Kaupunki

Neuvostoliittoon kadonneen veljen kohtalo selvisi yli 80 vuoden jälkeen, sisarukset helpottuivat – ”Oli tekevinään hyvää siellä, ja sitten tuolla tavalla tapettiin”

Helsingin Sanomat kertoi viime sunnuntaina, kuinka Tšeljabinskin vankilassa teloitettiin ainakin 240 suomalaista vuonna 1938. Yksi heistä oli Yrjö Vartiainen, Pirkko Väreen ja Reino Vartiaisen veli. Neuvostoliittoon kadonneen Yrjö Vartiaisen kohtalo piinasi sisaruksia yli 80 vuoden ajan.

Viime sunnuntaina 12. maaliskuuta espoolainen Henrik Väre luki kotonaan Espoossa Helsingin Sanomia, kun hänen silmiinsä osui eräs nimi.

Kulttuurisivuilla oli toimittaja Jukka Rislakin kirjoittama aukeaman mittainen juttu otsikolla ”Verilöyly Uralilla”. Ingressissä kerrottiin: ”Suomalaiset olivat tulleet rakentamaan Neuvostoliittoa. Heistä ainakin 240 teloitettiin Tšeljabinskin vankilassa yhtenä sunnuntaiyönä. Teloitetut päätyivät joukkohautaan, eikä omaisille kerrottu koskaan, mitä heille oli tapahtunut.”

Väreen silmään pisti nimi Yrjö Vartiainen. Se oli jutun listassa vuonna 1938 teloitetuista suomalaisista, ja se kuului Henrik Väreen vaimon veljelle.

”Pirkko, tules katsomaan!” Henrik Väre kutsui vaimoaan Pirkko Värettä.

Siinä se seisoi, Pirkon – tyttönimeltään Vartiainen – kadonneen veljen nimi. Kun vielä selvisi, että teloitettu Yrjö Vartiainen oli syntynyt Kaavilla, asia oli 99-prosenttisen varma: yli 80 vuoden ajan sisaruksia vaivannut arvoitus oli ratkennut. Pirkon isoveli Yrjö Vartiainen oli teloitettu Tšeljabinskissa vuonna 1938.


”Ajateltiin, että kun on Kaavilla syntynyt, ei voi olla kukaan muu. Tuli hyvä olo, että tuli selvyys. Kun ei olla tiedetty, onko se elossa vai kuollut, vai mitä? Uskomaton juttu. Kun on yritetty selvittää Yrjön kohtaloa. Kun se lähti sinne, sen jälkeen ei kuulunut mitään”, Pirkko Väre miettii nyt.

”Joku muisteli, että reppu selässä oli lähtenyt, muuta ei tiedetä.”

”Tämä oli järkyttävä juttu, kun se tuli puun takaa. Kun kukaan sukulainen ei tiennyt mitään. Kun Yrjö lähti, se lähti”, puoliso Henrik Väre muotoilee.

 

”Kun se lähti sinne, sen jälkeen ei kuulunut mitään.”

Olarilainen Pirkko Väre, 74, soitti heti Puotinharjussa asuvalle vanhimmalle sisarelleen Hellille, 84, sekä Pihlajamäessä asuvalle veljelleen Reinolle, 81. Sisaruksista neljäs elossa oleva, vuosaarelainen Eila, 79, sairastaa Alzheimerin tautia.

Sisarukset tulivat aikanaan Helsinkiin ja asettuivat pääkaupunkiseudulle pysyvästi. Olot Kaavilla olivat köyhät, eikä 12-lapsisen perheen elättämiseen ja kouluttamiseen ollut Pirkko Väreen mukaan mahdollisuuksia.


”Oltiin köyhää porukkaa, ei ollut varaa pitää kahtatoista lasta eikä kouluja käydä”, Pirkko Väre kertoo.

Samaa sanoo Pirkon isosisko Helli Hakkarainen (o.s. Vartiainen): ”Jokainen meistä on omalla tavallaan reppu selässä lähtenyt köyhistä oloista.”

Hakkaraisen tiedot yli 80 vuotta sitten kadonneesta veljestä ovat yhtä vähäiset kuin siskolla: ”Vaikka olen [isän lasten] toisesta sarjasta vanhin, mulla on hirveän huonot tiedot. Sen olin kuullut, että Yrjö on loikannut Neuvostoliiton puolelle ja mennyt naimisiin siellä”, hän kertoo.

”Mulla ei ole harmainta aavistusta, mitä siihen aikaan on tapahtunut. Isä ei puhunut mitään lapsistaan. Ja kun olen äärettömän kakara ollut, ei kiinnostanut.”

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Myös Yrjö Vartiaisen veli Reino Vartiainen pitää hyvänä, että kohtalo selvisi – mutta millainen!

”Kyllähän se kauhea juttu on. Lähti propagandan uhrina Neuvostoliittoon. Että tommosissa olosuhteissa sitten teloitettiin”, Reino Vartiainen sanoo.

”Oli tekevinään hyvää siellä, ja sitten tuolla tavalla tapettiin.”

”Ei ole valokuvaa eikä mitään”, Pirkko Väre sanoo.

Hän selaa perhekuvia Olarissa. Kuvissa esiintyvät Pirkon kolmesta sisaruksesta Helli, Reino ja Eila. He ovat Pirkon isän, Juho Vartiaisen (s. 1881) toisesta avioliitosta Eeva Vartiaisen (s. 1902, o.s. Kekäläinen) kanssa. Viides sisaruksista, esikoistyttö, kuoli synnytyksessä.

Kuvia on myös Pirkko Väreen muista sisaruksista: Anni, Matti, Juho, Valto, Siiri ja vankileirillä teloitettu Yrjö olivat Juho Vartiaisen ensimmäisestä avioliitosta Anna Loviisa Oksmanin (s. 1881) kanssa. He kaikki, kuten jo syntymässä menehtynyt kuudes lapsi, ovat kuolleet.

”Sain isän perintönä keksilaatikon, jossa oli kuvat ja tämä”, Pirkko Väre näyttää papintodistusta vuodelta 1943.

Siinä seisoo myös Yrjö Albertin nimi: ”s. 23.4.1910, muuttok. 1.7.1929 Helsing. Sörn. s. s.”

Helsinkiin Yrjö Albert Vartiainen on siis muuttanut Kaavilta 19-vuotiaana vuonna 1929 ja asettunut Sörnäisten seurakuntaan. Milloin hän on lähtenyt Neuvostoliittoon, se ei ole ollut tarkalleen sisarusten tiedossa.

Mutta tässä se tieto nyt tulee:

”Vartiainen, Yrjö Albert, s. 23.4.10 Kaavi, putkimies Helsingistä, k. 13.3.38 (ammuttu) Tšeljabinskissa. - - Yli rajan työn hakuun elokuussa 1932. Vankilassa Leningradissa, työssä Nevdubstroilla. Myöh. Sverdlovskin alue Kamensk-Uralski, Uralaluminstroin tehdas, vangittu 2.1.38, NKVD:n komission ja Nl:n syyttäjäviraston kuolemantuomio 13.2.38 (§ 58/6, 9, 11). Rehabilitoitu 1989.”

Teloitettujen listassa on myös toinen nimi, joka kiinnosti: ”Tuossa on Kalle Vartiainen. Onko hän sitten Yrjön poika?” Pirkko Väre miettii.

Ei ole. ”Vartiainen Kalle, kirvesmies Savonlinnasta, s. 1886, kommunisti, entinen eduskuntavaaliehdokas, loikkari, oli myös Nevdubstroin työmaalla, myös teloitettu 13.3.38. Yritti ennen sitä Suomeen, mutta Valpo vastusti lupaa. Rehabilitoitu 1989.”

Tiedot ovat peräisin Eila Lahti-Argutinan kirjasta Olimme joukko vieras vaan (Siirtolaisuusinstituutti, 2001), josta Jukka Rislakki on ne poiminut.

Sisko Helli Hakkarainen on sulkenut jo menneisyyden oven: ”Se on meille jo historiaa. Omalla tavallaan tämä on helpottavaa. Onhan hän meidän velipuoli ja tuo hänen kohtalonsa. Reppu, se on jäänyt meidän mieleen.”

Oikaisu 17. 3. klo 11.50: Jutusta on poistettu Pirkko Väreen repliikki ”Minä itse olin silloin ihan lapsi, en muista hänen lähtöään.” Pirkko Väre syntyi noin 11 vuotta repliikissä tarkoitetun veljen Neuvostoliittoon lähdön jälkeen, joten hän ei voisikaan muistaa tapahtumaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • Teloitukset
 • Neuvostoliitto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  4. 4

   Robin opettelee tauon aikana tavallista elämää: ”Mun nuoruus meni tosi nopeasti”

  5. 5

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  6. 6

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  7. 7

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  8. 8

   Trumpin uhkaus pysäyttää liittovaltion hallinto herättää arvostelua myös republikaaneissa

  9. 9

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  10. 10

   Helsinki lisäämässä merkittävästi paperittomien maahan­muuttajien palveluita – ”Haluamme tietää, keitä kaduillamme liikkuu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  5. 5

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  6. 6

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  7. 7

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  8. 8

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trumpin uhkaus pysäyttää liittovaltion hallinto herättää arvostelua myös republikaaneissa
  3. Jokerit aloitti murskavoitolla – 18-vuotias Eeli Tolvanen laukoi hattutempun yhdessä erässä
  4. Tunti sitten
  5. Antti Rinne vaati ”synnytystalkoita” – poliitikkojen lisääntymis­komennoissa on perinteisesti tuotettu huonoa omaatuntoa synnytysikäisille naisille
  6. Helsinki lisäämässä merkittävästi paperittomien maahan­muuttajien palveluita – ”Haluamme tietää, keitä kaduillamme liikkuu”
  7. Järjen ääni norjalaisella vuonolla – hiihtokansa uhriutui kollektiivisesti kärynneen tähtiurheilijansa puolesta
  8. Lentopallomiehet odottavat EM-kisojen alkua kännykällä kalastaen: ”Ollaan pelattu Pro Pilkkiä kovasti täällä pari päivää”
  9. Lentismaajoukkueen tähtihakkuri mainosti maltalaista vedonlyöntiyhtiötä, pelikaveri seisoi vieressä Veikkauksen logo rinnassa – näin Veikkaus reagoi
  10. 2 tuntia sitten
  11. Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa
  12. SJK:n futismesenaatti Raimo Sarajärveä on kysytty Pertti Alajan seuraajaksi – ”Puheenjohtajuus on kiinnostava homma, jos Palloliitto uudistuu”
  13. Koposen piinaava hermovaurio alkaa hellittää, jopa FC Barcelona lähetti lääkärinsä Suomeen
  14. Näytä lisää