Valikko
Kaupunki

Helsingin suurmoskeija sopisi useimmille kuntavaali­ehdokkaille – Jussi Halla-aho on varovaisen myönteinen, Ozan Yanar kielteinen

Enemmistö Helsingin kuntavaaliehdokkaista hyväksyy suurmoskeijan rakentamisen Helsinkiin. Monia huolettaa hankkeen rahoitus.

Enemmistö Helsingin kaupunginvaltuustoon pyrkivistä poliitikoista pitää suurmoskeijan rakentamista Helsinkiin mahdollisena, jos hankkeeseen ei käytetä kaupungin tai valtion rahoitusta.

Tulos selviää HS:n vaalikoneesta.

Vaalikoneeseen vastanneet hieman yli 800 helsinkiläisehdokasta vastasivat väitteeseen ”Helsinkiin voi rakentaa suurmoskeijan, jos siihen ei käytetä kaupungin tai valtion rahaa”.

Vastaajista täysin samaa mieltä väitteen kanssa on 18 prosenttia ja jokseenkin samaa mieltä 38 prosenttia ehdokkaista.

Kiinnostavaa on, että nykyiset valtuutetut suhtautuvat hankkeeseen muita ehdokkaita nihkeämmin. Nykyisistä valtuutetuista moskeijan rakentamisväitteen kanssa täysin samaa mieltä ovat Sdp:n Sara Paavolainen sekä vasemmistoliiton Sami Muttilainen, Sirkku Ingervo ja Zahra Abdulla.

Jokseenkin samaa mieltä väitteen kanssa on 30 ehdolla olevaa valtuutettua. Nykyisistä 85 valtuutetusta alle puolet siis kannattaa hanketta. Toki on huomattava, etteivät kaikki nykyiset valtuutetut ole ehdolla.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.


Eniten kannatusta hanke saa HS:n vaalikonevastausten perusteella vihreiden ehdokkailta. Puolueen vaalikoneeseen vastanneista 122 ehdokkaasta peräti 81 prosenttia oli vähintään jokseenkin sitä mieltä, että Helsinkiin voisi tällaisen moskeijan rakentaa.

”Suomessa on uskonnonvapaus, johon valtuuston päätäntävalta ei ylety. Mielestäni Helsinkiin saa rakentaa vaikka lentävän spagettihirviön temppelin, mikäli rahoittaja löytyy”, vastaa vihreiden ehdokas Tino Singh HS:n vaalikoneessa. Hän kannatti suurmoskeijan rakentamista varauksetta.

Monia ehdokkaita hankkeessa mietityttää juuri sen rahoitus. Nihkeimmin siihen suhtautuvat perussuomalaisten ehdokkaat, jos huomioidaan vain sellaisten puolueiden ehdokkaat, joista vaalikoneeseen vastasi yli 15 ehdokasta.

”Bahrain ja Saudi-Arabia ovat valmiit pumppaamaan yli sata miljoonaa suurmoskeijahankkeeseen. Miksi? Ei kukaan rahojaan huvin vuoksi pois jaa”, vastaa Matias Turkkila (ps).

”Hankkeella yritetään edistää wahhabismia, siis islamin kaikkein vanhoillisinta suuntausta, joka edellyttää kannattajiltaan ehdotonta sitoutumista Koraanin kirjaimelliseen tulkintaan. On hyvin vaikeaa nähdä, miksi tällaiselle hankkeelle pitäisi osoittaa minkäänlaista tukea”, Turkkila jatkaa.

Hän on perussuomalaisten verkkolehden Suomen uutisten päätoimittaja ja Hommaforumin perustaja.

Varauksetonta tukea moskeijasuunnitelmat eivät saa edes vihreissä.

”Suomessa on uskonnonvapaus, ja minun Helsinkiini mahtuu niin moskeijoita kuin muita uskonnollisia paikkoja. Toiminnan pitää kuitenkin vastata helsinkiläisiä arvoja, ja tämä voi olla vaikeaa, jos rahoituksesta suuri osa tulee esimerkiksi ihmisoikeuksia polkevilta valtioilta”, kirjoittaa vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar.

”Siksi en näe nyt vireillä olevaa suurmoskeijahanketta kannatettavana. Kyse ei ole julkisen rahoituksen osuudesta. Näen jopa, että mieluummin julkinen taho rahoittaa hankkeen kuin jyrkkiä uskonnontulkintoja levittävät valtiot”, hän jatkaa.

Rahoitus on mietityttänyt myös viranomaisia. HS uutisoi esimerkiksi tammikuun alussa, että muun muassa suojelupoliisi (Supo) ja ulkoministeriö selvittävät arviolta 110–140 miljoonaa euroa maksavan moskeijahankkeen rahoituksen taustoja ja sen turvallisuusvaikutuksia.

Helsinkiä ja Suomen shiiayhteisöä on huolettanut etenkin ajatus siitä, että moskeijaan virtaisi rahaa maista, joiden pääuskonto on sunnilainen uskontulkinta wahhabismi. Pelkoja on aiheuttanut myös se, että hankkeelle virtaisi rahaa maista, joista on rahoitettu esimerkiksi terroristijärjestö Isisiä.

Helsinki aikoo lähettää sisäministeriölle, ulkoministeriölle sekä opetus- ja kulttuuriministeriölle lausuntopyynnön lähiviikkoina, kertoo Helsingin kiinteistöviraston tonttiosaston päällikkö Sami Haapanen.

Hän sanoo, että rahoitukseen ja sen taustoihin tullaan kiinnittämään hankkeen valmistelussa ”erityistä huomiota”.

”Odotetaan nyt lausuntoja ja katsotaan, miten toimitaan”, Haapanen sanoo.

”Ennen päätöksiä pitää olla tiedot pöydässä.”

Haapanen sanoo, että Helsingin päättäjät saattavat päättää tonttivarauksesta vielä tänä keväänä, siis ennen kuin uudet huhtikuun kuntavaaleissa valittavat valtuutetut ovat aloittaneet valtuustokautensa. Uusi valtuustokausi alkaa kesäkuussa.

”Aikataulu selviää muutaman viikon sisällä”, Haapanen sanoo.

”Helsinkiin voi rakentaa suurmoskeijan, jos siihen ei käytetä kaupungin tai valtion rahaa”, on yksi HS:n vaalikoneen väitteistä. Tässä poimintoja siitä, miten ehdokkaat ovat vastanneet väitteeseen:

Wille Rydman (kok): Täysin eri mieltä

”Moskeijan rahoittajiksi on kaavailtu hyvin arveluttavia tahoja. Todennäköisesti suurmoskeijasta muodostuisi kohtaamispaikka radikaaleille islamisteille. Helsinkiin ei pidä rakentaa terroristihautomoita.”

Mika Ebeling (kd): Täysin eri mieltä

”Suurmoskeijat edistävät radikalisoitumista enkä tahdo edistää sitä.”

Kukka Eskola (fp): Jokseenkin eri mieltä

”Ihmisillä on yhdenvertainen mahdollisuus toteuttaa uskontoaan. Jos kaupungin tai valtion varoilla rahoitetaan suurkirkkojen rakentamista, niin miksei rahoitettaisi tasa-arvoisesti uskontokunnasta riippumatta. Toisaalta, jos rahoitus saadaan muualta, rahoituksen pitää olla avointa ja läpinäkyvää.”

Pentti Arajärvi (sd): Jokseenkin eri mieltä

”Tähän mennessä esillä ollut suurmoskeijasuunnitelma sisältää monia ongelmia. Se on täysin ulkomaisesti rahoitettu ja vain yhteen islaminuskon suuntaukseen perustuva. Islamin eri suuntauksia on kohdeltava yhdenvertaisesti kuten eri kristinuskonkin suuntauksia. Helsingissä on jo useita moskeijoja. Esitetty suunnitelma sijoittuu huonosti kaupungin rakenteeseen ja kaupunkikuvaan.”

Pauli Leppäaho (kesk): En osaa sanoa

”Kehitys näyttää väistämättömältä, sillä mahdollisesti elämme musliimienemmistöisessä maassa jo vuonna 2050, mikäli väestölisäys jatkuu saman kaltaisena! Vuonna 1990 tuli NL:stä maahamme "junalasti" musliimeja, joidenka lukumäärä väitetään olevan nyt 75 000 johtavan imaamin mukaan.”

Jussi Halla-aho (ps): Jokseenkin samaa mieltä

”Persianlahden öljymaiden rahoittamista moskeijoista on monissa Euroopan maissa varoittavia esimerkkejä. Uskonnolliset yhdyskunnat voivat tietysti omalla kustannuksellaan rakentaa temppeleitä, mutta viranomaisten on syytä pitää silmällä, mitä niissä tapahtuu.”

Karin Palmén (Rkp): Jokseenkin samaa mieltä

”Valtion tai kunnan ei pitäisi tukea minkään uskontokunnan uudisrakennuksia. Olen avoin suurmoskeijalle, kunhan sen rahoitus on läpinäkyvää ja tulee luotettavista lähteistä.”

Miro Pulliainen (pir): Jokseenkin samaa mieltä

”Uskonnonvapaus takaa oikeuden uskontokunnille rakentaa omilla rahoillaan omia tiloja. Tietysti moskeijan kaltaisen kulttuurirakennuksen pitää syntyä sopusoinnussa muun katukuvan kanssa.”

Sirkku Ingervo (vas): Täysin samaa mieltä

”Mielestäni uskonnonvapaus koskee kaikkia. Kirkkoja tai synagoogaa ei ole rakennettu kaupungin tai valtion rahoilla eikä myöskään moskeijaa pidä rakentaa kaupungin tai valtion rahoilla. Moskeijaa tarvitaan suvaitsevaisuuden, yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon lisäämiseksi. Erityisesti naisten ja lasten tarpeet tulee huomioida hyvin moskeijan suunnittelussa ja toteutuksessa. Suurmnoskeija mahdollistaisi myös uskontojen välisen keskustelun ja sitä kautta ymmärryksen lisääntymisen.”

Maria Ohisalo (vihr): Täysin samaa mieltä

”Kaupungin tulee suhtautua uskonnollisiin rakennuksiin tasapuolisesti ja uskonnonvapauden nimissä kohdella kaikkia maailmankatsomuksia tasavertaisesti.”

Tuomas Jaanu (lib): Täysin samaa mieltä

”Julkisen vallankäytön ei tule suosia tai syrjiä mitään aatteellista, eettistä tai uskonnollista suuntaa sinänsä, eikä siten estää esim. normaalia rakennustoimintaa, sikäli kun siihen ei muuten liity mitään lainvastaista.”

Muokkaus to 16.3. klo 17:26: Jutun Sanottua-osioon lisätty piraattipuolueen Miro Pulliaisen ja liberaalien Tuomas Jaanun vaalikonevastaukset.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  2. 2

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  3. 3

   Mies puukotti toista Tikkurila-festivaaleilta purkautuneessa yleisömassassa

  4. 4

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  5. 5

   Kylmän vielä kestää, nälkää ei

  6. 6

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  7. 7

   Valtavat venäläiset sota-alukset näyttäytyivät Tanskassa ja tallentuivat näyttäviin kuviin – lähipäivinä niitä odotetaan Suomenlahdelle

  8. 8

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  9. 9

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  10. 10

   Nuorehko mieskuljettaja kuoli onnettomuudessa Nurmijärvellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  3. 3

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  4. 4

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  5. 5

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  6. 6

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  7. 7

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  8. 8

   Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut – tilalle nousee Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders

  9. 9

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  10. 10

   Pokka-koiran katoamisesta käynnistyi kiihkeä etsintä, jota tuhannet seurasivat Facebookissa – näin some-yhteisö auttoi lemmikin löytämisessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Kun entinen poikaystävä tappoi itsensä, Tuisku Lehto, 27, päätti elää – nyt hän on tehnyt näyttelyn, jossa näkyy mielenterveys­kuntoutujien ilo

  11. Näytä lisää