissanäytteitä – niistä löytyy huumeita, lääkkeitä, alkoholia ja jopa Viagraa
  8. Katalonian iskujen jäljet johtivat idylliseen pikkukaupunkiin Pyreneiden juurelle – Paikallisen imaamin epäillään värvänneen nuoria jihadisteiksi
  9. Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa
  10. Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”
  11. Justyna Kowalczyk hylkää norjalaisen maratonhiihtojoukkueen liian kansallishenkisenä
  12. Näytä lisää